Turizmus Világnapja és Kutatók éjszakája az Észak-Alföldön is

2014. szeptember 24. 14:30 - Észak-Alföld

Közeledik szeptember 27., a Turizmus Világnapja, amikor az egész világ együtt ünnepel. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy mit is ünnepelünk ilyenkor pontosan. A válasz rém egyszerű. A turizmust és mindazt, amit az utazásnak köszönhetünk. Az ENSZ Turisztikai Világszervezete az esemény központi témájaként a turizmus és a víz kapcsolatát jelölte meg. 2014-ben a mottó: „Tourism & Community Development”, vagyis a "Turizmus közösségépítő ereje"

E jeles natvn.jpgp alkalmából rengeteg akció, apró figyelmesség várja országszerte a pihenni vágyókat szeptember 27-én és a kapcsolódó hétvégén. (További információ: www.itthon.hu

Az Észak-alföldi régió számos településén is különféle akciókkal kedveskednek a vendégeknek ebből az alkalomból! Néhány helyszín....

 

Berettyóújfalu
Berettyóújfaluban szeptember 26-28. között Szélső Érték címmel természetbarát kulturális találkozót rendeznek, mellyel az ide látogató turistáknak kedveskednek számos izgalmas programmal. Részletes program: www.facebook.com/szelsoertektalalkozo

Debrecen
Déri Múzeum: Szeptember 27-én a Turizmus Világnapja alkalmából díjtalanul látogathatóak a Déri Múzeum kiállításai, valamint a szeptember 25-én nyíló új irodalmi kiállítás (Álmodó magyarok - Történetek Debrecen irodalmából) a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban.

Református Kollégium Múzeuma: A szeptember 26-28-ig tartó hétvégén (nyitva tartástól függően) minden családdal érkező gyermek ingyenesen látogathatja a múzeumot (18 éves korig).

Nagyerdő: "Itthon vagy - Magyarország szeretlek!" országos programsorozat (Szeptember 27. 14.00 – 19.00)
A Békás-tó partján egész délután programok sora várja a gyermekes családokat:
Szeptember 27-én a Turizmus Világnapja alkalmából a Tourinform Iroda is részt vesz a nagyerdei programon, és ajándékkal várja az érdeklődőket!

A Play Pub House panzió a Turizmus Világnapja alkalmából kedvezményt biztosít minden szoba árára 27-én. www.playpubhouse.hu

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága a Turizmus Világnapja alkalmából szeptember 27-én a Nagyerdei Stadiont és Nagyerdei Parkerdőt mutatja be szakmai partnereinek.

parkerdo_bekasto.jpgDebrecen, a  megújult parkerdő, Békás-tó (Fotó forrása)

Fehérgyarmat
„Nyárbúcsúztató Szatmár Kincseivel”- A Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdőben kedvezményekkel várják a vendégeket a Turizmus Világnaphoz (szeptember 27.) kapcsolódó teljes hétvégén: Mindhárom nap kedvezményes fürdő belépő, frissítő masszázs 50 %-os kedvezménnyel, ingyenes szauna használat és tájjellegű ételkóstoló, a belépéskor kihúzott sorsjeggyel nyerhető meglepetés kedvezmények (már aznap vagy még további 30 napig vehetők igénybe). http://szbkorhaz.hu

Hajdúböszörmény
A Hajdúsági Múzeum szeretettel várja a kirándulókat szeptember 27-én, a Turizmus Világnapján is, ezúttal városismereti játékkal és vidám programokkal. A gyerekek és a játékos kedvű felnőttek a múzeum ajándék kiadványával, a Böszörményi Vándorkönyv segítségével és önkéntesek kíséretében juthatnak el a Hajdúházba, a Tájházakba és a Hajdúsági Múzeum kiállításaira. 11 órakor pedig az Eötvös József Általános Iskola és AMI néptáncosok közreműködésével családi táncházba invitálnak mindenkit ezen a napon. www.hajdusagimuzeum.hu

Hajdúszoboszló
Szeptember 26. és 28. között a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. jóvoltából a turisták egy 2015. évi kártyanaptárt kaphatnak mely a Tourinform Irodában, valamint szinte az összes hajdúszoboszlói szálloda recepcióján, turisztikai szolgáltatóknál megtalálható lesz. Továbbá a kártyanaptár felmutatásával ezen a hétvégén ingyenesen látogatható a Bocskai István Múzeum időszaki- és állandó kiállítása és a Gépmúzeum a nyitvatartási időben. Szeptember 26-án 10 és 16 óra között a "Ki csobban a végén?" elnevezésű társasjátékkal játszhatnak a Tourinform Iroda előtt az érdeklődők. www.hajduszoboszlo.hu

A Hungarospa Zrt. is csatlakozik a jeles naphoz, a bejáratnál ajándékkal kedveskednek a vendégeknek, ezen kívül 11.00 órától vizitorna lesz a Gyógyfürdőben, 14:00 órától pedig Vízizumbára várnak mindenkit az Aqua-Palace-ban. www.hungarospa.hu

Az Aquacentrum Apartman szeptember 27-én egy üveg borral kedveskedik a panzió vendégeinek. www.aquacentrum.hu

Tovább
Szólj hozzá!

Szatmár-Beregi Szilvanap - Új pálinka ünnepe

2014. szeptember 24. 13:54 - Észak-Alföld

Tarpán minden a méltán híres szatmári szilváról és a belőle készült termékekről, különlegességekről szól majd  szeptember 27-én, a szilva és egyéb zamatos tájjellegű gyümölcspárlatok, no meg a szilvából készült ételek hagyományőrző fesztiválján, a Szatmár-Beregi Szilvanapokon.

Egész napos programok: minden ami szilva, lekvárkóstolás, pálinkakóstolás, aszalványkészítés. Ismerkedés a helyi gasztronómiával.
A műsor fénypontja az Új Pálinka Ünnepe, amely a hagyományőrző Lovagrend ünnepélyes felvonulása és ceremóniája, mely az új pálinkák minősítéséből, a pálinka verseny díjátadásából, az elismerő oklevél átnyújtásából, illetve az új lovag avatásából áll.
További részletek itt.

Szatmár-Beregi Szilvanap2.jpg

 

Szólj hozzá!

Tiszai Hal Napja és Sparhelt fesztivál Szolnokon

2014. szeptember 23. 13:11 - Észak-Alföld

Aki kedveli a gasztronómiai rendezvényeket, és e mellé a halat is, Szolnokon a helye. Halételek készítése, halsimogató, kitűnő fellépők, szeptember 27-én, a Tisza partján.

A Tiszai Hajósok tere tiszai halászfaluvá változik ezen a napon. Tiszai halászathoz, horgászathoz kötődő programok, régi idők halász és horgász eszközeinek bemutatása, horgászverseny, halas gasztronómiai különlegességek, pálinka- bor- és szörputca, a Tisza természeti értékeinek bemutatása, több előadás és kiállítás, valamit családi programok és koncertek.
Bővebb információ itt: www.szolnok.hu

Tiszai_Hal_napja2.jpg

Ugyancsak szeptember utolsó hétvégéjén (szeptember 26-27-én) tartja a Szolnoki Főiskola a KarpART-medence multikulturális csobbanás a tudomány világában elnevezésű rendezvényét.
Az eseményen a Kárpát-medencében magyar nyelven képző anyaországi és határon túli felsőoktatási intézmények mutatkoznak be. Több szomszédos országban működő egyetemről is érkeznek küldöttségek, többek között a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és az Ungvári Magyar Egyetem is.
A két nap alatt remek programokban lehet részünk. A pénteki napon megrendezett Kutatók éjszakája keretében sok érdekességet hallhatunk és láthatunk, lesz játék, kísérletek, gokart verseny, jobbnál jobb fellépők (pl zenél a Road).
Ezen kívül lesz Művészeti bemutatkozások, előadások és koncertek, Jubileumi Nemzetközi Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Diákkonferencia, Művészeti surranópálya:  zenei és egyéb programok....
Részletes programok: www.szolf.hu, http://rfszk.szolfportal.hu/karpart

Szólj hozzá!

KIVILÁGOS KIVIRRADTIG

2014. szeptember 22. 13:43 - Észak-Alföld

A Kivilágos Kivirradtig Fesztiválon minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot szeptember 27-én. Finom ételeket, italokat kóstolhatunk, kézműves bemutatókat láthatunk, kiállításokat tekinthetünk meg, eközben pedig színvonalas előadásokat, koncerteket láthatunk, hallhatunk, ha ellátogatunk Kisújszállásra.

A rendezvény keretében megismerhetjük Kisújszállást, s hagyományait, az ételeken, a népzenén, néptáncon, hagyományőrző és színpadi produkciókon, kézműves bemutatókon keresztül. A Mesterségek utcája, a pálinka verseny, a káposztás és bográcsos ételek versenye, házi sütemények és a kisúji kamrák kincseinek versenye mellett sok izgalmas programmal várnak a szervezők.

A részletes program itt érhető el: http://muvhazkisuj.hu/2014/08/09/kivilagos-kivirradtig-fesztival/

 Kivilágos Kivirradtig_kisujszallas10.JPGKép forrása

Ha már Kisújszálláson járunk, nem hagyhatjuk ki a Kumánia Fürdő szolgáltatásait sem. Amennyiben több napra maradnánk, remek szálláshely is van, közvetlen összeköttetésben a fürdővel. Érdemes kipróbálni.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása