Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó, Pünkösd a Hortobágyon

2014. június 05. 14:00 - Észak-Alföld 2.

Június 7-én újra összegyűlnek a pásztorok a Pusztai Állatparkban az Országos Gulyásverseny és Pásztortalálkozó alkalmából.
Az ország számos pontjáról érkező gulyások és az utánpótlást képviselő bojtárok egymással versengve bizonyíthatják mesterségbeli tudásukat. A főbb versenyszámok – melyek a pásztorok mindennapi munkáihoz kapcsolódnak – a vízhúzás gémeskútból, az állatszámlálás, mely során hídon áthaladó állatok létszámát kell minél pontosabban megbecsülni, fülszám olvasás, karikás ostor használat és gulyásbot dobás, pányvadobás, de a versenybírák nézik a felszerelés és a ruházat milyenségét is.
A rendezvény ideje alatt az érdeklődők elvegyülhetnek a Kilenclyukú hídtól 1.5 km-re lévő Pusztai Állatparkban a népművészeti vásár forgatagában, valamint hagyományos pásztorételeket kóstolhatnak. A jellegzetes alföldi állattartó épületek között sétálva számos régi, magyar állatfajjal ismerkedhetünk meg.

Pünkösd a Hortobágyon: A hortobágyi kiállító- és bemutatóhelyek változatos programlehetőségekkel várják a látogatókat június 7-9.között. Helyi termékek és kézműves portékák vására, népi játékok, zenés programok, kézműves foglalkozások várják a vendégeket.

 hortobagy.jpg

Szólj hozzá!

Pünkösdi ajánló

2014. június 05. 12:42 - Észak-Alföld 2.

Az Észak-alföldi régió igazán változatos programokat kínál a pünkösdi hétvégére. Az időjárás is végre jónak ígérkezik, így kellemesen tölthetjük a hétvégét földön, vízben, levegőben...

Íme néhány programlehetőség, a teljesség igénye nélkül.

Hajdúszoboszlón Pünkösdi Sokadalmat rendeznek június 7-én. A Szabó László Alapfokú Művészeti Iskola idén 13. alkalommal rendezi meg a Pünkösdi sokadalom néptánctalálkozót. A találkozóra az Észak-alföldi régióból és a határon túlról is érkeznek csoportok. A programot pünkösdi királyné választás illetve táncház zárja.

Szintén Hajdúszoboszlón a fürdőkomplexum június 08-09 között a pünkösdi ünnepi hétvégén ismét családi és szórakoztató programokkal várja vendégeit. Lesz Néptánc együttes fellépés a strand kis színpadán, Pünkösdi király választás, Miki Mini party a gyermekeknek.

Falusi Pünkösd a Sóstói Múzeumfaluban
június 9-én, pünkösdhétfőn 10 és 17 óra között folklórbemutatóval, pünkösdi királyválasztással, családi programokkal és hagyományos népi ízek kóstolójáva várják a látogatókat.
A pünkösdi királyság egy kerek esztendőn át tartott, és a cím elnyerése előnyökhöz is jutatta viselőjét.

Legendák a Levegőben - Repülőnap Szolnokon
Június 6-8. között várja a repülők rajongóit a Legendák a Levegőben Repülőnap Szolnokon.
Az ország egyik legszebb fekvésű repülőterén a múltat idéző hajdani gépének másolata is berepülést hajt végre.
Felszállnak a mai kiválóságok: műrepülők, vitorlázók és sárkányrepülők.

GRILL Kupa - Halkolbász és Halétel Fesztivál és Gyerekzsongás
Szolnokon, a Pelikán Bevásárlóközpont Tetőteraszára várják a gasztronómia szerelmeseit június 07-én (szombat) 8:00 – 16:00 között.
Ugyanezen a szombaton gyermekprogramokat is szerveznek.

 

Hajdúszoboszló

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása