Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

2014.08.26. 12:14 Észak-Alföld 2.

VIDOR Fesztivál, avagy a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje

A VIDOR Fesztivál ismét felhőtlen kacagást és jókedvet ígér a nyár végére Nyíregyházán.

2014. augusztus 29. - szeptember 6.

Közép-Európa (egyik) legnagyobb világzenei és népzenei fesztiválja immár 13. alkalommal várja a szórakozni vágyókat. A kilenc nap alatt több helyszínen, többszáz programban lubickolhatunk kedvünkre.
A zenei kínálat kimagasló, hiszen külföldi világsztárokkal is találkozhatunk, olyanokkal, mint a világhírű kolumbiai-argentin Che Sudaka, a perui Cumbia All Stars, a Maliról érkező Mamani Keita, az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly, valamint a portugál Toques do Caramulo.
A Fesztiválon igen rangos színházi versengés is folyik. A legkiválóbb hazai teátrumok játsszák az elmúlt évben bemutatott legjobb új vígjátékaikat, az öttagú zsűri Makk Károly vezetésével kilenc díjat ítél oda a legérdemesebbeknek.
A város főtere a Fesztivál idejére az ország legnagyobb mozijává változik, ahol esténként több ezren nevethetik végig a legújabb magyar vígjátékokat.
A Fesztiválon gazdag utcazenei, bábszínházi és képzőművészeti program is várja az érdeklődőket.

A fesztivál részletes programja a www.vidorfest.hu oldalon érhető el.

Vidor Fesztival.jpg

Szólj hozzá!


2014.08.25. 12:44 Észak-Alföld 2.

A történelem színpadán – Katonazenekari fesztivál, Szolnok Napja

Szolnokon már hagyománya van a Katonazenekari Fesztiválnak is, mely a PARTI-TÚRA Szolnoki Szimfonikus Nyár koncertsorozat méltó zárórendezvényévé vált.

2014. augusztus 29. 18.30 h

A Szolnok Napja programsorozat keretében megrendezett nagyszabású szabadtéri koncerten közreműködik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, valamint a Bartók–Pásztory Ditta díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar, a XIX. Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevő zenekarai, akik  látványos, show-elemekkel színesített bemutatójukkal szórakoztatják a közönséget.

Szolnok város napját (2014. augusztus 29. - szeptember 1.) annak tiszteletére ünneplik, hogy 1847-ben ezen a napon adták át a Pest-Szolnok vasútvonalat. Számos bel- és szabadtéri programelem színesíti a rendezvénysorozatot, mely minden korosztálynak kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt.
A Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztiválon túl még remek szabadtéri programok lesznek, mint pl. a Senior Maraton, az Alföldi Mézesnap és Méhésztalálkozó, a Civil Kavalkád, valamint a Szapáry utca színes forgataga, melyen megjelennek a Szolgáltató Város, a Magyar Honvédség és a Katasztrófavédelem kitelepített járművei és eszközei is.

Ekkor (augusztus 30.) kerül sor az AGÓRA multifunkcionális közművelődési intézmény ünnepélyes megnyitójára is, mely az Aba-Novák Kulturális Központ új épületeként közösségi, művelődési, oktatási, felnőttképzési és élményfunkciókat lát majd el mintegy 3700 négyzetméteren.

szolnok_katonazen.jpg

Szólj hozzá!


2014.08.05. 13:20 Észak-Alföld 2.

Hová menjünk augusztus 20-án, előtt, után? nem csak ünnepi programok

Ugyan idén augusztus 20-at nem tudjuk a nyár utolsó „kis szabadságává” alakítani, mert szerdára esik, azonban kicsit előre gondolkodva kivehetünk előtte vagy utána pár napot, hogy jól járjunk. A szabadidő eltöltéséhez íme néhány program az Észak-alföldi régióból.

kenyer.jpgHajdúhét (Hajdúböszörmény), augusztus 14-20.
Az egyhetes programsorozat keretében lovasbemutatók, kiállítások, sportesemények, színházi előadások, gasztronómiai rendezvények, gyerekprogramok és koncertek várják a látogatókat.

Ünnepi fürdőbál (Hajdúszoboszló, Fürdő), augusztus 15.
A nyári szezon záróeseménye, ahol a nagyközönséget a Magna Cum Laude szórakoztatja. A program az államalapítás ünnepe előtt tisztelegve látványos tűzijátékkal zárul.

16. Szatmári Fesztivál
Gyarmati Vigasságok (Fehérgyarmat), augusztus 15.
Szamos-parti Találkozó (Tunyogmatolcs), augusztus 20.
17. Nemzetközi Halászléfőző Verseny (Túristvándi), augusztus 21.
Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny (Szatmárcseke), augusztus 22-23.
Szenke-parti Nagyvásár (Penyige), augusztus 24.
A Szatmár térség hagyományait és gasztronómiai gazdagságát mutatja be a nagyszabású, több helyszínen zajló rendezvénysorozat.  A gazdag és színes programkínálat olyan ételkülönlegességeket népszerűsít, melyek Magyarországon csak és kizárólag a szatmári térségben.

SóstóSerFeszt (Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő), augusztus 15-17.
Hazánk és Európa legjobb sörei, koncertek garmada és a hazai konyha legjobb ízei. Népi gyerek játszóház és interaktív bemutatók, kézműves bemutatók és foglalkozások, főző és sörivó versenyek, gasztronómiai különlegességek bemutatása és kóstolás, néptánc fellépők …

Szólj hozzá!


2014.08.04. 13:31 Észak-Alföld 2.

Pálinkától Panyolafesztig

A Tisza, a Szamos és a kertek alatt kanyargó Öreg-Túr ölelésében találjuk Panyolát. Nem egy kis hétköznapi faluról van szó, hanem a szilvapálinka egyik fellegváráról, ahol kóstolóház is épült. De, ha már szilva, ne felejtkezzünk meg azért a még ma is hagyományos módon, hozzáadott anyagok nélkül főzött szilvalekvárról sem.

Pálinkás jóreggelt! – a Szatmár-Beregben így dukál.

Az Év Utazója hivatalos úti tervébe nem fért bele ez a helyszín, de csak ajánlani tudjuk neki, és mindenkinek, hogy egyszer vegyen részt egy főzdelátogatással egybekötött kóstolón az Öreg-Túr partján álló Elixír Kóstolóházban, igazán különleges kalandban lesz része.

Egy-egy ilyen túrán a vendégszerető házigazdák bevezetnek a pálinkafőzés és kóstolás rejtelmeibe, végigkísérhetjük a gyümölcs útját a fától a pohárig, megismerhetjük az egyedi szilvafajtát, mely csak itt terem ilyen minőségben és a közel 30 fajta kézműves panyolai pálinkát.

A kóstolóházról minden információt megtalálsz ide kattintva. (panyolai.hu)

A kóstolóházban – a gépkocsivezetőkre is gondolva – bio almafröccsöt és mézes bodzaszörpöt is kínálnak. Biztos, hogy kellemes élményekkel, és kicsit jobb kedvvel távozunk a zamatos pálinkák elkortyolása után.

Panyola_kost5.jpg

 

Érdemes a Panyofeszt idejére (augusztus 8-10.) időzíteni egy panyolai látogatást. Panyola_kost3.jpg

A fesztiválon nem találkozunk a szokásos fesztiválkonyhákkal, ehelyett igazi, helyi ízeket kóstolhatunk. A receptek ősiek, az alapanyagok pedig nem származhatnak 50 km-től nagyobb távolságról. Igazi házikoszt, mint a nagymama ebédje.
A fesztiválon a helyi pálinkák is versenybe szállnak. Estére garantáltan jó lesz a hangulat, a kenutúra után jöhetnek a koncertek a csillagos ég alatt. Idén fellép például Rúzsa Magdi, a Balkán Fanatik, Folk Error. A Panyolafeszt azért is jó, mert nagyokat lehet fürödni a Tiszában és csorogni, azaz hagyni magunkat cipelni a sodrással. Extra élmény. További infó itt. (http://panyolafeszt.hu/)

Ami a szálláslehetőségeket illeti, vendégházak, portaszállás és sátorhely közül is választhatunk a környéken.
A hely igazi feltöltődésre alkalmas, tökéletesen stresszmentes övezet, aki egyszer erre jár, biztos, hogy visszavágyik.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: panyolafeszt én az év utazója panyola pálinka


2014.08.04. 09:10 Év Utazója

Újra wakeboard!

Leveleken újra wakeboard deszkára állhattam, már másodjára! Az első és második próbálkozásomnál most is elestem, de a harmadiknál már sikerült végigmennem a pályán! Hatalmas élmény volt! Mindenki dicsért, hogy mennyire gyorsan belejöttem! Annyira megtetszett, hogy vissza szeretnék menni máskor is! Szerencse, hogy Levelek ilyen közel van Debrecenhez! ;)

5.hét 092.jpg

Az a trükkje egyébként, hogy a lábfejeket felfelé kell feszíteni, és hátra, a sarokra kell terhelni a testsúlyt. Induláskor pedig hajlítsátok be a lábatokat!

Ti is kipróbálhatjátok a wakeboardot, ha Leveleken jártok! Szuper lelkes csapat lesz a segítségetekre! 

Tipp: Ha elfáradtatok, csak pár perc sétára ott a leveleki strand is. Ott ki tudjátok pihenni majd a wakeboard edzést! ;)

Szólj hozzá!

Címkék: wakeboard Levelek én az év utazója


2014.08.04. 08:35 Év Utazója

Nyíregyháza és Magyarország legméretesebb hölgyei

Egy egész napot töltöttünk Nyíregyházán. Voltunk a Sóstó Zoo-ban, a kalandparkban és a Parkfürdőben is. A Nyíregyházi Állatparkban bemehettünk az elefántok közé. Magyarország legnagyobb hölgyei ugyancsak barátságosak. Még azt is megengedték, hogy almát tegyek a szájukba. Ahogy meglátták az ételt, folyton közeledni kezdtek. Kicsit olyan érzés volt, mintha egy kupac elszabadult porszívócső venne körül, amik puhák és egyben kicsit szúrósak is. :)

 elefánt_1.jpg

Etettünk gyűrűsfarkú makikat. A legjobb érzés az volt, amikor odajött az egyik maki, hogy kivegye a tenyeremből a szőlőt, megfogta a kezemet és a kis ujjacskáival megszorította. Extra aranyos, pici és hiperaktív lények. Az egyik még a hátamra is felmászott.

5.hét 569.JPG

Miután megetettük az állatokat úgy döntöttünk, hogy lassan magunkat is ideje lenne. A Bambusz Étteremben ebédeltünk, ami szintén a Sóstó Zoo-ban található. Sokféle menü közül lehet válogatni.

Ebéd után megnéztük a fóka show-t és a délután folyamán a nyakamba vehettem egy albínó tigrispitont. Barátságos volt, de nagyon csikizett. A Nyíregyházi Kalandpark 12 állomásból álló pályáján is másztam egy kicsit, hogy lemozogjam az ebédet.

A Parkfürdőben kipróbálhattam az Aqua-Zumbát. A program a fürdő vendégei részére teljesen ingyenes. Szuper hangulata volt és átmozgatott. Szerdán és pénteken pedig éjszakai fürdőzésre is van lehetőség. A koktél bárban  számtalan finom ital közül választhatnak a vendégek. Én a Melon Blue-t kóstoltam.

A Timpex Lovasiskolában naplementekor pattanhattam lóhátra. Lucy korábban versenyló volt. Nagyon élveztem a lovasoktatást, a hőség ellenére is.

A vacsoránkat pedig a Pagony Hotel éttermében fogyasztottuk el. Nekem ízlett a párolt szarvas comb levendulás meggyraguval és rozmaringos pirított törtburgonyával.

Szólj hozzá!

Címkék: Nyíregyháza Sóstó nyíregyházi állatpark sóstó zoo Állatpark én az év utazója pagony hotel nyíregyházi kalandpark bambusz étterem


2014.08.02. 08:26 Év Utazója

Vízi programok Gergelyiugornyán

1. nap - Gergelyiugornya, Vizipocok Kikötő

Kedden megérkeztünk Gergelyiugornyára és már egyből egy vízigolyóban landoltunk Tomival. A feladat az volt, hogy próbáljunk meg felállni és szaladni benne. Többszöri próbálkozásra sem sikerült. Később elárulták a titkot. Úgy  a legkönnyebb felállni a golyóban, hogyha terpeszbe állsz és csak azon a területen lépdelsz, ahol a golyó a vízre fekszik a talpad alatt. Nagyokat estünk. Általában 5-6 percet lehet eltölteni egy golyóban, mert utána bepárásodik. Nagyon elfáradtam a sok kalimpálásban, de szuper volt egy ilyen kis burokban lebegni a vízen.

5.hét 048.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: extrém sport gergelyugornya én az év utazója vízifánk bbq hajó vizipocok kikötő


2014.08.01. 13:37 Észak-Alföld

arTúr fesztivál, Túri Vásár, sárkányhajók Mezőtúron

Az augusztus 6-9. között zajló összművészeti fesztiválon a különféle művészeti ágak (népzene, komolyzene, világzene, jazz, színházművészet, táncművészet, képzőművészet stb.) jeles hazai képviselői vesznek részt.
A gyermekfoglalkoztatástól a népművészeten keresztül a képzőművészeti kiállításig, a klasszikus és könnyű zenéig majdnem minden művészeti ág szerepel, minden korosztályt érintve.
A város több pontján zajlanak programok, kiemelt szerepet kap a Túri Fazekas Múzeum, amely a Folk udvar elnevezést és a Városi Galéria, mely az Art udvar elnevezést kapta.

A fesztivál augusztus 10-én a Túri Vásárral zárul.
A túri vásároknak a középkorban rendkívül nagy jelentősége volt, az a szóbeszéd járta, hogy volt olyan hogy a vásár "egy hétnél is tovább tartott". A vásári program színpadi előadásokkal, vidámparkkal, sportprogramokkal egészül ki.

A Túri Vásárral a nyári rendezvények még nem érnek véget! Augusztus 19-én az immáron hagyományként megrendezett varázslatos Lampionúsztatással, utcabállal és meglepetés programok lesznek a Hortobágy- Berettyó partján. Augusztus 20-án a Szent István Napi ünnepség keretében Aratófelvonulás, illetve Országos Citera és Néptáncgála kerül megrendezésre, a Berettyó partján pedig a nagy sikernek örvendő, vízi sportokat népszerűsítő Vízparti Fieszta után, a sárkányhajó szerelmesei szállhatnak újra vízre.

www.mezotur.hu, http://mkskft.hu

Túri vásár_Mezőtúr.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: Mezőtúr


2014.07.31. 14:51 Észak-Alföld

Debreceni Borkarnevál

Augusztus második hétvégéjén - azaz augusztus 7-től 10-ig - borvidékeink legszebb borait kóstolhatják az ínyencek jó zene mellett a megújult Nagyerdőn, a Békás-tó partján…

- 10 borvidék – 30 hazai családi borászat
- pálinka-, gyümölcsbor- és pezsgőkóstolás
- a hagyományos magyar konyha kemencés és bográcsos ételei
- minőségi házi sajtok hazai termelőktől
- tradicionális étkek és kézműves termékek vására
- bemutatkozik az Érmellék

A színpadon: Mojo WorKings, Pribolyszki Mátyás Trió, Sonny and the Wild Cows, Fourtissimo, Kilele Swing Cats, a P. Box akusztikus változata, Bakator, Szeredás, Kerekes Band, MagyarVista Social Club és mások…

A rendezvények ingyenesek; nyitvatartás csütörtökön 16 órától éjfélig, pénteken és szombaton déltől éjfélig, vasárnap déltől 22 óráig.

Részletes program itt.
www.fonixinfo.hu

borkarneval.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Borkarnevál


2014.07.30. 13:58 Észak-Alföld 2.

Dixieland Napok Hajdúszoboszlón

Ha egy kis dixie pezsgésre vágyunk, válasszuk augusztus első hétvégéjét, a Szoboszlói Dixieland Napok koncertjei felejthetetlen élményt ígérnek. Az egyedi dzsessz muzsika, a nyáresti mediterrán hangulat teljes feltöltődést biztosít, s Hajdúszoboszlóról megújulva térhetünk haza.

A szabadtéri színpadon többek között olyan neves zenekarok léptek már fel mint, a Molnár Dixieland Band, a Hot Jazz Band, a Debreceni Dixieland Jazz Band, a Budapest Ragtime Band, vagy a világhírű Benkó Dixieland Band.

 Szoboszlói Dixieland Napok, Hajdúszoboszló, augusztus 1-3.

Szoboszloi_dixieland_napok.jpg

Szólj hozzá!