Ébred az erdő - Tavaszi programajánló a "Zsuzsival"

2014. április 07. 13:21 - Észak-Alföld 2.

Akik szeretik a természetet, az izgalmas játékokat és a jó hangulatot, azoknak nagyszerű programokat kínál a 131 éves Zsuzsi Erdei Kisvasút. A „Zsuzsi vonat” 2005 óta műemléki védelem alatt áll, a debreceni Erdőspuszták rétekkel tűzdelt akácosai és fenyvesei között kanyarog 16 kilométeres szakaszon. 

Egy kis történet: A vasút első szakaszát 1882. július 16-án nyitották meg azzal a céllal, hogy a Debrecenhez közeli Gúth község melletti erdő kitermelt fáit elszállítsák. Ez a 21,5 km-es szakasz az országban egyedülálló módon 950 mm-es nyomtávolsággal épült. A vasúton kezdetben kettő gőzmozdony üzemelt, az „1” mozdony kapta a ZSUZSI nevet, melyet ma is használ a kisvasút. A ’70-es évek végén ideiglenesen megszüntették a kisvasút működését, majd miután újból üzembe helyezték, már csak idényjellegűen működött. A kisvasút sorsa sokáig bizonytalan volt, de a Zsuzsi Erdei Vasút Kht. megalakulásával – amely 1996 óta üzemelteti a vonalat – pályája töretlenül ível felfelé a kirándulók nagy örömére.

Programok:
Locsoljuk meg Zsuzsit! - Erdei Húsvét Hármashegyalján, április 19.
A "Zsuzsi labirintus"-ban lesz például Tojáskodás, vizeskedés, Tojás-leső, Zöldág-járás, Nyúl-ugró, a Zsuzsi játékparkban kézműves foglalkozások, csillagászati előadás...

Kisvasúti nap - A Varázse®dő titokzatos világa és Föld Napja, április 26.

"Májusfa" - Erdei majális, május 1.

"Fáról fára" - Madarak és fák napja, május 10.

Bővebb információ: www.zsuzsivasut.hu illetve a www.iranydebrecen.hu

Zsuzsi mozdony_2.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr785911410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása