Virágzik a Tisza!!!!!!

2014. június 12. 12:15 - Észak-Alföld 2.

Évente egyszer egyedülálló természeti jelenséget, a tiszavirágzást csodálhatjuk meg a Tiszán. Az egyedülálló látványosság "főszereplője" a tiszavirág, egy védett kérészfaj, amelynek egyedei napjainkban már csak a Tisza és mellékfolyóinak alföldi szakaszán figyelhetők meg, általában június közepén.

A 8-12 centiméteres állatkák hosszú lárvaéletük után kifejlett, ivarérett korukban csak néhány óráig élnek. Ekkor járják násztáncukat, virágzóvá varázsolva a folyó felszínét. Amikor árnyék borul a víz színére, eljön a tiszavirágzás legszebb pillanata: a megtermékenyített nőstények tízezrével repülnek felfelé a fák magasságáig és közben szórják petéiket. A párzás után a hímek rövidesen elpusztulnak.

A tiszavirággal tömegesen mára csak főleg a Tiszában találkozhatunk, holott egykor Skandinávia és a mediterrán területeket kivéve egész Európában közönséges fajnak számított. Egyedszámának ilyen drasztikus csökkenésében szerepet játszott a klíma változása, de elsősorban az antropológiai hatások – folyószabályozások, meder-átalakítások, folyópartok műanyagos partvédelme, folyók szennyezése – okolhatók.

A Tiszazugban szervezett körülmények között biztosítják, hogy mindenki tanúja lehessen a páratlan látványnak. Tiszazug Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén található, pontosabban a Tisza illetve a Körös alsó folyása által közrezárt szűk, folyók közti területből áll. Itt található a Tiszakürti Arborétum, amely az utóbbi években rendszeresen szervez a tiszavirágzás-túrát. A túrákról bővebb infó a www.tiszaviragzas.hu honlapon.

A szakemberek folyamatosan figyelik a virágzás intenzitását. Tiszainokán csak pár száz röpült kedden…… szerdán este viszont már több milliós repülés volt látható.
A tiszavirágzás a folyó alsó szakaszáról halad felfelé. Évente változik, hogy mennyi idő alatt ér fel a felsőszakaszra. Jelenleg a Közép-Tiszán, Tiszaug, Tiszakürt, Tiszainoka, Tiszakécske, Nagyrév térségében van fõvirágzás. A tiszavirág szereti a kemény agyagos partfalat, ahol a folyóvíz áramlása megfelelő mennyiségű oxigénnel.

Ha szeretnénk látni a Tisza virágzását, érdemes az esti órákban lesétálni a Tisza partra a napokban.

Tiszaviragzas2_tom.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Tiszavirág

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr506296762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása