Hirdetés

Tovább a Facebookra

2014.12.17. 16:04 Észak-Alföld

Halvasárnap Debrecenben

A cívisvárosban Aranyvasárnap rendezik meg a Halvasárnapot, legfőképp azzal a céllal, hogy megszeressük a jóízű és minőségi magyar édesvízi halakat, és ne csak e jeles ünnep alkalmával fogyasszuk a belőlük készíthető változatos fogásokat.

2014. december 21-én tehát a karácsony jelképes eledele kerül terítékre a legkülönféleképpen elkészítve a cívisváros főterén.

Halfüstöléssel, roston sült különlegességekkel, kóstolóval, vásárral és egész napos rendezvényekkel várják a vendégeket. www.barabasetterem.hu

ea_debreceni_halvasarnap.jpg

Szólj hozzá!


2014.12.15. 13:50 Észak-Alföld

Észak-alföldi "hangulat" - az Év Utazójának élményei

Szólj hozzá!


2014.12.12. 13:30 Észak-Alföld

Templom út a Plázában

Szokatlan helyszínen mutatja be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit kft. azokat a templomokat, emlékhelyeket és építményeket, amelyeket a Középkori Templomok Útjára fűzött fel.
A tematikus út helyszíneit bemutató kiállítás a Nyírplázában december 12. és január 2. között tekinthető meg.  

A Középkori Templomok Útjáról bővebb információ a
http://www.temple-tour.eu
oldalon.

templomut.jpgKép forrása

Szólj hozzá!


2014.12.12. 13:24 Észak-Alföld

Amazonas Nyíregyházán - újabb szenzáció az Állatparkban

Elkészült az Állatpark újabb szenzációja, a Viktória Ház!

A Zöld Piramis „kistestvérének” is nevezett épület páratlan építészeti megoldásokkal és különleges állatgyűjteménnyel várja a látogatókat.
A létesítmény nem egy hölgyről és nem a győzelmet jelképező szóról kapta a nevét, hanem egy különleges növényről, a Victoria amazonica-ról, az amazonasi tündérrózsáról, melynek levelei a természetes élőhelyén, az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin elérhetik akár a 2–3 méteres átmérőt, és akár egy kisgyermeket is elbírnak. Ez a virág is látható sok más különleges növény mellett.

Itt kapott helyet az édesvízi állatokat bemutató akvaterrárium rendszer is, melyben a színpompás halak és ritka hüllők birodalmát trópusi dzsungelszerű növényzet és sejtelmes köd teszi még varázslatosabbá.
A Viktória az otthona a park páncélos hüllőinek is, így a kihalás közelében álló kubai krokodilt vagy a hatalmas mississipi alligátorokat szinte testközelből tekinthetjük meg egy speciális üvegfolyosón keresztülhaladva.
A Viktória ház a különleges s bizarr külsejű állatok gyűjteménye is; bepillantást nyerhetünk a föld alatt rejtett életmódot folytató csupasz turkálók mindennapjaiba csakúgy, mint a sörényes hangyász pár s a halálfejes majmocskák életébe. Velük átellenben fura kinézetű binturongok, s különleges papagájok laknak.
Bár a Viktória Ház főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be, láthatunk ázsiai és afrikai fajokat is, melyek közül jó néhány a kipusztulás szélén áll, ilyen például a szumátrai tigris, melyből összesen 400 egyed él a természetben. A csíkos nagymacskával már 4 tigris alfaj látható a SóstóZoo-ban.
A ház nem csak a különleges állatok, de a trópusi növények gyűjteménye is, láthatunk sivatagi kaktuszokat, csodálatos papagáj virágot és ritka pálmaféléket. Az épület egyik sarkában pedig kakaó- és kávé cserje, banán, narancs, citrom, vanília, ananász és cukornád ültetvény látható, így azokat a növényeket is megismerhetjük, aminek eddig csak a termését fogyasztottuk.

A Viktória kijárata egy különleges múzeumszerű bemutató térrel zárul. Az állandó állattári kiállítások is újdonságként szolgálnak az ide látogatóknak. Párniczky József több száz egyedből álló rovargyűjteménye igazi kuriózum csakúgy, mint a vele szembe bemutatott kagyló és csiga gyűjtemény. (Forrás)

Aki még nem látta, mindenképpen látogasson el Nyíregyházára, akár már a téli szünetben. Megéri. :)

Bővebb információ: http://www.sostozoo.hu

amazonas.JPGKép forrása: www.sostozoo.hu

Szólj hozzá!


2014.12.11. 12:51 Észak-Alföld

Betlehemes játékok

Debrecenben minden év decemberében összegyűlnek a betlehemezők egy színvonalas találkozó keretei között. Idén 24. alkalommal, december 12-13-án kerül megrendezésre Nemzetközi Betlehemes Találkozó, amely a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje.

De kik is azok a betlehemezők, és mit csinálnak?
A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyhoz kötődő magyar népszokás. Több szereplős dramatikus játék, melyet mindenhol ismernek a Kárpát-medencében. A paraszti betlehemezés középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. A pásztorjáték három pásztor, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épül.A szereplők eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadják ajándékaikat, jókívánságaikat a háziaknak, akik ezután megvendégelik őket. A szereplők és a dramatikus játék típusa viszont tájegységenként más és más.

Visszatérve a rendezvényhez...
Folyamatban van a Nemzetközi Betlehemes Találkozónak, mint a hagyományátadás és megőrzés jó gyakorlatának a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti regiszterébe való jelölési folyamata. A találkozó ennek megfelelően meghívásos rendszerűvé vált.
Ebben az évben 17 közösség több mint kétszáz tagja mutatja majd be betlehemes játékát a Kárpát-medence magyarlakta területeiről.

Különleges színfoltja lesz az idei találkozónak a Budajenőre telepített székelyek betlehemes játéka. A korábbi évek hagyományainak megfelelően a találkozón résztvevő betlehemezők a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában zajló december 13-i központi rendezvény mellett Debrecen városrészeibe is elviszik a születés örömhírét.

06.JPGKép innen
A programról részletesebben itt találsz információkat.

Nyíracsádon is december 12-én tartják a Betlehemes Játékokat, ahol a régi idők karácsonyi hangulatát idézi fel a helyi hagyományok megőrzésén alapul rendezvény.

A Főtéren, az evangéliumhirdetés után a szabadtéri jászolnál misztérium játékot láthatunk, majd a Nyíracsádi Népdalkör és a Nyíracsádi Ifjúsági Citera együttes karácsonyi műsort ad elő, valamint forralt borral és teával várják a vendégeket.
www.nyiracsad.hu

 

Szólj hozzá!


2014.12.04. 13:55 Észak-Alföld

"Edd meg amit főztél!" - receptverseny

"Edd meg amit főztél!" receptversenyt indított december 1-jén Hajdúszoboszló.

Küldd be alföldi, lehetőleg Hajdúszoboszló, Hortobágy, Debrecen vonzáskörzetére jellemző tájjellegű ételekre vonatkozó kedvenc receptedet fényképpel és oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel hogy minél többen szavazzanak rád. A legtöbb szavazatot kapott kép és recept kapja a fődíjat, de a zsüri által legjobbnak ítélt receptet is jutalmazzuk.

Jelentkezni 2014. december 31-ig lehet.

Itt tudtok a játékra jelentkezni: https://www.f...acebook.com/hajduszoboszlo…/app_276686432417366

A fődíj: vacsorameghívás a nyertes és 3 fős társasága részére egy hajdúszoboszlói étterembe, ahol a nyertes receptet készítik el a 4 fő számára.

1511427_567894713311607_111064941268650311_n.jpgForrás: Hajdúszoboszló

Szólj hozzá!


2014.12.03. 13:02 Észak-Alföld

Zöld Mikulás a Hortobágyon, Télapó a Pusztai Állatparkban

A Hortobágy-halastavi Kisvasút egy rövid időre átalakul Mikulásvonattá, mely segítségével eljuthatunk a Zöld Mikulás házához december 6-7-én.

Ha kedvetek van, látogassatok el a Hortobágyra, hogy:
-teljesítsétek az útközben rátok váró játékos feladatokat,
-megnézhessétek a Mikulásház mesejátékát,
-találkozzatok a Zöld Mikulással, átvehessétek a Zöld Csomagot
-és készítsetek valamit az otthoni karácsonyfára

Jelentkezés, vonatindulás:
Jegyek korlátozott számban kaphatók (járatonként kb. 35 fő), előzetes bejelentkezés szükséges: Vonatindulások: december 6-7., 10.00, 12.00, 14.00 – csak egyéni látogatók részére, előzetes bejelentkezéssel
Bővebb információ: www.hnp.hu

Télapó a Pusztai Állatparkban!
Ha kivonatoztuk magunkat, látogassunk el a Pusztai Állatparkba is, hisz december első hétvégéjén érkezik ide is a Mikulás. Ennek alkalmából szombaton és vasárnap egyaránt rendhagyó programokkal várja vendégeit a Pusztai Állatpark. Szekérrel körbe látogathatjuk  a Pusztai Állatparkot, a gyerekek kreatív kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, karácsonyi angyalkát készíthetnek fonalból vagy papírból, az ügyesebbek pedig természetes anyagokból (mint fenyőtoboz, fenyőág, fahéj) asztali díszt, ajtókopogtatót vagy karácsonyfa díszt. A nagyobbakkal mézeskalácsot sütünk, a kisebbek pedig rajzolhatnak, színezhetnek. www.hortobagy.eu

dscn0092_0_tom.jpgKép forrása

Szólj hozzá!

Címkék: Mikulás Hortobágy


2014.11.28. 13:29 Észak-Alföld

Wellness ajándék Észak-Alföldről

Miért is ne adhatnánk utazást ajándékba karácsonykor? Sőt saját magunkat és párunkat is meglephetjük egy kis kényeztetéssel az ünnepekre, jól fog esni a kikapcsolódás és lazítás az újévben is!

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság „Ajándékozzon Utazást!” elnevezésű téli kampányának keretében több Észak-alföldi wellness ajándékot kínál, a legelegánsabbtól a legromantikusabbon át az igazi családi kikapcsolódásig.

Hogy hol találkozhattok velük?
November 28-30. között a debreceni, kishegyesi úti Tescoban, december első hetében a szolnoki Agora Karácsonyi Vásárban, december második hétvégéjén pedig a Budapesten, az Europarkban lesznek jelen az Igazgatóság munkatársai, valamint az Észak-alföldi szálláshelyek képviselői, ahol attrakciókkal is színesítve jelennek meg az akcióban részt vevő szálláshelyek kínálatai.

Aki nem tud személyesen ellátogatni a fenti helyszínekre, ne csüggedjen, az interneten is elérhetők az ajánlatok, például a www.itthon.hu/eszakalfold oldalon is megtalálhatók az akcióhoz kapcsolódó üdülési ajánlatok.
A hajdúszoboszlói, debreceni, nyíregyházi, túrkevei, martfűi, és kisújszállási hotelek  csomagajánlati jövő év tavaszig felhasználhatók.

Részletek a www.itthon.hu/eszakalfold oldalon.

Ajándékozzatok Ti is élményt !

 kristályterápia.jpgKép forrása

 

Szólj hozzá!

Címkék: ajándék wellness Észak-Alföld


2014.11.26. 13:56 Észak-Alföld

Karácsonyra hangolódva

Ismét elérkezett az  Advent, az ünnepre való várakozás és készülődés időszaka....
Az Észak-alföldi régióban is
számos izgalmas program gondoskodik a megfelelő karácsonyi hangulatról: adventi koncertek, forralt borozás, táncbemutató, gyermekműsor, Mikulás ház, komolyzenei koncertek.....

Néhány helyszínajánló.

Debrecenben színes Advent Programok, karácsonyi vásár november 30-tól a Kossuth téren és a Kölcsey Központban.
november 30. vasárnap 16.00 Gyertyagyújtás, Helyszín: Kossuth tér
december 1. 19.00 Adventi Koncertek A Nagytemplomban - Kelta Karácsony - A Firkin Együttes Unplugged Koncertje, Vendég: Szabó Attila (Csík Zenekar), Helyszín: Református Nagytemplom
december 1 - 7. Csizmafényesítő Hét - Mikulásváró a Vojtinában, Helyszín: Vojtina Bábszínház 
Az Advent további programjai itt.

Nyíregyházán a Karácsonyi Forgatag 2015. január 5-ig tart a Kossuth téren. Az ünnepi készülődés jegyében a belvárosban színes vásári forgatag, a Mikulásház, a betlehem, az adventi koszorú, 34 vásározó és kulturális programok várják az érdeklődőket. Az ünnepi fényeket november 30-án kapcsolják fel, és meggyújtják az adventi koszorún az első gyertyát. Sőt, december 6-án Mikulás Futás is lesz. a Városi Stadionban. www.nyiregyhaza.hu

karácsony_Nyiregyhaza_1.jpgKép: Nyíregyháza

Szolnokon november 24-től 2015. január 1-ig várja az Adventi Falu a Kossuth téren a látogatókat.
Gyertyagyújtások:
November 29. 16.30 Református Egyház Gyertyagyújtása
December 05. 14.00 Görögkatolikus Egyház Gyertyagyújtása
December 13. 16.30 Evangélikus Egyház Gyertyagyújtása
December 20. 16.30 Római Katolikus Egyház Gyertyagyújtása
Szintén Szolnokon, a Hild téren december 2-án veszi kezdetét a Karácsonyi Vásár.
Mindkét helyen ünnepi hangulat – Kézműves vásár – Programok – Különleges karácsonyi italok
További információ: www.szolnok.hu

Nyírbátorban november 30-án 16 órától szeretettel várnak mindenkit az Adventi fények felgyújtására, a Szabadság térre, ahol december 18-ig a Mikulás házában két manó is dolgozik. Ha ügyesek vagytok, 16 és 18 óra között megleshetitek őket! Az a hír járja, hogy december 5-én és 6-án a Mikulás is csatlakozik hozzájuk!
Finom mézeskalácsot, sült gesztenyét, sült almát, kenyérlángost és még sok más finomságot kóstolhatunk meg az Adventi időszakban.
D
ecember 13-án (szombaton) 15 órától Luca-napi kézműves foglalkozást és táncházt rendeznek.

December 18-án a Szabadság téren fellép a Tinódi Vegyeskar, a Nyírbátori Diákszínpad, a nagykárolyi Rekettye Néptáncegyüttes, illetve a Nyugdíjas Értelmiségi Egyesület, ínycsiklandó hurka, kolbász, sült gesztenye, sült alma és más finomság  látogatókat.

November 30-tól Advent Vásárosnaményban, egészen január 5-ig. A hétvégéken koncerteken, forralt borral a kézben lehet lazulni, a gyerekeket kézműves foglalkozások segítik az ünnepre hangolódni.
www.vasarosnameny.huSzólj hozzá!


2014.11.24. 13:31 Észak-Alföld

Nyíregyházi állatpark - a szeretet jegyében

Idén is lesz 100 Ft-os nap a szeretet jegyében!
November 29-én, szombaton 100 Ft-os belépőjegyet kell csak váltani, amivel 9:00-15:00 között várnak mindenkit az Állatparkban!

Ha megteheted, vigyél egy ajándékot ami lehet bármilyen csekélység, csak mások számára használható dolog legyen (játék, ruhanemű, könyv,tartós élelmiszer, tisztítószer stb.), amivel örömet szerezhetsz annak, akinek nincs mit tennie a fa alá. Az így összegyűlt ajándékokat rászoruló családoknak juttatják el!

 -dsc3781-4127.JPGA kis szitatunga. Forrás: http://www.sostozoo.hu

 Néhány állatkerti újdonság:

- Ritka antilopfaj született nemrég az Állatparkban! A Tarzan ösvényének legifjabb lakója a szitatunga (Tragelaphus spekei), így a kis bikával már 10 főre növekedett a Nyíregyházi Állatpark szitatunga állománya, akik grevy zebrákkal, nyársas antilopokkal, strucokkal, nagy kudukkal és rotchild zsiráfokkal élnek egy különleges fekete kontinens élővilágát bemutató kifutórendszerben.

- Az Állatparkban él Európa legidősebb sziamangja. Az Európai Állatkertek Szövetsége minden évben feltérképezi az európai állományt, és kiderült, hogy a legidősebb sziamang a Nyíregyházi Állatparkban él. A sziamangok (Hylobates syndactylus) átlagéletkora 25 év, így Finita az 51 évével igazi matuzsálemnek számít. Levelekkel, érett gyümölcsökkel táplálkozik, de olykor madártojás, rovarok és kisebb gerinceseket is fogyaszt.

- Zebra csikó született az Állatparkban november elején. Az Állatpark hatalmas, az afrikai szavannát idéző állatbemutatója nagy népszerűségnek örvend: az orrszarvúcsalád és az alföldi zebrák együtt igazán különleges látványt nyújtanak, mától pedig már a kis zebrakancát is megcsodálhatják a látogatók.  Az országban egyedüliként itt tartanak egy három fős grevy zebra csapatot s a most született csikóval 11 egyedre nőtt az alföldi zebra állomány.

Látogassatok el Ti is a sóstói üdülőövezetben, a  tölgyerdő mélyén található, remek élményeket biztosító Állatparkba és fedezzétek fel a sokszínű állatvilágot. Nem fogtok csalódni! :)

Szólj hozzá!