Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.06.29. 08:00 Bíróné Fodor Anna

Önt is várja a Forgách Kastély Mándokon!

Az impozáns kastélyszállóként újjászületett késő barokk stílusú kastély a történelmi múlt eleganciáját ötvözi a legmodernebb szolgáltatásokkal.

A hangulatos parkkal övezett épület exkluzív szobái, étterme, konferenciaterme és wellness szolgáltatásai varázslatos környezetben és kényelemben várja a pihenésre, feltöltődésre, nyugodt környezetre vágyó vendégeit.

Mit kínál vendégeinek a Forgách Kastély?

 • A szállóvendégek kényelmét 4 lakosztály és 6 standard szoba biztosítja – ebből 1 akadálymentesített.
 • A 100-150 fős befogadóképességű elegáns hangulatú rendezvénytér tökéletes helyszín üzleti találkozók, esküvők, konferenciák, családi és céges rendezvények szervezéséhez.
 • A kastély elegáns éttermében a vendégek belekóstolhatnak a helyi, tradicionális ízvilágra épülő konyhába.
 • A pihést, feltöltődést szabadtéri medence, pezsgőfürdő, infraszauna, finnszauna, gőzfürdő, masszázs és szolárium segíti. Az aktív pihenésre vágyók igényeire is gondoltunk: kölcsönözhető kerékpárokon kedvükre bebarangolhatják a környéket.

A prémium szolgáltatások, a tágas terek, az egyedi kialakítások fejedelmi kényelemben részesítik a Forgách Kastélyba érkező vendégeket.

További információk a www.forgachkastely.hu honlapon.

Szólj hozzá!

Címkék: szállás kastély pihenés


2015.06.26. 10:36 Észak-Alföld

Van egy remek ajánlatunk jövő hétvégére!

SzamosFeszt - Népzenei, néptánc és blues fesztivál, CÉGÉNYDÁNYÁD, 2015. július 3-5.

 nevtelen.jpg

Programok:

A NEMESI PORTA ÉS PAJTASZÍNHÁZ UDVARÁN

Július 4-5-én 10.00 órától egész nap

 • Szatmári Feri gasztroblogger
 • Szatmári Biotermelők Vására
 • Készműves Udvar gyerekfoglalkozásokkal
 • Adj’ Isten Szatmárban ételkóstolók (Koca csoki, Véreshúrka csipsz, Háztáji tepertő)
 • Népi Kirakodóvásár
 • Kárpátaljai és Szatmári ételek kavalkádja
 • Népi Gyermekjátékok foglalkozásokkal
 • Báb és Utcaszínház
 • Adj' Isten Szatmárban termékek

Adj’ Isten Szatmárban programok:

 • „Lúszekerezz velünk! - Sétakocsikázás új lovas-kocsiainkkal
 • Felfedezőséta a Kende Kúria Ősparkban a Hortobágyi Nemzeti Park kalauzolásával
 • „Harcsa nézőben” - motoros élménycsónakázás a Szamos-folyón
 • Pálinka túra – Szatmári pálinkakóstolás a Panyolai Szilvóriumban

KENDE KÚRIA PARKBAN 16.00 ÓRÁTÓL KONCERTEK:

 1. július 3. (péntek)
 • Smith Rock Family (17,30)
 • Ölveti Blues Band (19,00)
 • Karmapirin (20,30
 • Deák Bill Gyula (22,00)

 

 1. július 4. (szombat)

10,00 óra

 • ÉAOP-2.1.1/A-1-12-2012-0033 számú „Újraéled a nemesség Szatmárban – A cégényi monostortól napjainkig” tárgyú turisztika projekt ünnepélyes megnyitója és sajtótájékoztatója
 • A pályázatban megvalósult Nemesi Porta és Kézműves Udvar avatóünnepsége és a Cifra szoba Mérából – Kalotaszegi kiállítás ünnepélyes megnyitása

 

Az ünnepséget megnyitja és a pályázatban megvalósult turisztikai létesítményeket átadja: Kövér László Magyarország Országgyűlésének elnöke

 • Közben: Szatmár Táncegyüttes műsora

 

16,00 órától

 • Kis Béres Táncegyüttes (16,00)
 • Szatmár Táncegyüttes (17,00)
 • Bakator Zenekar (18,30)
 • Cimbaliband koncert (20,00)
 • Ferenczi György és a Rackajam (21,30)

 

A produkciók között szatmári kocsmazene és táncház a Bakator zenekarral.

 1. július 5. (vasárnap)
 • Lókötő Táncegyüttes (16,00)
 • Gabrien Néptánc és Hagyományőrző Egyesület (17,00)
 • Takács Eszter Beat Band (18,00)
 • Nyírség Táncegyüttes (19,30)
 • Muzsikás Együttes kalotaszegi programmal (21,30)

A produkciók között szatmári kocsmazene és táncház a Bakator zenekarral.

Mindenkit szeretettel várnak a rendezők!

cd.jpg

Szólj hozzá!


2015.06.24. 13:44 Észak-Alföld

Kiselefánt után kisteve, Nyíregyházán

Korábbi bejegyzésünkben beszámoltunk a múlt heti szenzációról, amikor is afrikai elefánt született Nyíregyházán. Most meg egy kétpúpú teve csikó (Camelus bactrianus) világrajöveteléről kaptunk híradást, aki hétfőn született a Nyíregyházi Állatpark Ázsia élővilágát bemutató területén az ország legnépesebb, 12 tagot számláló teve csapatában. Világra jövetelét vendégeink is végignézhették, hiszen - 12 hónapnyi vemhesség után - a látogatási időszakban született a hatalmas teve kifutóban. 

_dsc4592.JPG 

_dsc4602.JPG

_dsc4717.JPG

 A csikó különlegessége, hogy míg az anyaállat barna színű, a kis kanca  az apja színét örökölve fehér bundájú. A jelenleg 2 napos állat ideje nagy részét anyja mellett tölti, de már ismerkedik a külvilággal, s a csapat többi tagjával is. A kb 30kg-os teve lány hosszú, vékony lábaival és aprócska púpjaival jóval elmarad a felnőttek méretétől. Ha megnő, testtömege elérheti majd az 500kg-ot is.

ISTEN ÉLTESSEN SOKÁIG TEVEKOMALÁNY!

 

Szólj hozzá!


2015.06.24. 08:51 Észak-Alföld

Elismerés a hortobágyi Fecskeháznak

zsak.jpgdr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára és Erdőháti Ágnes, a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének (MISZSZ) elnöke adta át a nemrégiben a "hátizsákos" minősítést igazoló táblát és oklevelet, többek között  a hortobágyi Fecskeház Erdei Iskola és Ifjúsági Szálló részére.

A Fecskeház Erdei Iskola Hortobágy-Mátán, Hortobágy falutól körülbelül 2 km-re található. Az épület kényelmes, tiszta szobákkal, nagy parkkal rendelkezik. A szálláshely akár több napos tartózkodásra is alkalmas, összesen 34 fő elszállásolását teszi lehetővé, ideális kiindulópontként szolgál a puszta megismeréséhez.

A szálláshely április 15. és október 31. között tart nyitva, november 1-től 20 fő feletti csoportokat fogadnak.

Kapacitása :

• 5 db 2 ágyas zuhanyzós szoba

• 1 db 4 ágyas zuhanyzós szoba

• 1 db apartman 2 db 2 ágyas szobával

• 4 db 4 ágyas szoba

Az ifjúsági szálláshelyek "hátizsákos" tanúsító védjegyét a turizmusért felelős minisztérium hozta létre azzal a céllal, hogy garanciát nyújtson a szálláshely szolgáltatás minőségének, megfelelő szakmai színvonalára. A szálláshelyek minősítése a Magyarorzsági Ifjúsági Szállások Szövetsége (MISZSZ) által kidolgozott és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által jóváhagyott szakmai szempontrendszer alapján történik, ami alapján a Fecskeház két hátizsákos minősítést kapott. 

És, hogy mi minden vár bennünket idén nyáron Hortobágyon, azt megtudhatjuk ebben az összeállításunkban!

 

 

 

Szólj hozzá!


2015.06.23. 15:26 Észak-Alföld

Tiszavirágzás után elefántozunk - állati storyval folytatjuk

Pénteken este megszületett és mától már a kifutóban láthatja a nagyközönség a Nyíregyházi Állatpark afrikai elefánt bébijét. Az alig 100 kg-os csöppség fiú, és nevét majd a látogatók ötletei alapján választják ki.

2007-ben Nyíregyházán született meg Magyarország első afrikai elefánt bébije, aki ma már német állatkertben alapított családot. A mostani csöppség idén Európában az első afrikai elefánt gyerek, aki valószínűleg 5 évig marad Nyíregyházán a mamájával.  Az állatpark honlapján videót is láthatunk a bébiről.

A szerencse úgy hozta, hogy a látogatók 2013-ban lefényképezhették a mama Kwanza és a papa Jack párzását, így a nyíregyháziak a fogantatástól a születésig követni tudták egy kis elefánt világra jövetelét.

Íme Kwanza és Jack szerelmének gyümölcse;

_dsc4477.JPG

Szólj hozzá!


2015.06.23. 15:26 Észak-Alföld

Tiszavirágzás, 2015. június 19-i nap eseménye

Nem kevesebben jöttek el a mai vezetett túránkra, mint tegnap. Tehát, 80 fő körül jöttünk össze. Az előadás elkezdésekor eleredt az eső, szerencsére nem komolyan, mert mire vége lett, már el is állt. Fél hat körül érkeztünk a kikötőbe kocsival, és utánunk akik nem tudtak gyalogolni 2 kilométert. A sirályok szokásos veszett sebességgel röpködtek alacsonyan a víz felett, majd pár perc múlva az inokai strand feletti kanyarban összegyűltek, és ott röpködtek. Ez is minden nap így történt, ott laktak jól, és már feljebb, felénk már nem is jöttek. A virágzás a tegnapihoz hasonló dinamikával zajlott, és ugyanazon a pontokon voltak a nagyobb kérészgócok. A napi virágzás csúcs olyan 7 óra körül alakult ki, és 8 óra körül le is futott. A tegnapihoz képest, becsléseink szerint ¼ részel csökkent a populáció. A résztvevők elégedettséggel nyilatkoztak a látottakról és a szervezésről.

Holnap még egy vezetett túránk lesz azok számára, akik csak hétvégén tudnak eljönni. Kérészrajzást még biztosan látunk, de a mai tapasztalatok szerint, a virágzás csúcshoz hasonlítva, vélhetően fele kérészt fogunk már csak látni.Szóval szombaton is várjuk Önöket! Azt követően pedig megírjuk idei utólsó bejegyzésünket, és bízunk a 2016-os év hasonló szépségeiben!

Szólj hozzá!


2015.06.20. 08:17 Észak-Alföld

Tiszavirágzás, 2015. június 18-i történések napi összefoglalója

Ma meghirdetett túránk volt,  ami  a programnak megfelelően 16 órakor kezdődött. Mintegy 80 ember tudta magát szabaddá tenni. Volt már olyan évünk, amikor többen jöttek el és több turnusban kellett az ismeretterjesztő előadást megtartani. Soha nem tudjuk hányan indulnak neki a természet felfedezésének. Majdnem megtelt az előadóterem, mindenki kíváncsian figyelte a kérészek titkos életét. A társaság zöme gyalog indult le a kikötőbe, csak néhány autót kellett levezetnem a helyszínre, és páran késve érkeztek. 18 órára már mindenki elfoglalhatta a megfigyelő helyét. Több fotós társaság is bejelentkezett. Sikerült őket a megfelelő helyre irányítani, de voltak, akik gyakorlottan konkrét helyismerettel rendelkeztek már az előző évekből. Mivel autóval érkeztem már fél hatkor leshettem a vizet. Nem kellett sokáig várnom az első hím megjelenésére. Természetőr kollégámmal meg is jegyeztük, hogy ez csak jót jelenthet. Hat óra után a szokásos menetrend folyatódott, először a tiszakécskei oldalon a kikötő jobb oldalán jelentek meg pár tizes nagyságrendben a fiú kérészek, majd gyorsan dél felé terjedt a megjelenésük. Kb. egy kilométerre lefelé nagy sirály csapat lakmározott, hangosan rikácsolva jelezték, hogy jó zsákmányra akadtak. Fél hét táján egyre több első vedlésű hím egyed igyekezett a második vedlésre a part növényeire és az ott tartózkodó emberekre. Háromnegyed hétre benépesült a part menti  fiú kérészzóna, de a folyó közepén is nagy tömegben repült a lány szekció. A napi csúcs hét óra körül alakult ki, amikor becslésünk szerint több százezer egyed repülhetett, lehetséges, hogy a számuk inkább közelítette az egy milliót. A befejezés  háromnegyed nyolc táján kezdődött és kb. fél kilencre csendesült el a víz!


Holnap újabb túrára indulunk! Remélhetőleg hasonló egyedszámmal repülnek kedvenc virágaink. Az eddig eltelt virágos napokon egyre emelkedett a repülő egyedek száma. Elképzelhető, hogy ma volt a rajzás csúcsa,  de a holnapi napon  remélhetően még jelentős visszaesés nem fog bekövetkezni.Tervezzük, hogy azok számára, akik csak a hétvégén értek volna rá tiszavirág lesre, kellő számú visszajelzés esetén egy leszállóági túrát is beiktatnánk szombat estére. Kérjük azokat, akik ezt a lehetőséget igénybe szeretnék venni, írjanak egy válaszüzenetet.


Kiváló napunk volt! Reméljük, akik részt vettek felejthetetlen élményekkel tértek haza!

Szólj hozzá!


2015.06.18. 14:27 Észak-Alföld

Tiszavirágzás 2015. június 17-i események összefoglalója

Mint ilyenkor lenni szokott minden alkalommal, a túránk meghirdetésére kiküldött levelünk után, jönnek a kétségek: Ugyan jól határoztuk-e meg a meghívás időpontját? Ebben valamikor döntést kell hozni, ami már megtörtént és ezt követi a természetes belső reakciónk.

Szerencsére nem adtak okot a történések sokáig a kétkedésre, június 17-én, nem sokkal 18 óra után megjelentek az árnyékos tiszakécskei oldalon, szokásosan az első hím példányok, majd a virágzás déli irány felé terjedve 40 perc alatt átért a tiszainokai oldalra is. A kikötő alatt jelentek meg nagy számban a hím példányok, ahová kitisztított ösvényeket készítettünk. Hogy úgy mondjam évek alatt ezek az ösvények bejáratott helyek. Olyan területekre visznek, ahol mindig kiterjedt kérész telepek helyezkednek el a víz alatti agyagos partfalban. A virágzás intenzitása kb. este 19 órára érte el a napi csúcsát, amit összevetve az előző évekkel, megállapítható, hogy egyedszámban kevesebb kérész látható. Viszont volt már ennél sokkal rosszabb évünk, amikor 2010-ben egyáltalán nem virágzott a Tisza. Azoknak, akik még soha nem láttak tiszavirágzást, így is magával ragadó esemény. A tegnapi túránkon azok tudtak részt venni, akik gyorsan tudták magukat szabaddá tenni, vagy már nagyon várták a virágzás időpontját és azonnal félre tettek mindent. Negyven lelkes, élményekben gazdag emberrel lettünk többen ezen a napon.

Az elkövetkező napokra nézve, továbbra is csak azt tudjuk elmondani, amit mindig is elmondunk, hogy a történések békés szemlélői vagyunk, csak az történhet, amit a természet maga produkál, erre semmilyen hatással nem vagyunk. Alázattal próbáljuk közvetíteni Önök felé, amit észlelünk.

 

Szólj hozzá!


2015.06.17. 09:55 Észak-Alföld

Micsoda időzítés Tiszavirág fronton?! És micsoda érzések...

Nem elég, hogy a tegnapi nappal a valódi Tiszavirágzás is kezdetét vette a Közép-Tisza mentén (lásd: előző bejegyzést), de a szolnoki Tiszavirág Fesztivál is éppen tegnap startolt. A 10. alkalommal induló programkavalkád nagyon jól kezdődött. Kellemes idő, igényes környezet, finom borok, mosolygós emberek, kulináris csemegék, mindez igényes élőzenével - több színpadon – körülszőve.

Palya Bea fantasztikus fellépése közben, éppen ez esti grillvacsorámat falatozgattam a csodálatosan kipofozott Tisza parti sétány hatalmas gesztenye fái alatt, egy szűkebb baráti körben, és közben egyre csak erősödött bennem az érzés, hogy mennyire fantasztikus dolog ez a Tiszavirágzás. 3 évig élnek mozdulatlanul a Tisza láthatatlan medrében, majd egyszercsak a felszínre jönnek, hogy néhény perces násztáncukat eljárva gondoskodjanak az utódlásukról, és gyakorlatilag ennyi. Lehet ennél tartalmasabb egy élet?

Éppen erről beszélgettünk, aztán egyszer csak hallom Beától a  "Szabadon" c. dalt . Kiesett a kés és a villa kezemből, a szőr megborzongott a karomon, és a könnyeimmel küszködtem, visszafojtandó azokat, nagyot kortyoltam a rozémba. Eszembe jutott a több tízezer kis kérész, becsuktam a szemem, és újra magam előtt láttam, ahogy a vízen táncolva életük utolsó perceiben, egymást kergetve, végtelen boldogsággal repülnek a végső elmúlás felé. Bea pedig csak zengte, hogy "szabadon táncolnék, szabadon szárnyalnék". Katartikus érzés volt. Aki teheti jöjjön el errefelé, és legyen részese ennek a látványnak, ennek az érzésnek. Kezdjen Tiszakürtön, majd irány Szolnok. Szombatig non-stop.

Az idei Tiszavirágzás előtt, szintén Palya Bea soraival tisztelgek, és ezzel mára zárom is soraimat: "...érzem, így ez most jó, ami rég volt mind elmúlt, és nem kell rá szó, bőröm fújja a szél, bizsereg, berezeg ezer és ezeregy sejtem, érzi hogy él..."

tiszavirag_6_1.jpg

 

Szólj hozzá!


2015.06.17. 09:10 Észak-Alföld

És láss csodát - INDUL A TISZAVIRÁGZÁS!!!

2015. június 17. Minden eddigi dilemmának vége.

tisavirag_5.jpg

Tegnap szokásos este hat órai érkezés a kikötőbe és kisvártatva megjelenik az első bátor hím a tiszakécskei oldalon.   Az idő borult, bár nem esik az eső. Fényképezésre a fényviszonyok elég gyatrák. Három pár is csatlakozott hozzánk, újak is, de vannak már ismerősök is az előző napokból. Aztán negyedhétkor a jobb csuklómra szállt vedleni egy hím, amit nagy Örömmel fotóztak a jelenlévők. Miután sikeresen levetette a lárvabőrét és szárnyra kapott, a tekintetünk a szokásosan virágban gazdag területekre koncentrált. Távcsővel  jól láthatóan egyre több hím tiszavirág repült ki a vízből a környező fákra, úgyhogy kenut a vízre és közelről is meg tudtuk nézni a helyszíneket. Csodás virágzás indult! Nagyságrendjét becsülve 100.000-es egyedszámú repülés lehetett. A tiszavirág alakzatok időnként jól láthatóan összeálltak, és kis idő múlva a nő ivarú tiszavirágok is repülésbe kezdtek a folyó közepén.

Már nincsenek dilemmák az előadás elkezdődött, ma este ki kell Önöknek küldeni a  meghívó levelünket. Eldőlt a hetek óta tartó kérdés: Mikor kezdődik a tiszavirágzás? Tegnap (2015.06.16.) este elkezdődött, és reményeink szerint több napig tart.

Néhány jó tanács! Kérek mindenkit, hogy a túránkra kényelmes, terepen is használható ruházatban, cipőben jöjjön. Az időjárás változó, lehet egy kis eső is. Ernyőt, zsebben is elférő esőkabátot is érdemes hozni. De előfordulhat, hogy kisüt a nap és melegebb lesz, a palackos ásványvíz jó társa lehet a túrázónak. Többen jelezték, hogy gyerekekkel fognak érkezni. Kérek minden megjelentet, hogy épségükre mindannyian vigyázzunk, hiszen a Tisza folyó mellett figyelmetlenül tartózkodni elég veszélyes lehet. Jelenleg alig van szúnyog a Tisza parton, a csípős rovarra érzékenyebbeknél nem árt, ha van szúnyogriasztó.

Szóval 2015. június 17-18-19.  napokra hívjuk meg tiszavirágzást megfigyelő programunkra.

Program:

Minden meghirdetett nap:

16 órakor:       Gyülekező a Tiszakürti Arborétum fogadóépületénél.            

16.20 –kor:      Egy kis ismertető magáról a tiszavirágról. Képek a tavalyi rajzásról

16.40-kor:      2 km-es séta a Tisza gátján a Tiszainokai hajókikötőbe, ahol az előre kitisztított utakon lehet közelebb jutni a fotózásra      és megfigyelésre is alkalmas partszakaszra.

20.00 után:     Sötétedés előtt indulás vissza az arborétumba.  Nyílt tűznél szalonna sütés, beszélgetés, Tiszazugi borkortyolgatás.

Regisztráció díja:  1500 Ft felnőtteknek,  gyerekeknek   1000  Ft10 éves kortól, mely tartalmazza a programon való részt vételt, és az arborétumi belépőt, ezért a korábban érkezők a program kezdetéig egy sétát tehet az arborétumban.    

Ez az jelentés nem terjed ki a Tisza egész szakaszára, jelenleg csak a Közép-Tisza alsó szakaszán látjuk a virágzás menetét. A program szervezése évek óta csak próbálkozás, arra, hogy Önöket a legjobb időpontra időzítve hívjuk, de e természeti jelenségre sem mennyiségi sem időtartami hatással nem lehetünk.

Szálláslehetőségek kereshetők a környező településeken, Cserkeszőlőn, Tiszakécskén, Martfűn, Tiszaugon, Nagyréven.

Szeretettel várunk minden természetbarátot!

A szervezők

Szólj hozzá!