A debreceni DÉRI MÚZEUM szeptemberi programjai, kiállításai

2015. szeptember 01. 12:41 - Észak-Alföld

KIÁLLÍTÁSOK

Munkácsy Terem

Pákh Imre, Munkácsy Mihály Golgota című festményének tulajdonosa úgy döntött, hogy a festményt augusztus 31-én elszállíttatja a Déri Múzeumból. A tulajdonos akként rendelkezett, hogy amennyiben a műtárgy elszállítására ezen a napon mégsem kerül sor, megtiltja a festmény további bemutatását és meghatalmazottja a művet eltakarja. Ezt a döntést a Déri Múzeum tiszteletben tartotta, így a festményt 2015. augusztus 31-én eltakarta a kivitelező cég. A  Déri Múzeum látogatói ezért a Trilógiát alkotó képek közül jelenleg csak kettőt tekinthetnek meg. A Trilógia egészéhez kapcsolódó, fényjátékkal kísért tárlatvezetés egyelőre szünetel.

Várad kincsei Debrecenben

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyűjteményéből

Soha nem látott, értékes tárgyakban gyönyörködhetnek a Déri Múzeum legújabb kiállításának látogatói. A tárlat a régmúltra emlékeztet, arra, hogy 300 éve tért vissza a katolicizmus Debrecenbe.

Csáky Imre bíboros, nagyváradi püspök a 18. századi Magyarország egyik legnagyobb és legbefolyásosabb egyházi alakja volt. Nevéhez kötődik a történet, mely szerint az 1715. évi országgyűlésen, annak fejében, hogy Debrecen visszakapja szabad királyi városi rangját, rávette a várost, hogy fogadjon be egy római katolikus plébániát és a szolgálatra érkező piaristákat. Ennek nyomán épült fel Kelet-Magyarország egyik legszebb barokk temploma, a debreceni Szent-Anna templom, amelyet a bíboros örök nyughelyéül is választott.

A 300. évforduló tiszteletére a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyházművészeti gyűjteményéből láthat válogatást a közönség. A festészet, szobrászat, az ötvös- és textilművészet értékeinek reprezentálására a hatalmas kollekció legértékesebb és legkülönlegesebb tárgyai érkeztek Debrecenbe.

A látogatók megcsodálhatják többek között azt az arany selyem, ezüsttel ékes papi öltözéket, amelyet 1780-ban Mária Terézia ruháiból varrtak, de láthatják Lipovnitczky István nagyváradi püspök I. vatikáni zsinat alatt, Rómában készült színes selyemhímzésű ornátusát is.

Az ötvösmunkák között bécsi, augsburgi, nápolyi és holland tárgyak kaptak helyet. Az egyik legkülönlegesebb talán az a Jézus Krisztus-ereklyéket tartalmazó ezüst, barokk oltárkereszt, amelyet Bjelik Imre tábori püspök Ferenc József császártól kapott.

A festmények között is ritkaságokra bukkanhatnak a kiállítás vendégei, hiszen megismerkedhetnek például László Fülöp Elek, azaz Sir Philip Laub munkáival. A hazánkban kevéssé ismert alkotó Európa legnépszerűbb és legkeresettebb századfordulós portréfestője volt.

A számos izgalmas tárgy között legkülönlegesebb mégis Forgách Pál nagyváradi püspök ékkövekkel és zománcképekkel díszített, kivételesen szép pásztorbotja, amelyet a váradi püspökök ma is dísz- pásztorbotként használnak a legnagyobb ünnepek alkalmával.

 Látogatható 2015. október 4-ig

Helyszín: Déri Múzeum, Zoltai Terem

 PROGRAMOK

  1. szeptember 4. (péntek) 16 óra

Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök tárlatvezetése a Várad kincsei Debrecenben A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyűjteményéből című kiállításban

  1. szeptember 4. (péntek) 17 óra

A Debrecen—Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegyei Levéltár és Könyvtár

gondozásában megjelent

"Katolikusok Debrecenben 1715-2015" című kötet sajtó- és közönségbemutatója

A kötetet bemutatja: Dr. Barta János történész, professzor emeritus

Résztvevők:

Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök,

Takács József könyvtárigazgató, a könyv szerkesztője,

Keresztesné Dr. Várhelyi Ilona muzeológus, a debreceni Katolikus Emlékév koordinátora

  1. szeptember 18. (péntek) 16 óra

Lakatos - Balla Attila muzeológus, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye közgyűjteményi referense, a kiállítás kurátorának tárlatvezetése a Várad kincsei Debrecenben A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyűjteményéből című kiállításban

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr857750780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása