Amazonas Nyíregyházán - újabb szenzáció az Állatparkban

2014. december 12. 13:24 - Észak-Alföld

Elkészült az Állatpark újabb szenzációja, a Viktória Ház!

A Zöld Piramis „kistestvérének” is nevezett épület páratlan építészeti megoldásokkal és különleges állatgyűjteménnyel várja a látogatókat.
A létesítmény nem egy hölgyről és nem a győzelmet jelképező szóról kapta a nevét, hanem egy különleges növényről, a Victoria amazonica-ról, az amazonasi tündérrózsáról, melynek levelei a természetes élőhelyén, az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin elérhetik akár a 2–3 méteres átmérőt, és akár egy kisgyermeket is elbírnak. Ez a virág is látható sok más különleges növény mellett.

Itt kapott helyet az édesvízi állatokat bemutató akvaterrárium rendszer is, melyben a színpompás halak és ritka hüllők birodalmát trópusi dzsungelszerű növényzet és sejtelmes köd teszi még varázslatosabbá.
A Viktória az otthona a park páncélos hüllőinek is, így a kihalás közelében álló kubai krokodilt vagy a hatalmas mississipi alligátorokat szinte testközelből tekinthetjük meg egy speciális üvegfolyosón keresztülhaladva.
A Viktória ház a különleges s bizarr külsejű állatok gyűjteménye is; bepillantást nyerhetünk a föld alatt rejtett életmódot folytató csupasz turkálók mindennapjaiba csakúgy, mint a sörényes hangyász pár s a halálfejes majmocskák életébe. Velük átellenben fura kinézetű binturongok, s különleges papagájok laknak.
Bár a Viktória Ház főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be, láthatunk ázsiai és afrikai fajokat is, melyek közül jó néhány a kipusztulás szélén áll, ilyen például a szumátrai tigris, melyből összesen 400 egyed él a természetben. A csíkos nagymacskával már 4 tigris alfaj látható a SóstóZoo-ban.
A ház nem csak a különleges állatok, de a trópusi növények gyűjteménye is, láthatunk sivatagi kaktuszokat, csodálatos papagáj virágot és ritka pálmaféléket. Az épület egyik sarkában pedig kakaó- és kávé cserje, banán, narancs, citrom, vanília, ananász és cukornád ültetvény látható, így azokat a növényeket is megismerhetjük, aminek eddig csak a termését fogyasztottuk.

A Viktória kijárata egy különleges múzeumszerű bemutató térrel zárul. Az állandó állattári kiállítások is újdonságként szolgálnak az ide látogatóknak. Párniczky József több száz egyedből álló rovargyűjteménye igazi kuriózum csakúgy, mint a vele szembe bemutatott kagyló és csiga gyűjtemény. (Forrás)

Aki még nem látta, mindenképpen látogasson el Nyíregyházára, akár már a téli szünetben. Megéri. :)

Bővebb információ: http://www.sostozoo.hu

amazonas.JPGKép forrása: www.sostozoo.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr56974735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása