A Nyíregyházi Állatparkból jelentjük

2015. július 20. 11:45 - Észak-Alföld

Böbe, a fóka mama 10.5 hónapnyi vemhesség után a napokban hozta világra kicsinyét, és az első pillanattól kezdve gondoskodóan neveli.

_dsc6981.JPG

Bár a fókák sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz-hiszen testük áramvonalas, orrnyílásaik zárhatók, végtagjaik pedig úszókká módosultak-, elléskor mégis a partra kell jönniük. A 8 kg-os, 60 cm hosszú borjú jól van, és anyjával és 4 éves testvérével Barackkal él közös medencében.

Az Atlanti- és a Csendes-óceán északi vizeiben honos állat testét a vizek alacsony hőmérsékletétől vastag bőr alatti zsírrétege védi meg. Bár mechanikai védelmet és tápanyagraktárt is jelent az állat számára, legfontosabb azonban a hőszigetelő szerep. Nem véletlen, hogy az emlősállatok világában a fókáknak van a legsűrűbb, leginkább zsírdús teje, hiszen a borjaknak gyorsan kell hőszigetelő zsírréteget növeszteniük.

A kicsit az első 6 hétben szoptatni fogja az anyja s mivel a tehéntejnél 12-13x zsírosabb tejjel fog táplálkozni a szoptatási időszak végére a bébi súly a duplájára fog nőni, míg a hossza nem fog változni.

Nőj nagyra kicsi fóka!

Érdekes, hogy szinte nincs olyan hét, hogy ne számolnánk be újabb és újabb állatkölyökről, akik a Nyíregyházi Állatparkban jöttek a világra. Most – a teljesség igénye nélkül-egy csokorba szedtük őket.

Az idei év sztárja az afrikai elefánt. A kis ormányost már látogatók is megtekinthetik, hiszen minden nap 10.00-15.00 között anyjával, Kwanzával a külső kifutóban tartózkodik.

_dsc4477.JPG

Érdemes hosszasan elidőzni a kifutók előtt, hiszen zsebből kikandikáló kenguruval is találkozhatunk vagy akár egy állat születését is végignézhetjük; ez történt  a kétpúpú teve kifutónál , ahol egy fehér tevekanca világrajövetelét és lábra állását nézhette végig a nagyközönség.

_dsc4592_1.JPG

A park nagy kedvencei a csíkos farkú katta  és a sárgaszakállas makik, akik kölykei leginkább aprócska manókra hasonlítanak—a kicsiket testközelben is megtekinthetjük, hiszen a  maki erdőkbe bárki beléphet s közöttük sétálhat.

_dsc0983.JPG

Szépen cseperedik a márciusban született törpevíziló is, s mivel  ennél a fajnál fogságban valamiért sokkal több nőstény születik, mint hím, így külön öröm, hogy kis bikáról van szó.

_dsc5594.JPG

Gyarapodik a Nyíregyházi  Állatpark rénszarvas állománya is, hiszen egy héten belül négy kis állat látott napvilágot. Hogy nyugodt körülmények között fejlődjenek, külön szarvas óvodát kerítettek el nekik. Amint azonban felerősödnek, csatlakoznak a tenyészcsapathoz, ami a picikkel együtt már 16 tagot számlál.

_dsc2974.JPG

Óriási kedvenc a Zöld piramis Ázsia ház orangután kölyke Ruti is, aki mindennapi bohóckodásával hatalmas mosolyokat fakaszt a látogatók arcán. Különlegessége a borneói orangután családnak, hogy közös kifutóban élnek Európa legidősebb sziamangjával Finitával, aki szinte pótnagyija lett a 2 éves állatnak.

_dsc3489.JPG

Bár az állatok utódgondozásába  legtöbbször nem kell beavatkozni, olykor azért segítségre szorulhatnak. Ilyenkor a gondozók veszik át a pótszülő szerepét,  például Kamilla, a zsiráfborjú nevelésébe kellett besegíteni.

_dsc0323.JPG

S a baba dömping még nem ért véget, hiszen számtalan kismama van az úszólábúak, a majmok, nagymacskák  és a patások között is…

Újak, és régi lakók, minden érdeklődőt szeretettel várnak a Nyíregyházi Állatparkban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr347641246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása