Megy a vonat csihuhu.....vasútmodellek kicsiknek és nagyoknak

2014. április 04. 12:28 - Észak-Alföld 2.

2014. április 11 – 13. között várnak minden vonatimádót a III. Szolnoki Országos Vasútmodell-Kiállításra.

A rendezvényen felépítik Magyarország legnagyobb HO-ás modulrendszerét, a tabló-kiállításon pedig megtekinthetjük Szolnok Város Vasúttörténetét és a Vasút Közlekedéstörténetét.
A terepasztalokon megjelennek különböző magyarországi lekicsinyített vasútvonalak: Veresegyház, Medveotthon, Balatonfenyves, Északi és Déli rendező pályaudvar, Csomád, Svájci Alpok, Hámán Kató Fűtőház, Szatymaz, Vésztő fűtőház részlete és a Híd valahol Európában. A látogatók „Keresd az állatokat!”nyereményjátékon vehetnek részt a terepasztalok megtekintése közben.
Péntek délutántól várják a családokat, a gyerekeket és a vasút szerelmeseit. A kisvonatok megtekintésén kívül kellemes időtöltést kínálnak, gyerekeknek diavetítés és szabadtéri szórakoztató programok.
A III. Szolnoki Országos Vasútmodell-Kiállítást ünnepélyes megnyitójára 2014. április 12-én, szombaton 11.00 órakor kerül sor.
A kiállításra belépőjegyeket előzetesen is vásárolhatnak az Aba-Novák Kulturális Központ pénztárában minden nap 14:00 – 18:00 óráig. Részletes információ: www.ankk.hu

vasut.jpgKép forrása

Tovább
Szólj hozzá!

Mangalicák Debrecen belvárosában

2014. április 03. 14:15 - Észak-Alföld 2.

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Mangalica Fesztivált Debrecen szívében, a Kossuth téren.
2014. április 11-13. között találkozhatunk az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, lesz élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-, vörös-, fecskehasú) 1-1 család és egy koca malacokkal.
A kézműves utcában magyar kézműves termékek készítői, iparművészei mutatkoznak be, melyet egész napos színpadi műsor színesít. Napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő népzenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók (kolbásztöltés, sajtkészítés, lekvár főzés). Kora délutántól könnyűzenei koncert, esténként utcabál hangulat lesz.
Itt bizony a legkiválóbb gasztronómiai finomságokba kóstolhatunk bele!
Részletes program, további információ.

mangalica_1.jpgKép forrása

Szólj hozzá!
Címkék: Mangalica

Újra nyitva a Repülőmúzeum

2014. április 01. 14:53 - Észak-Alföld 2.

Április 1-től újra nyitott kapukkal várnak mindenkit Szolnokon, a Magyar Repüléstörténeti Múzeumban és Szakkiállításon, ahol hazánk legnagyobb katonai repülőgép-gyűjteménye található, ezenkívül polgári, rendőrségi, vízügyi és sportrepülők is láthatók itt. A Közép-Európában kuriózumnak számító gyűjtemény 1996-ban bekerült az Aircraft Museums of the World katalógusba.

Nyitva tartás: H: zárva, K-Sze-Cs 9.00-15.00, P: 9.00-13.00, Szo-V: 10.00-16.00
A kiállítás megtekintése ingyenes!
Bővebb információ.

Repulomuzeum.jpg

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: Repülő

Katta kölykök a SóstóZoo-ban! Itt mindig történik valami...

2014. március 31. 16:35 - Észak-Alföld 2.

Egy nap alatt három gyűrűsfarkú maki ( Lemur catta) született a Nyíregyházi Állatparkban. A három bébi között van egy ikerpár.

Az apró kis állatok 4 hónapnyi vemhesség után jöttek a világra és általában anyjuk hasán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat, de a bátrabbak már rövid ideig a felnőtt állatok hátán is lovagolnak....
Öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetni fognak a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is.

A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, s a többi lemúrhoz képest sokat tartózkodnak a talajon.Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat felnőtt hímjeivel szemben.
A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság.
Mivel a szaporodási időszak meghatározott s a csoportban még van termékeny nőstény, valószínűleg a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz, a jelenleg 17 főt számláló nyíregyházi maki csapat.

Még több érdekesség, információ az állatpark lakóiról itt.

katta.jpgKép forrása

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása