Így nézzünk tiszavirágzást!

2016. június 01. 12:57 - Észak-Alföld

Évente egyszer egyedülálló természeti jelenséget csodálhatunk meg a Tiszán, amelyet a köznyelv tiszavirágzásként ismer. Összegyűjtöttük a legjobb helyeket és szervezett túrákat, ahonnan megnézhetjük a kérészek násztáncát. 

tiszaviragzas_junius_kozepen_ujra_varjuk_1.jpg

A ritka látványosság "főszereplője" a tiszavirág, egy védett kérészfaj, amelynek egyedei napjainkban már csak a Tisza és mellékfolyói alföldi szakaszán figyelhetők meg. A 8-12 centiméter hosszú állatkák hosszú lárvaéletük után kifejlett, ivarérett korukban csak néhány óráig, esetleg napig élnek. Ekkor járják násztáncukat, virágzóvá varázsolva a víz felszínét. Amikor árnyék borul a víz színére, eljön a tiszavirágzás legszebb pillanata; a megtermékenyített nőstények tíz-, de bizonyos években százezrével a fák magasságáig repülnek, és közben szórják a megtermékenyített petéket. A párzás után a hímek rövidesen elpusztulnak.

tisazvirag_2.jpg

Szinte a teljes magyarországi szakaszán "virágzik" a Tisza, melyek közül a következő helyszíneket ajánljuk: 

Tiszazug  - Tiszakürti Arborétum, amely az utóbbi években rendszeresen szervez  tiszavirágzás-néző túrákat, amire e-mailben lehet már most is regisztrálni. Dobai szivattyútelep – Dobapuszta, Tiszaszőlős - Aranyosi kikötő, Tiszaörvény - Szabics kikötő, Tiszafüred - Albatrosz kikötő, Tiszafüred - Tisza-híd, Jánd – hajókikötő, Tivadar, Szatmárcseke. Ezen helyszíneken  a Hortobágyi Nemzeti Park szakavatott munkatársai vezetik a tiszavirágzás-néző eseményeket hajós, illetve gyalogos túrákon. 

Mivel a tiszavirágzás időpontja nem egy egzakt dátum (függ a rovarok hajlandóságától, az időjárástól is), jobb a túraszervezést profikra bízni. Tehát így érdemes részt venni: 

1. Regisztráljunk: a www.tiszaviragzas.hu honlapon VAGY a Hortobágyi Nemzeti Park túráira itt 

2. Ezt követően a szervezők e-mailben, vagy telefonon adnak tájékoztatást az esemény időpontjáról. Ezt nem lehet előre pontosan megmondani, megjósolni, de az évek alatt szerzett tapasztalat azt mutatja, hogy június 10. és 20. között szokott általában lezajlani. 

 

tiszavirag_6.jpg

tisavirag_5.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr98766694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása