Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

2014.10.29. 13:32 Észak-Alföld

Szolnoki Csokimámor

A világ minden tájáról érkező csokoládékülönlegességek, csokis kóstolók, csokigyár, csokimozi, kiállítás, vásár, bemutatók -minden, ami csoki.

III. Szolnoki Csokoládéfesztivált és Nemzetközi Csokoládétalálkozó,
Szolnok, november 7–9.

Itt nem csak a különböző csokikat kóstolhatjuk meg, hanem megismerkedhetünk az édesség eredetével és történetével, sőt a csokigyárban beszállhatnak a készítésébe is. Aki kedvet érez, utazhat a csokivonaton, vagy beülhet a csokimoziba.
Igazi családi program! www.ankk.hu

csoki.jpgKép forrása

Szólj hozzá!


2014.10.28. 14:23 Észak-Alföld

“Tökjó” hétvége és utolsó lehetőség a darulesre a Hortobágyon

November első, sokak által misztikusnak tartott napjain rendhagyó programokkal várják a Hortobágyon a Pusztai Állatpark vendégeit több néphagyományt is felelevenítve.

2014. november 1-2., Hortobágy

Az ősz egyik legjellegzetesebb zöldségét felhasználva különleges alakzatú töklámpásokat, háziállatainkat idéző dísztárgyakat, ínycsiklandó ételeket készíthetünk.
Ezenkívül arcfestéssel és csillámtetoválással várják a kicsiket és nagyokat.
Vegyél részt a háziállatokhoz kapcsolódó pecsétgyűjtő versenyen, melyért cserébe apró ajándékok tulajdonosa leszel. www.hortobagy.eu  tok-595x446.jpgKép forrása

A fokozott érdeklődésre tekintettel ÚJABB időpont! 

Darubehúzás megtekintése kisvonatos túra keretében Hortobágyi-halastón

A Hortobágyi Nemzeti Park az őszi szünetben szervez még egy vezetett túrát 2014. október 31-én 14 órai kezdettel. Jelentkezzen Ön is, ne hagyja ki! A legutolsó szinkronszámolás alkalmával még több, mint 100 ezer daru tartózkodott a Hortobágyon!

Vezetett túra a darvak nyomában
A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére és a nagy érdeklődésre való tekintettel szervez 2014. október 31-én 14 órától kisvonatos túrát a Hortobágyi Nemzeti Park.

Darunézés Hortobágy-Halastón – kisvonatos daruprogram
A program magában foglalja a vetített képes előadást, filmvetítést 14 órától majd kisvasutazást a tavak között és szakvezető kíséretében a daruhúzás megtekintését.
Az előadást és filmvetítést követően a vendégek kisvonatra ülnek, mellyel a Kondás-tóig utaznak, ahol a terepi program részeként megtekintik a darvak esti behúzását. A kisvasút sötétedés után kb. fél órával érkezik vissza a kiinduló állomásra, korábbi visszaindulás csak gyalogosan lehetséges a kb. 5 km-re lévő végállomástól.
Az előadás, a filmvetítés és a kisvonatozás helyszíne Hortobágy-halastó, amely a 33-as főút 67. km-nél Hortobágy-Halastó irányába lekanyarodva érhető el.

A programokra előzetes bejelentkezés szükséges! www.hnp.hu

daru_éjszakázásVirágoskúti-halastó_20131023_0145_Szilágyi%20Attila.jpgKép forrása

 

Szólj hozzá!


2014.10.21. 13:56 Észak-Alföld

Műanyag jégpálya Szolnokon

Október 22-től egészen november 9-ig, a Csokoládéfesztiválig bezárólag, műanyag jégpálya várja a sport kedvelőit Szolnokon, a Hild téren.

A helyszínen lehetőség van korcsolya bérlésre és élezésre is. További információ: www.ankk.hu

jegpalya.jpgÉpül a műjégpálya. Forrás: iszolnok.hu

Szólj hozzá!


2014.10.20. 12:29 Észak-Alföld

Cívis Cuháré - a népi kultúra ünnepe Debrecenben

II. Kárpát-medencei Népművészeti Találkozó - A Fölszállott a Páva döntősei Debrecenben!
Ismét Cívis Cuháré várja a népművészet iránti érdeklődőket a Kölcsey Központban október 24-én.

Ízelítő a programokból:
- Táncház kezdőknek és haladóknak,
- Folk terasz: népi étel, ital, muzsikaszó;
- Táncház ínyenceknek: méhkeréki, eleki, moldvai, gyimesi táncok, őrkői és szilágysági cigány táncok
- Éjszakai Táncház,

Közreműködők: Debreceni Népi Együttes, Jászság Népi Együttes, Pál István „Szalonna” és zenekara, Agyag Banda, Tokos zenekar, Bakator zenekar, Tintér Gabriella, Fundák Kaszai Lili, Fundák Kristóf, Balogh Károly, Kurdi Gábor, Mayer Tamás, Fényi Máté, Karakas Regina.

A részletes program a www.fonixinfo.hu oldalon.

cuhare.jpgKép forrása: www.fonixinfo.hu

Szólj hozzá!


2014.10.16. 15:40 Észak-Alföld

Örömhír a bringásoknak - kerékpárúttal bővült a Széchenyi Parkerdő

Október 15-én ünnepélyesen is felavatták a Szolnoki Széchenyi Parkerdőben elkészült legújabb aszfaltburkolatú kerékpárutat.kerekpar_parkerdo.jpg

A korábbi fejlesztéseknek köszönhetően újabb 80 hektár erdőt nyitottak meg, elkészült egy belvízelvezető csatornát átjárhatóvá tévő híd, amely csatorna eddig az akadályát jelentette az erdő látogatásának. Az újonnan feltárt erdőterületeken – a lovas és a gyalogos turistáknak kialakított útvonalak mellett – a kerékpáros igények minél magasabb szintű kielégítését tűzték ki célul.

A terepkerékpáros túrázásnak helyet adó utak kialakításán túl két speciális pályát is kialakítottak. Az egyik egy terepkerékpáros gyorsasági pálya, amely az erdei környezetben kialakított speciális vonalvezetésével nyújt egyedi élményt. A másik egy BMX dirt pálya, ahol a kerékpársport egy speciális szakága iránt érdeklődők szórakozhatnak szintén egyedi, erdei környezetben. Ezeknek a kifejezetten kerékpáros attrakcióknak a megközelíthetőségét szándékoztak javítani a közúttal való kapcsolatot megteremtő, most átadott 760 méter hosszú kerékpárúttal.
Forrás: http://info.szolnok.hu

További információ a Széchenyi Parkerdő és Ökoturisztikai Központról, Vadasparkról:
ww.nefag.hu

kerekpar_parkerdo2.jpgFotók forrása: https://www.facebook.com/NEFAGZrt

Szólj hozzá!


2014.10.09. 12:52 Észak-Alföld

Újabb gepárdok a SóstóZoo-ban

Újabb gepárdok érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba,  az európai fajmegőrzési program keretében. A 2 fiatal nőstény Franciaországból került ide, s  a karantén idő  lejárta után már  elfoglalta helyét a park Tarzan ösvényének hatalmas kifutójában. Taiga és Tiara 2012. október 7-én született, nagyon játékos és kíváncsi macskák, akik folyamatosan felfedezik birodalmuk minden zegét-zugát...

gepard.jpg

Ha még többet szeretnétek a gepárdokról tudni, kattintsatok ide: http://www.sostozoo.hu/hirek/ujabb-gepardok-a-sostozoo-ban

Szólj hozzá!

Címkék: Nyíregyháza Állatpark


2014.10.08. 13:29 Észak-Alföld

Magyar Fürdőkultúra Napja

Magyarország jelentős termálvízkészlettel és kedvező geotermikus adottságokkal rendelkezik. A varázslatos magyar fürdőkultúra több ezer éves múltra tekint vissza. Október 11-én a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére felelevenednek a hagyományok a Magyar Fürdőkultúra Napján.

A fürdőkultúra hivatalos napja alkalmából országszerte neves fürdők várják az érdeklődőket színes programokkal, meglepetés akciókkal! http://www.furdoszovetseg.hu

Az Észak-Alföld néhány népszerű fürdőhelye sem tesz másképp:
 - a hajdúszoboszlói fürdőkomplexum október 11-én kedvezményekkel és szórakoztató programokkal várja vendégeit (szauna szeánszok, zenés-táncos programok nyereményekkel, gyerek animáció és kézműves foglalkozás, egész napos prezentációvetítés, ajándék a bejáratoknál)

- Nyíregyházán egységes, kedvezményes belépő jeggyel vehetjük igénybe a Júlia Fürdő és a Hotel Fürdőház fürdőszolgáltatásait

- a Püspökladányi Gyógyfürdő október 11-én hosszított nyitva tartással és 50 %-os szauna kedvezménnyel várja a vendégeket

- A Cserkeszőlői Gyógy- és Strandfürdőben vízi aerobiccal és hosszabbított nyitva tartással várnak bennünket.

A Fürdőkultúra Napjától függetlenül is érdemes ellátogatni például Debrecenbe, ahol október 11-én Vízi aerobikon, vagy egy különleges hangulatú éjszakai fürdőzésen is részt vehetünk az Élményfürdőben.

Kellemes csobbanást!

AquaPalace_tom.jpgHajdúszoboszló, Aqua-Palace

 

Szólj hozzá!


2014.10.06. 13:17 Észak-Alföld

Gondoljunk egészségünkre! Életmódfesztivál Szolnokon

Egészségmegőrzés, Természetes gyógymódok, Életvezetési alternatívák...
2014. október 10-én és 11-én kilencedik alkalommal rendezik meg a Szolnoki Életmódfesztivált. A fesztivál két napja alatt lehetőség nyílik előadásokra, szakmai tapasztalatcserékre, új ismeretek megszerzésére, s a mozgás különféle formáinak  megismerésére.

phoca_thumb_l_ICS_6777.jpgKép forrása

Kiegészítő programok a rendezvény időtartama alatt:
- Egészség Expo – interaktív kiállítás, egészség- és életmód-tanácsadások az Életmóddal az Egészségért Alapítvány szervezésében
- „Mikrokozmosz 2.” - Dr. Sepetyko Mihail fotókiállítása
- Hummel Rozália HR holisztikus tréner és csillagmítoszok illusztrátorának kiállítása
- Gyermekfoglalkoztatók, játszóház
- Mandalafestés, arcfestés

Bemutatók: Aerobik, Jóga (gerinc, női, stresszoldó, hahota), Mediball, Ringató, Tai Chi, Testtudatos tánc
A rendezvény minden programja díjmentesen látogatható.

Részletes program a http://ankk.hu oldalon.

Szólj hozzá!


2014.10.02. 12:37 Észak-Alföld

Októberi kalandok a Hortobágyon

Októberben is változatos programokkal várnak bennünket a Hortobágyon. Az első hétvégén lehet például lovastúrázni, részt vehetünk a  Magyar Szürke Bika Vásáron is, vagy a darvak nyomába is eredhetünk. Ezen kívül lesz itt még Daruünnep, Lehalászási Ünnep és azt is megnézhetjük, mikor az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. Jöjjenek a részletek!

október 3-5. Lovastúra a Hortobágyi Nemzeti Parkban
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság október első hétvégéjén olyan lovas túrát szervez, ami kuriózumnak tekinthető, hiszen nem gyakran adatik meg, hogy lovasok védett, háborítatlan területeken lovagolhassanak. Most, a túra keretében a nemzeti park természetvédelmi őrének vezetésével erre is mód nyílik.
Előzetes bejelentkezés szükséges, minimum létszám 10 fő, maximum létszám 25 fő.

október 4. Magyar Szürke Bika Vásár és Tenyészszemle
A magyar szürke szarvasmarha fajta népszerűsítése és a tenyészállat utánpótlást biztosító értékesítés a cél október első szombatján a Magyar Szürke Bika Vásáron és Tenyészszemlén. Az árverésre kerülő tenyészállatok többsége a hortobágyi pásztorok keze alatt a Hortobágyi Nonprofit Kft. legelőin nevelkedtek.

október 4-5. Állatok világnapja a Hortobágyi Vadasparkban
Október 4-én Assisi Szent Ferencre, az állatok védőszentjére emlékezünk. Ezen a napon, az állatok világnapját ünnepeljük, amikor is a vadon élő állatok védelmére hívjuk fel az emberek figyelmét. Október 4-én és 5-én a világnap alkalmából a nemzeti park munkatársai ingyenes szakvezetést, vetítést biztosítanak a Hortobágyi Vadaspark látogatói számára. A szakvezetések időpontjai 10.00, 12.00, 14.00 óra

október 4-5. 11-12., 18-19., 23-26. Vezetett túra a darvak nyomában
A daruvonulás az ősz legvonzóbb és leglátványosabb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezünk programot október minden hétvégéjén. Programkezdés: 15.00 óra
A programhoz saját autó szükséges! Előzetes bejelentkezés szükséges, minimum létszám 10 fő.

darvak1.jpg

Szólj hozzá!


2014.09.30. 12:42 Észak-Alföld

Múzeumok Őszi Fesztiválja az Észak-Alföldön

Szeptember 29. és november 9. között ismét sok érdekes programmal, kiállítással, kreatív programmal árasztanak el bennünket a múzeumok, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében. A tavalyi, jól bevált tematikák mellé újak is társulnak: az Utazó Múzeumok, a Múzeumi Őszbúcsúztató és a Tanárok Éjszakája.möf logó.jpg

A fesztivál mottója: Töltődj fel múzeummal!
Idén is lesz a pedagógusoknak szóló A lámpás én vagyok című rendezvény, valamint a színes és könnyed Nagy Rajzolás.

A tárgyak belsejét és lelkét is megismerhetjük a Tárgydoktor rendel! témában összegyűjtött programokon. Betekinthetünk a restaurátorok műhelytitkaiba, a tárgymentés módszereibe, a valódi tárgydoktorok mindennapi munkájába.
A 16 év felettieknek is lesznek külön programok, mint például fegyverbemutató, Kémiai előadások és kísérletek, Kultúrparty.
Idei újdonság, az Utazó Múzeumok, aminek a lényege, hogy a kiállítások házhoz mennek, de legalábbis a közeli utcákra, terekre, vagy éppen az óvodába, vagy az iskolába. Útra kel a Balaton Múzeum, a pesti oldal kortárs kiállítótere, a Ludwig Múzeum, lesz rendhagyó természetismereti óra, sőt a Déri Múzeum "hátizsákkal" költözik a tantermekbe.
A Pincétől a Padlásig programok különlegessége, hogy beléphetünk a közönség elől elzárt, titkos múzeumi részlegekbe.
Kulturális tereinket alkalmunk lesz felfedezni kerékpárral vagy gyalogosan is. Az utcáról olyan épületekbe térhetünk be, amelyekről nem is sejtjük, milyen kincseket rejtenek.
Valódi kultúra-kavalkádnak ígérkezik a Múzeumi Őszbúcsúztató, igazi Márton-napi ínyencségekbe és szokásokba is belekóstolhatunk, vagy TÖK napon is részt vehetünk.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja tehát minden korosztály számára kitalált valamit, amitől izgalmas lesz. Érdemes lesz nekivágni, és feltöltődni múzeummal! További információ, részletes program a http://www.oszifesztival.hu/ honlapon.

A rendezvénysorozathoz idén is számos gyűjtemény csatlakozott az
Észak-Alföldön is.

A múzeumok részletes programja az intézmény nevére kattintva érhető el:
Hajdúsági Múzeum, Hajdúböszörmény
Semsey Andor Múzeum, Balmazújváros
Déri Múzeum, Debrecen

Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény, Püspökladány
Bocskai István Múzeum, Hajdúszoboszló
Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, Hajdúnánás
Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár, Berettyóújfalu
Kurucz Albert Falumúzeum, Konyár
Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézmény, Hajdúsámson

Damjanich János Múzeum, Szolnok
Tabáni Tájház, Szolnok

Tiszazugi Földrajzi Múzeum, Tiszaföldvár
Finta Múzeum, Túrkeve

Szolnoki Galéria, Szolnok
Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, Jászberény
Helytörténeti Múzeum, Kunszentmárton

Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza-Sóstófürdő
Jósa András Múzeum, Nyíregyháza
Rétközi Múzeum, Kisvárda
Vasvári Pál Múzeum, Tiszavasvári

Kellemes időtöltést!

Szólj hozzá!

Címkék: Múzeumok Őszi Fesztiválja