"Darvazzunk!"

2012. október 01. 15:55 - Észak-Alföld

Vezetett túrák a darvak nyomában

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk.

A magyar irodalomban, költészeten, néprajzban számtalanszor előfordul, sok-sok legenda fűződik hozzá. Azonban a daru nem csak az itthoni állatvilág kultikus figurája, így vagy úgy, de szerte a nagyvilágban találkozhatunk vele.  A daru látható a németországi Kransberg címerében, csillagképet is neveztek el róla, Törökországban pedig az egyik legkedveltebb tánc a daru mozdulatait, szárnycsapásait szimbolizáló páros tánc, a "darutánc".

A daru Eurázsia erdős, sztyeppés, vizes területeken honos, telelni Afrika északi és Ázsia déli részére vonul. Csapatban repülnek és jellegzetes V alakú formációt vesznek fel. Az elöl repülő madár hamarabb elfárad, ezért változtatják a helyüket a csoportban.

A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon, amelynek megtekintésére szervez hétvégi túrákat a Hortobágyi Nemzeti Park. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd tovább indulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre.

A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 80-100 ezerre nőtt. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintése páratlan élményt ígér.  

Szervezett programok során e csodálatos, egyedi látványt mutatják be a szakvezetők, ahogyan a darvak nagyobb csapatokban éjszakázó helyeikre, azaz a lecsapolt halastavakra húznak be megpihenni.121 Daru NIK_7852  Hto terkep borito 4 LisztesL.jpg

Túrák időpontja:  2012.október 6-7., 13-14., 20-21-22-23., 27-28., november 2-3-4.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

A túrákról további információk, részvételi feltételek: www.hnp.hu

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar – Tourinform iroda

4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.

Tel.:52/589-000 • 52/369-140, Tel/fax: 52/589-321, E-mail: info@hnp.hu


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr14792914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.