Nemzetközi Cinkefőző Verseny és Hagyományőrző Húsvét

2014. április 10. 13:47 - Észak-Alföld 2.

Ritka ételféleség a szatmárcsekei cinke, ami nem más, mint főtt burgonyából liszt összekeverésével készült és tepsiben megsütött étel.
Április 19-21. között Húsvéti hagyományápoló programokkal és ételekkel is várják a Szatmárcsekére látogatókat.

számos programon vehetünk részt Szatmárcsekén a fesztivál keretében. A kötelezően készítendő cinke mellett   térség számtalan ízét vonultatják fel a csapatok, emellett Húsvéti nyúl fogó verseny, Kulturális műsor is várja a nagyérdeműt, valamint Nyitott Porta programot is szerveznek a településen.
Részletes program: www.szatmarcseke.hu

cinkefozes_1.jpg

Ha már Szatmárcsekén járunk....
Itt található a mintegy 600 csónak alakú faragott fejfából álló református temető. A világon egyedülálló temetőben nyugszik nemzeti himnuszunk költője, Kölcsey Ferenc, aki Szatmárcsekén élt és alkotott, s akinek fehér oszlopok őrzik örök álmát.

 

Szólj hozzá!
Címkék: Szatmárcseke

Pásztornap Nádudvaron

2014. április 08. 13:30 - Észak-Alföld 2.

Április 11-12-én betekintést nyerhetünk a régi, szép hagyományokkal rendelkező foglalkozásokba a pásztorok és a népi foglalkozásokat még ma is űzők segítségével.
Megismerhetjük a juhászok, bojtárok, halászok mindennapjait, foglalkozásuk, hivatásuk szépségeit és nehézségeit, elkészíthetjük, megkóstolhatjuk hagyományos ételeiket.A hagyományaink ismeretének, megőrzésének fontosságát mutatja be ez a szép hagyományőrző rendezvény. Azonban nem csak a pásztorélet mindennapjaiba nyerhetünk betekintést a Nádudvari Pásztornapok keretében, hanem látványos bemutatókban lehet részünk lovasok, íjászok részvételével, valamint kézműves bemutatókat láthatunk. Lehetőség van arra, hogy neves kézműves mesterek iránymutatása mellett kipróbáljuk, milyen lehet csutkából, fából gyermekjátékot, ajándékokat, használati tárgyakat készíteni. Nagyszerű, látványos, tartalmas program gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Részletes program: www.nadudvar.eu       

Pasztronap3.jpgKép forrása

Szólj hozzá!
Címkék: Nádudvar

Ébred az erdő - Tavaszi programajánló a "Zsuzsival"

2014. április 07. 13:21 - Észak-Alföld 2.

Akik szeretik a természetet, az izgalmas játékokat és a jó hangulatot, azoknak nagyszerű programokat kínál a 131 éves Zsuzsi Erdei Kisvasút. A „Zsuzsi vonat” 2005 óta műemléki védelem alatt áll, a debreceni Erdőspuszták rétekkel tűzdelt akácosai és fenyvesei között kanyarog 16 kilométeres szakaszon. 

Egy kis történet: A vasút első szakaszát 1882. július 16-án nyitották meg azzal a céllal, hogy a Debrecenhez közeli Gúth község melletti erdő kitermelt fáit elszállítsák. Ez a 21,5 km-es szakasz az országban egyedülálló módon 950 mm-es nyomtávolsággal épült. A vasúton kezdetben kettő gőzmozdony üzemelt, az „1” mozdony kapta a ZSUZSI nevet, melyet ma is használ a kisvasút. A ’70-es évek végén ideiglenesen megszüntették a kisvasút működését, majd miután újból üzembe helyezték, már csak idényjellegűen működött. A kisvasút sorsa sokáig bizonytalan volt, de a Zsuzsi Erdei Vasút Kht. megalakulásával – amely 1996 óta üzemelteti a vonalat – pályája töretlenül ível felfelé a kirándulók nagy örömére.

Programok:
Locsoljuk meg Zsuzsit! - Erdei Húsvét Hármashegyalján, április 19.
A "Zsuzsi labirintus"-ban lesz például Tojáskodás, vizeskedés, Tojás-leső, Zöldág-járás, Nyúl-ugró, a Zsuzsi játékparkban kézműves foglalkozások, csillagászati előadás...

Kisvasúti nap - A Varázse®dő titokzatos világa és Föld Napja, április 26.

"Májusfa" - Erdei majális, május 1.

"Fáról fára" - Madarak és fák napja, május 10.

Bővebb információ: www.zsuzsivasut.hu illetve a www.iranydebrecen.hu

Zsuzsi mozdony_2.JPG

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása