Kispajtások szülei figyelem! Hétvégén gyereknap

2016. május 24. 11:02 - Észak-Alföld

Ha gyereknap, akkor pedig program, program és még több program, melyekből alig győzünk válogatni. A választás megkönnyítése érdekében összeválogattunk az Észak-alföldi események közül néhányat.

vidor_4.JPG

Lássuk hát, mi mindennel várnak bennünket ezen a hétvégén a régióban!

Hortobágy

A Hortobágyi Vadasparkban a gyerekek ingyenesen szafarizhatnak. Míg a Hortobágyi Kézművesudvarban, mely ugyancsak ingyenesen látogatható, „Gyermekolimpián” mérettethetik meg magukat gyerkőceink. A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában váltott kézműves tallérral pedig kézműves foglalkozásokon fejleszthetjük kézügyességünket. Ráadásul, szombaton a Hortobágy-halastavi Kisvasút Napja alkalmából nemcsak vonatozhatunk, de előadásokon, ügyességi játékokon vehetünk részt, és finom bográcsos ételeket kóstolhatunk.

Részletek itt: http://itthon.hu/esemenyek/-/netaview/1553453/gyermeknap-a-hortobagyon

Hajdúszoboszló

bikafejes_medence_kicsi.jpg

Gyermeknap alkalmából május 29-én az érdekes műsorok mellett interaktív buburék játszótér, kézműves játszóház, csillámtetoválás, arcfestés és ugrálóvár várja az apróságokat a szabadtéri színpadnál. Ha Hajdúszoboszlóra látogatunk, kihagyhatatlan program a fürdőzés. Jó hír, hogy a strandfürdő (rossz idő esetén az Aqua-Palace élményfürdő) területén is számos műsorral szórakoztatják majd a fürdőző gyermekeket.

Részletek itt: http://itthon.hu/esemenyek/-/netaview/1948753/gyereknapi-programok

Debrecen

A Debreceni Állatkert és Vidámpark május 29-én, 9-18 óráig zenés gyermek zoo partival, játszóházzal, látványetetésekkel, csacsifogattal, állatsimogatóval és kézműves sarokkal teszi felejthetetlenné a napot. Ugyancsak vasárnap a Kölcsey Központban, 11 órától gyermekeink nagy örömére Halász Judit énekel.

svenk.jpg

 

Nyíregyháza

Vasárnap 15 órától Nyíregyházán, a Kossuth téren szórakoztató programok hosszú sora vár bennünket. 18 órától neves hazai fellépők (pl.: Fekete Dávid, Holdviola zenekar) koncertjeit hallgathatjuk. Majd a nap zárásaként, az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű rendezvény keretein belül világító lufikat engednek el, hogy utat mutasson az eltűnt, eltévedt gyerekeknek.

Szolnok

Szolnokon a Turisztikai és Szabadidő Központ árnyas fái alatt kerülnek megrendezésre a műsorok, a különböző sport-és ügyességi játékok. A felhőtlen szórakozáshoz elengedhetetlen a mini vidámpark, ahol mi is újra gyermekek lehetünk, ha csak rövid időre is. Ha pedig megéheznénk, akkor sem kell messzire mennünk, mert az Ifjúsági Étterem finom ebédet kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ne maradjatok Ti se otthon! Látogassatok el családotokkal a rendezvények valamelyikére, és élvezzétek az együtt töltött pillanatokat!

Szólj hozzá!

Pünkösdi programajánlónk

2016. május 09. 15:06 - Észak-Alföld

A pünkösdi hosszú hétvégén érdemes lesz kimozdulnia otthonról és ellátogatnia az Észak-Alföldre. Összegyűjtöttük, hogy milyen izgalmas programot tartogat a régió. Íme:

Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfalu:

Nyíregyházán a hagyományokhoz híven idén is megidézik a régi falusi pünkösdöket. Néptáncos közreműködők mutatják be a pünkösdi királyválasztás és királynéjárás népszokásait. Majd a májusfa „kitáncolásába” lehet bekapcsolódni. A vállalkozó kedvűek ügyességi és logikai játékokban vehetnek részt, s helyes válaszaikkal a „Legügyesebb”, „Legerősebb”, „Legeszesebb” cím és jutalom boldog tulajdonosai lehetnek. A címet egy éven keresztül viselheti a győztes, mert ez is „olyan, mint a pünkösdi királyság”.

punkosd_sostoi_muzeumfalu.JPG

A játszóudvarban pedig kicsik és nagyok egyaránt találni fognak kedvükre való elfoglaltságot.

Időpont: 2016. május 16.

Helyszín: Sóstói Múzeumfalu További információ: www.muzeumfalu.hu

 

Ondódi Pünkösdi Királyválasztás és Gyermeknap, Debrecen

Debrecenben az Ondódi Pünkösdi Királyválasztás és Gyermeknapon ugyancsak kiderül, hogy ki a legügyesebb ifjú vagy férfi a környéken. Bárki jelentkezhet, aki elmúlt 16 esztendős, jeleskedik póznamászásban és egyéb ügyességi próbákban. A pünkösdi király jutalma egy hordó sör és egy CAMPUS napijegy. A bátor legények a helyszínen jelentkezhetnek!

A nap folyamán a résztvevők vidításáról zene, tánc, maskarások, testük gyarapodásáról pedig BÜFÉ gondoskodik. 18.00-tól pedig utcabáli forgatag szórakoztatja a nagyérdeműt.

Időpont: 2016. május 14. 10.00 – 22.00

Helyszín: DMK Ondódi Közösségi Háza

 

Pünkösd a Hortobágyon

A hortobágyi kiállító- és bemutatóhelyek ugyancsak változatos programlehetőségekkel várják a látogatókat. A vasárnapi és hétfői pünkösdi versengés számai a népi ügyességi és kvízjáték, ill. tárlatvezetésen való részvétel a Hortobágyi Nemzeti Park kiállításaiban.

punkosd_sostoi_muzeumfalu_1.JPG

A Pásztormúzeumban, kombinált kiállítási belépő vásárlásával pecsétgyűjtő játék kezdődik, ami a Kézművesudvarban folytatódik. A sikeres versenyzők közül naponta kisorsolják a „pünkösdi kiskirályt vagy kis királylányt”.

A Kézművesudvarba nincs belépőjegy, a kézműves foglalkozások pedig a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában váltott kézműves tallérral vehetők igénybe, amellyel azonban most az „egyet fizet kettőt kap” akcióban két kézműves foglalkozást adnak.

A mai kor emberéhez szeretnék közelebb vinni azt a régen természetesnek számító tudást, hogy egyszerű alapanyagok és szerszámok felhasználásával nagyon sok használati tárgyat, játékot elkészíthetünk, pusztán a kezünk munkájával, így ingyenes kézműves mesterségbemutatókon szintén részt vehetnek az idelátogatók.

Időpont: 2016. május 14-16.

Helyszín: Hortobágy

Belépődíj: Programonként változó

További információ: http://www.hnp.hu

 

Pünkösd a hajdúszoboszlói Hungarospa-ban

A hajdúszoboszlói fürdőkomplexum pünkösdkor szauna szeánszokkal és zenés esti fürdőzéssel, habparty-val várja a fürdőzés szerelmeseit. Hétfőn a gyerekeket Miki Mini Party szórakoztatja.

Időpont: 2016. május 15-16.

Helyszín: Aqua-Palace élményfürdő

Belépődíj: egész napos felnőtt: 3400 Ft, 17 óra után: 2400 Ft

További információ: http://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/punkosd-a-hungarospa-ban

 

Szólj hozzá!

Gyűrűsfarkú maki bébik születtek Nyíregyházán!

2016. április 27. 15:54 - Észak-Alföld

Egy napon belül négy aprócska katta, azaz gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban. A kölykök között egy ikerpár is van.

_dsc1379.JPG

 A kis állatok 4,5 hónapnyi vemhesség után jöttek a világra. Míg eleinte anyjuk hasán csimpaszkodva töltötték mindennapjaikat, a jelenleg, 1 hónapos állatok már általában a felnőttek hátán lovagolnak. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság. A Nyíregyházi Állatparkban ugyancsak van a kicsik között ikerpár is.

Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról,- innen a magyar nevük is - amelyet járás közben magasra emelnek. 

Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, s a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük, a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

A Nyíregyházi Állatparkban két gyűrűsfarkú maki család él: a nagyobb tenyészcsapatban egy ivarérett hím él nőstényeivel – ebben  a családban 3 kölyök született, míg a kisebb csapat – melyek közé a vendégek is bemehetnek – egy aprósággal gazdagodott.

_dsc1501.JPG

Mivel a szaporodási időszak meghatározott s a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz, a jelenleg 24 főt számláló nyíregyházi maki csapat.

 

 

 

Szólj hozzá!

20 éves a Nyíregyházi Állatpark

2016. április 19. 07:22 - Észak-Alföld

Két évtizede már hogy megnyitotta kapuit a Nyíregyházi Állatpark, ezért idén különleges szülinapi meglepetésekkel várják a vendégeket. Az ünnep jegyében minden hónap 20-án valamilyen érdekes programmal, látványossággal kedveskednek a látogatóknak.

andok.jpgOrmányos család

Andok kalandok és Ausztrál kifutó - a két idei szenzáció

Az park idei újdonsága és egyben a 2016-os év szenzációja a húsvéttól látogatható Andok kalandok, amely elsősorban Dél- Amerika és az Andok állatvilágát mutatja be, nem mindennapi módon. A több mint 20 faj közel 100 egyedét sajátos körülmények között, kalandparkszerűen a lombkorona magasságából tekinthetik meg a látogatók.

A függőhidakon keresztül haladva a nanduk, a jaguárok, a kapucinus majmok, a játékos ormányos medvék vagy az alpakák életébe éppúgy bepillantást nyerhetnek a vendégek, mint az Andok jellegzetes medvefajának, a pápaszemes medvék csapatának mindennapjaiba. Az állatbemutató első újszülöttjét, a csíkos kis tapírt (aki mamájával él) húsvéttól már a nagyérdemű is megtekintheti.

masolat_2_011_tapir.jpgKérek egy puszikát....

Persze az újdonságoknak se szeri se száma, hiszen áprilisban nyílik az Ausztrál kifutó, ahol a legnagyobb ma élő erszényes állatokkal a vörös óriáskengurukkal éppúgy találkozhatunk majd, mint az ausztráliai vadkutyákkal, a dingókkal.

Szülinapi akció! 

Egy különleges akcióra is érdemes odafigyelni! Azoknak, akik 1996-ban születtek s idén 20 évesek, - csakúgy, mint az állatpark- szinte ingyen léphetnek be a parkba, 2016 április elsejétől egész évben. Csupán 200 Ft-os regisztrációs jegyet kell venniük, miután a bejáratnál valamilyen igazolvánnyal igazolták életkorukat.

Maradhatunk még egy napot

A szálláskínálat is bővült, hiszen az Állatpark üzemeltetésébe került a Sóstói erdő szélén található Ózoon Hotel is, ami az ország második állatkerti szállodája lesz, a szintén Állatparkos Hotel Dzsungel mellett.

Európa legjobbjai között

A 20 évvel ezelőtti néhány tízezer látogató ma már bejön egy hosszú hétvégén, hiszen közel 450.000-en voltak az elmúlt évben. Tavaly Európa legjobbja lett az 500 ezer látogatószám alatti állatkertek kategóriájában a Nyíregyházi Állatpark, amire igazán büszkék vagyunk!

Itt beszélgettünk erről az állatkert igazgatójával>>> EURÓPA LEGJOBB ÁLLATKERTJE LETT A NYÍREGYHÁZA ZOO 

Ócenáriumi pillanat

Szólj hozzá!
Címkék: Nyíregyháza

Gyümölcsös Kalandok Derecskén

2016. március 31. 06:56 - Észak-Alföld

A híres Derecskei Gyümölcsösben április 16-17-én illatos és látványos virágzással várnak mindenkit a Gyümölcsös Kalandok nevű Élménykert programon Derecskén, Debrecentől 18 kilométerre. Lesznek nagyon jó programok, mint az Ízmester képzés, traktoros kisvonatozás, gyümölcskóstoló és vásár is. - 100% ökobio!

gyumolcsvadasz.jpg

Idén tavasszal az élménykert program főszereplője, Ince gyümölcskirályfi lesz, akit különböző kalandokon keresztül kísérhetünk. A kalandoroknak új feladatokkal és kihívásokkal kell megbirkózniuk, hogy végül elnyerjék méltó jutalmukat. Emellett próbára tehetik ízlésüket Ízmester Villámképzésünkön, megismerkedhetnek a tavaszi kerti munkákkal, megtudhatják a meggyültetés és metszés fortélyait is. A szabadtéri programok mellett ínyenc tavaszi fogások várják a megfáradt kerti kalandorokat a vendéglőben!

gyumolcsos_kalandok_meghivo.jpg

A traktorvontatású kisvonat utasai idén is élményekben gazdag napot tölthetnek a csodálatosan virágzó gyümölcsfák között.

A részvétel díjmentes, de online regisztráció hoz kötött.

Regisztrálni itt lehet

Semmiképpen ne hagyjuk ki a jó csárdaebédet!

Amiből lekvárt, abból pálinkát is lehet főzni. Itt gyűjtöttük össze a térség legjobb pálinkázóit

Szólj hozzá!

Tavaszi programajánló

2016. február 18. 12:02 - Észak-Alföld

A tavasz első napsugaraival együtt elrajtolnak a szabadtéri rendezvényeink is, amelyekből össze is szedtünk egy friss tavaszi csokorra valót.

Szolnoki Csata, Hadijáték, 2016. március 5.,Tisza-part, Szolnok    

szolnoki_csata3.jpg

Másfél évszázad elteltével, minden év márciusában újra dörög az ágyú, ropog a sortűz, és lovas vitézek vágtáznak Szolnokon. A hadijátékon felelevenítik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc téli hadjáratának március 5-i ütközetét. A Szolnoki Csatát újravívják-játsszák korhű egyenruhába öltözött gyalogosok, dragonyosok és huszárok.

www.agoraszolnok.hu

Szoboszlói Toros Napok, 2016. március 11-13., Szent István Park, Hajdúszoboszló

A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2016-os évben is! A rendezvény célja a hagyományaink ápolása, a régmúlt disznóvágások hangulatának felidézése! A fesztiválon számos népi és táj jellegű étel mellett, lelket melengető magyar pálinkák és borok is szerepelnek a gasztronómiai kínálatban a változatos programok mellett!

toros_napok_hajduszoboszlo.jpg

Fald fel Szoboszlót! Toros ételek kritikus mennyiségben!

http://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/szoboszloi-toros-napok

 

Szolnoki Országos Vasútmodell Kiállítás, 2016. március 12-15., Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, Szolnok

A Magyarországon felállított legnagyobb analog H0-s modulrendszerrel, terepasztalokkal, lekicsinyített vasútvonalakkal és városnéző kisvonattal várják az érdeklődőket.

www.agoraszolnok.hu

 

Húsvéti Locsolkodás, 2016. március 26. Hajdúböszörményi Tájházak, Hajdúböszörmény

Játszóház, vetélkedők, húsvéti játékok, népszokások és ételek, kicsiknek és nagyoknak.

www.hajduboszormenyi-tajhazak.eu

 

Szólj hozzá!

5 jó disznótoros fesztivál februárban

2016. január 21. 15:07 - Észak-Alföld

Válogatásunk apropóját egy örökzöld téma adja, ami nem más, mint a disznótorozás.
A hízóvágásokhoz kapcsolódó személyes élményeinkről ebben a cikkünkben emlékeztünk, elmélkedtünk.

disznotor.JPG

Hagyományos Hajdúsági Disznótor |  Hajdúböszörményi Tájházak - február 06.

A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával. Bővebb információ 

Ajaki Farsangi Disznótoros | Ajak Fesztiválközpont - február 13. 

A téli népszokások bemutatása a farsang és a disznótoros hagyományain keresztül.
Bővebb információ

Kevi Böllértalálkozó | Túrkeve - február 12-13.  

A Túrkevére látogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát - és a többi - kínálnak a vendégeknek. Bővebb információ

dsc_0901.jpgKevi Böllértalálkozó @Árvai Attila - mutedesign.hu 

Helyi Termékek Vására – Városi Disznótor | Szolnok, Agóra előtti tér -  február 14.
  

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezik meg Szolnok belvárosában a városi disznótort, bemutatva ezzel a máig élő vidéki hagyományokat, a disznótorozás minden lépését. Ugyanezen a napon, ugyanitt 8-14 óráig, helyi és térségi termelők várják szeretettel saját kiváló termékeikkel a vásárlókat.
Bővebb információ

Szoboszlói Toros Napok | Hajdúszoboszló, Szent István Park - március 4-6.

A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2016-os évben is. A rendezvény célja a hagyományaink ápolása, a régmúlt disznóvágások hangulatának felidézése. A fesztiválon számos népi és táj jellegű étel mellett, lelket melengető magyar pálinkák és borok is szerepelnek a gasztronómiai kínálatban. Bővebb információ

gastro_banner.jpg

Szólj hozzá!

Megújul a Dégenfeld Kastély Baktalórántházán

2015. december 21. 10:59 - Tencsi

A több mint 500 millió forint értékű beruházás, az „ Interaktív múzeum kialakítása a baktalórántházai Dégenfeld Kastélyban" című ÉAOP-2.1.1/A.I-12 azonosítószámú pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásával valósul meg.
Az 1840-1850 között, késő klasszicista stílusban épült Dégenfeld Kastély egy fallal övezett, természetvédelmi területnek nyilvánított park mélyén található. A baktalórántházai kastély mintegy 20 éve áll kihasználatlanul, pedig nemcsak az épületben, de az azt körülvevő 12 hektáros kastélyparkban is óriási turisztikai potenciál rejlik. Baktalórántháza Város Önkormányzatának célja, hogy a kastélyban 2016 tavaszától egy olyan innovatív technikai megoldások használatán alapuló helytörténeti, néprajzi, természettudományi múzeum kialakítására kerüljön sor, amely interaktív informatikai eszközökön keresztül, szórakoztatással egybekötött információt legyen képes a látogatóknak átadni. 
 
 
A projekt keretében bemutatásra kerül többek között Baktalórántháza múltja a bronzkortól a honfoglaláson és államalapításon keresztül, a Hunyadiak korán és a Rákóczi-szabadságharcon át egészen a XIX. századig, az épület és a park kultúr–és építéstörténeti múltja. Kiállításainkban emléket állítunk a kastélyt építő Barkóczy Ferencnek, valamint a Károlyi családnak és a névadó gróf Dégenfeld Imrének. A különböző termekben megtekinthetők lesznek a korabeli bútorok és használati tárgyak, a vadászat, agrászat kellékei, és betekintést nyújtunk a nemesi élethez és szórakozáshoz szorosan kapcsolódó szalonok, korabeli ruhák és divat világába.
 
 
A múzeum a XXI. század technikáját hívja segítségül a korabeli élet megismertetésére: egyedi alkalmazások, szoftverek fejlesztésével modern táblagépek kameraképén a virtuálisan felépített világot prezentálják. A kiállítás megtekintésének befejezésével pedig a látogatók digitális üzeneteket hagyhatnak a közösségi oldalak számára.
Hazánkban jelenleg kevés az ehhez hasonló – hangoszlopokkal, mozgásérzékelő padlóval, Kinect vezérlővel felszerelt – interaktív múzeum, amely egyúttal igényes kulturális kikapcsolódást és egyedülálló élményt kínál az érdeklődőknek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Hivatalos weboldal: degenfeldmuzeum.hu
Szólj hozzá!

Újabb minősített Ifjúsági Szálláshelyek!

2015. november 12. 08:42 - Észak-Alföld

 

zsak.jpgA debreceni MEDIKUS HOSTEL és OEC WEST HOSTEL lett a soron következő 3 hátizsákos minősítéssel rendelkező ifjúsági szálláshelyünk.

2015. júniusában helyszíni ellenőrzést tartott a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége a két Hostelben, amelynek eredményeként a Nemzetgazdasági Minisztérium 3 hátizsákos minősítést hagyott jóvá. Az ifjúsági szálláshelyek kategóriákba sorolásával mindenki a saját igényeinek megfelelő szállást választhatja, azzal a garanciával, hogy a vendéglátás és a hely minősége, az ígértekkel azonos színvonalú lesz.

A MEDIKUS és OEC WEST HOSTEL a Debreceni Egyetem Klinikák I- es telepén, fákkal övezett, csodálatos, csendes környezetben található.

Az OEC WEST HOSTEL kiválóan alkalmas olyan Vendégek számára, akik speciális orvosi kivizsgálásra, kezelésekre, kontrollra érkeznek hozzátartozóikkal, illetve a rezidensek és az Egyetemen gyakorlati képzésben résztvevők is előszeretettel veszik igénybe.

Július és augusztus hónapban további 105db háromágyas szobát biztosítanak az épület másik szárnyában. A MEDIKUS HOSTEL (régi nevén DOTE II. sz. kollégium), mely 2008-ban került felújításra diák és felnőtt csoportok, konferenciák résztvevői számára.

24 órás recepciós szolgálat, biztonsági szolgálat, széfhasználat, parkolási lehetőség, mosodai szolgáltatás, kávézó és koreai jellegű étterem biztosítja A Vendégek kényelmét. Lehetőség van reggeli és félpanziós ellátás igénybevételére.

Az OEC WEST HOSTEL a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének tagja. Látogassanak el Debrecenbe és válasszák igényes, kedvező ár kategóriájú Ifjúsági Szálláshelyünket!

A minősítésről és a védjegyről bővebb információ: www.miszsz.hu

 

Szólj hozzá!

Egész évben éhezni? Na, neee!

2015. október 16. 09:25 - Észak-Alföld

Lassan nyakunkon a november 11., Márton napjával. És, hogy is tartja a mondás? "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik…"Ugye nem ezt akarod?

Na, de kezdjük kicsit messzebbről!

tuba_tanya.jpg

Márton napja –november 11.- a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért régebben ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor eleink nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven ehessenek, ihassanak. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehetett vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával. Szokás volt, hogy a liba húsából, mégpedig a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték. Talán innen ered a mondás is, miszerint; „A bornak szent Márton a bírája”, amit lehet úgy is érteni, hogy ilyenkor már iható az újbor.

Márton napjához sok más mondás is kapcsolódik, pl.: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” – vagyis az aznapi időjárás ellenkezője lesz igaz egész télre. Ugyanezt állítja egy másik megfogalmazás is, ami így szól: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”.

Észak-Alföldön napjainkban is több helyen tisztelegnek a Márton-napi hagyománynak, gondoskodva arról, hogy mindenki kedvére egyen-igyon, lakmározva vigadjon! Ezekből a rendezvényekből kínálunk most néhányat:

Márton Napi Libalakoma Egri Borcsillagokkal, Debrecen

  1. november 6-8

Ezen a hétvégén Debrecen Város, Eger Városa és a Fanny-Line Kft. közös szervezésében a III. Márton Napi Népi Hagyományoké a Kossuth tér. Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek. Megkóstolhatjuk a hagymás libamáj csíkokat, a savanyú libalevest, a májas libahurkát, a töltött káposztát libahússal, de az édesszájúak is találnak kedvükre valót a kínálatban: meggyes pite, házi csőröge és varga béles várja a vendégeket. Hogy ne maradjon szomjas a jóllakott vendég: egri borászatok kínálják finom nedűiket. A három napos rendezvény kulturális műsoraiban Eger és Debrecen város művészeti életével ismerkedhet meg a közönség.

Márton-napi vigasságok, Nyíregyháza

  1. november 7.

A Sóstói Múzeumfalu évzáró rendezvényén az új bor és a libákból készült finomságok kóstolása mellett ismét bemutatkoznak a skanzen mesterei, népművészeti vásárt szerveznek, és az oda látogató (báj)gúnárok, és tojók, libás játékokon, vetélkedőkön tehetik próbára ügyességüket. Libaszépségverseny idén is lesz, melyre jó előre várják a nevezéseket.

 muzeumfalu_nyiregyhaza_2.jpg

Márton-napi libalakoma, Hajdúszoboszló

  1. november 13-15.

A hajdúszoboszlói Márton Napi Libalakoma az év záró gasztrokulturális eseménye az alföldi fürdővárosban, mely november második hétvégéjén kerül megrendezésre. A három napos rendezvényen a vendéglátók újborral és libából készült ételek széles választékával várnak téged és családodat is. A kiváló ízek mellett a szórakozást a változatos programok kavalkádja garantálja. Mindemellett pedig az idei „Év fürdője” címmel is büszkélkedő hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőkomplexum szolgáltatásaival is kényeztetheted tested lelked, melyre nagy szükséged van a téli időszakban. Érdemes már most lefoglalni a szálláshelyet a Márton Napi Libalakoma idejére, hiszen Hajdúszoboszlón, egy helyen, egyszerre lesz megtapasztalható a gyógyító víz ereje, a hajdúsági ízek gazdagsága és a pihenés áldásos hatása.

Márton-napi libator, Hajdúböszörmény

  1. november 07.

A Hajdúböszörményi Tájházakban családi délutánt szerveznek, finom libás ételekkel, utcaszínházzal és ludas népi játékokkal.

I. Spirit Márton Napi Liba Ramazuri, Hajdúböszörmény

2015. november 07-14.

Egy kis programízelítő: A Spirit Szabadidőközpontban egész nap libaételek az asztalon, libaszépségverseny; libákat 2015.11.07-én 11 órakor a Spirit Szabadidőközpont udvarán lehet bemutatni. A legszebb libák gazdáit jutalomban részesítik. Lesz még libatojás dobó ügyességi verseny, és rajzverseny.

Jó étvágyat, kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Szólj hozzá!