Hirdetés

Tovább a Facebookra

2015.11.12. 08:42 Észak-Alföld

Újabb minősített Ifjúsági Szálláshelyek!

 

zsak.jpgA debreceni MEDIKUS HOSTEL és OEC WEST HOSTEL lett a soron következő 3 hátizsákos minősítéssel rendelkező ifjúsági szálláshelyünk.

2015. júniusában helyszíni ellenőrzést tartott a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége a két Hostelben, amelynek eredményeként a Nemzetgazdasági Minisztérium 3 hátizsákos minősítést hagyott jóvá. Az ifjúsági szálláshelyek kategóriákba sorolásával mindenki a saját igényeinek megfelelő szállást választhatja, azzal a garanciával, hogy a vendéglátás és a hely minősége, az ígértekkel azonos színvonalú lesz.

A MEDIKUS és OEC WEST HOSTEL a Debreceni Egyetem Klinikák I- es telepén, fákkal övezett, csodálatos, csendes környezetben található.

Az OEC WEST HOSTEL kiválóan alkalmas olyan Vendégek számára, akik speciális orvosi kivizsgálásra, kezelésekre, kontrollra érkeznek hozzátartozóikkal, illetve a rezidensek és az Egyetemen gyakorlati képzésben résztvevők is előszeretettel veszik igénybe.

Július és augusztus hónapban további 105db háromágyas szobát biztosítanak az épület másik szárnyában. A MEDIKUS HOSTEL (régi nevén DOTE II. sz. kollégium), mely 2008-ban került felújításra diák és felnőtt csoportok, konferenciák résztvevői számára.

24 órás recepciós szolgálat, biztonsági szolgálat, széfhasználat, parkolási lehetőség, mosodai szolgáltatás, kávézó és koreai jellegű étterem biztosítja A Vendégek kényelmét. Lehetőség van reggeli és félpanziós ellátás igénybevételére.

Az OEC WEST HOSTEL a Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetségének tagja. Látogassanak el Debrecenbe és válasszák igényes, kedvező ár kategóriájú Ifjúsági Szálláshelyünket!

A minősítésről és a védjegyről bővebb információ: www.miszsz.hu

 

Szólj hozzá!


2015.10.16. 09:25 Észak-Alföld

Egész évben éhezni? Na, neee!

Lassan nyakunkon a november 11., Márton napjával. És, hogy is tartja a mondás? "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik…"Ugye nem ezt akarod?

Na, de kezdjük kicsit messzebbről!

tuba_tanya.jpg

Márton napja –november 11.- a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért régebben ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor eleink nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven ehessenek, ihassanak. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehetett vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával. Szokás volt, hogy a liba húsából, mégpedig a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték. Talán innen ered a mondás is, miszerint; „A bornak szent Márton a bírája”, amit lehet úgy is érteni, hogy ilyenkor már iható az újbor.

Márton napjához sok más mondás is kapcsolódik, pl.: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” – vagyis az aznapi időjárás ellenkezője lesz igaz egész télre. Ugyanezt állítja egy másik megfogalmazás is, ami így szól: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”.

Észak-Alföldön napjainkban is több helyen tisztelegnek a Márton-napi hagyománynak, gondoskodva arról, hogy mindenki kedvére egyen-igyon, lakmározva vigadjon! Ezekből a rendezvényekből kínálunk most néhányat:

Márton Napi Libalakoma Egri Borcsillagokkal, Debrecen

 1. november 6-8

Ezen a hétvégén Debrecen Város, Eger Városa és a Fanny-Line Kft. közös szervezésében a III. Márton Napi Népi Hagyományoké a Kossuth tér. Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek. Megkóstolhatjuk a hagymás libamáj csíkokat, a savanyú libalevest, a májas libahurkát, a töltött káposztát libahússal, de az édesszájúak is találnak kedvükre valót a kínálatban: meggyes pite, házi csőröge és varga béles várja a vendégeket. Hogy ne maradjon szomjas a jóllakott vendég: egri borászatok kínálják finom nedűiket. A három napos rendezvény kulturális műsoraiban Eger és Debrecen város művészeti életével ismerkedhet meg a közönség.

Márton-napi vigasságok, Nyíregyháza

 1. november 7.

A Sóstói Múzeumfalu évzáró rendezvényén az új bor és a libákból készült finomságok kóstolása mellett ismét bemutatkoznak a skanzen mesterei, népművészeti vásárt szerveznek, és az oda látogató (báj)gúnárok, és tojók, libás játékokon, vetélkedőkön tehetik próbára ügyességüket. Libaszépségverseny idén is lesz, melyre jó előre várják a nevezéseket.

 muzeumfalu_nyiregyhaza_2.jpg

Márton-napi libalakoma, Hajdúszoboszló

 1. november 13-15.

A hajdúszoboszlói Márton Napi Libalakoma az év záró gasztrokulturális eseménye az alföldi fürdővárosban, mely november második hétvégéjén kerül megrendezésre. A három napos rendezvényen a vendéglátók újborral és libából készült ételek széles választékával várnak téged és családodat is. A kiváló ízek mellett a szórakozást a változatos programok kavalkádja garantálja. Mindemellett pedig az idei „Év fürdője” címmel is büszkélkedő hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőkomplexum szolgáltatásaival is kényeztetheted tested lelked, melyre nagy szükséged van a téli időszakban. Érdemes már most lefoglalni a szálláshelyet a Márton Napi Libalakoma idejére, hiszen Hajdúszoboszlón, egy helyen, egyszerre lesz megtapasztalható a gyógyító víz ereje, a hajdúsági ízek gazdagsága és a pihenés áldásos hatása.

Márton-napi libator, Hajdúböszörmény

 1. november 07.

A Hajdúböszörményi Tájházakban családi délutánt szerveznek, finom libás ételekkel, utcaszínházzal és ludas népi játékokkal.

I. Spirit Márton Napi Liba Ramazuri, Hajdúböszörmény

2015. november 07-14.

Egy kis programízelítő: A Spirit Szabadidőközpontban egész nap libaételek az asztalon, libaszépségverseny; libákat 2015.11.07-én 11 órakor a Spirit Szabadidőközpont udvarán lehet bemutatni. A legszebb libák gazdáit jutalomban részesítik. Lesz még libatojás dobó ügyességi verseny, és rajzverseny.

Jó étvágyat, kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Szólj hozzá!


2015.10.07. 13:11 Észak-Alföld

Nem mindennapi esemény Szolnokon

Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál Szolnok – hamarosan!

256 film, közülük 55 versenyfilm 4 nap alatt 2015. október 15-18-ig Szolnokon, a Nemzetközi Tudományos Filmfesztiválon a Tisza Moziban.

filmszemle.jpg

Kéz a kézben jár a tudomány a művészettel. Különleges felfedezések, a természet szépségei tudományos köntösben, történelmi események felidézése, globális kérdések és pszichológiai megközelítések. Dokumentumfilm, természetfilm, játékfilmes elemek. Egyszóval sokszínűség jellemzi idén is a szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált.

A fesztiválra nevezett filmek közül 19 a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült.

A versenyprogramba kerülő 55 film közül néhány:

Everglades – A vízjárta vadon, Vad Szigetköz - A szárazföldi delta olyan természetfilmek, amelyeket tátott szájjal nézhet, aki igazi vizuális élményt vár.

A gyógyítás területén kalandozik többféle téma és megközelítés. A Lyme, a kór, amely már több ezer éve velünk él. A hetvenes években egy connecticuti kisváros több gyereke rejtélyesen megbetegedéséről mindenki másként vélekedett. A településről kapta a nevét a betegség. A bennünk rejlő védelem a vérkeringésben működő természetes tumorellenes védelem felfedezése és annak bizonyítása. Egy hangsor vibroakusztikus alkalmazását mutatja be különböző terápiás szakterületeken a Hangok szárnyán. A kenguru komplexus azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy a fejlődésben visszamaradt gyermek a szülőtől mikor és hogyan képes, képes-e egyáltalán függetlenedni.

A globális kérdések köre modern felfogásban, azaz hogyan épül fel egy virtuális világ a valósban a Nagyvilági adatok – A digitalizált bolygó.

Az vagy amit megeszel – e téma kérdések özönét veti fel, ha arra gondolunk, hogy a jóléttel növekszik az igény a minőségi ételek fogyasztására, de a tömeggyártás következtében a táplálék forrásától távol került a fogyasztó. Fókuszban a helyzethez vezető körülmények, az előnyök, hátrányok. (Globál menü)

Klasszikus tudományosnak nevezhető alkotás a Rosetta, az üstökösvadász: utazás az élet eredetéhez. A Meglepő matematika azt juttatja eszünkbe, de jó lenne, ha így oktatnák az iskolában ezt a tudományt.

A tartótiszt teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét.

A versenyprogram vetítése a fesztivál első három napján 9-19 óráig a Tisza Mozi „A” termében tart, miközben információs vetítésekre a „B” teremben kerül sor.

Nem mellékesen: Minden program ingyenesen látogatható!

Bővebb információ, a filmszemle katalógusa ITT. és www.tiszamozi.hu oldalon

 

Szólj hozzá!


2015.10.06. 11:46 Észak-Alföld

Ismert, és elismert Észak-alföldi fürdők

Szeptember 30-án lezárult az idén első alkalommal megrendezett „Az Év Fürdője” közönségszavazás, amelynek elsődleges célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyarországi termál és gyógyvízkincsre, illetve az erre épült fürdőkre.

A hajdúszoboszlói Hungarospa lett az abszolút győztes, amely nem csak az ország, de egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, és itt található Közép-Európa legnagyobb épített medencéje is. A szavazásból kiderült, a szolgáltatások minőségével is sokan elégedettek.

AquaPalace_tom.jpgAqua-Palace, Hajdúszoboszló

Az Év Feltörekvő Fürdője 2015 címet idén szintén egy Észak-alföldi fürdő szerezte meg. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ kapta ezt a kitüntető elismerést.

 vmm_1740.jpgCserkeszőlő

A Helyiek Kedvenc Fürdője 2015 címet a tiszakécskei Kerekdombi Termálfürdő (Dél-Alföld) nyerte el. A Kecskemét közelében található, 2014-ben teljesen megújult fürdő egyik különlegessége az 50 fő befogadására alkalmas rönkszauna.

Az egyes kategóriák TOP15-ös listája ITT tekinthető meg.

Valamennyi nyertesnek, és helyezettnek gratulálunk!

 

Szólj hozzá!


2015.09.21. 11:32 Észak-Alföld

Barátok közt, a pásztorok tündérországában

Október első szombatja, magyar szürke-barátok találkozója. Hortobágy nemcsak a magyar szürke szarvasmarha megmentésének a helyszíne, hanem a magyar puszták eget tartó embereinek utolsó mentsvára, a pásztorok tündérországa.

magyar_szurke_bika_foto_sandor_istvan.JPG

Itt találnak egymásra a pompás jószágunk tenyésztői a bikavásáron.   A szürke-barátok népe a húsfőzők versengésén, a kézművesek vásárán, a hagyományőrzők műsorainak folyamában, a zamatos borok utcájában. Lábra eresztett gyerkőceink népi játékokkal ismerkedhetnek.

Érmellék és Hortobágy, a régi debreceni föld őrhelyei. Hídtól hídig tartó birtok vizekkel, erdőkkel, mezőkkel, jószágokkal, településekkel és történelmet formáló emberekkel. Legendás helyszín.

Este pásztortűz. Magunk fölé húzzuk a csillagos eget, hogy mindenki aláférjen és melegedhessen.

Ott a helyünk!

MAGYAR SZÜRKE-BARÁTOK TALÁLKOZÓJA

HORTOBÁGY-Vásártér

 1. október 3. szombat

A rendezvény fővédnöke: Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Elnöke

Reggeltől napestig:

 • Kézműves vásár
 • Badacsonyi és érmelléki borok
 • Népi Játékok Tere

9:00 Magyar Szürkemarha Főzőverseny kezdete

9:00 Bekton Ifjúsági Fúvószenekar

9:40 Hortobágyi Délibáb Népdalkör

10:00 Ünnepélyes megnyitó

10:30 Tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület

11:00 Gasztro Stand up – Bede Róbert és Vida Péter

12:00 Himes Néptáncegyüttes

13:00 Balkán Fanatik

14:30 Főzőverseny eredményhirdetése – díjátadás

15:00 Fourtissimo zenekar

16:15 Hajdú Néptáncegyüttes

A napunk pásztortűz gyújtással zárul.

 

Napközben a Pusztai Állatparkban Magyar Szürke Bikák Vására

Díszvendégek: Badacsonytördemic és Szalacs

Háznagy: Gencsi Zoltán

___________________________________________________________________________

További információ: Hortobágy Község Önkormányzata (4071 Hortobágy, Czinege J. u. 1. – 52/369-021 – www.hortobagy.hu)

Szólj hozzá!


2015.09.08. 14:22 Észak-Alföld

TOP 10 őszi fesztivál Észak-Alföldön

Az ősz beköszöntével rengeteg gasztrorendezvény, és állatos fesztivál lesz Észak-Alföldön. Szeptemberben mindjárt itt a Nagydobosi Sütőtökfesztivál, amit a Hadházi Káposztás Napok követ. Szolnokon a tiszai halakkal ismerkedhetünk meg, Hortobágyon meg mi más, a szürke marha kerül a főszerepbe.  

befunky_collage.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szüret hortobágy szolnok hajdúszoboszló állatok világnapja sütőtök fesztivál beajtási ünnep hadházi káposzás napok tiszai hal napja szürke marha vásár


2015.09.02. 14:36 Észak-Alföld

Bioétel- és Borfesztivál, jó szívvel ajánljuk!

 1. szeptember 11-13. HAJDÚSZOBOSZLÓ

A Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál Magyarország egyedülálló gasztronómiai eseménye, ahol bio és bor összeforr.

hajduszoboszloi_bioetel-_es_borfesztival.jpg

Hajdúszoboszló hagyományos őszi gasztrokulturális rendezvényén a bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességeknek és a kiváló magyar pincészetek borainak jut a főszerep. A fesztivál három napján a vendéglátók pultjainál csak bio húsból és bio élelmiszerekből készült ételek bő kínálata várja a látogatókat. A kiváló ételek kísérőjeként pedig az ország különböző tájairól érkező vörös, fehér és rosé borok színes választékával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a bor pavilonoknál. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok egészítik ki.

Program

Díszvendég: Dúzsi Tamás, a 2014. Év Bortermelője (Szekszárdi Borvidék)

 1. szeptember 11. (péntek)

13.00 Háttérzaj és Fesztiválkörkép – Best FM & és Zsolnay Gábor, Venesz-díjas mesterszakács közben hangoló tánckavalkád a SZ.L.A.M.I. diákjaival

15.15 Fesztivál felvonulás – Mátyás király sétány – Szt. István Park 16.00 Ünnepélyes megnyitó – a bioétkek és nedűk megszentelése

16.15 A Hajdúszoboszlói Mazsorett Együttes és a Zichy Géza Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának közös műsora

17.00 Dancing Boots – a Country Linedance Club előadásában

17.30 Dzierżoniowska Orkiestra Dęta – lengyel partnervárosunk műsora

18.00 Táncos vigadalom a Bihari Bandával

19.00 Gondolatok bioról, borról az „Év Borászával”, Dúzsi Tamással – A NAGY KOCCINTÁS!

19.30 Változnék – Vöri & The Rockets élő koncertje

20.30 Zöldségeket beszélek! – Bruti Stand up műsora

21.00 MYSTERY GANG élő koncert 22.30 Utcabál – hangulatfelelős: Party Band zt.

 1. szeptember 12. (szombat)

11.00 Népi játszó- és táncház gyerekeknek

12.00 Dzierżoniowska Orkiestra Dęta – lengyel partnervárosunk műsora

12.30 Itt a tele csutora… – jó ebédhez szól a nóta a Törköly zenekarral

13.30 Mi fán terem a bio?

14.00 „Lendülj velünk formába!” – zumba fitness Kállai Etussal

14.30 Latin táncok, pergő ritmusok a Fiver Dance táncosaival

15.00 Miki Mini Party – interaktív zenés-táncos családi animáció

16.00 Fellép a BEE Acoustik

17.00 A borélvezet alapjai… – kezdőknek és haladóknak

17.30 Funky, Blues, Soul – szinpadon a Panama Magic

18.30 Borfelismerő verseny – vezeti: Domján Zsuzsanna, Nemzeti Borkiválóság Program

19.00 Crocodile Rock

20.00 „Most múlik pontosan” – fellép a Bihari Banda

20.30 Fesztivál Tombola Sorsolás

21.00 Pannonia Allstars Orchestra- PASO élő koncert

22.30 Tradicionális Retro Party DJ. Harsányival. Sztárvendég: B.Tóth László

 1. szeptember 13. (vasárnap)

11.00 A mesemondó szolga, az Aranygöröngy, a Csodapatika és a többiek… – a Debreceni Másik Gyermekszínház előadása

12.00 Bioételek anno… – beszélgetés a középkori ízvilágról

12.30 „Túr a disznó, túr a mocsár szélén” – jó ebédhez szól a nóta a Törköly zenekarral

13.30 Középkori csatajelenet – bemutatja a Crux Alba Hagyományőrző Egyesület

14.00 Bossanova és Swing örökzöldek – játszik a Light Fiction Jazz

15.00 Pódiumbeszélgetés – vendégünk a Biogazda

15.30 Morzsadélután a Kastély Nosztalgia Banddel

16.30 Musicalcsokor – színpadon Veréb Tamás, a Budapesti Operettszínház művésze

17.00 Eredményhirdetés: Fesztivál étele, Fesztivál bora, Fesztivál standja

17.30 Színpadon a Kovács Tamás Band 18.30 „Minden jó, ha jó a vége!” – a Fesztivált zárja a Rock Café zenekara, az eRCé

Mindhárom napon

 • Bio ételkóstoló, bio termelők bemutatkozása
 • tradicionális magyar borvidékek seregszemléje
 • Crux Alba középkori hagyományőrzők bemutatói, korabeli látványkonyha és főzőverseny
 • Kézműves és kreatív gyermekfoglalkozások
 • Egészségsátor a Magyar Vöröskereszt közreműködésével

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

Információ

A fesztiválon való részvétel ingyenes!

Szervező: Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesülete, Máté Lajos – elnök, 06-30-963-7618

 

Szólj hozzá!


2015.09.01. 12:41 Észak-Alföld

A debreceni DÉRI MÚZEUM szeptemberi programjai, kiállításai

KIÁLLÍTÁSOK

Munkácsy Terem

Pákh Imre, Munkácsy Mihály Golgota című festményének tulajdonosa úgy döntött, hogy a festményt augusztus 31-én elszállíttatja a Déri Múzeumból. A tulajdonos akként rendelkezett, hogy amennyiben a műtárgy elszállítására ezen a napon mégsem kerül sor, megtiltja a festmény további bemutatását és meghatalmazottja a művet eltakarja. Ezt a döntést a Déri Múzeum tiszteletben tartotta, így a festményt 2015. augusztus 31-én eltakarta a kivitelező cég. A  Déri Múzeum látogatói ezért a Trilógiát alkotó képek közül jelenleg csak kettőt tekinthetnek meg. A Trilógia egészéhez kapcsolódó, fényjátékkal kísért tárlatvezetés egyelőre szünetel.

Várad kincsei Debrecenben

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyűjteményéből

Soha nem látott, értékes tárgyakban gyönyörködhetnek a Déri Múzeum legújabb kiállításának látogatói. A tárlat a régmúltra emlékeztet, arra, hogy 300 éve tért vissza a katolicizmus Debrecenbe.

Csáky Imre bíboros, nagyváradi püspök a 18. századi Magyarország egyik legnagyobb és legbefolyásosabb egyházi alakja volt. Nevéhez kötődik a történet, mely szerint az 1715. évi országgyűlésen, annak fejében, hogy Debrecen visszakapja szabad királyi városi rangját, rávette a várost, hogy fogadjon be egy római katolikus plébániát és a szolgálatra érkező piaristákat. Ennek nyomán épült fel Kelet-Magyarország egyik legszebb barokk temploma, a debreceni Szent-Anna templom, amelyet a bíboros örök nyughelyéül is választott.

A 300. évforduló tiszteletére a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség egyházművészeti gyűjteményéből láthat válogatást a közönség. A festészet, szobrászat, az ötvös- és textilművészet értékeinek reprezentálására a hatalmas kollekció legértékesebb és legkülönlegesebb tárgyai érkeztek Debrecenbe.

A látogatók megcsodálhatják többek között azt az arany selyem, ezüsttel ékes papi öltözéket, amelyet 1780-ban Mária Terézia ruháiból varrtak, de láthatják Lipovnitczky István nagyváradi püspök I. vatikáni zsinat alatt, Rómában készült színes selyemhímzésű ornátusát is.

Az ötvösmunkák között bécsi, augsburgi, nápolyi és holland tárgyak kaptak helyet. Az egyik legkülönlegesebb talán az a Jézus Krisztus-ereklyéket tartalmazó ezüst, barokk oltárkereszt, amelyet Bjelik Imre tábori püspök Ferenc József császártól kapott.

A festmények között is ritkaságokra bukkanhatnak a kiállítás vendégei, hiszen megismerkedhetnek például László Fülöp Elek, azaz Sir Philip Laub munkáival. A hazánkban kevéssé ismert alkotó Európa legnépszerűbb és legkeresettebb századfordulós portréfestője volt.

A számos izgalmas tárgy között legkülönlegesebb mégis Forgách Pál nagyváradi püspök ékkövekkel és zománcképekkel díszített, kivételesen szép pásztorbotja, amelyet a váradi püspökök ma is dísz- pásztorbotként használnak a legnagyobb ünnepek alkalmával.

 Látogatható 2015. október 4-ig

Helyszín: Déri Múzeum, Zoltai Terem

 PROGRAMOK

 1. szeptember 4. (péntek) 16 óra

Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök tárlatvezetése a Várad kincsei Debrecenben A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyűjteményéből című kiállításban

 1. szeptember 4. (péntek) 17 óra

A Debrecen—Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegyei Levéltár és Könyvtár

gondozásában megjelent

"Katolikusok Debrecenben 1715-2015" című kötet sajtó- és közönségbemutatója

A kötetet bemutatja: Dr. Barta János történész, professzor emeritus

Résztvevők:

Bosák Nándor római katolikus megyéspüspök,

Takács József könyvtárigazgató, a könyv szerkesztője,

Keresztesné Dr. Várhelyi Ilona muzeológus, a debreceni Katolikus Emlékév koordinátora

 1. szeptember 18. (péntek) 16 óra

Lakatos - Balla Attila muzeológus, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye közgyűjteményi referense, a kiállítás kurátorának tárlatvezetése a Várad kincsei Debrecenben A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye gyűjteményéből című kiállításban

 

Szólj hozzá!


2015.08.12. 14:34 Észak-Alföld

Ismét virágba borul Debrecen

 1. DEBRECENI VIRÁGKARNEVÁLI HÉT RÉSZLETES PROGRAMKÍNÁLATA

a_mult_es_kulturahoz_debreceni_viragkarneval.jpg

Augusztus 15-19. Nagyerdő – Békás-tó

LURKÓ LIGET MINDEN NAP

A családosok számára a Debreceni Virágkarnevál azt is jelenti, hogy a Karneváli Héten délutánonként remek bábelőadások, gólyalábas előadások és gyermekfoglalkozások, játékok, buborékok várják a kicsiket és nagyokat, idén a Békás-tó mellett.

Ingyenes program.

augusztus 15-22. Nagyerdő – Békás-tó

„HORGOLT VIRÁGOK KARNEVÁLJA”

Reneszánszát éli a kötés-horgolás, s terveink szerint a Debreceni Virágkarnevál is felhívhatja a figyelmet arra, hogy horgolni jó. Épp ezért a Gombolyda és a Főnix Rendezvényszervező Kft. közösen felhívást intézett júliusban a horgolni szeretőknek. A beérkezett horgoltvirág-felajánlásokat a Nagyerdő fáin és fái között láthatják viszont a készítők a Karneváli Héten a Békás-tó mellett.

Ingyenes program.

17:45 - 19:45 Nagyerdő, Békás-tó mellett

ÉRTÉKSZIGET

Hajdú-Bihar megye településeinek bemutatkozása.

Hajdú-Bihar megye települései bemutatják a helyi értéktárakban már lajstromba vett kézműves értékeiket. Minden nap 17.45-19.45 között fellépnek a települések művészeti csoportjai. "A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült."

Ingyenes program.

augusztus 15. – szeptember 6. Kölcsey Központ, Bényi Árpád-terem

SZENT ISTVÁN ÉS MŰVE – SZÖVÖTT HIMNUSZOK

A „Szent István és műve – Millenniumi falikárpit” című, közel 20 négyzetméteres gobelint első királyunk koronázásának 1000. évfordulója tiszteletére készítette a Magyar Kárpitművészek Egyesületének 33 tagja. A művészek közösen végeztek minden előkészítő, tervező és szövési feladatot azzal a hagyományos technológiával, amely a 15-17. században élte virágkorát Észak-Franciaországban és Flandriában. Az egyesület „Kárpit határok nélkül” című 10 négyzetméteres gobelintérképe tisztelgés az 1100 éves kárpát-medencei magyar jelenlét előtt, egy maroknyi magyar textilművész közös jeladása a „határok nélküli” Európában. A „Szövött Himnuszok” sorozata nyolc gobelinből áll, melyek Hauser Beáta, Hegyi Ibolya, Kecskés Ágnes, Nagy Judit, Pápai Lívia, Péreli Zsuzsa, Polgár Rózsa és Solti Gizella munkái. 1996-os bemutatásukkor a felújítás előtt álló Sándor-palota (ma a köztársasági elnöki palota) csupasz téglafalait borították. A „Szent István” központi alakja a vizsolyi falkép ihlette Köpönyeges Madonna a Szent Koronával. István, Gizella, Imre alakja, a koronázási palást, a Képes Krónika és más képi utalások mellett a gazdag szövevénybe Szent István intelmeiből is kerültek részletek. A gyapjúból és selyemből, tradicionális technikával szőtt kárpit több mint két évig készült.

A műveket az Iparművészeti Múzeum (Budapest), a Keresztény Múzeum (Esztergom), a Klapka György Múzeum (Komárom), a Savaria Múzeum (Szombathely), valamint a Magyar Kárpitművészek Egyesülete bocsátotta rendelkezésükre.

Nyitva tartás: naponta 9-18 óráig. A kiállítás ingyenes látogatható.

augusztus 15-22. Kölcsey Központ

VIRÁGBA ÖLTÖZTETJÜK A KÖLCSEYT!

25 kiállító | szaktanácsadás | növényritkaságok |ország legnagyobb kaktuszos seregszemléje

A már hagyománnyá vált kaktuszkiállítás várja a látogatókat a Kölcsey Központban! A kiállítás és a vásár mellett lehetőség nyílik betekinteni a virágkocsik elkészítésének folyamatába, de azt is megtudhatjuk, hogy miről is szól a virágprotokoll!

Augusztus 15. 14:00 – Megnyitó - Papp László, a DE Botanikus kertjének igazgatója

14:30 – Varga Zoltán előadása „Kalandozás a mexikói kaktuszbirodalomban” címmel.

Milyen virágot vigyek ajándékba? Hány szál rózsát illik adni? – ilyen s hasonló kérdésekre ad választ a kaktuszkiállítás mellett felállított virágprotokoll-kiállítás.

Ingyenes program.

augusztus 15-22. Nagyerdő – Békás-tó

CSEH SÖRKERT - „Édesjóistenem, ez az élet mégiscsak bolondulásig gyönyörű!”

„Beledugtam az orrom a habba, föltartottam a kezemet, mintha imára emelném, és lassan, élvezettel ittam az édesen keserű italt, és mikor elfogyott, mutatóujjammal megtöröltem a számat…”- olvashatjuk a százegy éve született Hrabal Sörgyári Capriccio című művében. Mi is hasonló élménnyel lehetünk gazdagabbak, ha ellátogatunk az immáron negyedik Cseh Sörkert rendezvényre. A fesztiválon Csehország minden régiójából kerülnek csapra jobbnál jobb sörök a megújult Nagyerdő zöldövezetében.

Kis „habos” ízelítő a gazdag programból:

magyar kézműves sörök cseh receptek alapján, gyermekjátszótér,kézműves piac,grillterasz

Augusztus 15. Borisz live & Kisszántó, augusztus 16. Kisszántó, augusztus 17. DRS, augusztus 18. Dj Bem, augusztus 19. Dj Matild, augusztus 20. Dj Suhaid, augusztus 21. Dr. Juzztice, augusztus 22. Metrokoll.

Ingyenes program.

VIRÁGKARNEVÁLI PROGRAMOK NAPRÓL NAPRA

2015.augusztus 15. (szombat)

16:00 Vénkert - Hortobágy utca

DEBRECENI HŐSÖK – VIRÁGÜLTETÉS

A vénkerti - Hortobágy utcai - virágoskerti meglepetés során bárki hőssé válhat!

16:30 Nagyerdő, Békás-tó | Lurkó Liget

Pályi János: Vitéz László és az elátkozott malom

Vásári bábjáték gyerekeknek

Másfél óra önfeledt derű és kacagás, 55 percbe sűrítve. A tradicionális vásári bábjátékban piros sipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték, melynek során még az is kiderülhet, hogy a közönség soraiban zsonglőrtehetségű gyerekek foglalnak helyet. És mindannyiunk örömére egész délután gyermekfoglalkozások, játékok, buborékok.

Ingyenes program

20:00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad (Esőhelyszín: Kölcsey Központ)

PANNONIA ALLSTARS SKA ORCHESTRA-KONCERT

A legendásan energikus 11 tagú zenekar Debrecenbe érkezik a virágkarneváli hétre! A Pannonia Allstars Ska Orchestra már eddigi pályafutása során is olyan életutat járt be, ami kevés hazai zenekarnak adatik meg, hiszen rövid idő alatt Magyarország egyik legfontosabb zenekarává vált, mindeközben párhuzamosan külföldön is nagy népszerűségre és elismerésre tett szert. Legendásan energikus élő koncertjeivel a 11 tagú zenekar pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget Fesztivál Nagyszínpadára és vált minden jelentős hazai zenei fesztiválon kihagyhatatlan kedvenccé, míg külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismerik. Nem is csoda, hiszen már első nagylemezét is a legnevesebb amerikai ska kiadó, a Megalith Records jelentette meg, illetve a többi között olyan fesztiválokon táncoltatta meg a közönséget, a magyar népzenét fűszerként használó tradicionális ska zenéjével, mint a holland Lowlands, a szerb EXIT, a cseh Sázava, a szlovák Hodokvas, a francia Roots dans la Vallé, a horvát Skaville vagy a belga Antiliaanse.

Belépő: 1 400 Ft

2015.augusztus 16. (vasárnap)

16:30 Nagyerdő – Békás-tó | Lurkó Liget

LANGALÉTA GARABONCIÁSOK

Betyárvirtus avagy Rózsa Sándor a közönséget ugratja. „Sándor csikósnak nevelődött, Szeged alatt bujtárkodott, de csak a maga akaratján járt mindég. Mire megütötte a húsz esztendőt, már reszketéssel emlegették a nevét mindenfele, amerre két lábon járó embereket összefúj a kóbor szél. Legalább hat vármegyében kajtatták a nyomát, elő volt fonyva már a gigájára az akasztó kötél, mégse érhettek nyomába, mert nem akadt nála jobb lovas a pusztán. Ez a legény méri most össze minden furfangját a környék kíváncsi kurtalábúival.” Sok kacagást kívánnak hozzá Rózsa Sándor hosszúlábú cimborái: a Langaléta Garabonciások.

És mindannyiunk örömére egész délután gyermekfoglalkozások, játékok, buborékok.

Ingyenes program.

19:00 Szent Anna templom

INTELMEK

Szent István király intelmei Imre herceghez c. előadás Újhelyi Kinga közreműködésével, Lukács Miklós cimbalomművész kíséretében. „Ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is.”A korszerű fordításban magyar nyelven felhangzó szöveget a művészek sokrétegű zenei közegbe ágyazzák, melyben a gregoriántól kezdve a magyar népzenén át a dzsesszig, a hagyományos távol-keleti motívumokig és a kortárs hangzásokig a legkülönbözőbb zenei elemeket szövik – így vezetik végig a hallgatóságot a szöveg tartalma és belső logikája által irányított belső úton.

A programot a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. Debrecen katolikus újjászületése 300 éves évfordulójának tiszteletére rendezi.

Ingyenes program.

20:00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad

BEST OF L'ART POUR L'ART

A magyar humor nagyágyúinak legkedveltebb jelenetei közkívánatra a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. A Társulat ezzel a műsorával a közönség óhajának engedelmeskedik. Színpadra viszi azokat a jeleneteit, dalait, amelyeket az elmúlt 28 évben a rajongók követeltek tőlük újra meg újra. Azokat, amelyek a kreatív l’art-műhely több mint két évtizedes televíziós és színpadi munkájából kimagaslanak sikerességük révén, és amelyek már-már a magyar abszurd klasszikusainak tekinthetők. Az ország minden szegletében foglalkozástól és kortól függetlenül, munkahelyeken és otthonokban számtalan humort értő és szerető ember használja az örökzöld L’art pour l’art szlogeneket, kifejezéseket és poénokat. Sokan nem is tudják az elmés mondatok forrását…

E hórihorgas életműből válogatott a Nagy Négyes: Dolák-Saly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt és Szászi Móni.

Az előadás hossza: 120 perc.

Belépőjegy: 2 900 Ft, 3 400 Ft, 3 900 Ft, 4 400 Ft.

Online jegyvásárlás kezelési költség nélkül: www.nagyerdeiszabadteri.hu,

2015.augusztus 17. (hétfő)

16:30 Nagyerdő – Békás-tó | Lurkó Liget

ÉCSI GYÖNGYI: AZ ÉLET VIZE

Bábos meseelőadás. Palóc népmese Jankó királyfiról és Tündérszép Ilonáról és arról, hogy mennyi bölcs döntést kell hozni ahhoz, hogy az emberfia belekóstolhasson az élet vizébe. Écsi Gyöngyi előadásmódjában a bábjátékos-énekes-mesemondó szerep fonódik egybe.

A kesztyűbábok, maszkok, a kovácsoltvas díszlet segítségével az ősi magyar mitológiai világképben rajzolódnak ki a mese körvonalai.

Ingyenes program.

 

20:00 Kossuth tér

VIRÁGOK, HANGOK, GLÓRIÁK - a Debreceni Helyőrségi Zenekar koncertje

Ingyenes program.

20:00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad

TÁTRAI BAND-KONCERT (Esőhelyszín: Kölcsey Központ)

Huszonhat évvel ezelőtt, 1989-ben alakult meg a Tátrai Band, a sikert sikerre halmozó legendás zenekar Tátrai Tibor gitárossal, Horváth Charlie énekessel, Pálvölgyi Géza billentyűssel, Kovács Tamás basszusgitárossal és más kiváló muzsikusokkal. A legendás felállás 2009-ben 20 éves jubileumuk alkalmával összeállt, hogy újra felejthetetlen koncertekkel térjen vissza a színpadra. A bulikon elsősorban azok a dalok hangzanak el, amelyeket ismer és szeret a közönség. Olyan slágerek hallhatók ismét a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, mint a New York, New York, a Hajnali szél, a Titkos szerelem, vagy az Utazás az ismeretlenbe. „Charlie olyan énekes, akihez hasonló nincs az országban, de még Európában se nagyon. Azt mondom Rózsira vagy Somló Tomira, hogy jól énekel, de ahogy Charlie nyomja, úgy nem csinálja senki. Ez abszolút világszínvonal! Olyan érzéke van az „öregnek”, hogy az elképesztő!” – olvasható Tátrai Tibor egyik interjújában.

A Tátrai Band zenekari összeállítása:

Tátrai Tibor – gitár, Horváth Charlei – ének, Pálvölgyi Géza - billentyűs hangszerek, Solti János – dob, Horváth Kornél – percussion, Glaser Péter – bassusgitár, Csiszár Péter – szaxofon, Vincze - Fekete Vera – vokál, Czutor Anett - vokál

Belépő: 2 900 Ft, 3 400 Ft, 3 900 Ft, 4 400 Ft

2015.augusztus 18. (kedd)

 

11:00 Kölcsey Központ melleti virágóra

KÖLCSEY SZŐREGI RÓZSÁJA – VIRÁGÜLTETÉS ÉS ELŐADÁS

Magyarország legnaposabb részén, a Tisza és a Maros folyók találkozásánál termeljük a szőregi rózsatövet. A különleges környezeti adottságokhoz évszázados hagyomány és szakmai tapasztalat társul, így a Szőreg környékén termelt rózsatövek Európa legkiválóbb termékei közé tartoznak. Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében, Szőreg környékén évente mintegy 4,5-5 millió rózsatő nevelkedik. A virágkarnevál egyik különleges eseményeként, Kölcsey tiszteletére nemesített rózsatöveket ültetésére kerül sor a virágórában. Közreműködik: Avramov András, a „120 éves a szőregi rózsatő” kezdeményezés ötletgazdája; a Szőregi Rózsaünnep főszervezője és Godzsák Zoltánné, Márk Rózsakert

Ingyenes program.

17:00 Debrecen belváros

 1. Galiba Gyermekfesztivál – Junior Virágkarnevál

 

2012-ben rendezte meg először a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft., azóta pedig hagyományos programmá vált a Debreceni Virágkarnevál gazdag műsorkínálatában a Galiba Gyermekfesztivál – Junior Virágkarnevál. Önkéntes alapon gyermekek, családok, művészeti csoportok és civil szervezetek fantasztikus ötletességgel készítenek virágkocsit szinte mindenből, aminek kereke van. Miért ez a neve a fesztiválnak? Galiba liba kacagtató mondatait minden családban idézgetik, egyszerűen megunhatatlan Fazekas Mihálynak, Debrecen szülöttjének ez a műve és a belőle készült rajzfilm is a gyerekek kedvence. Az idei évben a magyar meseirodalom hőseit állítjuk a felvonulás középpontjába. A kompozíciókban megjelennek Csukás István, Fekete István, Dargay Attila mese és rajzfilm figurái.

Ehhez csatlakozik még a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház kezdeményezésére a virágokkal feldíszített babakocsik felvonulása, amely az EMMI támogatásával egy országos akciónak is a programrésze egyben. A vonulás tervezett útvonala körülbelül egy kilométer, és az alábbi utcákat érinti: Füvészkert utca – Kossuth tér – Csapó utca – Dósa nádor tér – Rózsa utca – Piac utca – Kossuth tér – Füvészkert utca. Egy babakocsival egy család (szülők és gyerekek) jelentkezhet. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, és díjtalan! Regisztrálni a babakocsis.felvonulas@gmail.com e-mail címen, vagy a 20/263-7555-ös telefonszámon lehet 2015. augusztus 5-ig. Érdemes minél hamarabb jelentkezni, mert az első hatvan regisztráló ajándék belépőjegyet kap a Virágkarnevál záró eseményére, a Nagyerdei Stadionban tartandó Karneváléjre!

A kompozíciók augusztus 18-án 17 órától vonulnak fel Debrecen belvárosában.

Ingyenes program.

18:30 Baltazár Dezső tér

„GALIBA-SZÍNPAD” a Galiba Gyermekfesztiválon részt vevő csoportok műsora

Ingyenes program.

20:00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad

MISS HAJDÚ-BIHAR – MISS SUPRANATIONAL HUNGARY 2015 SZÉPSÉGVERSENY DÖNTŐJE

Belépőjegy: 2 000 Ft-tól

20:00 Kossuth tér

VILÁG VIRÁGAI NEMZETKÖZI NÉPTÁNCGÁLA

A virágkarneváli menetben felvonuló külföldi és hazai csoportok bemutatkozó műsora

Ingyenes program.

 

2015.augusztus 19. (szerda)

 

11:00, Kölcsey Központ, Bálterem

Gyógyító virágok -- Szabó Gyuri bácsi előadása

Él valahol a Bükk rejtekében egy varázslatos, öreg füvesember, aki úgy ismeri a gyógynövényeket, mint ahogy ma már kevesen. Több mint 150 féle gyógynövényt ismer és alkalmaz. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést. Gyuri bácsi ha épp nem a Bükkben barangol, akkor a gyógynövények hatásairól tart előadást, vagy könyvet ír a tapasztalatairól, esetleg egészségnaptárt szerkeszt. És hogy a tudás ne vesszen kárba, tanítja lányát, hogy ő vigye tovább az apai, dédnagymamai, szépanyai örökséget. „A magyar népi gyógyítás örököse vagyok, de azt tartom, hogy ez az örökség nem csak az enyém, hanem az egész magyar népé. Az előadásaimmal és tanácsadásaimmal igyekszem visszaadni a magyar népnek azt a tudást, amit örököltem.”

Az előadás ingyenesen látogatható.

 

11:00 - 18:00 Nagyerdő – Békás-tó

SZÍNEZD ÁT! – CSALÁDI NAP

Várépítés, hangszerkipróbálás, közös történetírás, játékkészítés és koncertek is szerepelnek a Színezd át! országos rendezvénysorozat programjában, amely Debrecenbe érkezik augusztus 19-én. A május végén indult országos programsorozat kilenc megyeszékhelyen egész napos, ingyenes gyerek-, illetve családi programot és egy különleges musicalt foglal magába. A feladatok célja, hogy a gyerekek a közös játék során megtapasztalják az együttműködés erejét és egymás elfogadásának fontosságát. 16 órától a színpadon fellép az Eszter-lánc mesezenekar, a nap folyamán pedig Oláh Gergővel, Papadimitriu Athinával, Szakcsi-Lakatos Bélával és más sztárokkal is találkozhatnak a programra kilátogatók.

Az ingyenes családi napra 11.00-től 18.00 óráig várják az érdeklődőket a Nagyerdőben a Békás-tó mellett. Műsorvezető Nyári Oszkár. Az esemény házigazdája Papp László polgármester, helyi védnöke Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója. A programsorozat fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

További információk: www.szinezdat.com, www.facebook.com/szinezdat.

Ingyenes program.

20:00 Kossuth tér

SOMNAKAJ - GIPSY MUSICAL

A darab egy roma lány, Somnakaj történetét meséli el, aki elindul szerencsét próbálni, felvételizni egy városi főiskolára. Bár terve ellentétes reakciókat vált ki a falu lakóiból, végül mégis példát mutat arra, hogy a gyökerek vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés. A produkció életre hívásánál a legfőbb törekvés volt a roma kultúra bemutatása, mint a nemzeti és az európai kultúra része, illetve olyan magas művészi színvonalú kulturális élmény biztosítása, mely alkalmas lehet a diszkrimináció terén történő pozitív szemléletváltás beindítására a társadalomban. A tavalyi, MÜPÁ-ban tartott ősbemutatóhoz képest a darab új megközelítésben folytatja vidéki körútját, színházi elemekkel és zenei betétekkel bővült. Müller Péter Sziámi jelen dramaturgiája hangsúlyt helyez az apa szerepére a darabban, akinek személyes drámája – saját karrierjének feladása – még jobban ráirányítja a figyelmet Somnakaj életútjában rejlő kérdésekre, miszerint lehet úgy kiteljesedni cigányként, hogy nem kell hozzá feladni a gyökereket és az identitást. Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében a jeleneteket átszövi a humor, miközben drámai konfliktusok jelzik a nemzetiségek és a többségi társadalom egymástól eltérő szokásait, világnézetét. A korábbiakban is számos neves előadóművészt felsorakoztató Somnakaj sztárszereposztását ezentúl Papadimitriu Athina, illetve Oláh Gergő tovább gazdagítja.

 

Író: Müller Péter Sziámi.

Rendező: Hegyi Árpád Jutocsa.

Zeneszerzők: Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, tradicionális roma dalok.

 

Szereplők:

 

Somnakaj                                           Szakács Hajnalka / Tompos Kátya

Gojma, Somnakaj apja                   ifj.Kovács Antal

Misi, rockénekes                               Oláh Gergő

Doktornő                                            Falusi Mariann

Zsáró, Gojma testvére                     Papadimitriu Athina

Sanyi tata, Somnakaj nagyapja   Balogh Lajos

Béla bácsi                                           Szakcsi Lakatos Béla

Lajoska, zenész Londonban         Kathy Horváth Lajos

Petőfi, falu félbolond költője         Szilvási István

 

Ingyenes program.

 

20:00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad (Esőhelyszín: Kölcsey Központ)

ELÖL MEGY A NYELVE - BERECZ ANDRÁS MESEMONDÓ ESTJE

A Kossuth-díjas Berecz András úgy tartja, hogy a mesemondó hivatása új életet lehelni a régi mesékbe, hogy a ma embere is értse meg az öregek nyelvét, a maga boldogulására használja a régiek bölcsességét, becsülje a rá hagyott örökséget. „Életem különféle vargabetűi, hajtűkanyarszerű fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, mesemondó lettem. Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai.” (Berecz András)

"Hogyan áll a televízióval? Manapság, amikor a magyar ember kirívóan sok időt tölt el a képernyő előtt, azt mondják: a televízió nem kedvez az olyasfajta műveltségnek, amelyet Ön is közvetít. Viszont ugyanez a televízió segít sokakhoz eljuttatni a Berecz-meséket… - Megkerülhetetlen, gigászi hatalomnak tartom. Azzal együtt nincs, és nem is lesz tévém." (forrás: Hajdú-bihari Napló, Fábián György 2011.)

Belépő: 1 400 Ft, 1 900 Ft, 2 400 Ft, 2 900 Ft

 

2015.augusztus 20. (csütörtök)

 

7:30 Piac utca

KARNEVÁLI FELVONULÁS

Kerékpárosok, veterán autók, virágkocsik és művészeti csoportok felvonulása

Rózsa utcai lelátó (helyek érkezési sorrendben) - 4 000 Ft

Kölcsey Központ melletti lelátó (helyek érkezési sorrendben) - 4 000 Ft,

online jegyvásárlás: www.jegy.hu

3 éves kor alatt nem kell jegyet venni, amennyiben a gyermek ölben ül.

 

Tekerj a Virágkarneválon!

A Debreceni Virágkarnevál élménye még felemelőbb, ha nem csak nézőként, hanem résztvevőként éli meg az ember! Évről-évre egyre több és ötletesebb, színesebbnél-színesebb virágdíszes kerékpár teszi még pezsgőbbé, a felvonuló csapatok lelkendezése még lüktetőbbé a karneváli hangulatot. Legyél TE is ennek a felemelő érzésnek a részese! Gyertek minél nagyobb csapatban és pályázzatok

- a legszebben díszített bringa - a legnagyobb létszámú csapat - a legegységesebb csapat,

címre az Irány Debrecen Facebook oldalon meghirdetett kerékpáros szépségversenyen az értékes nyereményekért! Részletek és jelentkezés a www.iranydebrecen.hu/viragkarneval weboldalon vagy személyesen a Tourinform irodában. Cím: Piac u. 20. (Régi Városháza), +36 52 412-250 debrecen@tourinform.hu www.iranydebrecen.hu

10:00 - 17:00 Nagyerdő–Békás-tó

KARNEVÁLI FIESZTA

Művészeti csoportok ingyenesen megtekinthető bemutató műsora.

11:00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad

ALMA-VIRÁG-KARNEVÁL - az Alma együttes koncertje

Minden gyümölcs, így az alma is előbb virág. Az Alma együttes pedig virágos jókedvre derít minket közvetlenül a felvonulás után.

Belépőjegy: 1 500 Ft. Online jegyvásárlás kezelési költség nélkül: www.fonix.jegy.hu

13:00 - 18:00 Nagyerdei Stadion északi rendezvénytere

VIRÁGKOCSI KIÁLLÍTÁS ÉS FOLKLÓRFESZTIVÁL

A Stadion északi rendezvényterére érkező virágkocsik kora délutántól testközelből tekinthetők meg, közben a közönséget folklórcsoportok bemutatói szórakoztatják.

Felnőtt - 1 300 Ft, Diák/nyugdíjas - 900 Ft, online jegyvásárlás: www.jegy.hu

6 éves kor alatt a belépés ingyenes.

19:30 Nagyerdei Stadion

KARNEVÁLÉJ - 46. Debreceni Virágkarnevál impozáns gálaműsorral várja vendégeit!

A Nagyerdei Stadion tavaly új szintjére emelte a karneváli hangulatot. Miközben megőrizte a virágkocsik esti felvonulásának miliőjét, soha nem látott módon mutatkozott be 1500 fellépő az arénában. A vadonatúj karneváli helyszínre a debreceniek is igent mondtak és a 20.000 férőhelyes stadion megtelt. Az idei káprázatos programban még többen lépnek fel, a virágkocsi-parádé mellett mintegy 2000 fellépő - külföldi és hazai táncos közreműködésével, az Új Lovas Színház művészei és sztárfellépők töltik meg a teljes játékteret. A színpompás virágkocsik felvonulásán túl - a 360°-os műsorszerkesztés - minden oldaláról látványossá teszi a hazai és külföldi sztárvendégek produkcióját. Fellép többek között "A DAL" idei nyertese Boggie, illetve Debrecen kedvenc mesemondója, Berecz András. A látványos, két óra időtartamú gálaműsort a nemzetközi pop-élet közkedvelt előadója, Dr. Alban 20 perces koncertje zárja.

Belépőjegy:

B3, B4, B5, B6, B7, D3, D4, D5, D6 szektorok – 1 500 Ft

B1, B2, B8, B9, D1, D2, D7, D8 szektorok – 2 000 Ft

A1, A5, C1, C7 szektorok – 2 500 Ft

A2, A4, C2, C6 szektorok – 3 000 Ft

A3, C3, C5 szektorok – 3 500 Ft

C4 szektor – 4 000 Ft

22:00 Egyetem tér

Tűzijáték

Utána a legmenőbb hazai DJ-k szórakoztatják a közönséget hajnal 1 óráig. Debrecen legmenőbb lemezlovasai, többek között Dj Németi, Dj Stammer, Dj William a legkülönbözőbb zenei stílusokban kínál hatalmas táncos bulit.

Ingyenes program.

2015.augusztus 21. (péntek)

20:00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad

FRANK SINATRA - A HANG

Egy életmű dalban és táncban az ExperiDance Production és a Békéscsabai Jókai Színház előadásában.

Frank Sinatra hangja, mint az olvasztott csokoládé, mosolya szeretnivalóan kisfiús, maffiózó barátai nem ismernek tréfát. Nem csoda, hogy egész Hollywood a színész-énekes lábai előtt hever, még akkor is, ha Ava Gardner, Marilyn Monroe vagy Marlene Dietrich ragyogja be a vörös szőnyeget… Kubai szivartól füstös lokálok, női cipőben felszolgált pezsgő, hűvös fegyvereken megcsillanó holdfény, egyszóval a swing aranykora bódítja el a nézőt az ExperiDance és a Békéscsabai Jókai Színház közös produkciójában, mely az énekes karrierjének magasságait és mélységeit mutatja be. Sinatra legnagyobb slágereit Vastag Tamás adja elő, aki egyszerre ellenállhatatlan sármőr és az anyja árnyékából kilépni képtelen, sodródó figura a színpadon. Simlis gengszterek, káprázatos színésznők és az ExperiDance erotikusan elegáns táncosai vonulnak fel mellette a Frank Sinatra – A Hang című produkcióban, mely Szomor György és Román Sándor közös alkotása.

 

Koreográfus: Román Sándor

Rendező: Szomor György

Producer: Vona Tibor

 

Főbb szerepekben: Vastag Tamás, Szomor György, Gubik Petra, Palla Szabina, Kara Tünde, Gulyás Attila, Katkó Ferenc, Vadász Gábor és az ExperiDance tánckara

 

Az előadás hossza: 120 perc

Esőhelyszín: Főnix Csarnok

Belépőjegy: 3 900 Ft, 4 400 Ft, 4 900 Ft, 5 400 Ft

A Szabadtéri Színpad részletes esőszabályzata: www.fonixinfo.hu

2015.augusztus 22. (szombat)

 

20:00 Nagyerdei Szabadtéri Színpad

DEMJÉN FERENC KONCERTJE (Esőhelyszín: Kölcsey Központ)

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén újra a Nagyerdei Szabadtéri Színpadra látogat a valaha élt legsikeresebb magyar előadók egyike, a Sajtból van a hold, Neked most kell eldöntened, a Szerelemvonat és megannyi sláger szerzője és előadója, Demjén Ferenc. Demjén több generáció ikonja, dalait a fiatalok is jól ismerik és éneklik. 2008-ban ARTISJUS Díjat kapott az év koncertjéért, 2010-ben kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, 2012-ben pedig Kossuth-díjat kapott.

Helyre szóló jegyárak: 3 900 Ft, 4 400 Ft, 4 900

 

2015.augusztus 22-23. (szombat-vasárnap)

Virágkocsik kiállítása a Piac utcán a Régi Városháza előtt

Néhány éve a debreceniek nagy örömére felsorakoznak a város főutcáján a virágkompozíciók, hogy mindenki „testközelből” megcsodálhassa az egyedi alkotásokat. Sokan ki is használják az alkalmat és remek „szelfik” készülnek.

Szólj hozzá!


2015.08.10. 11:21 Észak-Alföld

Korszakváltás a vásárosnaményi Kraszna-híd életében

dsc_1589.JPG

A térségben egyedülálló, különleges művészeti alkotásnak lehetnek szemtanúi azok, akik mostanában járnak Vásárosnaményban A Kraszna-híd teljesen megújul, hiszen Szűk Norbert, a Korszakváltó Csoport alapítója és képzőművész társai festik ki a Kraszna hidat vásárosnaményi és beregi motívumokkal, természetesen a rájuk jellemző korszakváltó módon.

A hídon megelevenednek a keresztszemes mintakincsekből átvett szimbólumok, de megtaláljuk rajta Vásárosnamény új logóját is. A kifestésnél a helyi művészeti iskola tanulói is segítenek, így Győr, Budapest, Szeged és Sárospatak után Vásárosnaményban is mindenki számára látható lesz a street art egy különleges alkotása. Szük Norbert 2000 óta több mint 120 híres művészeti fesztivált és 30 alkotótábort szervezett itthon és a nagyvilágban egyaránt. Ezek a művészek nem csupán egy szűk réteg elitista kihívásának kívánnak megfelelni, hanem alkotásaik széles tömegekhez szólnak. És ehhez továbbra sem kell más, mint ecset, festék és örökké szárnyaló fantázia...

Szólj hozzá!