Tiszavirágzás, 2015. június 18-i történések napi összefoglalója

2015. június 20. 08:17 - Észak-Alföld

Ma meghirdetett túránk volt,  ami  a programnak megfelelően 16 órakor kezdődött. Mintegy 80 ember tudta magát szabaddá tenni. Volt már olyan évünk, amikor többen jöttek el és több turnusban kellett az ismeretterjesztő előadást megtartani. Soha nem tudjuk hányan indulnak neki a természet felfedezésének. Majdnem megtelt az előadóterem, mindenki kíváncsian figyelte a kérészek titkos életét. A társaság zöme gyalog indult le a kikötőbe, csak néhány autót kellett levezetnem a helyszínre, és páran késve érkeztek. 18 órára már mindenki elfoglalhatta a megfigyelő helyét. Több fotós társaság is bejelentkezett. Sikerült őket a megfelelő helyre irányítani, de voltak, akik gyakorlottan konkrét helyismerettel rendelkeztek már az előző évekből. Mivel autóval érkeztem már fél hatkor leshettem a vizet. Nem kellett sokáig várnom az első hím megjelenésére. Természetőr kollégámmal meg is jegyeztük, hogy ez csak jót jelenthet. Hat óra után a szokásos menetrend folyatódott, először a tiszakécskei oldalon a kikötő jobb oldalán jelentek meg pár tizes nagyságrendben a fiú kérészek, majd gyorsan dél felé terjedt a megjelenésük. Kb. egy kilométerre lefelé nagy sirály csapat lakmározott, hangosan rikácsolva jelezték, hogy jó zsákmányra akadtak. Fél hét táján egyre több első vedlésű hím egyed igyekezett a második vedlésre a part növényeire és az ott tartózkodó emberekre. Háromnegyed hétre benépesült a part menti  fiú kérészzóna, de a folyó közepén is nagy tömegben repült a lány szekció. A napi csúcs hét óra körül alakult ki, amikor becslésünk szerint több százezer egyed repülhetett, lehetséges, hogy a számuk inkább közelítette az egy milliót. A befejezés  háromnegyed nyolc táján kezdődött és kb. fél kilencre csendesült el a víz!


Holnap újabb túrára indulunk! Remélhetőleg hasonló egyedszámmal repülnek kedvenc virágaink. Az eddig eltelt virágos napokon egyre emelkedett a repülő egyedek száma. Elképzelhető, hogy ma volt a rajzás csúcsa,  de a holnapi napon  remélhetően még jelentős visszaesés nem fog bekövetkezni.Tervezzük, hogy azok számára, akik csak a hétvégén értek volna rá tiszavirág lesre, kellő számú visszajelzés esetén egy leszállóági túrát is beiktatnánk szombat estére. Kérjük azokat, akik ezt a lehetőséget igénybe szeretnék venni, írjanak egy válaszüzenetet.


Kiváló napunk volt! Reméljük, akik részt vettek felejthetetlen élményekkel tértek haza!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr777558682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása