Egy csonka torony története

2015. április 03. 10:32 - Észak-Alföld

A Zeleméri Csonkatorony Hajdúböszörmény határától mintegy 10 km-re található. Ezen a kis településen állt valamikor egy templom, és mellette egy vár is, amelyhez a nép legendák egész szövevényét kapcsolta. Mára már csak a templom romja maradt ránk, mely egy dombon fekszik, és misztikus ám egyszerű szépségével gondolkodóba ejti az embereket. A rom egy hajdani falu emlékét őrzi.

A böszörményi és a bodai nép körében ma is él az a hit, mely szerint Boda Katalin adományozta Bodát a böszörményi hajdúknak azért, mert az egyik veszélyes ellenségétől megszabadították, s erőszakosan elvett birtokait visszaadták. Ez az ellenség a Pallagi család volt, akik a nép hite szerint Boda Katalint egy ódon kőpincében egy évig fogva tartották. Mások szerint Boda Katalint a tatárok rabolták el, és ezek kezéből szabadították ki a böszörményi hajdúk.

2014. évben pályázati források segítségével megújult Hajdúböszörmény legrégebbi műemléke, a középkori eredetű Zeleméri Csonkatorony. Újjáépült a halomra felvezető lépcsősor, a parkosítás mellett pihenő- és főzőhelyek kerültek korszerű, napelemes kandelábereket telepítettek Az éjszakai megvilágítást korszerű, napelemes kandeláberek biztosítják. A megújított környezet lehetőséget nyújt a kirándulóknak szabadtéri főzésre és piknikezésre. A környék kiváló lehetőséget kínál kerékpár-és gyalogtúrához egyaránt.

Bővebb információ: Tourinform Hajdúböszörmény, 4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 1., Tel./Fax: 52/561-851, E-mail: hajduboszormeny@tourinform.hu

zelemeri_csonkatorony_varak_temahoz_cikk_tom.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr947335464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása