Nemzetközi Betlehemes Találkozó Debrecenben

2013. december 10. 16:21 - Észak-Alföld 2.

"Betlehem kis falucskába
Karácsonykor éjféltájba
Fiúisten ember lett,
Mint kisgyermek született.

Őt nevezték Jézuskának,
Édesanyját Máriának,
Ki pólyába takarta,
Befektette jászolba."

Debrecenben minden év decemberében összegyűlnek a betlehemezők egy színvonalas találkozó keretei között. Idén 23. alkalommal, december 13-14-én kerül megrendezésre az esemény, melyen öt országból (Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Vajdaságból és Magyarország több tájegységéről) várhatóan körülbelül 34 csoport, több mint 400 fő vesz majd részt.

De kik is azok a betlehemezők, és mit csinálnak?
A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyhoz kötődő magyar népszokás. Több szereplős dramatikus játék, melyet mindenhol ismernek a Kárpát-medencében.
A paraszti betlehemezés középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. A pásztorjáték három pásztor, köztük a nagyothalló öreg tréfás párbeszédére épül.
A szereplők eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadják ajándékaikat, jókívánságaikat a háziaknak, akik ezután megvendégelik őket. A szereplők és a dramatikus játék típusa viszont tájegységenként más és más.

betlehemes_foto.JPGKép innen

Visszatérve a rendezvényhez...
Nagy változást jelent az előző évekhez képest, hogy megkezdődött a betlehemezés szokáshagyományának, illetve a debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozónak, mint a hagyományátadás és megőrzés jó gyakorlatának az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti regiszterébe való jelölési folyamata. Így a Kárpát-medencében élő magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje meghívásos rendszerű lesz.
A szervezők olyan autentikus csoportokat hívnak meg, akik a népi hagyományok alapján dolgoznak, s az elmúlt évtizedekben már megfordultak a találkozón, illetve megfelelnek a kiválasztás szakmai szempontjainak.

Ahogy már a korábbi években megszokhattuk, a résztvevő betlehemező közösségek a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában zajló központi rendezvény mellett a cívisváros különböző részeibe ugyancsak elviszik a születés örömhírét.

06.JPGKép innen

A rendezvény, melynek elsődleges célkitűzése, hogy a betlehemezés hagyományát életben tartsa, illetve a magyarság közötti kapcsolatokat erősítse, nagyszerű élményt ígér.
A programról részletesebben itt találsz információkat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr595684304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása