Hirdetés

blog_banner.jpg

Tovább a Facebookra

2014.07.28. 15:31 Észak-Alföld 2.

Zenei Napok Nyírbátorban

Augusztus 2. és 20. között a nagyszerű előadóknak, művészeti együtteseknek köszönhetően, ismét a „zene ünnepe” lesz Nyírbátorban.


A három hétvégén átívelő Nyírbátori Zenei Napok több izgalmas zenei csemegét kínál. A 2014-es repertoárban szerepel a régi filmslágereket, kuplékat, táncdalokat mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében előadó Budapest Bár.
Közönség elé lép a Kossuth-díjas, stílusteremtő Csík Zenekar, a magyar népzenei élet meghatározó szereplője.
Ősi helyszínen, a Református Műemlék Templomban ad koncertet a világjáró Magyar Virtuózok Kamarazenekar, Szenthelyi Miklós hegedűművész vezetésével. S itt szólaltatják meg magyar és kortárs szerzők műveit a Kodály Filharmonikusok Debrecenből.
A reneszánsz és a barokk stílus vonóshagyományait képviseli a Szalka Consort vonószenekar.
A helyi művészeti élet reprezentánsa a Nyírbátori Koncertfúvószenekar, a VI. Nyírbátori Fúvószenekari Találkozó szervezője és egyik fellépője.

Nyirbator_reformatus_templom.jpg

Szólj hozzá!


2014.07.28. 14:45 Észak-Alföld 2.

Szatmári Fesztivál

A Szatmár térség hagyományait és gasztronómiai gazdagságát mutatja be a nagyszabású, több helyszínen zajló rendezvénysorozat. A gazdag és színes programkínálat olyan ételkülönlegességeket népszerűsít, melyek Magyarországon csak és kizárólag a szatmári térségben kóstolhatók meg

Július végén már Milota
A rendezvénysorozat helyszínei és időpontjai:
Panyolafeszt, Határmenti Világzenei Fesztivál, Panyola, 2014. augusztus 8-10.
Gyarmati Vigasságok, Fehérgyarmat, 2014. augusztus 15-17.
Nemzetközi Halászléfőző Verseny, Túristvándi, 2014. augusztus 21.
Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke, 2014. augusztus 22-23.
Szenke-parti Nagyvásár, Penyige, 2014. augusztus 24.

Szatmari Fesztiva_Szilvalekvar fozes_1.JPG

Szólj hozzá!


2014.07.28. 13:33 Észak-Alföld 2.

East Fest, buli keleten

Az East Fest minden pontnak tökéletesen megfelel: nyáron van, stranddal, jó zenekarokkal fűszerezve.

2014. július 31.- augusztus 2., Mezőtúr

A Mezőtúri Városi Strandon és környékén, gyönyörű, parkos környezetben találkozhatunk a magyar könnyűzenei élet élvonalbeli előadóival.  Az élőzenei színpad mellett, az elmúlt évekhez hasonlóan, egy hiphop és egy elektronikus zenei helyszínen vonulnak majd fel az adott stílus legnevesebb képviselői. Idén már Retro és Rock After sátorban is bulizhatnak a stílus szerelmesei.

A fesztiválról bővebb információ ide kattintva érhető el.

 

eastfest.jpg

Szólj hozzá!


2014.07.25. 11:43 Észak-Alföld 2.

Kenderes Napok

Az ukrán-magyar határon fekvő Beregdaróc ad otthont minden év augusztusában ennek az igen kedves és egyedi hagyományőrző fesztiválnak.

Augusztus 1-2. Beregdaróc

A rendezvény keretében a kenderfeldolgozás népi mesterségét mutatják be színes kulturális programok, kíséretében, amelyre a beregi emberektől megszokott szeretettel várják az érdeklődőket. A kézművesek utcájában régi és új népi mesterségekkel ismerkedhetünk, a házias étkek utcájában finom étkeket kóstolhatunk, és a települést falulátogató kisvonattal is végigjárhatjuk.

A fesztivál részletes programja a www.beregdaroc.hu oldalon.

beregdaroc.jpg

Szólj hozzá!


2014.07.21. 14:07 Észak-Alföld 2.

A dió hazája, Milota

A Nemzetközi Diófesztivál olyan gasztronómiai rendezvény, amely az országosan elismert, világhírű termékhez az M10-es milotai dióhoz kötődik. A rendezvényre ellátogatva megismerhetjük, sőt meg is kóstolhatjuk a már rég elfeledett dióból készült ételeket.

2014. Július 26-27., Milota


dió-1024x682.jpg
A Diófesztiválon szemtanúi lehetünk, hogyan sülnek a kemencében a finomabbnál-finomabb diós sütemények, illetve megismerkedhetünk a zöld dió befőtt elkészítésének hagyományos módjával is. A rendezvény keretein belül megvalósuló főzőverseny alapfeltétele a diós sütemény készítése.
A fesztivál kulturális programokban is bővelkedik, hagyományőrző együttesek, tánccsoportok, népdalkörök gondoskodnak a látogatók szórakoztatásáról. A nap folyamán híres sztárvendégek is fellépnek, akik garantáltan emlékezetes előadásokkal szórakoztatják majd a közönséget.

Szólj hozzá!


2014.07.21. 13:22 Észak-Alföld 2.

Meséld el Te! - a középkori templomok útját

Ahány túra, annyi mese!

Meséld el te! - így szól a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. felhívása. Mesélésre invitál, szöveggel, fotóval, előre elkészített layout, vagyis tördelési minta segítségével.

A Középkori templomok útja megismeréséhez, megismertetéséhez ezúttal nem hallgatóságot, hanem mesélőket keresnek, olyan túrázókat, akik képekben és szavakban is megörökítik emlékeiket. A „Meséld El Te!” pályázati felhívás olyan túrázókat keres, akik elindulnak a Középkori templomok útja bejárására és szeretnék megörökíteni, megosztani élményeiket. Olyan lehetőséget nyitnak a túrázók, vándorok, kultúrát keresők előtt, amelyre nem volt példa korábban. Azt kérik, ők meséljék el másoknak élményeiket, ők tegyenek tanúbizonyságot arról a páratlan kincsről, amelyet a Középkori templomok útja tartogat. Fotósok, mesélők, túrázók figyelem, indul az év egyik legnagyobb kalandja!

A pályázatok feltöltésére 2014. szeptember 7-én éjfélig van lehetőség. Ezután kerül sor a zsűrizésre szeptember 14-ig, majd az eredményhirdetésre, illetve a díjátadásra 2014. szeptember végén.

A pályázathoz természetesen díjak is dukálnak.

További információ a www.temple-tour.eu vagy a www.templomut.hu honlapon. A szerkesztő felület közvetlenül is elérhető az alábbi címen: meseldelte.templomut.hu.

A felhívás itt is közvetlenül elérhető:
https://www.dropbox.com/s/kkuceqczzgom3uz/Meséld%20El%20Te%20-%20Felhívás.pdf

Jó mesélést!

csaroda.jpg                                                                         Csaroda

 

Szólj hozzá!


2014.07.17. 13:37 Észak-Alföld 2.

Júliusi programkavalkád Debrecenben

Ha még nem jártál Kelet-Magyarország egyik legnagyobb nyári fesztiválján, itt az ideje. campus.jpg

A könnyűzenei élet hazai és külföldi nagyságainak koncertjeit is élvezhetjük a Campus Fesztiválon július 23-27. között Debrecenben, a Nagyerdőn.
Néhány név a fellépők közül: Quimby, Rúzsa Magdi, Punnany Massif, Tankcsapda, Wankelmut, Vad Fruttik ... és még sokan mások. A fesztivál részletes programja itt.

Keresd az Észak-alföldi turisztikai ajánlatokat is!

 

Ugyanezen a hétvégén, július 25-27. között a  Debreceni Nyár keretében a Debreceni Jazznapok koncertjeit is élvezhetik a műfaj kedvelői a felújított Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.
A Debreceni Jazznapok az egyik legrangosabb jazz esemény Közép-Európában. A rendezvényen a jazz legkülönbözőbb stílusait játszó hazai- és világsztárok lépnek színpadra.
Részletes program a www.debrecenijazznapok.hu oldalon.

 

Bartok Bela nemzetkozi korusverseny.jpg

A következő héten a  Bartók Béla XXVI. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál a komolyzene kedvelőinek ígér remek időtöltést július 30. és augusztus 3. között.
„Ha fiatalok akarunk maradni, mindennap olvassunk egy el egy verset, hallgassunk egy kis zenét, nézzünk meg egy festményt, és amennyiben lehetséges, tegyünk valami jót.” (Johann Wolfgang von Goethe)
Különösen érvényes ez így ötvenen túl, mely tisztes korba a messze földön híres debreceni kórusverseny is lépett. Az idei versengésen mintegy 20 énekkar méretteti meg magát a világ minden tájáról. Napközben a Kölcsey Központban zajlanak a versenyek, esténként azonban a Nagytemplom mögötti Emlékkertet szállják meg a kórusok, hogy felvillantsanak valamit hazájuk folklór hagyományaiból, Izlandtól Kanadán át Venezueláig. Szabadidejükben az énekesek jótékonysági koncertekkel kedveskednek kórházakban és idős-otthonokban, vasárnap délelőtt pedig a liturgiák menetét színesítik a város templomaiban. Remek muzsikát és komoly izgalmakat ígér a nagydíjas verseny, melyet a Bartók Rádió élőben közvetít, a díjkiosztó és záróünnepség pedig várhatóan nagy mulatságba csap át a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon.
A rendezvény részletes programja ide kattintva érhető el.

 

Szólj hozzá!


2014.07.15. 14:41 Észak-Alföld 2.

Cserke Vitéz Napok Borospince átadással

A VIII. Cserke Vitéz Napok keretében, 2014. július 19-én, 10 órakor kerül átadásra a Szinyei-Merse kastély Borospincéje.

Az egykori Szinyei Merse-kastélyhoz tartozó, 1902-ben épült borospince műemléki védelem alatt áll, mely a Szinyei Merse család szőlőbirtokának központja volt. Ebben a boros pincében készült a híres ürmös bor. A pince hosszú éveken át felújításra várt, míg ez év tavaszán az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Leader támogatásával megkezdődhettek a renoválási munkák.

Cserke_vitez.jpg

A péntektől vasárnapig tartó rendezvény ideje alatt minden nap déli 12 órakor ágyú dörren a strandfürdő bejáratánál, Cserke Úrhölgyet és Cserke Vitézt is választanak, akik igazi vitézi próbatétel során mérhetik össze tudásukat. Lesz néptánc, harcművészeti és táncbemutató, Fúvószenekari fesztivál, fellép többek között Balázs Fecó, a Bikini...

A rendezvény részletes programja itt érhető el.

 Szólj hozzá!


2014.07.14. 13:33 Észak-Alföld 2.

Sóstó Feszt- szárazon és vízen...

Háromnapos program földön, vízen, levegőben és természetesen a színpadon.

2014. július 18-án ismét megnyitja kapuit a SóstóFeszt! Számos koncert, sportesemény, igazi bulihangulat Nyíregyháza-SóstóFürdőn, a TÓPARTon. A zenés programokon túl jet-ski, wakeboard és fly board showt is rendeznek Sóstófürdőn.  uszo-alkalmatlansagok.jpg

Egy héttel később, július 26-án igazán érdekes dolgokat láthatunk, ekkor rendezik meg ugyanis az Úszó-és repülő alkalmatlanságok tréfás versenyét a sóstói Tófürdőnél. Érdemes tehát meghosszabbítani a tervezett nyaralást, vagy visszatérni erre a programra.
Őrültnél-őrültebb tákolmányokkal készülnek a résztvevők, volt már a vízen korábban űrhajó, tv-stúdió, kémény gólyával, traktor, növények, miegymás. A verseny lényege, hogy valami eszement tákolmányt építsenek a résztvevők, és az eszköz alapja olyan legyen, amit eredetileg nem vízre szántak és persze ne sértse a jó ízlést!

Szólj hozzá!


2014.07.09. 14:02 Észak-Alföld 2.

Zoárd-napi sokadalom

Híd hagyomány és szórakozás között.
zoard nap 2013 foto 5.jpg
Zoárd nap környékén Vásárosnaményban a régi Kraszna hídon idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre a város névadó legendájáról elnevezett Sokadalom július 12-13-án.

Már a középkorban is tartottak vásárokat Vásárosnaményban. A rendezvényen ismét megelevenedik a hagyományos vásári forgatag.

A rendezvény ideje alatt  kézműves vásárral, jótékonysági kerékpártúrával, az Ízek Udvarában nemzetközi, házias, tájjelegű ételekkel várják a vendégeket. Lesznek színpadi programok, koncertek, dumaszínház, műrepülő és kaszkadőr bemutató... a záró napon fellép a  Neoton Família.

zoard nap 2013 foto 9.jpgKépek forrása: www.vasarosnameny.hu

Szólj hozzá!