Gyűrűsfarkú maki bébik születtek Nyíregyházán!

2016. április 27. 15:54 - Észak-Alföld

Egy napon belül négy aprócska katta, azaz gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban. A kölykök között egy ikerpár is van.

_dsc1379.JPG

 A kis állatok 4,5 hónapnyi vemhesség után jöttek a világra. Míg eleinte anyjuk hasán csimpaszkodva töltötték mindennapjaikat, a jelenleg, 1 hónapos állatok már általában a felnőttek hátán lovagolnak. A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság. A Nyíregyházi Állatparkban ugyancsak van a kicsik között ikerpár is.

Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról,- innen a magyar nevük is - amelyet járás közben magasra emelnek. 

Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, s a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük, a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

A Nyíregyházi Állatparkban két gyűrűsfarkú maki család él: a nagyobb tenyészcsapatban egy ivarérett hím él nőstényeivel – ebben  a családban 3 kölyök született, míg a kisebb csapat – melyek közé a vendégek is bemehetnek – egy aprósággal gazdagodott.

_dsc1501.JPG

Mivel a szaporodási időszak meghatározott s a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz, a jelenleg 24 főt számláló nyíregyházi maki csapat.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr578667802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása