Templom út a Plázában

2014. december 12. 13:30 - Észak-Alföld

Szokatlan helyszínen mutatja be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit kft. azokat a templomokat, emlékhelyeket és építményeket, amelyeket a Középkori Templomok Útjára fűzött fel.
A tematikus út helyszíneit bemutató kiállítás a Nyírplázában december 12. és január 2. között tekinthető meg.  

A Középkori Templomok Útjáról bővebb információ a
http://www.temple-tour.eu
oldalon.

templomut.jpgKép forrása

Szólj hozzá!

Amazonas Nyíregyházán - újabb szenzáció az Állatparkban

2014. december 12. 13:24 - Észak-Alföld

Elkészült az Állatpark újabb szenzációja, a Viktória Ház!

A Zöld Piramis „kistestvérének” is nevezett épület páratlan építészeti megoldásokkal és különleges állatgyűjteménnyel várja a látogatókat.
A létesítmény nem egy hölgyről és nem a győzelmet jelképező szóról kapta a nevét, hanem egy különleges növényről, a Victoria amazonica-ról, az amazonasi tündérrózsáról, melynek levelei a természetes élőhelyén, az Amazonas lassú folyású mellékfolyóin elérhetik akár a 2–3 méteres átmérőt, és akár egy kisgyermeket is elbírnak. Ez a virág is látható sok más különleges növény mellett.

Itt kapott helyet az édesvízi állatokat bemutató akvaterrárium rendszer is, melyben a színpompás halak és ritka hüllők birodalmát trópusi dzsungelszerű növényzet és sejtelmes köd teszi még varázslatosabbá.
A Viktória az otthona a park páncélos hüllőinek is, így a kihalás közelében álló kubai krokodilt vagy a hatalmas mississipi alligátorokat szinte testközelből tekinthetjük meg egy speciális üvegfolyosón keresztülhaladva.
A Viktória ház a különleges s bizarr külsejű állatok gyűjteménye is; bepillantást nyerhetünk a föld alatt rejtett életmódot folytató csupasz turkálók mindennapjaiba csakúgy, mint a sörényes hangyász pár s a halálfejes majmocskák életébe. Velük átellenben fura kinézetű binturongok, s különleges papagájok laknak.
Bár a Viktória Ház főként Dél-Amerika állat- és növényvilágát mutatja be, láthatunk ázsiai és afrikai fajokat is, melyek közül jó néhány a kipusztulás szélén áll, ilyen például a szumátrai tigris, melyből összesen 400 egyed él a természetben. A csíkos nagymacskával már 4 tigris alfaj látható a SóstóZoo-ban.
A ház nem csak a különleges állatok, de a trópusi növények gyűjteménye is, láthatunk sivatagi kaktuszokat, csodálatos papagáj virágot és ritka pálmaféléket. Az épület egyik sarkában pedig kakaó- és kávé cserje, banán, narancs, citrom, vanília, ananász és cukornád ültetvény látható, így azokat a növényeket is megismerhetjük, aminek eddig csak a termését fogyasztottuk.

A Viktória kijárata egy különleges múzeumszerű bemutató térrel zárul. Az állandó állattári kiállítások is újdonságként szolgálnak az ide látogatóknak. Párniczky József több száz egyedből álló rovargyűjteménye igazi kuriózum csakúgy, mint a vele szembe bemutatott kagyló és csiga gyűjtemény. (Forrás)

Aki még nem látta, mindenképpen látogasson el Nyíregyházára, akár már a téli szünetben. Megéri. :)

Bővebb információ: http://www.sostozoo.hu

amazonas.JPGKép forrása: www.sostozoo.hu

Szólj hozzá!

Betlehemes játékok

2014. december 11. 12:51 - Észak-Alföld

Debrecenben minden év decemberében összegyűlnek a betlehemezők egy színvonalas találkozó keretei között. Idén 24. alkalommal, december 12-13-án kerül megrendezésre Nemzetközi Betlehemes Találkozó, amely a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje.

De kik is azok a betlehemezők, és mit csinálnak?
A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyhoz kötődő magyar népszokás. Több szereplős dramatikus játék, melyet mindenhol ismernek a Kárpát-medencében. A paraszti betlehemezés középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. A pásztorjáték három pásztor, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épül.A szereplők eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadják ajándékaikat, jókívánságaikat a háziaknak, akik ezután megvendégelik őket. A szereplők és a dramatikus játék típusa viszont tájegységenként más és más.

Visszatérve a rendezvényhez...
Folyamatban van a Nemzetközi Betlehemes Találkozónak, mint a hagyományátadás és megőrzés jó gyakorlatának a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti regiszterébe való jelölési folyamata. A találkozó ennek megfelelően meghívásos rendszerűvé vált.
Ebben az évben 17 közösség több mint kétszáz tagja mutatja majd be betlehemes játékát a Kárpát-medence magyarlakta területeiről.

Különleges színfoltja lesz az idei találkozónak a Budajenőre telepített székelyek betlehemes játéka. A korábbi évek hagyományainak megfelelően a találkozón résztvevő betlehemezők a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában zajló december 13-i központi rendezvény mellett Debrecen városrészeibe is elviszik a születés örömhírét.

06.JPGKép innen
A programról részletesebben itt találsz információkat.

Nyíracsádon is december 12-én tartják a Betlehemes Játékokat, ahol a régi idők karácsonyi hangulatát idézi fel a helyi hagyományok megőrzésén alapul rendezvény.

A Főtéren, az evangéliumhirdetés után a szabadtéri jászolnál misztérium játékot láthatunk, majd a Nyíracsádi Népdalkör és a Nyíracsádi Ifjúsági Citera együttes karácsonyi műsort ad elő, valamint forralt borral és teával várják a vendégeket.
www.nyiracsad.hu

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása