Luca napján retro zene és ízletes gyümölcspálinkák Nyíregyházán

2013. december 12. 16:01 - Észak-Alföld 2.

Luca-napjáról többeknek csak a Luca széke jut eszébe az egykori szokások közül, melyek december 13-hoz kötődtek. Pedig kevés olyan jeles nap van, amelyhez annyi szokás, hiedelem kapcsolódna, mint a Luca naphoz. Vegyük csak példának a tollaspogácsából való jóslást, az asszonyi munkatilalmat, az időjóslásokat vagy éppen a vénlánygúnyolást.

A szokások egy új, mégis lassan szintén hagyományosnak számító rendezvénnyel egészülnek ki. Ez pedig nem más, mint a nyíregyházi Retro Fesztivál és Luca-napi pálinkaünnep, mely már hatodik alkalommal kerül megrendezésre.

szabolcsi_alma_palinka-430x314.jpgKép innen

A pálinkafaluban kik-ki kedvére kóstolhatja az ország legfinomabb gyümölcspárlatait. A kínálatban szerepel majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három eredetvédett röviditala, a szabolcsi alma-, a szatmári szilva- és az újfehértói fürtösmeggy-pálinka is.
Az eseménynek helyet biztosító Bujtosi Szabadidő Csarnok este hat órakor nyitja meg kapuit. A fesztiválon a fiatalabb korosztály kedvencei és legendás zenészek egyaránt fellépnek. A helyi Delta Zenekar hangolja rá a résztvevőket az estére, majd Csepregi Éva varázsol el mindenkit.
Az est további részében a Kozmix, a Bon-Bon, majd a V-Tech lép fel, a szokásos élő koncertet pedig Geszti Péter és zenekara, a Gringo Sztár adja majd.

4_2.jpgKép innen

Részletek: itt

Szólj hozzá!

Nemzetközi Betlehemes Találkozó Debrecenben

2013. december 10. 16:21 - Észak-Alföld 2.

"Betlehem kis falucskába
Karácsonykor éjféltájba
Fiúisten ember lett,
Mint kisgyermek született.

Őt nevezték Jézuskának,
Édesanyját Máriának,
Ki pólyába takarta,
Befektette jászolba."

Debrecenben minden év decemberében összegyűlnek a betlehemezők egy színvonalas találkozó keretei között. Idén 23. alkalommal, december 13-14-én kerül megrendezésre az esemény, melyen öt országból (Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Magyarország több tájegységéről) várhatóan körülbelül 34 csoport, több mint 400 fő vesz majd részt.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása