Pálinkától Panyolafesztig

2014. augusztus 04. 13:31 - Észak-Alföld 2.

A Tisza, a Szamos és a kertek alatt kanyargó Öreg-Túr ölelésében találjuk Panyolát. Nem egy kis hétköznapi faluról van szó, hanem a szilvapálinka egyik fellegváráról, ahol kóstolóház is épült. De, ha már szilva, ne felejtkezzünk meg azért a még ma is hagyományos módon, hozzáadott anyagok nélkül főzött szilvalekvárról sem.

Pálinkás jóreggelt! – a Szatmár-Beregben így dukál.

Az Év Utazója hivatalos úti tervébe nem fért bele ez a helyszín, de csak ajánlani tudjuk neki, és mindenkinek, hogy egyszer vegyen részt egy főzdelátogatással egybekötött kóstolón az Öreg-Túr partján álló Elixír Kóstolóházban, igazán különleges kalandban lesz része.

Egy-egy ilyen túrán a vendégszerető házigazdák bevezetnek a pálinkafőzés és kóstolás rejtelmeibe, végigkísérhetjük a gyümölcs útját a fától a pohárig, megismerhetjük az egyedi szilvafajtát, mely csak itt terem ilyen minőségben és a közel 30 fajta kézműves panyolai pálinkát.

A kóstolóházról minden információt megtalálsz ide kattintva. (panyolai.hu)

A kóstolóházban – a gépkocsivezetőkre is gondolva – bio almafröccsöt és mézes bodzaszörpöt is kínálnak. Biztos, hogy kellemes élményekkel, és kicsit jobb kedvvel távozunk a zamatos pálinkák elkortyolása után.

Panyola_kost5.jpg

 

Érdemes a Panyofeszt idejére (augusztus 8-10.) időzíteni egy panyolai látogatást. Panyola_kost3.jpg

A fesztiválon nem találkozunk a szokásos fesztiválkonyhákkal, ehelyett igazi, helyi ízeket kóstolhatunk. A receptek ősiek, az alapanyagok pedig nem származhatnak 50 km-től nagyobb távolságról. Igazi házikoszt, mint a nagymama ebédje.
A fesztiválon a helyi pálinkák is versenybe szállnak. Estére garantáltan jó lesz a hangulat, a kenutúra után jöhetnek a koncertek a csillagos ég alatt. Idén fellép például Rúzsa Magdi, a Balkán Fanatik, Folk Error. A Panyolafeszt azért is jó, mert nagyokat lehet fürödni a Tiszában és csorogni, azaz hagyni magunkat cipelni a sodrással. Extra élmény. További infó itt. (http://panyolafeszt.hu/)

Ami a szálláslehetőségeket illeti, vendégházak, portaszállás és sátorhely közül is választhatunk a környéken.
A hely igazi feltöltődésre alkalmas, tökéletesen stresszmentes övezet, aki egyszer erre jár, biztos, hogy visszavágyik.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr1006556371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása