Hirdetés

Tovább a Facebookra

2014.04.23. 13:17 Észak-Alföld 2.

Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztivája

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hatodik alkalommal 2014. április 25-26. között rendezi meg a Klasszikus Gitárzenekarok Debreceni Fesztiválját.
A fesztivál célja a reneszánsz és a barokk pengetős kultúra újraélesztésére építve bemutatni és népszerűsíteni a klasszikus gitármuzsikát, annak zenekari formáit és a fesztivál résztvevőinek az együttzenélés örömének lehetőségét megteremteni.

gitar.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Gitárzenekarok fesztiválja


2014.04.23. 12:33 Észak-Alföld 2.

Sárrét Íze Fesztivál - Szent György Nap

Április 26-án ismét megrendezik Nagyrábén a Sárrét Íze Fesztivált. A Szent György nap a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja (Juhkihajtás, birkanyírás), a Sárrét íze fesztivál a térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát, változatos kulturális programmal is szolgál.

Ízelítő a programokból:
- főzőverseny
- Szent György napi állatkihajtás, birkanyíró bemutató
- színpadi műsorok
- népzenei csoportok műsora
sarret.jpgKép forrása

Szólj hozzá!

Címkék: Sárrét Íze


2014.04.22. 13:20 Észak-Alföld 2.

Szent György-napi Kihajtási Ünnep

Találkozzunk a Hortobágyon a Kilenclyukú híd lábánál április 26-án!

Április 24-ét Európa nagy részében, így Magyarországon is évszázadok óta a tavaszi évnegyed kezdeteként tartják számon, melyet a közismert gyerekdal egy változata is így köszönt: „Süss fel nap, Szent György nap”. A természet is egyre inkább tavaszi arcát mutatja felénk, megenyhül az idő, a gólyák és a fecskék is újra itthon vannak.
A pásztorok életének egyik kiemelkedő eseménye volt ez a nap, hiszen ekkor kiseperték az istállókat, vízbe mártott babérágakkal hintették meg, s a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat és a jószágaikat. A tűzön a nyájat áthajtották, majd maguk is háromszor átugrottak felette, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. E napon történt az állatok első kihajtása is a téli szálláshelyről a tavaszi, nyári legelőkre, amely leggyakrabban zöld ággal történt, mely a néphagyomány szerint az állatok gyarapodását, termékenységét szolgálja.
A napjainkra egyre inkább eltűnő pásztorvilág e jeles ünnepének állít emléket az idén április 26-án megrendezésre kerülő Szent György napi Kihajtási ünnep a hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál.
Találkozzon a hortobágyi pásztorokkal, ünnepelje velük együtt a tavasz érkezését ezen ősi néphagyomány felelevenítésével, ismerkedjen testközelből régi magyar állatfajainkkal és kóstolja meg zeneszó mellett a Hortobágyi Csárda ételkülönlegességeit!

kihajtasi-unnep2009-06.jpgKép forrása

Szólj hozzá!

Címkék: Hortobágy Kihajtási Ünnep


2014.04.21. 12:30 Észak-Alföld 2.

HELLO, NYÍREGYHÁZA

A mosoly napja!
Hello, szia, kézcsókom! A nyíregyháziak a köszönés rekorderei. Április 25-én minden a  köszönésről, a mosolygásról, a toleranciáról és a vidám tavaszról szól, több helyszínen, színes programokkal kiegészítve.
Koncertek, sztárvendégek, vásári forgatag, virágvásár, LEGO sarok, mászófal, cukorágyú és még sok más meglepetés.
Részletes programok itt.

hello_nyh.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Nyíregyháza


2014.04.16. 13:55 Észak-Alföld 2.

Húsvéti ajánló Észak-Alföldről

Országszerte, így az Észak-alföldi régióban is izgalmas programok lesznek az ünnep alkalmából, mint a tojáskeresés, kézművesek, állatsimogató, gasztronómiai és népszokások elevenednek meg. Útra kelhetünk így akár már nagypénteken, hogy több rendezvényen is részt vehessünk.
Ízelítőül…

Hortobágyi Húsvét
Húsvét hétvégéjén minden nap tárt kapukkal, változatos programokkal vár kicsiket és nagyokat a Hortobágy.
A Vadasparkban a gyerekeket tojáskereső játék és arcfestés is várja. Motorcsónakázásra is lehetőség nyílik a Hortobágy folyón, április 19-21.: 9.00-18.00 óra között óránként indul a program a Kilenclyukú híd lábától. A Pásztormúzeum, körszínnél a néprajzi kiállításokban tavasz totó várja a vendégeket.
A Kézművesudvar – Húsvétoló program keretében tojáskereső játék, húsvéti kvíz, tojásfestés és húsvéti kézműves foglalkozások, arcfestés, kézművesvásár, népi és asztali játékok kipróbálására nyílik lehetőség.
A Hortobágy-Halastavi Kisvasúton húsvéti vonatozáson vehetünk részt. A mozdonyuk, a Sziktipró is ünnepi díszbe öltözve várja majd a látogatókat.  Húsvétvasárnap a 10:00-kor és a húsvéthétfőn 14:00-kor induló járatokon ingyen utazhatnak azok a gyerekek, akik elszavalnak egy szép locsolóverset a kisvasút indítóállomásán. Napközben a gyerekek egy útmutató segítségével megkereshetik a nyuszi által elrejtett tojásokat, valamint új játszóterünk is rendelkezésükre áll! A Pusztai Állatparkban állatsimogató, piros-tojás keresés, kézműves foglalkozások várnak. A hortobágyi madárparkban Húsvét alkalmából a gyerekeket egész napos foglakozás, mint például kifestő, gipszfigura festés várja, valamint madarakkal is fotózkodhatnak.10.00 és 13.00 órától solymászbemutató, 11.00 órától húsvéti tojáskeresés várja az érdeklődőket.
A Mátai Ménes szekértúrákat is indít az ünnep alkalmából, melynek keretében visszautazhatunk az időben és megcsodálhatjuk az ősi tájat, a pásztoréletet, a hagyományos pusztai állattartást, a régi háziállatokat. Pecsétgyűjtő játékot is hirdetnek ezen a hétvégén a Hortobágyon. A belépőhöz pecsétfüzet jár, amelyben figurás pecséteket lehet gyűjteni az egyes helyszíneken. Ha kigyűlt az 5 pecsét, értékes nyeremények találnak gazdára.

Falusi Húsvét
A húsvét második napján (április 21.) megrendezett népszokás-bemutató hagyományosan a Nyíregyháza-Sóstófürdői Múzeumfalu évadnyitó rendezvénye. A népi hiedelmek, hagyományok köré felépített jeles napi program népművészeti kirakodóvásárral, utcaszínházzal, folklórprogrammal és eltérő felekezetek húsvéti asztalait bemutató kamara-kiállításokkal egészül ki. A nap folyamán a hagyományos húsvéti locsolkodásra is sort kerítenek.

Sostoi Muzeumfalu_Falusi Husvet6_1.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: Húsvét


2014.04.14. 13:58 Észak-Alföld 2.

„Szolnokra hozzuk a világot!” - Utazás kiállítás és Vásár

Ezen a hétvégén rendezik meg Szolnokon a 16. Utazás Kiállítás és Vásárt  az Aba-Novák Kulturális Központban. A rendezvényen a széles turisztikai kínálaton túl, többek között gyermekprogramok, kézműves vásár is várja az érdeklődőket.

Április 18-19-én az Aba-Novák Kulturális Központ újra megtelik szállás- és programadókkal, akik az ország különböző tájaira invitálnak minket. Az  Utazás kiállítás és váráson jelen lesz a Balatoni,  az Észak-Alföldi, a Dél-Alföldi régió, kiemelt aktív belföldi úti célként jelenik meg az Észak-Magyarország és a Tisza-tó régió, emellett külföldi vendég a finnországi Hame megye, az észtországi Laane-Viru megye és a vajdasági autonóm tartomány lesz. Tehát nem kevés lehetőséggel várnak minket a szervezők, és a programoknak itt még nincs vége!
Szakmai program keretében pénteken 15:30-tól a Frei kávézóban vajdasági előadást hallgathatnak meg az érdeklődők.
Míg döntésünket meghozzuk a tökéletes nyaralási helyünkről, szórakoztató perceket tölthetünk el a családdal: lesz  mászófal, kézműves programok, játszóház, sportprogramok, KRESZ-pálya a gyerekeknek, na és persze színpadi programok.
Mint minden évben, a nyereményjáték sem marad el, szombat délután értékes ajándékok kerülnek kisorsolásra a látogatók által kitöltött szelvények között.
Tehát április 18-19-én 16. Utazás kiállítás és vásár az Aba-Novák Kulturális Központban és a Hild János téren!
tiszavirag-hid.jpg

Tudtad-e, hogy...
- itt található Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja? A Tiszavirág híd egy kerékpárúttal ellátott gyaloghíd  ami a belvárosi Tiszai hajósok terét köti össze a Tiszaligettel. A híd tömege 550 tonna, hossza 444 méter
- az Angol park a város legújabb ékessége. A Verseghy park részeként létrehozott angolkert kellemes sétát ígér.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Utazás Szolnok


2014.04.10. 13:47 Észak-Alföld 2.

Nemzetközi Cinkefőző Verseny és Hagyományőrző Húsvét

Ritka ételféleség a szatmárcsekei cinke, ami nem más, mint főtt burgonyából liszt összekeverésével készült és tepsiben megsütött étel.
Április 19-21. között Húsvéti hagyományápoló programokkal és ételekkel is várják a Szatmárcsekére látogatókat.

számos programon vehetünk részt Szatmárcsekén a fesztivál keretében. A kötelezően készítendő cinke mellett   térség számtalan ízét vonultatják fel a csapatok, emellett Húsvéti nyúl fogó verseny, Kulturális műsor is várja a nagyérdeműt, valamint Nyitott Porta programot is szerveznek a településen.
Részletes program: www.szatmarcseke.hu

cinkefozes_1.jpg

Ha már Szatmárcsekén járunk....
Itt található a mintegy 600 csónak alakú faragott fejfából álló református temető. A világon egyedülálló temetőben nyugszik nemzeti himnuszunk költője, Kölcsey Ferenc, aki Szatmárcsekén élt és alkotott, s akinek fehér oszlopok őrzik örök álmát.

 

Szólj hozzá!

Címkék: Szatmárcseke


2014.04.08. 13:30 Észak-Alföld 2.

Pásztornap Nádudvaron

Április 11-12-én betekintést nyerhetünk a régi, szép hagyományokkal rendelkező foglalkozásokba a pásztorok és a népi foglalkozásokat még ma is űzők segítségével.
Megismerhetjük a juhászok, bojtárok, halászok mindennapjait, foglalkozásuk, hivatásuk szépségeit és nehézségeit, elkészíthetjük, megkóstolhatjuk hagyományos ételeiket.A hagyományaink ismeretének, megőrzésének fontosságát mutatja be ez a szép hagyományőrző rendezvény. Azonban nem csak a pásztorélet mindennapjaiba nyerhetünk betekintést a Nádudvari Pásztornapok keretében, hanem látványos bemutatókban lehet részünk lovasok, íjászok részvételével, valamint kézműves bemutatókat láthatunk. Lehetőség van arra, hogy neves kézműves mesterek iránymutatása mellett kipróbáljuk, milyen lehet csutkából, fából gyermekjátékot, ajándékokat, használati tárgyakat készíteni. Nagyszerű, látványos, tartalmas program gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Részletes program: www.nadudvar.eu       

Pasztronap3.jpgKép forrása

Szólj hozzá!

Címkék: Nádudvar


2014.04.07. 13:21 Észak-Alföld 2.

Ébred az erdő - Tavaszi programajánló a "Zsuzsival"

Akik szeretik a természetet, az izgalmas játékokat és a jó hangulatot, azoknak nagyszerű programokat kínál a 131 éves Zsuzsi Erdei Kisvasút. A „Zsuzsi vonat” 2005 óta műemléki védelem alatt áll, a debreceni Erdőspuszták rétekkel tűzdelt akácosai és fenyvesei között kanyarog 16 kilométeres szakaszon. 

Egy kis történet: A vasút első szakaszát 1882. július 16-án nyitották meg azzal a céllal, hogy a Debrecenhez közeli Gúth község melletti erdő kitermelt fáit elszállítsák. Ez a 21,5 km-es szakasz az országban egyedülálló módon 950 mm-es nyomtávolsággal épült. A vasúton kezdetben kettő gőzmozdony üzemelt, az „1” mozdony kapta a ZSUZSI nevet, melyet ma is használ a kisvasút. A ’70-es évek végén ideiglenesen megszüntették a kisvasút működését, majd miután újból üzembe helyezték, már csak idényjellegűen működött. A kisvasút sorsa sokáig bizonytalan volt, de a Zsuzsi Erdei Vasút Kht. megalakulásával – amely 1996 óta üzemelteti a vonalat – pályája töretlenül ível felfelé a kirándulók nagy örömére.

Programok:
Locsoljuk meg Zsuzsit! - Erdei Húsvét Hármashegyalján, április 19.
A "Zsuzsi labirintus"-ban lesz például Tojáskodás, vizeskedés, Tojás-leső, Zöldág-járás, Nyúl-ugró, a Zsuzsi játékparkban kézműves foglalkozások, csillagászati előadás...

Kisvasúti nap - A Varázse®dő titokzatos világa és Föld Napja, április 26.

"Májusfa" - Erdei majális, május 1.

"Fáról fára" - Madarak és fák napja, május 10.

Bővebb információ: www.zsuzsivasut.hu illetve a www.iranydebrecen.hu

Zsuzsi mozdony_2.JPG

Szólj hozzá!


2014.04.04. 12:28 Észak-Alföld 2.

Megy a vonat csihuhu.....vasútmodellek kicsiknek és nagyoknak

2014. április 11 – 13. között várnak minden vonatimádót a III. Szolnoki Országos Vasútmodell-Kiállításra.

A rendezvényen felépítik Magyarország legnagyobb HO-ás modulrendszerét, a tabló-kiállításon pedig megtekinthetjük Szolnok Város Vasúttörténetét és a Vasút Közlekedéstörténetét.
A terepasztalokon megjelennek különböző magyarországi lekicsinyített vasútvonalak: Veresegyház, Medveotthon, Balatonfenyves, Északi és Déli rendező pályaudvar, Csomád, Svájci Alpok, Hámán Kató Fűtőház, Szatymaz, Vésztő fűtőház részlete és a Híd valahol Európában. A látogatók „Keresd az állatokat!”nyereményjátékon vehetnek részt a terepasztalok megtekintése közben.
Péntek délutántól várják a családokat, a gyerekeket és a vasút szerelmeseit. A kisvonatok megtekintésén kívül kellemes időtöltést kínálnak, gyerekeknek diavetítés és szabadtéri szórakoztató programok.
A III. Szolnoki Országos Vasútmodell-Kiállítást ünnepélyes megnyitójára 2014. április 12-én, szombaton 11.00 órakor kerül sor.
A kiállításra belépőjegyeket előzetesen is vásárolhatnak az Aba-Novák Kulturális Központ pénztárában minden nap 14:00 – 18:00 óráig. Részletes információ: www.ankk.hu

vasut.jpgKép forrása

Szólj hozzá!

Címkék: Szolnok Vasútmodell