Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

2014.09.18. 12:38 Észak-Alföld 2.

Autómentes Napok

1998. óta minden évben szeptember 22-én tartják az autómentes világnapot, mely egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása is. A 15 évvel ezelőtt útjára indított rendezvénysorozata megnövekedett autóforgalom okozta környezeti és baleseti problémákra, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, valamint a kerékpáros közlekedés fejlesztésének szükségességére kívánja felhívni a városlakók figyelmét.

Néhány helyszín és programajánló az Észak-alföldi régióból:

Európai Mobilitás Hét, Autómentes Nap - Hajdúböszörmény, szeptember 16-22.   
A Mobilitás hét során környezetbarát programok, kerékpáros feladatok, a Böszörményi Nagykörút végigkerekezése, tombola várja a résztvevőket. www.hajduboszormeny.hu  
                                                                                                  
Autómentes nap, Vásárosnamény, szeptember 20. 
Több helyszínen, színes és érdekes programokkal - mint például szűrővizsgálatok, ügyességi versenyek, kézműves foglakozások, "E"-mentes asztal, kerékpáros verseny... - várnak mindenkit. www.vasarosnameny.hu     

Válts vasútra! – Autómentes hétvége, Hortobágy, szeptember 20-21.     
Ezen a hétvégén a Hortobágy-Halastóra érkező MÁV vonatokhoz igazítva indítják a járatokat. Aki MÁV menetjegyét felmutatja, a távolsággal arányos kedvezményt kap a halastavi kisvasút menetrendszerinti járat menetjegyének árából. www.hnp.hu, www.hortobagy.hu                                               

TOUR DE DEBRECEN, Debrecen, szeptember.21.
Második alkalommal rendezik meg az Autómentes Nap programjaként a Tour de Debrecent. Szeptember 21-én, vasárnap új helyszínről, a Nagyerdei Stadion északi kapujától startolhatnak a bringások. A Tour de Debrecen kihagyhatatlan eleme a hagyományos városkerülés, amin 11-12 kilométeres távon, Debrecenen belül tekerhetnek a bringások, érintve a város nevezetességeit.13 órakor gyülekező az északi kapunál és a 120 kilométeres verseny befutója után kb. 13.30-13.45-kor indulás a Békás-tó irányába. A városkerülésre a szervezők minden kerékpárost várnak, ezt a távot a tapasztalatok szerint még a kisgyerekek is könnyen teljesítik, ráadásul semmilyen regisztrációhoz vagy jelentkezéshez nem kötött a részvétel. A Városkerülés útvonalát a www.jobringa.hu oldalon nézhető meg.
További programok:
♦ 55 kilométeres CUBE Hortobágy túra - regisztráció: www.jobringa.hu
♦ Nemzetközi verseny 120 és 55 kilométeren                

Autómentes Nap, Nyíregyháza, szeptember 22.
Bringa suli kicsiknek és nagyoknak, Kerékpáros kiállítás és szervíz, Critical night mass, éjszakai kerékpáros felvonulás. www.nyiregyhaza.info.hu

Mobilitási hét Hajdúszoboszlón, szeptember 16-22.
A program keretében: Bringa szervíz, NORDIC WALKING”- Egy lépéssel az egészségért!, "I. Szoboszlói Critical mass” – Kerékpáros felvonulás, "Hagyd otthon az autót” ingyenes tömegközlekedés érvényes jogosítványt felmutatók részére. Részletes program a www.hajduszoboszlo.hu oldalon.

További információ a http://emh.kormany.hu/ honlapon.

kisvasut_Hortobágy.JPG

Szólj hozzá!


2014.09.17. 13:40 Észak-Alföld 2.

Alma, sütőtök, páros kolbász... újabb ízelítő az őszi programokból

Azért mert beköszöntött az ősz és kicsit hűvösebbek a nappalok is, még nem ok arra, hogy otthon maradjunk. Kerekedjünk hát fel, és kóstoljunk bele az ősz ízeibe. Az Észak-alföldi régió ehhez újabb remek programokat kínál. Lesz itt almafesztivál, sütőtök fesztivál, pálinka és páros kolbász fesztivál, tirpák fesztivál, ....íme a részletek.

Debreczeni ZAMAT Pálinka és Pároskolbász Fesztivál, Debrecen
szeptember 18-21.
A Debreceni Egyetem főépülete előtt, gyönyörű nagyerdei környezetben megvalósuló rendezvényen az ország legjobb pálinkáit kóstolhatjuk, és a kiváló nedük mellett színvonalas programok és gasztronómiai különlegességek is várnak bennünket. Megjelennek Debrecen legismertebb éttermei is, akik saját, speciális páros kolbásszal is versenyeznek a résztvevők elismeréséért. A kiállítók sorában kézművesek és hagyományőrzők is szerepelnek. Esténkét remek koncertek lesznek, fellép többek között Budapest Voices, Honeybeast, Péterfy Bori & Love Band, Harcsa Veronika, Ed Philips & The Memphis Petrol - Elvis Live show.
Részletes program a http://zamatfesztival.hu honlapon található.

Csengeri Almanapok, Csenger
szeptember 19-20.
Immár tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Csengeri Almanapokat, ahol a vidék jellegzetes gyümölcsét,  a „Szatmár aranyának” is nevezett almát és az abból készült helyi termékeket ismerhetjük és kóstolhatjuk meg. A rendezvény hagyományőrző gasztronómiai programokból és versenyekből, népi ételek és italok kóstolásából, almavásárból, szakmai konferenciából, termékkiállításból, sport-, képzőművészeti eseményekből áll, melyek megjelenésükben, témájukban is a szatmári hagyományokat kívánják bemutatni
A fesztiválról bővebben itt: http://muvelodesikozpontcsenger.hu/uncategorized/3758

Tirpák fesztivál, Nyíregyháza
szeptember 20-án a Kossuth téren népi ételek, kézműves foglalkozások és néptáncbemutatók lesznek, este a Ghymes együttes zenél.
Bővebb info a www.nyiregyhaza.hu oldalon.

Nemzetközi Sütőtök Fesztivál, Nagydobos
szeptember 20-21.
Középpontban a  messze földön híres nagydobosi sütőtök. Nem is gondolnánk mi mindenféle készíthető tökből, dísztárgyak garmadája, szobrok, játékok. De érdemes megkóstolni a tökből készített ételeket, italokat is, mint a tökös lapcsányka, tökös-mákos rétes, tökbólé, töklekvár és sorolhatnánk. A fesztiválon van tökszobor kiállítás, tökváltó, tökgurító verseny, töklámpás felvonulás, a gyermekeknek tökbábszínház is.
A klasszikus és a „tökre alkalmazott" szórakoztató programok, sportversenyek, színpadi műsorok mellett felvonulnak a környék települései is, hogy bemutassák a maguk hagyományait.
www.nagydobositokfesztival.hu,
https://www.facebook.com/NemzetkoziSutotokfesztival/photos/a.1609257322634957.1073741845.1389255571301801/1609258595968163/?type=1&theater

Hadházi Káposztás Napok, Hajdúhadház
szeptember 26-28.
A háromnapos rendezvénysorozat keretében felelevenítik a település régi időkre visszanyúló, a káposztatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos hagyományait, szokásait. A fesztivál központjában a gasztronómiai és kulturális események állnak. Igazi kulináris élmény jelentenek a különleges káposztás ételek. www.hajduhadhaz.hu
 
Nagydobosi Sütőtök Fesztivál1.jpg

Szólj hozzá!


2014.09.17. 12:10 Észak-Alföld 2.

Kulturális Örökség Napjai

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából idén is több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, vagy nem mindenki számára látogatható. Idén a központi téma a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek.
Szeptember 20-21-én az Észak-alföldi régióban is több településen várják az érdeklődőket. Íme néhány tipp.

Debrecen
15 ÉVA PÖRÖG A MOTOLLA – jubileumi „Motolláré” évadnyitó alkalom szeptember 20-án a DMK Homokkerti Közösségi Háza-ban. Játékok készítése természetes anyagokból, hímzés, faragás, bútorfestés, őszi játékok kicsiknek és nagyobbaknak, Réti Szabó Sándor mesél gyerekeknek és felnőtteknek.
Jubileumi motollás hajdúsági táncház, muzsikál a Bürkös zenekar, táncot tanítanak Hercz Vilmos és Veress Tamásné Hercz Beáta, a Népművészet Ifjú Mesterei a  Debreceni Népi Együttes táncosaival. 

Hajdúböszörmény
A Hajdúsági Múzeum 2014. szeptember 20-án, szombaton, ingyenes programmal várja az emlékezőket. A rendezvény keretében Varjasi Imre levéltáros osztályvezető kíséretében tekinthetik meg a látogatók a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltára szervezésében megvalósított időszaki kiállítást, amely a Nagy Háború családoknál, levéltárban és múzeumunkban fellelhető emlékeit, dokumentumait mutatja be. Ezt követően az egykori Hajdúkerületi székház I. világháború idején betöltött szerepéről kapnak tájékoztatást az érdeklődők, majd egy közös sétával felkeresik az 1927-ben Horthy Miklós kezdeményezésére felállított I. világháborús emlékművet, Gách István alkotását.
http://www.hajdusagimuzeum.hu

Jászberény
His-turizmus. Élmények, érzések, asszociációk a 18. század végéről. A Hamza Múzeum Baráti Kör alkotó tagjainak kiállítása a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 20-21-én a Jászkürt Fogadóban.

Nyírábrány
Szeptember 20-21-én 9:00 órától 17:00 óráig ingyenes látogatás a helyi Tájházba valamint a Kastélyba, idegenvezetéssel. http://www.nyirabrany.hu

Nyíregyháza
Örökségtúra a Kárpát medencében - Fotókiállítás. A szeptember 20-21-én, Nyíregyháza város központjában megrendezendő kültéri kiállítás keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legjelentősebb épített örökségi értékeit ismerhetjük meg. A 30 tabló 30 méter hosszan ismerteti a térség legjelentősebb műemlékcsoportjait. A fotóművészek képeinek illetve a robotrepülővel, sajátos perspektívákból készült felvételek segítségével népszerűsítjük legszebb történelmi épületeinket. Szeptember 20-án rendezik a belvárosban a Tirpák Napok kulturális és gasztronómiai fesztivált is, így az épített örökség mellett megismerhetjük a térség néprajzi és gasztronómiai örökségét is.

Püspökladány
A 100 évvel ezelőtti Püspökladány bemutatása. Egy helytörténeti túra keretén belül megmutatják azokat az épületeket, amik már álltak az első világháború kitörésének évében. Ahol pedig már nem áll, de tudjuk, hogy mi volt ott, mesélnek a régebbi épületről. Együtt térképezhetjük fel a „régi Ladányt”, és újrarajzoljuk magunkban a város alaprajzát.
A túra központja a Hősök terén álló első világháborús emlékmű, a Hősök szobra. (Eső esetén a polgármesteri hivatal bejárata.) Innen indul a városismereti séta. Utolsó állomás a múzeum épülete, ahol a rendhagyó alkalom miatt tárlatvezetéssel tekinthető meg az intézmény helytörténeti állandó kiállítása, amely a 100 évvel ezelőtti sárréti életet mutatja be, valamint „A Nagy Háború a Sárréten” című időszaki tárlat.

Szolnok
Szeptember 20-21-én a Damjanich János Múzeum, a Szolnoki Galéria és a Tabáni Tájház kiállításai ingyenesen látogathatók. A szolnoki Művésztelep szintén egész nap várja  a látogatókat. Emellett megtekinthetjük a múzeum restaurátor műhelyét is, vagy pedig vasárnap kerékpártúrán is részt vehetünk.
Részletes program a www.djm.hu oldalon.

Tuzsér
Séta a Lónyay-család sírkertjéhez szeptember 20-án. A család sírkertjét a kastély parkjában alakították ki. A csoportok indulása az igényekhez igazodik, a teljes nyitvatartási időben lehetséges. http://wwww.tkka.hu/
Emellett rendezvény is lesz a kastélyban, amely több részből áll majd, lesz mini konferencia, kiállítás, valamint népzenei koncert is. A konferencia 6 előadásból álló tudományos előadásait neves történészek, tanárok tartják. Az előadások után nyílik az egykori Érdekes Újság fotópályázata anyagából kiadott, 120 fotót bemutató kiállítás. A napot a Bakator Zenekar koncertje zárja. Megismerkedhetünk a kor katonazenéjének és dalainak világával, népi megközelítésben.

A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó programok, helyszínek a http://www.oroksegnapok.hu oldalon.

nyirabrany.jpgNyírábrány, Eördögh-kastély, Kép forrása

Szólj hozzá!


2014.09.15. 13:19 Észak-Alföld 2.

Gyümölcsös Kalandok Derecskén

Talán minden almáról elmondhatjuk, hogy egészséges. De alma és alma között is óriási különbség van. A Derecske alma egy olyan márkát képvisel, mely ízvilágával és minőségével kimagaslik a többi közül. Most testközelből is megismerhetjük, miért is különleges ez az alma. Gyere velünk Derecskére!

Szeptember végétől "Szedd magad" Derecske legfinomabb almáit!
Töltsetek el egy kellemes napot Derecskén a családoddal és:
- válogassátok ki az almák legjavát
- vigyétek haza a legszebb és legfrissebb almákat egyenes az almafáról
- kóstoljátok meg a különböző almafajtákat
- ha pedig bizonytalanok lennétek a legjobb almát illetően, a helyi hozzáértők segítenek a tökéletes választásban.
Szeptember 20-ától, 1 hónapon keresztül, minden hétköznap és hétvégén 8-16 óra között a Derecskei Gyümölcsösben (47. főút 16. kilométer)
http://www.derecskeigyumolcsos.hu/szedd-magad

Gyümölcsös Kalandok - Élmények és tanulás a kertben szeptember 27-28-án és október 4-5-én!
A Gyümölcsös Kalandok alkalmával a gyerekek saját élményeken keresztül, interaktív játékok segítségével tapasztalhatják meg, mi minden történik egy gyümölcsös kertben.
Légy részese Te is a Kalandnak, ismerd meg a kert állatait, lakóhelyeiket, ülj bele a traktorvontatású kisvasútba, nézd meg a jégágyút, járd be a birtokot!

Ha már tudod, melyik nap mennél, regisztrálj: www.derecskeigyumolcsos.hu/gyumolcsos-kalandok
A szeptember 26-áig regisztrálók között egy értékes Derecskei Gyümölcsös ajándékcsomagot sorsolnak ki:)

A most őszi Gyümölcsös Kalandok számos meglepetést tartogatnak: először Magyarországon Ti is részt vehettek a Nemzetközi Karton Kihívásban:) Nézzétek csak, mi is ez:
https://www.youtube.com/watch?v=faIFNkdq96U

Ha nem lenne elég  a kalandokból, még almapont gyűjtő programban is részt vehetsz.

Még több almás információ itt érhető el: https://www.facebook.com/DerecskeAlmale?fref=ts, http://www.derecskeigyumolcsos.hu/gyumolcsos-kalandok, http://www.derecskeigyumolcsos.hu, http://www.derecskealma.hu

derecske.jpegKép forrása: http://www.derecskeigyumolcsos.hu/galeria/view/5

 

Szólj hozzá!


2014.09.12. 12:40 Észak-Alföld 2.

Sínház a debreceni villamoson

Újra indul a Csokonai Zenés-Guruló Színházi Páholya, a Sínház! Szeptember 16-án és 17-én utazzunk egyet az 1-es villamos vonalán, a  Nosztalgia villamoson! Nem bánjuk meg.

A korábbi évek hagyományát folytatva a Csokonai Színház ismét nosztalgia-villamosozásra várja mindazokat, akik kíváncsiak a színészek igazán egyedülálló tehetségére. Ne utazzunk csendben magunk elé révedve, vagy az utca unalmas forgatagát figyelve, hisz tehetünk egy attrakciókkal, meglepetésekkel, zenés és még zenésebb produkciókkal színesített kört is szeptember 16-án (kedden) és 17-én (szerdán) 15 és 17 óra között  az 1-es villamos vonalán. Ezúttal nincs szükség se jegyre, se bérletre, csak szálljunk fel a SÍNHÁZ villamosára!

Kíváncsi vagy, hogy mennyire utolérhetetlen Vranyecz Artúr? És milyen étvágyú művész Jámbor József? Szeretnéd látni, Figaro hogyan borotvál a mozgó villamoson, miközben virtuózan énekel? Szeretnéd hallani Marica grófnő hogyan ábrándozik a szerelemről?
Szállj fel a Sínház villamosra!

sinhaz.jpgKép: http://csokonaiszinhaz.hu/

 

 

Szólj hozzá!


2014.09.12. 12:30 Észak-Alföld 2.

Gulyás vagy Bioétel? gasztro élmények Észak-Alföldön

Szeptember második hétvégéjén is a bőség zavara van fesztiválok tekintetében az Észak-Alföldön. Ha gulyást szeretnénk enni, irány Szolnok, a Gulyás fővárosa. Ha bioételekre vágyunk, Hajdúszoboszlón a helyünk. Ha pedig a nagyvilág ízeit szeretnénk megkóstolni, menjünk Nyíregyházára. Nézzük a  részleteket.

Szolnoki Gulyásfesztivál, 2014. szeptember 11-14.
Kiemelt főző és kulturális fesztivál nap: szeptember 13-14.!

A gulyás az Alföld egyik legjellegzetesebb eledele. Mikszáth Kálmán írta több, mint 110 évvel ezelőtt: “Nem szabad tehát a magyar konyhát pusztulni hagyni!”
Többszáz bográcsban rotyog ismételten a gulyás Szolnokon szeptember második hétvégéjén a 16. alkalommal megrendezett Szolnoki Gulyásfesztiválon.
A Szolnoki Gulyásfesztivál 1999-ben indult útjára. Az elmúlt évek során a Gulyásfesztiválon száz egynéhány bográcsról indulva átlépték a hétszázat. Nemes versengésben mérik majd össze főzőtudományokat a gulyásfőző versenyben induló csapatok, emellett számtalan koncert, szórakoztató családi és gyermekprogram várja a vendégeket majd. Ezért is, és egy tál finom gulyásért is érdemes lesz ezen a szeptemberi hétvégén Szolnokra utazni. Részletek a
www.magyargulyas.hu oldalon.

 Bioétel és Borfesztivál, Hajdúszoboszló, szeptember 12-14.

A rendezvényen bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek, finomságok kóstolása közben kiváló magyar pincészetek boraival ismerkedhetünk meg. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok egészítik ki.
Mindhárom napon: Bio ételkóstoló, bio termelők bemutatkozása, tradicionális magyar borvidékek seregszemléje• Crux Alba középkori hagyományőrzők bemutatói, korabeli látványkonyha és főzőverseny • Kézműves és kreatív gyermekfoglalkozások • Egészségsátor. Részletes program itt található.

"Kóstolja meg...!", Nyíregyháza, szeptember 13.

Ízkavalkád a Múzeumfaluban. A forgatagban kapható táj jelegű ételek ezúttal nemcsak történelmi határainkon belülről, hanem a világ minden szegletéből kóstolhatóak lesznek, egy-egy terület földrajzi eredetvédettséggel bíró pálinkafajtáival karöltve. www.muzeumfalu.hu

Ha ez még nem lenne elég, a Hortobágyon is találunk kedvünkre való programot a hétvégén.
Hortobágyi Pásztorok és Magyar Hagyományőrző Pásztorkutyások Találkozója, szeptember 13., www.magyarpasztorkutya.hu
A Hortobágyi Vadaspark Napja, szeptember 13-14. www.hnp.hu

Jó szórakozást!

Szolnoki gulyasfesztival_4.JPG

Szólj hozzá!


2014.09.04. 13:21 Észak-Alföld 2.

A levegő urai a Nyíregyházi Állatparkban!

Különleges programokkal várja a látogatókat szeptember 6-án, szombaton a Nyíregyházi Állatpark.

Minden ősszel igyekeznek a minket körülvevő világot, élő környezetünket hangsúlyozottabban bemutatni az iskolakezdéskor a látogatóknak. Ennek egyik visszatérő eleme, hogy minden év szeptemberének első szombatja hazánk legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napja. Többek között megtudhatjuk, hogy mik azok a könnyen azonosítható morfológiai jegyek, amelyek alapján megkülönböztethetjük a viperákat az ártalmatlan siklóktól. Aki többet szeretne megtudni Magyarország eme rejtőzködő életmódú mérgeskígyójáról, látogasson el az állatparkba. A „viperás standon” a MME Kétéltű Hüllő Védelmi osztály munkatársai játékos tesztekkel és hasznos ajándékokkal várják az érdeklődőket.

Most először, kapcsolódva egy másik nyíregyházi eseményhez, a repülőtéren megrendezésre kerülő „Repülőnaphoz”, szombaton a madaraké lesz a főszerep a Nyíregyházi Állatparkban. A hagyományos papagáj bemutató mellett hazánk egyik elismert solymászát is vendégül látják. Gasztonyi Dániel mestersolymász bemutatóján megismerhetjük a solymászat több mint 4000 éves kultúráját, sok érdekes faj szereplésével .

Helyszínek:
A solymász bemutató 10.30-kor kezdődik az afrikai elefántokkal szembeni lovaspályán.
A "viperás stand" a főbejárat közelében lesz s egész nap várja az érdeklődőket, míg a papagáj tréning a nagyszínpadnál 13.30h-kor fog kezdődni.

allatpark_nyh.jpgKép forrása

Szólj hozzá!


2014.09.01. 15:10 Észak-Alföld 2.

Az Agórában a Szolnoki Tourinform Iroda

Szeptember 1-jétől Szolnok vadiúj multifunkcionális épületében, az Agorában várják az információra éhes vendéket a Tourinform iroda munkatársai.

Agora_toronx.jpgAugusztus 30-án, a Szolnok Napja rendezvénysorozat keretében modern kulturális központtal is gazdagodott a megyeszékhely. Kulturális és közművelődési tevékenységeknek, a civil élet eseményeinek, valamint az egészséges életmóddal összefüggő programoknak biztosít új, építészetileg is izgalmas teret az Agora terminál multifunkcionális kulturális központ. A  négyszintes, csaknem 3800 négyzetméteres épületegyüttes munkálatai 2011-ben kezdődtek, az új intézményt híd köti össze az Aba-Novák Kulturális Központtal.

Az új épület földszintjén kapott helyet a Tourinform Iroda is. A tágas irodában helyi és országos progra­mokról, eseményekről, látnivalókról, szálláshelyekről, vendéglátóhelyekről találunk hasznos tippeket, információkat, kiadványokat, ezen kívül szép kézműves dolgokat (pl. kérész=Tiszavirág mintás tatyót, mobiltartót...)  is vásárolhatunk.

Az épület szomszédságában egy mindenki által szabadon látogatható óriás kaleidoszkópot is kialakítottak, amelynek belsejében visszatükröződő vizuális kompozíció a környező terek, épületek, parkok képeinek töredékeiből épül fel. Sötétedést követően a kaleidoszkóp belsejéből világító színes fények vetülnek ki a parkra és a Terminál épületére. A toronyból harangjáték is szól, mellette látványmedence is épült.
A főbejárat előtt  kapott helyet a város új bronzszobra, Szabó György alkotása a Curriculum vitae címet viseli.

Agora.jpgKép forrása

Szólj hozzá!


2014.08.29. 22:15 Év Utazója

East Fest

A stábbal az East Festen is jártunk, ahogy a nevében is benne van: keleten. Nagyon barátságos kis fesztivál. Egy medence is található a területen, úgyhogy ha csobbanni szeretnétek egyet jövőre mindenképp vigyetek fürdőruhát! A változatos zenei programok és zúzós bulik mellett számos sportprogrammal is várták az érdeklődőket. Mi egy Funktasztikus buliba csöppentünk, ahogy megérkeztünk. A civil falu programjai között szerepelt a slacline és a sörpingpong is. Sőt! Aki elég szépnek érezte magát, még az East Fest szépe versenyre is nevezhetett. Ha engem kérdeztek: jövőre ott a helyetek! 

Fellépőket és részletesebb információkat itt találtok: www.eastfest.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Mezőtúr East Fest én az év utazója


2014.08.29. 13:46 Észak-Alföld 2.

Programkavalkád szeptember első hétvégéjén

A strandolós időszaknak úgy tűnik vége, de kesergésre semmi ok. Szeptember első hétvégéjén színesebbnél színesebb programokkal tölthetjük el a szabadidőt az Észak-Alföldön.

Hajdúböszörményben Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai Napot rendeznek szeptember 6-án.
Keresik „a Hajdúság legjobb chef-ét” profi, amatőr, vadász és tanuló szakácsok között, valamint a „Legjobb fakanálforgató chéf csatában”megmérethetik magukat a profi és tanuló szakácsok.
Mária napi dübbencs sütő versenyt hirdetnek a sütni kedvelőknek. Ételkészítési bemutatót is tartanak, melyen Gajdán Antal olimpiai ezüstérmes szakács és Gajdán Attila olimpiai bronzérmes szakács elkészítik a Bezermeni ragulevest. Egész nap kulturális rendezvények, sportversenyek, ügyességi versenyek, kiállítások, bemutatók, gasztroturisztikai vendégek stb. várják az érdeklődőket.

Szolnokon ismét Régi idők tere, szeptember 5-6-án. Élmények téren és időben! Piaci forgatag, vásár és mulatság a Kossuth téren. A rendezvényen számos csodát, mesét, játékot, herkentyűt és ketyerét láthatunk, hallhatunk!
Pénteken délutántól egészen szombat estig a régi idők hangulatát idézi Szolnok főtere - kézművesekkel, árusokkal, vásári mutatványosokkal, verklissel. Az apróbbak szórakoztatásáról a Tarisznyás Műhely népi játszóháza, csúzlizda, szekrényjátékok, bodéjátékok, körhinta és számtalan kézműves gondoskodik. Kádár Ferkó fotószínháza szórakoztatja egész nap a nagyérdeműt. Többek között lesz kosárfonás, gyöngyékszer készítés, fafaragás, üvegfúvás, ólomöntés, agyagozás, csuhéfonás. A tanyaudvaron régi, feledésbe merült használati tárgyakkal, házkörüli eszközökkel ismerkedhetünk. Megnyitja kapuit a Régiségek vására, ahol mindenki találhat kedvére valót. Újra repül a sólyom a belvárosban, szól az üllő a kovács kalapácsa alatt és olvad az üveg az üvegfújó kezében. Az éhes és szomjas vendégeket a térre felépített fogadó helyben sütött étkeivel, és remek kávéházával várja. A vásári forgatagban találkozhatunk mutatványosokkal, zsonglőrökkel, cirkuszi társulattal és gólyalábasokkal. Lajos bácsit farba rúghatjuk, a mini cirkusz életébe beleszólhatunk, a Bábakukucson keresztül a mesék világba juthatunk. A vásártéren lesz bábelőadás, mikromágia és élő zene.

Nyírbátorban a Rock, Blues-és Gasztrofesztiválon bulizhatunk egy jót szeptember 5-6-án.
Négy év kihagyás után folytatódik az élőzenét kedvelők nagy örömére Nyírbátori Rock-, Blues- és Gasztro Fesztivál a megszokott, de mára már megújult szép, összkomfortos helyen, a Sárkány Gyógyfürdő és Kempingben. A hagyományokhoz híven motoros felvonulással indul a szombati program, majd motoros áldásosztással folytatódik ökumenikus szertartás keretében. Mindkét nap a helyi zenekarok kezdenek, majd jönnek a vendégek: a Smith Rock Family és az Ölveti Blues Band Debrecenből, a G Jam Project Mátészalkáról, a Cool Rock Band Nyíregyházáról. Késő este pedig a különleges zenei csemegék: Ferenczi György és a Racka Jam, Vörös István és a Prognózis, Török Ádám és a Mini, valamint a Felka Jam. A gasztronómiai különlegességekről a Magyar Népi Ízőrzők Lovagrendje gondoskodik népi étkek kóstolással egybekötött bemutatójával.

Újra fogunkra való ételekkel, italokkal és programokkal telik meg szeptember első hétvégéjén a debreceni főtér a Töltött Ételek Hétvégéjén. Minden lesz, ami töltött: töltött húsos palacsinta, töltött káposzta, töltött csirkemell, töltött csirkecomb, töltött lángos, töltött csülök és persze nem maradhatnak el a töltött desszertek sem. Az ínyenc ételek mellé a borokat 5 hazai híres pincészet kínálja, a klasszikus nedűk mellett igazi újdonságokat is kóstolhatnak majd a borok kedvelői - ilyen például a csipkebor.
Ha pedig már úrrá lettünk az éhségen és szomjúságon, kezdődhet a szeptemberi fieszta. Koncertek, divatbemutatók, country- és westerntánc, hastánc, majorette-bemutatók és megannyi más program péntektől vasárnapig.

Szeptember 6-án Hajdúszoboszló  a Birka- és Slambucfőző Örömnapra várja a látogatókat.
Az örömnapot elsősorban azzal a céllal szervezik, hogy hirdesse a magyar gasztronómia – ezen belül is Hajdúszoboszló és térségének – sajátos ételreceptjeit, bemutassa a szabadtéri főzés kultúráját. A jó hangulat a magyar ízek elengedhetetlen kísérője, melyet szórakoztató programok is kísérnek a repülőtér területén felállított színpadon.

Birka- és Slambucfőző Örömnap_Hajduszoboszlo.jpg

Szólj hozzá!