Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

2014.09.01. 15:10 Észak-Alföld 2.

Az Agórában a Szolnoki Tourinform Iroda

Szeptember 1-jétől Szolnok vadiúj multifunkcionális épületében, az Agorában várják az információra éhes vendéket a Tourinform iroda munkatársai.

Agora_toronx.jpgAugusztus 30-án, a Szolnok Napja rendezvénysorozat keretében modern kulturális központtal is gazdagodott a megyeszékhely. Kulturális és közművelődési tevékenységeknek, a civil élet eseményeinek, valamint az egészséges életmóddal összefüggő programoknak biztosít új, építészetileg is izgalmas teret az Agora terminál multifunkcionális kulturális központ. A  négyszintes, csaknem 3800 négyzetméteres épületegyüttes munkálatai 2011-ben kezdődtek, az új intézményt híd köti össze az Aba-Novák Kulturális Központtal.

Az új épület földszintjén kapott helyet a Tourinform Iroda is. A tágas irodában helyi és országos progra­mokról, eseményekről, látnivalókról, szálláshelyekről, vendéglátóhelyekről találunk hasznos tippeket, információkat, kiadványokat, ezen kívül szép kézműves dolgokat (pl. kérész=Tiszavirág mintás tatyót, mobiltartót...)  is vásárolhatunk.

Az épület szomszédságában egy mindenki által szabadon látogatható óriás kaleidoszkópot is kialakítottak, amelynek belsejében visszatükröződő vizuális kompozíció a környező terek, épületek, parkok képeinek töredékeiből épül fel. Sötétedést követően a kaleidoszkóp belsejéből világító színes fények vetülnek ki a parkra és a Terminál épületére. A toronyból harangjáték is szól, mellette látványmedence is épült.
A főbejárat előtt  kapott helyet a város új bronzszobra, Szabó György alkotása a Curriculum vitae címet viseli.

Agora.jpgKép forrása

Szólj hozzá!


2014.08.29. 22:15 Év Utazója

East Fest

A stábbal az East Festen is jártunk, ahogy a nevében is benne van: keleten. Nagyon barátságos kis fesztivál. Egy medence is található a területen, úgyhogy ha csobbanni szeretnétek egyet jövőre mindenképp vigyetek fürdőruhát! A változatos zenei programok és zúzós bulik mellett számos sportprogrammal is várták az érdeklődőket. Mi egy Funktasztikus buliba csöppentünk, ahogy megérkeztünk. A civil falu programjai között szerepelt a slacline és a sörpingpong is. Sőt! Aki elég szépnek érezte magát, még az East Fest szépe versenyre is nevezhetett. Ha engem kérdeztek: jövőre ott a helyetek! 

Fellépőket és részletesebb információkat itt találtok: www.eastfest.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Mezőtúr East Fest én az év utazója


2014.08.29. 13:46 Észak-Alföld 2.

Programkavalkád szeptember első hétvégéjén

A strandolós időszaknak úgy tűnik vége, de kesergésre semmi ok. Szeptember első hétvégéjén színesebbnél színesebb programokkal tölthetjük el a szabadidőt az Észak-Alföldön.

Hajdúböszörményben Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Napot rendeznek szeptember 6-án.
Keresik „a Hajdúság legjobb chef-ét” profi, amatőr, vadász és tanuló szakácsok között, valamint a „Legjobb fakanálforgató chéf csatában”megmérethetik magukat a profi és tanuló szakácsok.
Mária napi dübbencs sütő versenyt hirdetnek a sütni kedvelőknek. Ételkészítési bemutatót is tartanak, melyen Gajdán Antal olimpiai ezüstérmes szakács és Gajdán Attila olimpiai bronzérmes szakács elkészítik a Bezermeni ragulevest. Egész nap kulturális rendezvények, sportversenyek, ügyességi versenyek, kiállítások, bemutatók, gasztroturisztikai vendégek stb. várják az érdeklődőket.

Szolnokon ismét Régi idők tere, szeptember 5-6-án. Élmények téren és időben! Piaci forgatag, vásár és mulatság a Kossuth téren. A rendezvényen számos csodát, mesét, játékot, herkentyűt és ketyerét láthatunk, hallhatunk!
Pénteken délutántól egészen szombat estig a régi idők hangulatát idézi Szolnok főtere - kézművesekkel, árusokkal, vásári mutatványosokkal, verklissel. Az apróbbak szórakoztatásáról a Tarisznyás Műhely népi játszóháza, csúzlizda, szekrényjátékok, bodéjátékok, körhinta és számtalan kézműves gondoskodik. Kádár Ferkó fotószínháza szórakoztatja egész nap a nagyérdeműt. Többek között lesz kosárfonás, gyöngyékszer készítés, fafaragás, üvegfúvás, ólomöntés, agyagozás, csuhéfonás. A tanyaudvaron régi, feledésbe merült használati tárgyakkal, házkörüli eszközökkel ismerkedhetünk. Megnyitja kapuit a Régiségek vására, ahol mindenki találhat kedvére valót. Újra repül a sólyom a belvárosban, szól az üllő a kovács kalapácsa alatt és olvad az üveg az üvegfújó kezében. Az éhes és szomjas vendégeket a térre felépített fogadó helyben sütött étkeivel, és remek kávéházával várja. A vásári forgatagban találkozhatunk mutatványosokkal, zsonglőrökkel, cirkuszi társulattal és gólyalábasokkal. Lajos bácsit farba rúghatjuk, a mini cirkusz életébe beleszólhatunk, a Bábakukucson keresztül a mesék világba juthatunk. A vásártéren lesz bábelőadás, mikromágia és élő zene.

Nyírbátorban a Rock, Blues-és Gasztrofesztiválon bulizhatunk egy jót szeptember 5-6-án.
Négy év kihagyás után folytatódik az élőzenét kedvelők nagy örömére Nyírbátori Rock-, Blues- és Gasztro Fesztivál a megszokott, de mára már megújult szép, összkomfortos helyen, a Sárkány Gyógyfürdő és Kempingben. A hagyományokhoz híven motoros felvonulással indul a szombati program, majd motoros áldásosztással folytatódik ökumenikus szertartás keretében. Mindkét nap a helyi zenekarok kezdenek, majd jönnek a vendégek: a Smith Rock Family és az Ölveti Blues Band Debrecenből, a G Jam Project Mátészalkáról, a Cool Rock Band Nyíregyházáról. Késő este pedig a különleges zenei csemegék: Ferenczi György és a Racka Jam, Vörös István és a Prognózis, Török Ádám és a Mini, valamint a Felka Jam. A gasztronómiai különlegességekről a Magyar Népi Ízőrzők Lovagrendje gondoskodik népi étkek kóstolással egybekötött bemutatójával.

Újra fogunkra való ételekkel, italokkal és programokkal telik meg szeptember első hétvégéjén a debreceni főtér a Töltött Ételek Hétvégéjén. Minden lesz, ami töltött: töltött húsos palacsinta, töltött káposzta, töltött csirkemell, töltött csirkecomb, töltött lángos, töltött csülök és persze nem maradhatnak el a töltött desszertek sem. Az ínyenc ételek mellé a borokat 5 hazai híres pincészet kínálja, a klasszikus nedűk mellett igazi újdonságokat is kóstolhatnak majd a borok kedvelői - ilyen például a csipkebor.
Ha pedig már úrrá lettünk az éhségen és szomjúságon, kezdődhet a szeptemberi fieszta. Koncertek, divatbemutatók, country- és westerntánc, hastánc, majorette-bemutatók és megannyi más program péntektől vasárnapig.

Szeptember 6-án Hajdúszoboszló  a Birka- és Slambucfőző Örömnapra várja a látogatókat.
Az örömnapot elsősorban azzal a céllal szervezik, hogy hirdesse a magyar gasztronómia – ezen belül is Hajdúszoboszló és térségének – sajátos ételreceptjeit, bemutassa a szabadtéri főzés kultúráját. A jó hangulat a magyar ízek elengedhetetlen kísérője, melyet szórakoztató programok is kísérnek a repülőtér területén felállított színpadon.

Birka- és Slambucfőző Örömnap_Hajduszoboszlo.jpg

Szólj hozzá!


2014.08.26. 12:14 Észak-Alföld 2.

VIDOR Fesztivál, avagy a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje

A VIDOR Fesztivál ismét felhőtlen kacagást és jókedvet ígér a nyár végére Nyíregyházán.

2014. augusztus 29. - szeptember 6.

Közép-Európa (egyik) legnagyobb világzenei és népzenei fesztiválja immár 13. alkalommal várja a szórakozni vágyókat. A kilenc nap alatt több helyszínen, többszáz programban lubickolhatunk kedvünkre.
A zenei kínálat kimagasló, hiszen külföldi világsztárokkal is találkozhatunk, olyanokkal, mint a világhírű kolumbiai-argentin Che Sudaka, a perui Cumbia All Stars, a Maliról érkező Mamani Keita, az elefántcsontparti Tiken Jah Fakoly, valamint a portugál Toques do Caramulo.
A Fesztiválon igen rangos színházi versengés is folyik. A legkiválóbb hazai teátrumok játsszák az elmúlt évben bemutatott legjobb új vígjátékaikat, az öttagú zsűri Makk Károly vezetésével kilenc díjat ítél oda a legérdemesebbeknek.
A város főtere a Fesztivál idejére az ország legnagyobb mozijává változik, ahol esténként több ezren nevethetik végig a legújabb magyar vígjátékokat.
A Fesztiválon gazdag utcazenei, bábszínházi és képzőművészeti program is várja az érdeklődőket.

A fesztivál részletes programja a www.vidorfest.hu oldalon érhető el.

Vidor Fesztival.jpg

Szólj hozzá!


2014.08.25. 12:44 Észak-Alföld 2.

A történelem színpadán – Katonazenekari fesztivál, Szolnok Napja

Szolnokon már hagyománya van a Katonazenekari Fesztiválnak is, mely a PARTI-TÚRA Szolnoki Szimfonikus Nyár koncertsorozat méltó zárórendezvényévé vált.

2014. augusztus 29. 18.30 h

A Szolnok Napja programsorozat keretében megrendezett nagyszabású szabadtéri koncerten közreműködik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, valamint a Bartók–Pásztory Ditta díjjal kitüntetett Honvéd Férfikar, a XIX. Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevő zenekarai, akik  látványos, show-elemekkel színesített bemutatójukkal szórakoztatják a közönséget.

Szolnok város napját (2014. augusztus 29. - szeptember 1.) annak tiszteletére ünneplik, hogy 1847-ben ezen a napon adták át a Pest-Szolnok vasútvonalat. Számos bel- és szabadtéri programelem színesíti a rendezvénysorozatot, mely minden korosztálynak kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt.
A Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztiválon túl még remek szabadtéri programok lesznek, mint pl. a Senior Maraton, az Alföldi Mézesnap és Méhésztalálkozó, a Civil Kavalkád, valamint a Szapáry utca színes forgataga, melyen megjelennek a Szolgáltató Város, a Magyar Honvédség és a Katasztrófavédelem kitelepített járművei és eszközei is.

Ekkor (augusztus 30.) kerül sor az AGÓRA multifunkcionális közművelődési intézmény ünnepélyes megnyitójára is, mely az Aba-Novák Kulturális Központ új épületeként közösségi, művelődési, oktatási, felnőttképzési és élményfunkciókat lát majd el mintegy 3700 négyzetméteren.

szolnok_katonazen.jpg

Szólj hozzá!


2014.08.05. 13:20 Észak-Alföld 2.

Hová menjünk augusztus 20-án, előtt, után? nem csak ünnepi programok

Ugyan idén augusztus 20-at nem tudjuk a nyár utolsó „kis szabadságává” alakítani, mert szerdára esik, azonban kicsit előre gondolkodva kivehetünk előtte vagy utána pár napot, hogy jól járjunk. A szabadidő eltöltéséhez íme néhány program az Észak-alföldi régióból.

kenyer.jpgHajdúhét (Hajdúböszörmény), augusztus 14-20.
Az egyhetes programsorozat keretében lovasbemutatók, kiállítások, sportesemények, színházi előadások, gasztronómiai rendezvények, gyerekprogramok és koncertek várják a látogatókat.

Ünnepi fürdőbál (Hajdúszoboszló, Fürdő), augusztus 15.
A nyári szezon záróeseménye, ahol a nagyközönséget a Magna Cum Laude szórakoztatja. A program az államalapítás ünnepe előtt tisztelegve látványos tűzijátékkal zárul.

16. Szatmári Fesztivál
Gyarmati Vigasságok (Fehérgyarmat), augusztus 15.
Szamos-parti Találkozó (Tunyogmatolcs), augusztus 20.
17. Nemzetközi Halászléfőző Verseny (Túristvándi), augusztus 21.
Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny (Szatmárcseke), augusztus 22-23.
Szenke-parti Nagyvásár (Penyige), augusztus 24.
A Szatmár térség hagyományait és gasztronómiai gazdagságát mutatja be a nagyszabású, több helyszínen zajló rendezvénysorozat.  A gazdag és színes programkínálat olyan ételkülönlegességeket népszerűsít, melyek Magyarországon csak és kizárólag a szatmári térségben.

SóstóSerFeszt (Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő), augusztus 15-17.
Hazánk és Európa legjobb sörei, koncertek garmada és a hazai konyha legjobb ízei. Népi gyerek játszóház és interaktív bemutatók, kézműves bemutatók és foglalkozások, főző és sörivó versenyek, gasztronómiai különlegességek bemutatása és kóstolás, néptánc fellépők …

Szólj hozzá!


2014.08.04. 13:31 Észak-Alföld 2.

Pálinkától Panyolafesztig

A Tisza, a Szamos és a kertek alatt kanyargó Öreg-Túr ölelésében találjuk Panyolát. Nem egy kis hétköznapi faluról van szó, hanem a szilvapálinka egyik fellegváráról, ahol kóstolóház is épült. De, ha már szilva, ne felejtkezzünk meg azért a még ma is hagyományos módon, hozzáadott anyagok nélkül főzött szilvalekvárról sem.

Pálinkás jóreggelt! – a Szatmár-Beregben így dukál.

Az Év Utazója hivatalos úti tervébe nem fért bele ez a helyszín, de csak ajánlani tudjuk neki, és mindenkinek, hogy egyszer vegyen részt egy főzdelátogatással egybekötött kóstolón az Öreg-Túr partján álló Elixír Kóstolóházban, igazán különleges kalandban lesz része.

Egy-egy ilyen túrán a vendégszerető házigazdák bevezetnek a pálinkafőzés és kóstolás rejtelmeibe, végigkísérhetjük a gyümölcs útját a fától a pohárig, megismerhetjük az egyedi szilvafajtát, mely csak itt terem ilyen minőségben és a közel 30 fajta kézműves panyolai pálinkát.

A kóstolóházról minden információt megtalálsz ide kattintva. (panyolai.hu)

A kóstolóházban – a gépkocsivezetőkre is gondolva – bio almafröccsöt és mézes bodzaszörpöt is kínálnak. Biztos, hogy kellemes élményekkel, és kicsit jobb kedvvel távozunk a zamatos pálinkák elkortyolása után.

Panyola_kost5.jpg

 

Érdemes a Panyofeszt idejére (augusztus 8-10.) időzíteni egy panyolai látogatást. Panyola_kost3.jpg

A fesztiválon nem találkozunk a szokásos fesztiválkonyhákkal, ehelyett igazi, helyi ízeket kóstolhatunk. A receptek ősiek, az alapanyagok pedig nem származhatnak 50 km-től nagyobb távolságról. Igazi házikoszt, mint a nagymama ebédje.
A fesztiválon a helyi pálinkák is versenybe szállnak. Estére garantáltan jó lesz a hangulat, a kenutúra után jöhetnek a koncertek a csillagos ég alatt. Idén fellép például Rúzsa Magdi, a Balkán Fanatik, Folk Error. A Panyolafeszt azért is jó, mert nagyokat lehet fürödni a Tiszában és csorogni, azaz hagyni magunkat cipelni a sodrással. Extra élmény. További infó itt. (http://panyolafeszt.hu/)

Ami a szálláslehetőségeket illeti, vendégházak, portaszállás és sátorhely közül is választhatunk a környéken.
A hely igazi feltöltődésre alkalmas, tökéletesen stresszmentes övezet, aki egyszer erre jár, biztos, hogy visszavágyik.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: panyolafeszt én az év utazója panyola pálinka


2014.08.04. 09:10 Év Utazója

Újra wakeboard!

Leveleken újra wakeboard deszkára állhattam, már másodjára! Az első és második próbálkozásomnál most is elestem, de a harmadiknál már sikerült végigmennem a pályán! Hatalmas élmény volt! Mindenki dicsért, hogy mennyire gyorsan belejöttem! Annyira megtetszett, hogy vissza szeretnék menni máskor is! Szerencse, hogy Levelek ilyen közel van Debrecenhez! ;)

5.hét 092.jpg

Az a trükkje egyébként, hogy a lábfejeket felfelé kell feszíteni, és hátra, a sarokra kell terhelni a testsúlyt. Induláskor pedig hajlítsátok be a lábatokat!

Ti is kipróbálhatjátok a wakeboardot, ha Leveleken jártok! Szuper lelkes csapat lesz a segítségetekre! 

Tipp: Ha elfáradtatok, csak pár perc sétára ott a leveleki strand is. Ott ki tudjátok pihenni majd a wakeboard edzést! ;)

Szólj hozzá!

Címkék: wakeboard Levelek én az év utazója


2014.08.04. 08:35 Év Utazója

Nyíregyháza és Magyarország legméretesebb hölgyei

Egy egész napot töltöttünk Nyíregyházán. Voltunk a Sóstó Zoo-ban, a kalandparkban és a Parkfürdőben is. A Nyíregyházi Állatparkban bemehettünk az elefántok közé. Magyarország legnagyobb hölgyei ugyancsak barátságosak. Még azt is megengedték, hogy almát tegyek a szájukba. Ahogy meglátták az ételt, folyton közeledni kezdtek. Kicsit olyan érzés volt, mintha egy kupac elszabadult porszívócső venne körül, amik puhák és egyben kicsit szúrósak is. :)

 elefánt_1.jpg

Etettünk gyűrűsfarkú makikat. A legjobb érzés az volt, amikor odajött az egyik maki, hogy kivegye a tenyeremből a szőlőt, megfogta a kezemet és a kis ujjacskáival megszorította. Extra aranyos, pici és hiperaktív lények. Az egyik még a hátamra is felmászott.

5.hét 569.JPG

Miután megetettük az állatokat úgy döntöttünk, hogy lassan magunkat is ideje lenne. A Bambusz Étteremben ebédeltünk, ami szintén a Sóstó Zoo-ban található. Sokféle menü közül lehet válogatni.

Ebéd után megnéztük a fóka show-t és a délután folyamán a nyakamba vehettem egy albínó tigrispitont. Barátságos volt, de nagyon csikizett. A Nyíregyházi Kalandpark 12 állomásból álló pályáján is másztam egy kicsit, hogy lemozogjam az ebédet.

A Parkfürdőben kipróbálhattam az Aqua-Zumbát. A program a fürdő vendégei részére teljesen ingyenes. Szuper hangulata volt és átmozgatott. Szerdán és pénteken pedig éjszakai fürdőzésre is van lehetőség. A koktél bárban  számtalan finom ital közül választhatnak a vendégek. Én a Melon Blue-t kóstoltam.

A Timpex Lovasiskolában naplementekor pattanhattam lóhátra. Lucy korábban versenyló volt. Nagyon élveztem a lovasoktatást, a hőség ellenére is.

A vacsoránkat pedig a Pagony Hotel éttermében fogyasztottuk el. Nekem ízlett a párolt szarvas comb levendulás meggyraguval és rozmaringos pirított törtburgonyával.

Szólj hozzá!

Címkék: Nyíregyháza Sóstó nyíregyházi állatpark sóstó zoo Állatpark én az év utazója pagony hotel nyíregyházi kalandpark bambusz étterem


2014.08.02. 08:26 Év Utazója

Vízi programok Gergelyiugornyán

1. nap - Gergelyiugornya, Vizipocok Kikötő

Kedden megérkeztünk Gergelyiugornyára és már egyből egy vízigolyóban landoltunk Tomival. A feladat az volt, hogy próbáljunk meg felállni és szaladni benne. Többszöri próbálkozásra sem sikerült. Később elárulták a titkot. Úgy  a legkönnyebb felállni a golyóban, hogyha terpeszbe állsz és csak azon a területen lépdelsz, ahol a golyó a vízre fekszik a talpad alatt. Nagyokat estünk. Általában 5-6 percet lehet eltölteni egy golyóban, mert utána bepárásodik. Nagyon elfáradtam a sok kalimpálásban, de szuper volt egy ilyen kis burokban lebegni a vízen.

5.hét 048.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: extrém sport gergelyugornya én az év utazója vízifánk bbq hajó vizipocok kikötő