"Homokba temetett múlt"

2012. november 10. 09:46 - Észak-Alföld 2.

Déri Frigyes egyiptomi gyűjteménye egy elfeledett nílusi utazás tükrében.

A kiállítás megtekinthető 2012. november 23. - 2013. április 28. a debreceni Déri Múzeumban.

homokba temetett múlt.jpg

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA.pdf

www.derimuz.hu

Szólj hozzá!

Alkony Filmklub: A cseresznye íze

2012. november 09. 11:47 - Észak-Alföld 2.

Ezúttal az iráni Abbas Kiarostami A cseresznye íze című filmdráma kerül vetítésre. Az 1997-es Cannesi Filmfesztivál Arany Pálma díjas mozija örökérvényű tanítás az életről, annak értelméről. A megtévesztő egyszerűségű filozofikus alkotásban egy megtört és egyre elkeseredettebb férfi keres valakit, aki eltemetné, miután öngyilkosságot követ el. Kocsijával, Irán homok lepte dombjain keresztül autózva, az útjába kerülő embereket meg-megszólítja. Időnként felvesz egy munkást vagy katonát, de kérése mindenkit elriaszt. Egy idősebb török ember azonban elvállalja a megbízást, de előtte elmesél egy történetet.

a cseresznye íze.jpg

A Filmklub a MODEM Alkony. A figuratív festészet nemzetközi tendenciái című kiállításához kapcsolódik. Az ingyenes filmvetítésre kéthetente keddenként várják az érdeklődőket a MODEM III. emeleti multimédia termében.

A vetítés időpontja: 2012. november 13.

www.modemart.hu

 

 

Szólj hozzá!

Szentpétervári Balett - Hattyúk Tava

2012. november 09. 11:47 - Észak-Alföld 2.

A művészi hagyományokat és a mesteri tánctechnikát briliánsan ötvöző társulat képviseli mindazt, amitől az orosz klasszikus balett népszerűsége olyannyira töretlen maradt az évtizedek során, a rendszerváltás után is. Szigorú klasszikus elegancia mellett a XXI. század friss, légies atmoszférája teszi a Szentpétervári Fesztivál Balett előadásait felejthetetlenné – tökéletes koreográfia, arisztokratikus ragyogás, csillogó jelmezek és díszletek váltják valóra generációk legszebb meseélményeinek világát.


hattyúk tava 2..jpg
A három előadásból álló vendégszereplés a klasszikus balettrepertoár patinás mesterműveit mutatja be a széles közönség számára, amelyek igazi jutalomjátékot jelentenek a színpadi művészek és a közönség számára egyaránt – életkortól függetlenül.

A Diótörő, Pjotr Csajkovszkij gyönyörű muzsikájával a karácsony egyik legszebb tündérmeséjét eleveníti meg a fa alatt megelevenedő játékokról. A Csipkerózsika, amelynek feldolgozására maga Csajkovszkij is saját művészi csúcsteljesítményeként tekintett, a legszebb emberi értékek – szerelem, hűség, kitartás, jóra törekvés – himnusza. Az örök álomra kárhoztatott Csipkerózsika átkát csak az emberfeletti megpróbáltatásokat leküzdeni képes királyfi tudja megtörni, hirdetve a jó végső győzelmét a rossz felett.

 A Hattyúk tava a nyugati tánckultúra és egyben az egyetemes emberi civilizáció egyik szimbóluma. Csajkovszkij legismertebb színpadi zenéje az örök művészi értékek panteonjában foglal helyett, amelyet minden művelt ember jól ismer. Ugyanakkor gyönyörű történetet dolgoz fel, a klasszikus koreográfia fantasztikusan virtuóz tánckettősöket tartalmaz, amelyek az ember lélek jó és rossz felének harcát elevenítik meg a csodálatos tündérmese keretében. Így a történet és a látvány számos rétege megérinti gyermekek és felnőttek lelkét egyaránt.


Helyszín: Debrecen Főnix Csarnok

Időpont: 2012. november 13.

www.fonixinfo.hu

 

Szólj hozzá!

Őszi Szinházi Esték - Irma, te édes

2012. november 09. 11:46 - Észak-Alföld 2.

Breffort – Monnot - Legrand: Irma, te édes

- zenés komédia két részben -

Szereplők: Nagyváradi Erzsébet, Tóth Sándor, Beleznay Endre/Magyar Attila, Szakács T

Irma, az édesen butácska utcalány Párizsban él stricik, kocsmai jómadarak és balfácán betörők tarka világában. Irma jó, és a szíve is aranyból van. Egyszer csak feltűnik Nestor, az örök diák, Irma szíve szerelemre lobban iránta. A fiú viszonozza érzelmeit, de halálosan féltékeny szerelme vendégeire. Hogy törékeny szerelmüket megmentse, Nestor olyan megoldást talál ki, aminek még ő sem tudhatja beláthatatlan következményeit…

VOKE Egyetértés Művelődési Központja

2012. november 20.

www.vmuvhaz.hu

Irma, te édes.jpg

 

 

Szólj hozzá!

4. Márton-napi libalakoma Egri Borcsillagokkal

2012. november 08. 15:08 - Észak-Alföld 2.

 

libalakoma Egri csillagaokkal.jpg2012. november 9. és 11. között Debrecen főterén a libáké lesz a főszerep. Debrecen és Eger együttműködő önkormányzatai a debreceni Fanny-Line Kft. közreműködésével ekkor rendezik meg a már hagyományosnak számító Márton-napi libalakoma egri borcsillagokkal elnevezésű gasztronómiai programot. A hajdú-bihari és a hevesi megyeszékhelyek közös, kulturális és kulináris rendezvénysorozata 2009-ben kezdődött. Az elmúlt évekhez hasonlóan Debrecen idén is a libaételekért (ludaskása, libazúza-pörkölt, libatoros káposzta, hagymás libamáj-csíkok, libakolbász) lesz felelős, míg a három napos lakomára Egerből érkeznek a legfinomabb borok.

 

Részletes programleírás: www.iranydebrecen.hu

Szólj hozzá!

Gulyással lepték meg Ben Afflecket

2012. november 08. 15:08 - Észak-Alföld 2.

A TV2 Aktív szerkesztője a Folqa Collection Gulyás figurájával lepte meg Ben Affleck Oscar-díjas színészt.

Ismert anekdota, hogy Ben Affleck ritkán emlegetett második neve Géza. Szülei baráti viszonyt ápoltak magyar származású szomszédjukkal, és tiszteletük jeleként anyakönyvezték a ma már Oscar-díjas amerikai színészt eredetileg Benjamin Géza Affleck-Boldtnak.

Somogyi Dóra, a TV2 Aktív riportere valamilyen egyedi, magyaros emlékkel kívánta megajándékozni a hollywoodi sztárt, utalva a magyar kapcsolatra. Erre legalkalmasabbnak az idén népszerűvé vált Folqa Collection egyik figuráját találták, erre írták fel, hogy „Géza”.

A sztár őszinte csodálkozással fogadta a magyaros szuvenírt. Elmondása szerint ritkán kap ilyen ötletes és személyes ajándékot interjúk során.

A kortárs értelmezésben, minőségi kivitelezésben megvalósított, magyaros népi mintákat idéző tízcentis Folqa figurák a hazai szuvenír-kínálat újhullámát képviselik. Amennyiben Ben Affleck a kollekció további darabjaival is meg kívánná lepni magát vagy gyermekeit, úgy azt könnyen megteheti, hiszen nemrégiben egy amerikai áruházlánc az USA keleti partján található boltjai számára jelentős készletet vásárolt a marcona, nagybajuszú, mégis bájos Folqa figurákból, az Igazságos Betyárból, a Rátermett Csikósból, a Természetbarát Nádvágóból és további társaikból.

Forrás: Napi Turizmus

Szólj hozzá!
Címkék: gulyás Ben Eflek

Vadludak nyomában a Hortobágyi-Halastón

2012. november 08. 15:08 - Észak-Alföld 2.

vadludak Hortobágyon.jpgŐsszel vadludak ezrei látogatják a halastavak nyugalmas vizeit. A vadludak tömegét ebben az időszakban a nagy lilik alkotja, amely főleg Oroszország nyugati tundravidékéről érkezik hozzánk. Ugyanakkor nyári ludak egyedei is keverednek a csapatba, amelyek nem a hazai, hanem az Észak-Európában fészkelő populáció tagjai. A vetési lúd a Hortobágyon ritkán verődik nagy csapatokba, jellemzően csak 5-50 példány tartózkodik csak a több ezres libatömegben. Némi szerencsével ritkább fajokat is találhatunk a pihenő madarak között, így a globálisan veszélyeztetett kis lilik példányait, illetve az apácalúd vagy a vörösnyakú lúd színpompás egyedeit. A vadlúd csapatok napkelte idején elhagyják az éjszakázóhelyet, amikor az agrárterületek felé veszik az irányt. Délelőtt 10 óra táján inni és pihenni érkeznek vissza, majd a kora délutáni órákban ismét táplálkozni indulnak.

A program időpontja: 2012. november 10-11.


Találkozás: Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomás, 9.45
A program időtartama: 3-4 óra, a gyalogtúra távja kb. 10 km
Minimum létszám 10 fő, maximum létszám 30 fő.
A program időjárásfüggő!

A jegyárakról a www.hnp.hu -n tájékozódhat!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása