Egész évben éhezni? Na, neee!

2015. október 16. 09:25 - Észak-Alföld

Lassan nyakunkon a november 11., Márton napjával. És, hogy is tartja a mondás? "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik…"Ugye nem ezt akarod?

Na, de kezdjük kicsit messzebbről!

tuba_tanya.jpg

Márton napja –november 11.- a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért régebben ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor eleink nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven ehessenek, ihassanak. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehetett vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával. Szokás volt, hogy a liba húsából, mégpedig a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés.

A Márton-napi lúdvacsora után Márton poharával, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. A bor és a liba néha össze is kapcsolódott, német nyelvterületen a 12. században a Márton-napi ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezték. Talán innen ered a mondás is, miszerint; „A bornak szent Márton a bírája”, amit lehet úgy is érteni, hogy ilyenkor már iható az újbor.

Márton napjához sok más mondás is kapcsolódik, pl.: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” – vagyis az aznapi időjárás ellenkezője lesz igaz egész télre. Ugyanezt állítja egy másik megfogalmazás is, ami így szól: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”.

Észak-Alföldön napjainkban is több helyen tisztelegnek a Márton-napi hagyománynak, gondoskodva arról, hogy mindenki kedvére egyen-igyon, lakmározva vigadjon! Ezekből a rendezvényekből kínálunk most néhányat:

Márton Napi Libalakoma Egri Borcsillagokkal, Debrecen

  1. november 6-8

Ezen a hétvégén Debrecen Város, Eger Városa és a Fanny-Line Kft. közös szervezésében a III. Márton Napi Népi Hagyományoké a Kossuth tér. Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek. Megkóstolhatjuk a hagymás libamáj csíkokat, a savanyú libalevest, a májas libahurkát, a töltött káposztát libahússal, de az édesszájúak is találnak kedvükre valót a kínálatban: meggyes pite, házi csőröge és varga béles várja a vendégeket. Hogy ne maradjon szomjas a jóllakott vendég: egri borászatok kínálják finom nedűiket. A három napos rendezvény kulturális műsoraiban Eger és Debrecen város művészeti életével ismerkedhet meg a közönség.

Márton-napi vigasságok, Nyíregyháza

  1. november 7.

A Sóstói Múzeumfalu évzáró rendezvényén az új bor és a libákból készült finomságok kóstolása mellett ismét bemutatkoznak a skanzen mesterei, népművészeti vásárt szerveznek, és az oda látogató (báj)gúnárok, és tojók, libás játékokon, vetélkedőkön tehetik próbára ügyességüket. Libaszépségverseny idén is lesz, melyre jó előre várják a nevezéseket.

 muzeumfalu_nyiregyhaza_2.jpg

Márton-napi libalakoma, Hajdúszoboszló

  1. november 13-15.

A hajdúszoboszlói Márton Napi Libalakoma az év záró gasztrokulturális eseménye az alföldi fürdővárosban, mely november második hétvégéjén kerül megrendezésre. A három napos rendezvényen a vendéglátók újborral és libából készült ételek széles választékával várnak téged és családodat is. A kiváló ízek mellett a szórakozást a változatos programok kavalkádja garantálja. Mindemellett pedig az idei „Év fürdője” címmel is büszkélkedő hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőkomplexum szolgáltatásaival is kényeztetheted tested lelked, melyre nagy szükséged van a téli időszakban. Érdemes már most lefoglalni a szálláshelyet a Márton Napi Libalakoma idejére, hiszen Hajdúszoboszlón, egy helyen, egyszerre lesz megtapasztalható a gyógyító víz ereje, a hajdúsági ízek gazdagsága és a pihenés áldásos hatása.

Márton-napi libator, Hajdúböszörmény

  1. november 07.

A Hajdúböszörményi Tájházakban családi délutánt szerveznek, finom libás ételekkel, utcaszínházzal és ludas népi játékokkal.

I. Spirit Márton Napi Liba Ramazuri, Hajdúböszörmény

2015. november 07-14.

Egy kis programízelítő: A Spirit Szabadidőközpontban egész nap libaételek az asztalon, libaszépségverseny; libákat 2015.11.07-én 11 órakor a Spirit Szabadidőközpont udvarán lehet bemutatni. A legszebb libák gazdáit jutalomban részesítik. Lesz még libatojás dobó ügyességi verseny, és rajzverseny.

Jó étvágyat, kellemes kikapcsolódást kívánunk!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása