Hirdetés

Tovább a Facebookra

2016.01.21. 15:07 Észak-Alföld

5 jó disznótoros fesztivál februárban

Válogatásunk apropóját egy örökzöld téma adja, ami nem más, mint a disznótorozás.
A hízóvágásokhoz kapcsolódó személyes élményeinkről ebben a cikkünkben emlékeztünk, elmélkedtünk.

disznotor.JPG

Hagyományos Hajdúsági Disznótor |  Hajdúböszörményi Tájházak - február 06.

A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával. Bővebb információ 

Ajaki Farsangi Disznótoros | Ajak Fesztiválközpont - február 13. 

A téli népszokások bemutatása a farsang és a disznótoros hagyományain keresztül.
Bővebb információ

Kevi Böllértalálkozó | Túrkeve - február 12-13.  

A Túrkevére látogatók betekintést nyerhetnek a húsfeldolgozás teljes folyamatába a szúrástól a kolbásztöltésig. A résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan megkóstolhatják az érdeklődők, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát - és a többi - kínálnak a vendégeknek. Bővebb információ

dsc_0901.jpgKevi Böllértalálkozó @Árvai Attila - mutedesign.hu 

Helyi Termékek Vására – Városi Disznótor | Szolnok, Agóra előtti tér -  február 14.
  

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezik meg Szolnok belvárosában a városi disznótort, bemutatva ezzel a máig élő vidéki hagyományokat, a disznótorozás minden lépését. Ugyanezen a napon, ugyanitt 8-14 óráig, helyi és térségi termelők várják szeretettel saját kiváló termékeikkel a vásárlókat.
Bővebb információ

Szoboszlói Toros Napok | Hajdúszoboszló, Szent István Park - március 4-6.

A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2016-os évben is. A rendezvény célja a hagyományaink ápolása, a régmúlt disznóvágások hangulatának felidézése. A fesztiválon számos népi és táj jellegű étel mellett, lelket melengető magyar pálinkák és borok is szerepelnek a gasztronómiai kínálatban. Bővebb információ

gastro_banner.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál gasztronómia Hajdúböszörmény


2015.12.21. 10:59 Tencsi

Megújul a Dégenfeld Kastély Baktalórántházán

A több mint 500 millió forint értékű beruházás, az „ Interaktív múzeum kialakítása a baktalórántházai Dégenfeld Kastélyban" című ÉAOP-2.1.1/A.I-12 azonosítószámú pályázat keretében, az Európai Unió és a hazai költségvetés finanszírozásával valósul meg.
Az 1840-1850 között, késő klasszicista stílusban épült Dégenfeld Kastély egy fallal övezett, természetvédelmi területnek nyilvánított park mélyén található. A baktalórántházai kastély mintegy 20 éve áll kihasználatlanul, pedig nemcsak az épületben, de az azt körülvevő 12 hektáros kastélyparkban is óriási turisztikai potenciál rejlik. Baktalórántháza Város Önkormányzatának célja, hogy a kastélyban 2016 tavaszától egy olyan innovatív technikai megoldások használatán alapuló helytörténeti, néprajzi, természettudományi múzeum kialakítására kerüljön sor, amely interaktív informatikai eszközökön keresztül, szórakoztatással egybekötött információt legyen képes a látogatóknak átadni. 
 
 
A projekt keretében bemutatásra kerül többek között Baktalórántháza múltja a bronzkortól a honfoglaláson és államalapításon keresztül, a Hunyadiak korán és a Rákóczi-szabadságharcon át egészen a XIX. századig, az épület és a park kultúr–és építéstörténeti múltja. Kiállításainkban emléket állítunk a kastélyt építő Barkóczy Ferencnek, valamint a Károlyi családnak és a névadó gróf Dégenfeld Imrének. A különböző termekben megtekinthetők lesznek a korabeli bútorok és használati tárgyak, a vadászat, agrászat kellékei, és betekintést nyújtunk a nemesi élethez és szórakozáshoz szorosan kapcsolódó szalonok, korabeli ruhák és divat világába.
 
 
A múzeum a XXI. század technikáját hívja segítségül a korabeli élet megismertetésére: egyedi alkalmazások, szoftverek fejlesztésével modern táblagépek kameraképén a virtuálisan felépített világot prezentálják. A kiállítás megtekintésének befejezésével pedig a látogatók digitális üzeneteket hagyhatnak a közösségi oldalak számára.
Hazánkban jelenleg kevés az ehhez hasonló – hangoszlopokkal, mozgásérzékelő padlóval, Kinect vezérlővel felszerelt – interaktív múzeum, amely egyúttal igényes kulturális kikapcsolódást és egyedülálló élményt kínál az érdeklődőknek, fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Hivatalos weboldal: degenfeldmuzeum.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra újdonság múzeum élmény kiemelt tárlatvezetés baktalórándháza Múzeum


2015.11.12. 08:42 Észak-Alföld

Újabb minősített Ifjúsági Szálláshelyek!

 

zsak.jpgA debreceni MEDIKUS HOSTEL és OEC WEST HOSTEL lett a soron következő 3 hátizsákos minősítéssel rendelkező ifjúsági szálláshelyünk.

2015. júniusában helyszíni ellenőrzést tartott a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége a két Hostelben, amelynek eredményeként a Nemzetgazdasági Minisztérium 3 hátizsákos minősítést hagyott jóvá. Az ifjúsági szálláshelyek kategóriákba sorolásával mindenki a saját igényeinek megfelelő szállást választhatja, azzal a garanciával, hogy a vendéglátás és a hely minősége, az ígértekkel azonos színvonalú lesz.

A MEDIKUS és OEC WEST HOSTEL a Debreceni Egyetem Klinikák I- es telepén, fákkal övezett, csodálatos, csendes környezetben található.

Az OEC WEST HOSTEL kiválóan alkalmas olyan Vendégek számára, akik speciális orvosi kivizsgálásra, kezelésekre, kontrollra érkeznek hozzátartozóikkal, illetve a rezidensek és az Egyetemen gyakorlati képzésben résztvevők is előszeretettel veszik igénybe.

Július és augusztus hónapban további 105db háromágyas szobát biztosítanak az épület másik szárnyában. A MEDIKUS HOSTEL (régi nevén DOTE II. sz. kollégium), mely 2008-ban került felújításra diák és felnőtt csoportok, konferenciák résztvevői számára.

24 órás recepciós szolgálat, biztonsági szolgálat, széfhasználat, parkolási lehetőség, mosodai szolgáltatás, kávézó és koreai jellegű étterem biztosítja A Vendégek kényelmét. Lehetőség van reggeli és félpanziós ellátás igénybevételére.

Az OEC WEST HOSTEL a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének tagja. Látogassanak el Debrecenbe és válasszák igényes, kedvező ár kategóriájú Ifjúsági Szálláshelyünket!

A minősítésről és a védjegyről bővebb információ: www.miszsz.hu

 

Szólj hozzá!


2015.10.16. 09:25 Észak-Alföld

Egész évben éhezni? Na, neee!

Lassan nyakunkon a november 11., Márton napjával. És, hogy is tartja a mondás? "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik…"Ugye nem ezt akarod?

Na, de kezdjük kicsit messzebbről!

tuba_tanya.jpg

Márton napja –november 11.- a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért régebben ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor eleink nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven ehessenek, ihassanak. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehetett vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával. Szokás volt, hogy a liba húsából, mégpedig a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték. Talán innen ered a mondás is, miszerint; „A bornak szent Márton a bírája”, amit lehet úgy is érteni, hogy ilyenkor már iható az újbor.

Márton napjához sok más mondás is kapcsolódik, pl.: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” – vagyis az aznapi időjárás ellenkezője lesz igaz egész télre. Ugyanezt állítja egy másik megfogalmazás is, ami így szól: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”.

Észak-Alföldön napjainkban is több helyen tisztelegnek a Márton-napi hagyománynak, gondoskodva arról, hogy mindenki kedvére egyen-igyon, lakmározva vigadjon! Ezekből a rendezvényekből kínálunk most néhányat:

Márton Napi Libalakoma Egri Borcsillagokkal, Debrecen

 1. november 6-8

Ezen a hétvégén Debrecen Város, Eger Városa és a Fanny-Line Kft. közös szervezésében a III. Márton Napi Népi Hagyományoké a Kossuth tér. Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek. Megkóstolhatjuk a hagymás libamáj csíkokat, a savanyú libalevest, a májas libahurkát, a töltött káposztát libahússal, de az édesszájúak is találnak kedvükre valót a kínálatban: meggyes pite, házi csőröge és varga béles várja a vendégeket. Hogy ne maradjon szomjas a jóllakott vendég: egri borászatok kínálják finom nedűiket. A három napos rendezvény kulturális műsoraiban Eger és Debrecen város művészeti életével ismerkedhet meg a közönség.

Márton-napi vigasságok, Nyíregyháza

 1. november 7.

A Sóstói Múzeumfalu évzáró rendezvényén az új bor és a libákból készült finomságok kóstolása mellett ismét bemutatkoznak a skanzen mesterei, népművészeti vásárt szerveznek, és az oda látogató (báj)gúnárok, és tojók, libás játékokon, vetélkedőkön tehetik próbára ügyességüket. Libaszépségverseny idén is lesz, melyre jó előre várják a nevezéseket.

 muzeumfalu_nyiregyhaza_2.jpg

Márton-napi libalakoma, Hajdúszoboszló

 1. november 13-15.

A hajdúszoboszlói Márton Napi Libalakoma az év záró gasztrokulturális eseménye az alföldi fürdővárosban, mely november második hétvégéjén kerül megrendezésre. A három napos rendezvényen a vendéglátók újborral és libából készült ételek széles választékával várnak téged és családodat is. A kiváló ízek mellett a szórakozást a változatos programok kavalkádja garantálja. Mindemellett pedig az idei „Év fürdője” címmel is büszkélkedő hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőkomplexum szolgáltatásaival is kényeztetheted tested lelked, melyre nagy szükséged van a téli időszakban. Érdemes már most lefoglalni a szálláshelyet a Márton Napi Libalakoma idejére, hiszen Hajdúszoboszlón, egy helyen, egyszerre lesz megtapasztalható a gyógyító víz ereje, a hajdúsági ízek gazdagsága és a pihenés áldásos hatása.

Márton-napi libator, Hajdúböszörmény

 1. november 07.

A Hajdúböszörményi Tájházakban családi délutánt szerveznek, finom libás ételekkel, utcaszínházzal és ludas népi játékokkal.

I. Spirit Márton Napi Liba Ramazuri, Hajdúböszörmény

2015. november 07-14.

Egy kis programízelítő: A Spirit Szabadidőközpontban egész nap libaételek az asztalon, libaszépségverseny; libákat 2015.11.07-én 11 órakor a Spirit Szabadidőközpont udvarán lehet bemutatni. A legszebb libák gazdáit jutalomban részesítik. Lesz még libatojás dobó ügyességi verseny, és rajzverseny.

Jó étvágyat, kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Szólj hozzá!


2015.10.07. 13:11 Észak-Alföld

Nem mindennapi esemény Szolnokon

Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Szolnok – hamarosan!

256 film, közülük 55 versenyfilm 4 nap alatt 2015. október 15-18-ig Szolnokon, a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon a Tisza Moziban.

filmszemle.jpg

Kéz a kézben jár a tudomány a művészettel. Különleges felfedezések, a természet szépségei tudományos köntösben, történelmi események felidézése, globális kérdések és pszichológiai megközelítések. Dokumentumfilm, természetfilm, játékfilmes elemek. Egyszóval sokszínűség jellemzi idén is a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált.

A fesztiválra nevezett filmek közül 19 a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült.

A versenyprogramba kerülő 55 film közül néhány:

Everglades – A vízjárta vadon, Vad Szigetköz - A szárazföldi delta olyan természetfilmek, amelyeket tátott szájjal nézhet, aki igazi vizuális élményt vár.

A gyógyítás területén kalandozik többféle téma és megközelítés. A Lyme, a kór, amely már több ezer éve velünk él. A hetvenes években egy connecticuti kisváros több gyereke rejtélyesen megbetegedéséről mindenki másként vélekedett. A településről kapta a nevét a betegség. A bennünk rejlő védelem a vérkeringésben működő természetes tumorellenes védelem felfedezése és annak bizonyítása. Egy hangsor vibroakusztikus alkalmazását mutatja be különböző terápiás szakterületeken a Hangok szárnyán. A kenguru komplexus azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a fejlődésben visszamaradt gyermek a szülőtől mikor és hogyan képes, képes-e egyáltalán függetlenedni.

A globális kérdések köre modern felfogásban, azaz hogyan épül fel egy virtuális világ a valósban a Nagyvilági adatok – A digitalizált bolygó.

Az vagy amit megeszel – e téma kérdések özönét veti fel, ha arra gondolunk, hogy a jóléttel növekszik az igény a minőségi ételek fogyasztására, de a tömeggyártás következtében a táplálék forrásától távol került a fogyasztó. Fókuszban a helyzethez vezető körülmények, az előnyök, hátrányok. (Globál menü)

Klasszikus tudományosnak nevezhető alkotás a Rosetta, az üstökösvadász: utazás az élet eredetéhez. A Meglepő matematika azt juttatja eszünkbe, de jó lenne, ha így oktatnák az iskolában ezt a tudományt.

A tartótiszt teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét.

A versenyprogram vetítése a fesztivál első három napján 9-19 óráig a Tisza Mozi „A” termében tart, miközben információs vetítésekre a „B” teremben kerül sor.

Nem mellékesen: Minden program ingyenesen látogatható!

Bővebb információ, a filmszemle katalógusa ITT. és www.tiszamozi.hu oldalon

 

Szólj hozzá!


2015.10.06. 11:46 Észak-Alföld

Ismert, és elismert Észak-alföldi fürdők

Szeptember 30-án lezárult az idén első alkalommal megrendezett „Az Év Fürdője” közönségszavazás, amelynek elsődleges célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyarországi termál és gyógyvízkincsre, illetve az erre épült fürdőkre.

A hajdúszoboszlói Hungarospa lett az abszolút győztes, amely nem csak az ország, de egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, és itt található Közép-Európa legnagyobb épített medencéje is. A szavazásból kiderült, a szolgáltatások minőségével is sokan elégedettek.

AquaPalace_tom.jpgAqua-Palace, Hajdúszoboszló

Az Év Feltörekvő Fürdője 2015 címet idén szintén egy Észak-alföldi fürdő szerezte meg. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ kapta ezt a kitüntető elismerést.

 vmm_1740.jpgCserkeszőlő

A Helyiek Kedvenc Fürdője 2015 címet a tiszakécskei Kerekdombi Termálfürdő (Dél-Alföld) nyerte el. A Kecskemét közelében található, 2014-ben teljesen megújult fürdő egyik különlegessége az 50 fő befogadására alkalmas rönkszauna.

Az egyes kategóriák TOP15-ös listája ITT tekinthető meg.

Valamennyi nyertesnek, és helyezettnek gratulálunk!

 

Szólj hozzá!


2015.09.21. 11:32 Észak-Alföld

Barátok közt, a pásztorok tündérországában

Október első szombatja, magyar szürke-barátok találkozója. Hortobágy nemcsak a magyar szürke szarvasmarha megmentésének a helyszíne, hanem a magyar puszták eget tartó embereinek utolsó mentsvára, a pásztorok tündérországa.

magyar_szurke_bika_foto_sandor_istvan.JPG

Itt találnak egymásra a pompás jószágunk tenyésztői a bikavásáron.   A szürke-barátok népe a húsfőzők versengésén, a kézművesek vásárán, a hagyományőrzők műsorainak folyamában, a zamatos borok utcájában. Lábra eresztett gyerkőceink népi játékokkal ismerkedhetnek.

Érmellék és Hortobágy, a régi debreceni föld őrhelyei. Hídtól hídig tartó birtok vizekkel, erdőkkel, mezőkkel, jószágokkal, településekkel és történelmet formáló emberekkel. Legendás helyszín.

Este pásztortűz. Magunk fölé húzzuk a csillagos eget, hogy mindenki aláférjen és melegedhessen.

Ott a helyünk!

MAGYAR SZÜRKE-BARÁTOK TALÁLKOZÓJA

HORTOBÁGY-Vásártér

 1. október 3. szombat

A rendezvény fővédnöke: Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Elnöke

Reggeltől napestig:

 • Kézműves vásár
 • Badacsonyi és érmelléki borok
 • Népi Játékok Tere

9:00 Magyar Szürkemarha Főzőverseny kezdete

9:00 Bekton Ifjúsági Fúvószenekar

9:40 Hortobágyi Délibáb Népdalkör

10:00 Ünnepélyes megnyitó

10:30 Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület

11:00 Gasztro Stand up – Bede Róbert és Vida Péter

12:00 Himes Néptáncegyüttes

13:00 Balkán Fanatik

14:30 Főzőverseny eredményhirdetése – díjátadás

15:00 Fourtissimo zenekar

16:15 Hajdú Néptáncegyüttes

A napunk pásztortűz gyújtással zárul.

 

Napközben a Pusztai Állatparkban Magyar Szürke Bikák Vására

Díszvendégek: Badacsonytördemic és Szalacs

Háznagy: Gencsi Zoltán

___________________________________________________________________________

További információ: Hortobágy Község Önkormányzata (4071 Hortobágy, Czinege J. u. 1. – 52/369-021 – www.hortobagy.hu)

Szólj hozzá!


2015.09.08. 14:22 Észak-Alföld

TOP 10 őszi fesztivál Észak-Alföldön

Az ősz beköszöntével rengeteg gasztrorendezvény, és állatos fesztivál lesz Észak-Alföldön. Szeptemberben mindjárt itt a Nagydobosi Sütőtökfesztivál, amit a Hadházi Káposztás Napok követ. Szolnokon a tiszai halakkal ismerkedhetünk meg, Hortobágyon meg mi más, a szürke marha kerül a főszerepbe.  

befunky_collage.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szüret hortobágy szolnok hajdúszoboszló állatok világnapja sütőtök fesztivál beajtási ünnep hadházi káposzás napok tiszai hal napja szürke marha vásár


2015.09.02. 14:36 Észak-Alföld

Bioétel- és Borfesztivál, jó szívvel ajánljuk!

 1. szeptember 11-13. HAJDÚSZOBOSZLÓ

A Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál Magyarország egyedülálló gasztronómiai eseménye, ahol bio és bor összeforr.

hajduszoboszloi_bioetel-_es_borfesztival.jpg

Hajdúszoboszló hagyományos őszi gasztrokulturális rendezvényén a bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességeknek és a kiváló magyar pincészetek borainak jut a főszerep. A fesztivál három napján a vendéglátók pultjainál csak bio húsból és bio élelmiszerekből készült ételek bő kínálata várja a látogatókat. A kiváló ételek kísérőjeként pedig az ország különböző tájairól érkező vörös, fehér és rosé borok színes választékával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a bor pavilonoknál. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok egészítik ki.

Program

Díszvendég: Dúzsi Tamás, a 2014. Év Bortermelője (Szekszárdi Borvidék)

 1. szeptember 11. (péntek)

13.00 Háttérzaj és Fesztiválkörkép – Best FM & és Zsolnay Gábor, Venesz-díjas mesterszakács közben hangoló tánckavalkád a SZ.L.A.M.I. diákjaival

15.15 Fesztivál felvonulás – Mátyás király sétány – Szt. István Park 16.00 Ünnepélyes megnyitó – a bioétkek és nedűk megszentelése

16.15 A Hajdúszoboszlói Mazsorett Együttes és a Zichy Géza Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának közös műsora

17.00 Dancing Boots – a Country Linedance Club előadásában

17.30 Dzierżoniowska Orkiestra Dęta – lengyel partnervárosunk műsora

18.00 Táncos vigadalom a Bihari Bandával

19.00 Gondolatok bioról, borról az „Év Borászával”, Dúzsi Tamással – A NAGY KOCCINTÁS!

19.30 Változnék – Vöri & The Rockets élő koncertje

20.30 Zöldségeket beszélek! – Bruti Stand up műsora

21.00 MYSTERY GANG élő koncert 22.30 Utcabál – hangulatfelelős: Party Band zt.

 1. szeptember 12. (szombat)

11.00 Népi játszó- és táncház gyerekeknek

12.00 Dzierżoniowska Orkiestra Dęta – lengyel partnervárosunk műsora

12.30 Itt a tele csutora… – jó ebédhez szól a nóta a Törköly zenekarral

13.30 Mi fán terem a bio?

14.00 „Lendülj velünk formába!” – zumba fitness Kállai Etussal

14.30 Latin táncok, pergő ritmusok a Fiver Dance táncosaival

15.00 Miki Mini Party – interaktív zenés-táncos családi animáció

16.00 Fellép a BEE Acoustik

17.00 A borélvezet alapjai… – kezdőknek és haladóknak

17.30 Funky, Blues, Soul – szinpadon a Panama Magic

18.30 Borfelismerő verseny – vezeti: Domján Zsuzsanna, Nemzeti Borkiválóság Program

19.00 Crocodile Rock

20.00 „Most múlik pontosan” – fellép a Bihari Banda

20.30 Fesztivál Tombola Sorsolás

21.00 Pannonia Allstars Orchestra- PASO élő koncert

22.30 Tradicionális Retro Party DJ. Harsányival. Sztárvendég: B.Tóth László

 1. szeptember 13. (vasárnap)

11.00 A mesemondó szolga, az Aranygöröngy, a Csodapatika és a többiek… – a Debreceni Másik Gyermekszínház előadása

12.00 Bioételek anno… – beszélgetés a középkori ízvilágról

12.30 „Túr a disznó, túr a mocsár szélén” – jó ebédhez szól a nóta a Törköly zenekarral

13.30 Középkori csatajelenet – bemutatja a Crux Alba Hagyományőrző Egyesület

14.00 Bossanova és Swing örökzöldek – játszik a Light Fiction Jazz

15.00 Pódiumbeszélgetés – vendégünk a Biogazda

15.30 Morzsadélután a Kastély Nosztalgia Banddel

16.30 Musicalcsokor – színpadon Veréb Tamás, a Budapesti Operettszínház művésze

17.00 Eredményhirdetés: Fesztivál étele, Fesztivál bora, Fesztivál standja

17.30 Színpadon a Kovács Tamás Band 18.30 „Minden jó, ha jó a vége!” – a Fesztivált zárja a Rock Café zenekara, az eRCé

Mindhárom napon

 • Bio ételkóstoló, bio termelők bemutatkozása
 • tradicionális magyar borvidékek seregszemléje
 • Crux Alba középkori hagyományőrzők bemutatói, korabeli látványkonyha és főzőverseny
 • Kézműves és kreatív gyermekfoglalkozások
 • Egészségsátor a Magyar Vöröskereszt közreműködésével

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

Információ

A fesztiválon való részvétel ingyenes!

Szervező: Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesülete, Máté Lajos – elnök, 06-30-963-7618

 

Szólj hozzá!


2015.09.01. 12:41 Észak-Alföld

A debreceni DÉRI MÚZEUM szeptemberi programjai, kiállításai

KIÁLLÍTÁSOK

Munkácsy Terem

Pákh Imre, Munkácsy Mihály Golgota című festményének tulajdonosa úgy döntött, hogy a festményt augusztus 31-én elszállíttatja a Déri Múzeumból. A tulajdonos akként rendelkezett, hogy amennyiben a műtárgy elszállítására ezen a napon mégsem kerül sor, megtiltja a festmény további bemutatását és meghatalmazottja a művet eltakarja. Ezt a döntést a Déri Múzeum tiszteletben tartotta, így a festményt 2015. augusztus 31-én eltakarta a kivitelező cég. A  Déri Múzeum látogatói ezért a Trilógiát alkotó képek közül jelenleg csak kettőt tekinthetnek meg. A Trilógia egészéhez kapcsolódó, fényjátékkal kísért tárlatvezetés egyelőre szünetel.

Várad kincsei Debrecenben

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyűjteményéből

Soha nem látott, értékes tárgyakban gyönyörködhetnek a Déri Múzeum legújabb kiállításának látogatói. A tárlat a régmúltra emlékeztet, arra, hogy 300 éve tért vissza a katolicizmus Debrecenbe.

Csáky Imre bíboros, nagyváradi püspök a 18. századi Magyarország egyik legnagyobb és legbefolyásosabb egyházi alakja volt. Nevéhez kötődik a történet, mely szerint az 1715. évi országgyűlésen, annak fejében, hogy Debrecen visszakapja szabad királyi városi rangját, rávette a várost, hogy fogadjon be egy római katolikus plébániát és a szolgálatra érkező piaristákat. Ennek nyomán épült fel Kelet-Magyarország egyik legszebb barokk temploma, a debreceni Szent-Anna templom, amelyet a bíboros örök nyughelyéül is választott.

A 300. évforduló tiszteletére a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyházművészeti gyűjteményéből láthat válogatást a közönség. A festészet, szobrászat, az ötvös- és textilművészet értékeinek reprezentálására a hatalmas kollekció legértékesebb és legkülönlegesebb tárgyai érkeztek Debrecenbe.

A látogatók megcsodálhatják többek között azt az arany selyem, ezüsttel ékes papi öltözéket, amelyet 1780-ban Mária Terézia ruháiból varrtak, de láthatják Lipovnitczky István nagyváradi püspök I. vatikáni zsinat alatt, Rómában készült színes selyemhímzésű ornátusát is.

Az ötvösmunkák között bécsi, augsburgi, nápolyi és holland tárgyak kaptak helyet. Az egyik legkülönlegesebb talán az a Jézus Krisztus-ereklyéket tartalmazó ezüst, barokk oltárkereszt, amelyet Bjelik Imre tábori püspök Ferenc József császártól kapott.

A festmények között is ritkaságokra bukkanhatnak a kiállítás vendégei, hiszen megismerkedhetnek például László Fülöp Elek, azaz Sir Philip Laub munkáival. A hazánkban kevéssé ismert alkotó Európa legnépszerűbb és legkeresettebb századfordulós portréfestője volt.

A számos izgalmas tárgy között legkülönlegesebb mégis Forgách Pál nagyváradi püspök ékkövekkel és zománcképekkel díszített, kivételesen szép pásztorbotja, amelyet a váradi püspökök ma is dísz- pásztorbotként használnak a legnagyobb ünnepek alkalmával.

 Látogatható 2015. október 4-ig

Helyszín: Déri Múzeum, Zoltai Terem

 PROGRAMOK

 1. szeptember 4. (péntek) 16 óra

Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök tárlatvezetése a Várad kincsei Debrecenben A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyűjteményéből című kiállításban

 1. szeptember 4. (péntek) 17 óra

A Debrecen—Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegyei Levéltár és Könyvtár

gondozásában megjelent

"Katolikusok Debrecenben 1715-2015" című kötet sajtó- és közönségbemutatója

A kötetet bemutatja: Dr. Barta János történész, professzor emeritus

Résztvevők:

Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök,

Takács József könyvtárigazgató, a könyv szerkesztője,

Keresztesné Dr. Várhelyi Ilona muzeológus, a debreceni Katolikus Emlékév koordinátora

 1. szeptember 18. (péntek) 16 óra

Lakatos - Balla Attila muzeológus, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye közgyűjteményi referense, a kiállítás kurátorának tárlatvezetése a Várad kincsei Debrecenben A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyűjteményéből című kiállításban

 

Szólj hozzá!