Hirdetés

Tovább a Facebookra

2014.11.26. 13:56 Észak-Alföld

Karácsonyra hangolódva

Ismét elérkezett az  Advent, az ünnepre való várakozás és készülődés időszaka....
Az Észak-alföldi régióban is
számos izgalmas program gondoskodik a megfelelő karácsonyi hangulatról: adventi koncertek, forralt borozás, táncbemutató, gyermekműsor, Mikulás ház, komolyzenei koncertek.....

Néhány helyszínajánló.

Debrecenben színes Advent Programok, karácsonyi vásár november 30-tól a Kossuth téren és a Kölcsey Központban.
november 30. vasárnap 16.00 Gyertyagyújtás, Helyszín: Kossuth tér
december 1. 19.00 Adventi Koncertek A Nagytemplomban - Kelta Karácsony - A Firkin Együttes Unplugged Koncertje, Vendég: Szabó Attila (Csík Zenekar), Helyszín: Református Nagytemplom
december 1 - 7. Csizmafényesítő Hét - Mikulásváró a Vojtinában, Helyszín: Vojtina Bábszínház 
Az Advent további programjai itt.

Nyíregyházán a Karácsonyi Forgatag 2015. január 5-ig tart a Kossuth téren. Az ünnepi készülődés jegyében a belvárosban színes vásári forgatag, a Mikulásház, a betlehem, az adventi koszorú, 34 vásározó és kulturális programok várják az érdeklődőket. Az ünnepi fényeket november 30-án kapcsolják fel, és meggyújtják az adventi koszorún az első gyertyát. Sőt, december 6-án Mikulás Futás is lesz. a Városi Stadionban. www.nyiregyhaza.hu

karácsony_Nyiregyhaza_1.jpgKép: Nyíregyháza

Szolnokon november 24-től 2015. január 1-ig várja az Adventi Falu a Kossuth téren a látogatókat.
Gyertyagyújtások:
November 29. 16.30 Református Egyház Gyertyagyújtása
December 05. 14.00 Görögkatolikus Egyház Gyertyagyújtása
December 13. 16.30 Evangélikus Egyház Gyertyagyújtása
December 20. 16.30 Római Katolikus Egyház Gyertyagyújtása
Szintén Szolnokon, a Hild téren december 2-án veszi kezdetét a Karácsonyi Vásár.
Mindkét helyen ünnepi hangulat – Kézműves vásár – Programok – Különleges karácsonyi italok
További információ: www.szolnok.hu

Nyírbátorban november 30-án 16 órától szeretettel várnak mindenkit az Adventi fények felgyújtására, a Szabadság térre, ahol december 18-ig a Mikulás házában két manó is dolgozik. Ha ügyesek vagytok, 16 és 18 óra között megleshetitek őket! Az a hír járja, hogy december 5-én és 6-án a Mikulás is csatlakozik hozzájuk!
Finom mézeskalácsot, sült gesztenyét, sült almát, kenyérlángost és még sok más finomságot kóstolhatunk meg az Adventi időszakban.
D
ecember 13-án (szombaton) 15 órától Luca-napi kézműves foglalkozást és táncházt rendeznek.

December 18-án a Szabadság téren fellép a Tinódi Vegyeskar, a Nyírbátori Diákszínpad, a nagykárolyi Rekettye Néptáncegyüttes, illetve a Nyugdíjas Értelmiségi Egyesület, ínycsiklandó hurka, kolbász, sült gesztenye, sült alma és más finomság  látogatókat.

November 30-tól Advent Vásárosnaményban, egészen január 5-ig. A hétvégéken koncerteken, forralt borral a kézben lehet lazulni, a gyerekeket kézműves foglalkozások segítik az ünnepre hangolódni.
www.vasarosnameny.huSzólj hozzá!


2014.11.24. 13:31 Észak-Alföld

Nyíregyházi állatpark - a szeretet jegyében

Idén is lesz 100 Ft-os nap a szeretet jegyében!
November 29-én, szombaton 100 Ft-os belépőjegyet kell csak váltani, amivel 9:00-15:00 között várnak mindenkit az Állatparkban!

Ha megteheted, vigyél egy ajándékot ami lehet bármilyen csekélység, csak mások számára használható dolog legyen (játék, ruhanemű, könyv,tartós élelmiszer, tisztítószer stb.), amivel örömet szerezhetsz annak, akinek nincs mit tennie a fa alá. Az így összegyűlt ajándékokat rászoruló családoknak juttatják el!

 -dsc3781-4127.JPGA kis szitatunga. Forrás: http://www.sostozoo.hu

 Néhány állatkerti újdonság:

- Ritka antilopfaj született nemrég az Állatparkban! A Tarzan ösvényének legifjabb lakója a szitatunga (Tragelaphus spekei), így a kis bikával már 10 főre növekedett a Nyíregyházi Állatpark szitatunga állománya, akik grevy zebrákkal, nyársas antilopokkal, strucokkal, nagy kudukkal és rotchild zsiráfokkal élnek egy különleges fekete kontinens élővilágát bemutató kifutórendszerben.

- Az Állatparkban él Európa legidősebb sziamangja. Az Európai Állatkertek Szövetsége minden évben feltérképezi az európai állományt, és kiderült, hogy a legidősebb sziamang a Nyíregyházi Állatparkban él. A sziamangok (Hylobates syndactylus) átlagéletkora 25 év, így Finita az 51 évével igazi matuzsálemnek számít. Levelekkel, érett gyümölcsökkel táplálkozik, de olykor madártojás, rovarok és kisebb gerinceseket is fogyaszt.

- Zebra csikó született az Állatparkban november elején. Az Állatpark hatalmas, az afrikai szavannát idéző állatbemutatója nagy népszerűségnek örvend: az orrszarvúcsalád és az alföldi zebrák együtt igazán különleges látványt nyújtanak, mától pedig már a kis zebrakancát is megcsodálhatják a látogatók.  Az országban egyedüliként itt tartanak egy három fős grevy zebra csapatot s a most született csikóval 11 egyedre nőtt az alföldi zebra állomány.

Látogassatok el Ti is a sóstói üdülőövezetben, a  tölgyerdő mélyén található, remek élményeket biztosító Állatparkba és fedezzétek fel a sokszínű állatvilágot. Nem fogtok csalódni! :)

Szólj hozzá!


2014.11.20. 13:50 Észak-Alföld

Kiváló Minősítés a Debreceni Népi Együttesnek

A Debreceni Művelődési Központ Debreceni Népi Együttese Kiváló Minősítést szerzett a hazai néptáncmozgalom kétévente megrendezésre kerülő szakmai minősítő fórumán, a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán november 15-én, Százhalombattán.

Az előírásoknak megfelelően, a félórás, "A meglelt vigasz" című szerkesztett műsorukban az Aranybikát megidéző hangulatok mellett őrkői, kalotaszegi és felvidéki koreográfiákat mutattak be.
Az Együttes sorozatban immár ötödik alkalommal részesült a legmagasabb minősítésben, amely méltóképp koronázta meg ez évi teljesítményüket, hiszen a Néptáncantológián, majd a Fölszállott a Páva című televíziós műsorban való szereplés mellett még sok-sok sikeres fesztivál és gálaműsor tette felejthetetlenné a 2014-es esztendőt.
Gratulálunk!

dne2014 (2).jpg
Forrás: Debreceni Művelődési Központ, www.debrecenimuvkozpont.hu

Szólj hozzá!


2014.11.19. 14:02 Észak-Alföld

Szaunázni jó!

Szaunázni mindig jó, de az ősz, és főként a tél egyik legkellemesebb velejárója, hogy gyakrabban szaunázunk. Jólesik munka után, edzést követően, de egyszerűen testet-lelket melengető kikapcsolódásnak sem utolsó.

Tapasztald meg a különböző szauna szeánszok különleges hangulatát az Észak-Alföldi régió városaiban!
Néhány példa a térségből, ahol igazán ellazulhatsz:

Aquaticum Mediterrán Élményfürdő, Debrecen
Szaunaprogramok:
November 20. Frissítő illatok; Ánizsos bőrradír; Kávéhabos kényeztetés
November 21.  Távol-Kelet;   Jázminos bőrradír;  Vitaminbomba
November 22. Virágoskert; Citrus-mix; Kleopátra varázsa
November 23. Sörös felfrissülés; Besózva; Vadnyugati mézes

Az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont az ország első természetvédelmi területén, Debrecen pihenőövezetében, a Nagyerdő szívében helyezkedik el. Az idén megújuló Fürdőközpont valamennyi generáció számára komplex szolgáltatást kínál. A szálloda mellett termálfürdő, strand, fedett mediterrán élményfürdő, szaunavilág, gyógyászati részleg, wellness-sziget, thai masszázscentrum, fogászati központ és diétás konyhával rendelkező étterem biztosítja a vendégek felhőtlen szórakozását, kikapcsolódását. További információ: www.aquaticum.hu

Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő, Balmazújváros
Szauna maratonok:
December 6-7., Mikulás napi mézes felöntés
December 25-28., Karácsony illata felöntés

A balmazújvárosi fürdő Hajdú-Bihar megye ékszerdoboza. Az 1951 óta üzemelő és a 2000-es évektől folyamatosan fejlődő gyógy-, wellness- és szabadidő komplexum és ökofürdő, a családosok ideális kikapcsolódási helyszíne. Számos gyógyászati kezelés, wellness szolgáltatás és gyermekprogram vár minden vendéget, kisgyermektől a nagyszülőkig. http://www.kamillafurdo.hu

Kumánia Gyógy- és Strandfürdő, Kisújszállás
November 22. Brit kirándulás ( Wales csodái,  Skót felföldi bőrradír,  Ír whiskey-mézes bőrápolás)
November 23. Jégvarázs ( Frissítő fuvallat,  Jégvarázs bőrradír,  Kleopátra titka)
November 28-30. Szaunamaraton a magyarhertelendi termálfürdő magyar és világbajnok szaunamestereivel

Kisújszálláson először az 1930-as években kezdtek fúrásokat végezni, hogy gyógyító meleg vizet találjanak. Sikerrel is jártak a főút mellett. A mai helyen a 60-as évek végén épült strandfürdő. 2011-2012-ben a fürdő teljesen megújult, nőtt a fedett medencék száma, így már télen-nyáron elérhető. Emellett számos wellness szolgáltatással,éjszakai fürdőzéssel, szauna világgal, sportolási lehetőséggel (tenisz, strandfoci) és az OEP által támogatott fürdőgyógyászattal várják a látogatókat. http://www.kumania.hu 

szauna1_saunamaroc_ma_2014.jpgKép forrása

Martfű Termál SPA, Martfű
November 28. Szauna est (Citromos-sós felüdülés testnek és léleknek egyaránt, Csokoládés finomság, Jeges-mentolos hűsítés)

A közelmúltban Regionális Jelentőségű Gyógyfürdő minősítést kapott fürdő különleges párosítást ígér a látogatóknak. Gyógyulás, pihenés, aktív kikapcsolódást, sport egy helyen.
A hatalmas területű fedett fürdő épületben 5 medence található, egyedi, hangulatos wellness részleg-sóbarlang, szaunák, wellness és fitnesz terek és a gyermek játszóház is található a létesítményben. www.martfuspa.hu

Felejtsd el a mindennapok gondjait, relaxálj, tisztulj meg bármelyik szauna szeánsz segítségével! Nem fogod megbánni!

Szólj hozzá!

Címkék: Szauna


2014.11.12. 13:13 Észak-Alföld

Megszületett a Felső-Tisza-vidék új ékszerdoboza

Befejeződtek Vámosoroszi református templomában a restaurálási munkák. Az eredmények önmagukért beszélnek. Szinte megelevenedik a középkor. A felújítás a Magyarország-Románia Határmenti Együttműködési Programnak köszönhetően valósult meg.

Vámosoroszi is része a A Kárpát-medence egyik legjelentősebb örökségturisztikai útvonalának, a Középkori templomok útjának, melyet 62 páratlan szépségű középkori templom alkot.

A Középkori templomok útjáról minden információ:http://www.temple-tour.eu

1779870_775619782479155_4232161320487908566_n.jpg

  1267142_775620015812465_6904998092328301303_o.jpgForrás: http://www.temple-tour.eu 

Szólj hozzá!

Címkék: Középkori templomok útja


2014.11.11. 12:13 Észak-Alföld

Gyógyfürdő minősítést kapott Martfű

A Martfű Termál SPA életében jelentős előre lépés történt. A sikeres minősítési eljárás eredményeként Regionális Jelentőségű Gyógyfürdő minősítést,  illetve Gyógyszálló besorolást kaptak.

A minősítési eljárást követően küszöbön az OEP támogatású gyógykezelések indítása.
Az OEP szerződés megkötése folyamatban van, mely létrejötte után az alábbi kezelések lesznek majd elérhetők:
 - víz alatti csoportos gyógytorna
- iszappakolás
- víz alatti vízsugár masszázs
- medencés gyógyfürdő
- gyógymasszázs
- 18 év alattiak csoportos gyógyúszása

A csoportos gyógyúszás lehetősége a térségben hiányt pótol, hiszen kevés lehetőség adott ezen gyógyítási formára és rendkívül sok fiatal szorulna a kezelésre.

A Martfű Termál SPA az egész család részére kikapcsolódást biztosít.
Novemberben Télcsalogató Szauna esteket is rendeznek november 14. és 28-án, melyre a helyszín befogadóképessége miatt előzetes regeisztáció szükséges.

További információ a fürdőről és szálláshelyről, valamint a programokról a
www.martfuspa.hu
oldalon.

Martfu_Spa_1.jpgKép forrása: www.martfuspa.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Martfű


2014.11.05. 14:45 Észak-Alföld

Csillagles a Rémvonattal

Halloween járat az év legRÉMségesebb estéjére.

2014. november 8.
Debrecen-Hármashegyalja

A Zsuzsi Erdei Vasút Magyarország legrégebbi, ma is üzemelő kisvasútja. A Debrecenből induló vasút 16 km-en keresztül halad az erdős, pusztás tájakon.

A hétvégi kaland programterve:
- Szellemes kalandtúra /Mered vagy nem? / 
- Boszorkányos kreativitás /kreatív asztal/ 
- Rémsarok /tábortűz és rémsztorik/
- Félelmetes arcfestés
- Mesesarok 
- Csillagda 
- Jósda 
- Otthon faragott TÖK-szépségverseny
/értékes ajándékok/ 

Részletek a www.zsuzsivasut.hu oldalon.
Zsuzsi mozdony_3.JPG

 

Szólj hozzá!


2014.11.03. 12:25 Észak-Alföld

Márton napi vigasságok

November második hétvégéjén az Észak-Alföldön is számos település ünnepli rendezvénnyel Márton-napját, míg a Hortobágyon természetes élőhelyükön leshetjük meg a vadludakat.

Debrecenben Márton Napi Libalakomát rendeznek a Kossuth téren november 7-9. között, ahol ludaskása, libakolbász, libatoros káposzta, hagymás libamájcsíkok és hasonló kalóriadús fogások mellé szép egri borok is kóstolhatók.

A Hajdúszoboszlóra ellátogató és üdülő vendégeket is Márton-napi Libalakomára várják  a   Szent István parkban november 7-9-én. Az új bor és libából készült ételek mellet neves magyar pincészetek újbor kínálatát is megízlelhetik a látogatók a három nap alatt. A Lakoma az év záró gasztronómiai eseményként több zenés és kulturális programmal is várja majd az érdeklődőket.

A Hajdúböszörményi Tájházak a november 8-i Márton napi libator alkalmából libás programokkal várja a résztvevőket, kóstolhatunk libás ételeket, de a vállalkozó szelleműek még liba gágogóversenyen is részt vehetnek.

Ugyanezen  a napon a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Sóstói Múzeumfaluban megrendezett Márton-napi vigasságokon bemutatkoznak a skanzen mesterei, a látogatók libás játékokon, vetélkedőkön tehetik próbára ügyességüket, és még libaszépségverseny is lesz.
Márton-napi vigasságok_Nyiregyhaza_Múzeumfalu.jpgKép forrása

Márton libája gyalogtúra a vadludak nyomában: a Hortobágyon november 8-án vezetett túrán vehetünk részt.
Ősszel vadludak ezrei látogatják a halastavak nyugalmas vizeit. A vadludak tömegét ebben az időszakban a nagy lilik alkotja, ugyanakkor nyári ludak egyedei is keverednek a csapatba. Némi szerencsével ritkább fajokat is találhatunk a pihenő madarak között, így a globálisan veszélyeztetett kis lilik példányait, illetve az apácalúd vagy a vörösnyakú lúd színpompás egyedeit.
A túrákon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Részletes információ: www.hnp.hu, www.hortobagy.hu


 

 

Szólj hozzá!

Címkék: Márton nap


2014.10.29. 13:32 Észak-Alföld

Szolnoki Csokimámor

A világ minden tájáról érkező csokoládékülönlegességek, csokis kóstolók, csokigyár, csokimozi, kiállítás, vásár, bemutatók -minden, ami csoki.

III. Szolnoki Csokoládéfesztivál és Nemzetközi Csokoládétalálkozó,
Szolnok, november 7–9.

Itt nem csak a különböző csokikat kóstolhatjuk meg, hanem megismerkedhetünk az édesség eredetével és történetével, sőt a csokigyárban beszállhatnak a készítésébe is. Aki kedvet érez, utazhat a csokivonaton, vagy beülhet a csokimoziba.
Igazi családi program! www.ankk.hu

csoki.jpgKép forrása

Szólj hozzá!


2014.10.28. 14:23 Észak-Alföld

“Tökjó” hétvége és utolsó lehetőség a darulesre a Hortobágyon

November első, sokak által misztikusnak tartott napjain rendhagyó programokkal várják a Hortobágyon a Pusztai Állatpark vendégeit több néphagyományt is felelevenítve.

2014. november 1-2., Hortobágy

Az ősz egyik legjellegzetesebb zöldségét felhasználva különleges alakzatú töklámpásokat, háziállatainkat idéző dísztárgyakat, ínycsiklandó ételeket készíthetünk.
Ezenkívül arcfestéssel és csillámtetoválással várják a kicsiket és nagyokat.
Vegyél részt a háziállatokhoz kapcsolódó pecsétgyűjtő versenyen, melyért cserébe apró ajándékok tulajdonosa leszel. www.hortobagy.eu  tok-595x446.jpgKép forrása

A fokozott érdeklődésre tekintettel ÚJABB időpont! 

Darubehúzás megtekintése kisvonatos túra keretében Hortobágyi-halastón

A Hortobágyi Nemzeti Park az őszi szünetben szervez még egy vezetett túrát 2014. október 31-én 14 órai kezdettel. Jelentkezzen Ön is, ne hagyja ki! A legutolsó szinkronszámolás alkalmával még több, mint 100 ezer daru tartózkodott a Hortobágyon!

Vezetett túra a darvak nyomában
A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére és a nagy érdeklődésre való tekintettel szervez 2014. október 31-én 14 órától kisvonatos túrát a Hortobágyi Nemzeti Park.

Darunézés Hortobágy-Halastón – kisvonatos daruprogram
A program magában foglalja a vetített képes előadást, filmvetítést 14 órától majd kisvasutazást a tavak között és szakvezető kíséretében a daruhúzás megtekintését.
Az előadást és filmvetítést követően a vendégek kisvonatra ülnek, mellyel a Kondás-tóig utaznak, ahol a terepi program részeként megtekintik a darvak esti behúzását. A kisvasút sötétedés után kb. fél órával érkezik vissza a kiinduló állomásra, korábbi visszaindulás csak gyalogosan lehetséges a kb. 5 km-re lévő végállomástól.
Az előadás, a filmvetítés és a kisvonatozás helyszíne Hortobágy-halastó, amely a 33-as főút 67. km-nél Hortobágy-Halastó irányába lekanyarodva érhető el.

A programokra előzetes bejelentkezés szükséges! www.hnp.hu

daru_éjszakázásVirágoskúti-halastó_20131023_0145_Szilágyi%20Attila.jpgKép forrása

 

Szólj hozzá!