Októberi kalandok a Hortobágyon

2014. október 02. 12:37 - Észak-Alföld

Októberben is változatos programokkal várnak bennünket a Hortobágyon. Az első hétvégén lehet például lovastúrázni, részt vehetünk a  Magyar Szürke Bika Vásáron is, vagy a darvak nyomába is eredhetünk. Ezen kívül lesz itt még Daruünnep, Lehalászási Ünnep és azt is megnézhetjük, mikor az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. Jöjjenek a részletek!

október 3-5. Lovastúra a Hortobágyi Nemzeti Parkban
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság október első hétvégéjén olyan lovas túrát szervez, ami kuriózumnak tekinthető, hiszen nem gyakran adatik meg, hogy lovasok védett, háborítatlan területeken lovagolhassanak. Most, a túra keretében a nemzeti park természetvédelmi őrének vezetésével erre is mód nyílik.
Előzetes bejelentkezés szükséges, minimum létszám 10 fő, maximum létszám 25 fő.

október 4. Magyar Szürke Bika Vásár és Tenyészszemle
A magyar szürke szarvasmarha fajta népszerűsítése és a tenyészállat utánpótlást biztosító értékesítés a cél október első szombatján a Magyar Szürke Bika Vásáron és Tenyészszemlén. Az árverésre kerülő tenyészállatok többsége a hortobágyi pásztorok keze alatt a Hortobágyi Nonprofit Kft. legelőin nevelkedtek.

október 4-5. Állatok világnapja a Hortobágyi Vadasparkban
Október 4-én Assisi Szent Ferencre, az állatok védőszentjére emlékezünk. Ezen a napon, az állatok világnapját ünnepeljük, amikor is a vadon élő állatok védelmére hívjuk fel az emberek figyelmét. Október 4-én és 5-én a világnap alkalmából a nemzeti park munkatársai ingyenes szakvezetést, vetítést biztosítanak a Hortobágyi Vadaspark látogatói számára. A szakvezetések időpontjai 10.00, 12.00, 14.00 óra

október 4-5. 11-12., 18-19., 23-26. Vezetett túra a darvak nyomában
A daruvonulás az ősz legvonzóbb és leglátványosabb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezünk programot október minden hétvégéjén. Programkezdés: 15.00 óra
A programhoz saját autó szükséges! Előzetes bejelentkezés szükséges, minimum létszám 10 fő.

darvak1.jpg

október 11-12. Lehalászási Ünnep
Helyszín: Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Elep tóegysége (GPS: 47o 32’ 37.89” N 21o 17’ 13.29” E)
A halászati bemutató során bepillantást nyerhetnek egy olyan világba, mely eddig rejtve maradt a kíváncsi szemek előtt. A halászati kiállításon testközelből ismerhető meg a halászat közben használt eszközök és Hortobágy vizes élőhelye. A két nap alatt folyamatos színpadi programok, kézműves utca, élőhal vásár, bor és pálinkaház, csónakázás, változatos gyermekjátékok, országos halételfőző verseny és horgászverseny biztosít igazi kikapcsolódást az egész család számára. www.lehalaszasiunnep.hu

október 24-26. Daruünnep - Darufesztivál
A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a daruvonulás pedig az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. Néprajzi és tudományos ismeretterjesztő előadásokkal, zene- és táncbemutatóval, táncházzal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományos ételkóstolóval, hajnali, táplálkozó és az esti darulessel fogadjuk az érdeklődőket, a darules után csillagászati bemutatóval.

október 25. Szent Dömötör napi Behajtási Ünnep
A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidülnek, Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban. A behajtáshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetés is.

Még több információ és program a www.hnp és a www.hortobagy.eu oldalakon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr336752499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása