Daruünnep

2013. október 17. 12:58 - Észak-Alföld 2.

A csendet az eget betöltő és hangosan krúgató darucsapatok törik meg minden ősszel a Hortobágyon. Ez az az időszak ugyanis, amikor darvak ezrei költöznek délre, afrikai telelőhelyeikre, és „félúton” megállnak nálunk pihenni.
A lemenő nap szépsége, a táj egyedisége és a legendás madarak bája együtt varázsolja különlegessé az eseményt. Ennek megkoronázására rendezik meg október 19-20-án a már hagyománynak tekinthető Daruünnepet.

in_14198348142674811067.jpgKép forrása

A programok a hajnali kihúzás megfigyelésével veszik kezdetüket. Napközben látni lehet, ahogy ezek a gyönyörű madarak a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. A szerencsésebbek a lenyűgöző darutáncot is lencse végre kaphatják. A darvak késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan csapatokban húznak a halastavak irányába éjszakázni. Ezek a magával ragadó élmények, feledhetetlen emlékképeket hagynak a természetbarátokban és a darvak csodálóiban.

Daruünnep.jpg

Az ünnep keretei között nemcsak a madársereg vonulásban gyönyörködhetünk, de a darvakhoz köthető néphagyományokkal is megismerkedhetünk. A Daru udvar kézműves foglalkozásokkal, darujátékokkal, arcfestéssel és még sok más meglepetéssel várja a gyermekeket.  11:00-13:00 között darutánc bemutató kápráztatja el a résztvevőket, melyet meg is tanulhatnak a vállalkozó szelleműek. A gasztronómiai élményekből sem lesz hiány. A büfében többek között forralt bor, sütőtök és mézeskalács lesz megtalálható. A korgó gyomrok csillapítására pedig meleg ebéddel (pl. öreglebbencs, betyárkrumpli) szolgálnak majd.
A nemzeti parki termék vásáron olyan biotermékeket vásárolhatnak meg a résztvevők, mint például a szürke marha vagy bivaly szalámi. De lesz még itt 3D mozi, előadás és csillagászati bemutató is.

Daruunnep2.jpg

Ha szeretnél részese lenni az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseményének, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalmának, jelentkezz a daruünnep vezetett túráira! Részletes program: http://www.hnp.hu/78-1436.php

Érdeklődni: HNP Látogatóközpont és Kézművesudvar
                      Tel.: 52/589-000, 52/369-140
                      E-mail: info@hnp.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr375550976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása