Magyarország Tortája 2013.

2013. augusztus 09. 13:31 - Észak-Alföld

Idén a milotai mézes grillázstorta nyerte el a Magyarország Tortája címet, a ribizlihabos-almás réteges lett Magyarország cukormentes tortája, a Szent István-napi kenyér verseny győztese pedig a tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett.

Mindenképp érdemes megkóstolni!

orszagtorta.jpg

Szólj hozzá!

Halászlé és vizimalom Túristvándiban

2013. augusztus 09. 13:14 - Észak-Alföld

Augusztus 15-én ismét megrendezik Túristvándiban a Nemzetközi Halászléfőző versenyt.
A rendezvényen ízelítőt kaphatunk Szatmár gazdag néprajzi, kulturális és gasztronómiai hagyományából. Az egész napos  kulturális programok, kézműves bemutatók és népi ételek kóstoltatása mellett, a nap fő attrakciója a versenyszerű halászléfőzés.
A koránkelők horgászversenyen is részt vehetnek.

Túristvándi egyik főnevezetessége a működés közben is megfigyelhető  vizimalom.
www.turistvandi.hu

Turistvandi3.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: Túristvándi

Szenkeparti Nagyvásár

2013. augusztus 09. 12:51 - Észak-Alföld

Augusztus 18-19-én a Szenkeparti Nagyvásár alkalmával elfeledett mesterségeket elevenítenek fel Penyigén, valamint a szabadtűzön elkészítik a környék hagyományos ételeit, mint például a kemencében sült kapros- túrós lángost, vagy a penyigei kötött tészta levest, tengerivel töltött káposztát, rongyoslapókát, melyeket bárki megkóstolhat. De az üstökben rotyog a helyben főzött szilvalekvár is, melyet a vidék hírességeiből, a Penyigei- és Nemtudomka-szilvákból készítenek. Egész nap hagyományőrző csoportok és neves művészek szórakoztatják az érdeklődőket.

Itt található az ország első szilva és lekvármúzeuma, a LEKVÁRIUM is, ahol a környék dzsungelgyümölcsöseiben termett Penyigei szilva történetét, feldolgozását mutatják be.
www.penyige.hu

Szatmári Fesztivál_Penyige_tom.JPG

Szólj hozzá!

Gyarmati Vigasságok

2013. augusztus 07. 15:01 - Észak-Alföld

Az augusztus 9-11. között, Fehérgyarmaton zajló program résztvevői Gyarmat utónévvel rendelkező magyar és a határon túli települések.

A vendég települések múltjukkal és jelenükkel ismertetik meg az idelátogatókat: a sátraikban kiállítást tartanak, a táncosaik a hagyományos népi táncaikat mutatják be. A helyszínt, a város központjában található csodálatos parkot, úgy rendezzük be jurtákkal és azokban serénykedő kézművesekkel, hogy az idelátogató vendég úgy érezze magát, mintha egy honfoglalás-kori faluba érkezne. Állandó rendezvényeink: mesterségek bemutatója, terepíjász és harci lovas-íjász bemutató, ősi konyha - régi ízek, vásári bábjáték, kirakodóvásár, táncház, kézműves gyermek-játszóház.

www.fehergyarmat.hu

gyarmati.jpg

Szólj hozzá!

Szilvalekvárfőzés Szatmárcsekén

2013. augusztus 07. 13:50 - Észak-Alföld

Szereted a szilvalekvárt?
Kíváncsi vagy hol alkotott a Himnusz szerzője?

Akkor látogass el augusztus 16-17-én Szatmárcsekére, a Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyre, ahol belekukkanthatsz a szilvalekvár főzés rejtelmeibe, sőt még a „kavarásba” is bekapcsolódhatsz, hiszen a jó szilvalekvárt 24 órán keresztül főzik.

Tudtad, hogy Szatmárcsekén található a mintegy 600 csónak alakú faragott fejfából álló református temető? A világon egyedülálló temetőben nyugszik nemzeti himnuszunk költője, Kölcsey Ferenc, aki Szatmárcsekén élt és alkotott, s akinek fehér oszlopok őrzik örök álmát.

www.szatmarcseke.hu

Szatmari Fesztiva_Szilvalekvar fozes.JPG

Szólj hozzá!

Virágos Debrecen

2013. augusztus 07. 12:27 - Észak-Alföld

A debreceni Virágkarnevál és Karneváli Hét Közép-Európa legnagyobb virágfesztiválja.
Szórakoztató, könnyedebb műfajok várják a közönséget augusztus 15-21. között, hazai és külföldi sztárok közreműködésével.

Európa egyetlen karneválján sem mutatnak be ekkora virágkompozíciókat. Az - újkori történelmét tekintve - immár negyvenéves múltra visszatekintő rendezvény augusztus 20-hoz, Szent István napjához és az új kenyér ünnepéhez kötődik. Hét napon át szórakoztató, könnyedebb műfajok jelennek meg a karneválon, amely az ünnep, a zene, a tánc és a virágok jegyében zajlik.

A Debrecenben zajló városfejlesztési beruházások miatt a virágkocsik idén is a Petőfi térről indulnak, a végállomás azonban a Gyulai István Atlétikai Stadion lesz.

Részletes program, további információ: http://www.debreceniviragkarneval.hu
DEBRECEN_Viragkarneval1.JPG

Szólj hozzá!
Címkék: Virágkarnevál

Hortobágyi ajánló

2013. augusztus 06. 16:18 - Észak-Alföld

Augusztus 17-20. között a régi hortobágyi  Hídi Vásár hangulatát idéző vásáron vehetünk részt, ahol népművészek, népi iparművészek, helyi termékek és kézműves portékákat  vásrolhatunk, finom ételeket kóstolhatunk, és még műsorok is lesznek.

Hazánk leghosszabb közúti kőhídja a Hortobágy folyó felett ível, kilenc boltívre támaszkodva. 1827 és 1833 között épült Povolny Ferenc tervei alapján. A híd teljes hossza 167,3 méter.  A híd mindig fontos útvonal volt, mely Erdélyt kötötte össze Pest-Budával. A középkortól jelentős kereskedelmi út a sószállításban és a marhakereskedelemben. A népi monda szerint – „Egyszer Ruzsa Sándort a Csárdában a pandúrok el akarták fogni, de Ő felpattant a lovára és mivel nem volt híd a folyón 9 szeretője állt a folyó vizébe és a hátukon ugratott át, így menekült meg.” – ezért van 9 lyuk a híd alatt.

Ha már itt vagyunk, több lehetőség közül is választhatunk. Benézhetünk a Pásztormúzeumba, a Körszínben kézműves kiállítás is látható, de vásárolhatunk is, a Kézművesudvarban megismerhetők a Hortobágy környékére jellemző mesterségek, a Vadasparkban az ősi puszta vadvilágát Puszta szafari keretében is megismerhetjük. A kisvasúton utazva gyönyörködjünk az egyedülálló tájban és a belső tavak gazdag madárvilágában.

Bővebb információ:  www.hortobagy.hu, www.hnp.hu, www.hortobagy.eu

Hidi_vasar.JPG

Szólj hozzá!

Hajdúsági nyár Hajdúböszörményben

2013. augusztus 06. 12:35 - Észak-Alföld

Augusztus 14-20. között igazi programkavalkád lesz Hajdúböszörményben.

Hajdúhét, Traktorhúzó Európa Kupa, Ipari és Mezőgazdasági Gépkiállítás és Termékbemutató, Hajdúsági Expo, Ősök útján... mindez a Hajdúsági nyár keretében.
Mindenki megtalálhatja a neki való programot, hiszen lovasbemutatók, kiállítások, sportesemények, színházi előadások, gasztronómiai rendezvények, gyerekprogramok, koncertek várják a rendezvényre látogatókat.

És ha már itt vagyunk, csobbanhatunk és pihenhetünk egy jót a fürdőben is.

www.hajduboszormeny.hu

hajduhet.jpg

Szólj hozzá!

Csángó Fesztivál- Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár

2013. augusztus 05. 12:49 - Észak-Alföld

A Jászberényben, augusztus 6-11. között zajló rendezvény célja, hogy bemutassa a magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő magyar kisebbségnek, a csángó magyaroknak a sajátos kultúráját. Emellett színes forgatagban több európai kisebbség is lehetőséget kap a  bemutatkozásra.
A fesztivál napjait zenés, táncos felvonulás, gálaműsorok, folklórműsorok, viselet bemutatók, népzenei koncertek, kézműves bemutatók, táncház és egyéb  rendezvények teszik emlékezetessé.

Bővebb információ, részletes program: www.csangofesztival.eu

Csango_Fesztival_Jaszbereny4.JPG

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása