Szoboszlói rímfaragó verseny

2014. január 24. 13:32 - Észak-Alföld 2.

Most Valentin nap alkalmából bárki próbára teheti alkotói tehetségét, megcsillogtathatja a költői vénáját.

Tölts fel egy összesen 8 soros, 1 vagy 2 versszakos rövid rímes verset Valentin nap (szerelem) témában ide, amelyben a Hajdúszoboszló, Szoboszló, felüdülőhely szavak (ragozott alak is) beépítésre kerülnek.

Majd gyűjtsd a szavazatokat!
A fődíjat az a játékos kapja, akinek verse a legtöbb szavazatot kapja és megfelel a fenti feltételeknek.
A játék időtartama alatt azon szavazók között, akik adataik megadásával részt vesznek a játékban, egy 90 %-os kedvezményre jogosító vásárlási kupont sorsolnak ki, amit a hajdúszoboszlói Tourinform irodában válthat be az ott értékesített hajdúszoboszlói ajándéktárgy vásárlásakor.

A játék 2014. február 13-ig tart.

Rímfaragás közben és/vagy céljából még Szoboszlóra is van idő ellátogatni, talán helyben jobban jön az ihlet.
Hajrá! :)

Aqua-Palace Pávaifürdő_tom.JPG

Szólj hozzá!

Rezes banda az Állatparkban!

2014. január 23. 13:50 - Észak-Alföld 2.

A Nyíregyházi Állatparkban mindig történik valami!
Most éppen három gyönyörű, zöld színben pompázó Fischer turákók (Tauraco corythaix fischeri) érkeztek egy belgiumi állatkertből az Európai Törzskönyvi Program keretében.

A turákó-félék kizárólag Afrikában élnek s oly kevéssé ismertek, hogy évekig pizángevőknek/ banánevőknek nevezték őket. Később észrevették azonban, hogy ezek a középtermetű madarak természetese élőhelyükön soha nem esznek banánt.
Ősi testfelépítésűek,a különös hoacinnal is rokonságban állnak. A szárnyuk könyökén ugyanúgy apró karmokat találunk, amelyekkel kapaszkodva – a még röpképtelen fiókák-rendkívül magabiztosan másznak a fák ágai között.
Megkülönböztető jegye a különleges csoportnak a többi madárral szemben, hogy két olyan pigmenttel is rendelkezik, mely csak náluk fordul elő. Az egyik a tollazata zöld színéért felelős turacoverdin, a másik szárnytükör kárminpiros színét okozó turacin. Ezeket a réztartalmú vegyületeket táplálékkal veszik fel, így a fiókák színezete még hosszú hónapokon keresztül közel sem olyan káprázatos , mint a kifejlett madaraké. Egy fiatal állatnak kb. 20 kg gyümölcsöt kell elfogyasztani, hogy megfelelő mennyiség gyűljön össze a szervezetében.
www.sostozoo.hu rezes_banda.jpg

Szólj hozzá!

Táncház a Sóstói Múzeumfaluban

2014. január 22. 13:03 - Észak-Alföld 2.

„Rétest ettem megégette a számat,
Táncba viszem az én édes babámat!” ... próbálja meg a Múzeumfaluban!

A nagyközönség előtt immár 35. éve nyitva álló Sóstói Múzeumfalu 6 alkalmas táncházzal pezsdíti fel a -nem is olyan- zord téli hónapokat.
Az alkalmanként 2 órás táncházat a következő tervezett időpontokban és tematikával rendezik:
január 25. – sárközi táncok;
február 1. – rétközi és nyírségi táncok;
február 15. – magyarbődi táncok (Felvidék);
március 8. – kalotaszegi táncok;
március 22. – széki táncok;
 április 5. – moldvai csángó táncok.

Szórakozni, közösségben lenni és művelődni várják a kezdő, újrakezdő és haladó táncosokat. A botláb sem akadály, de jó, ha némi önbizalommal társul!
2014. január 25-én (szombaton) első alkalommal 14.30 perctől sárközi táncokkal, viselet-bemutatóval és a méltán híres Sárközi almás-diós bélessel garantálják a jó hangulatot, sodró lendülettel a tapasztalatot. El ne szalasszák!

Az időpontváltozás jogát fenntartják!

tanchaz.jpgwww.sostort.hu

Tovább
Szólj hozzá!

"Fürdőtúra" JÁTÉK! nyerj fürdőbelépőket vagy egy wellness hétvégét

2014. január 21. 15:39 - Észak-Alföld 2.

A Fürdőtúra játékban játékos formában tanulhatunk a Magyarország gyógyvizeiről, gyógyfürdőiről és wellness szolgáltatásairól, valamint meglévő ismereteinket is kamatoztathatjuk összesen 50 fürdőbelépőért és egy wellness hétvégéért.
Minden játékos egy-egy kiskacsával járja végig a Fürdőtúra vonalát. Erre március 3-ig van lehetőség.A három kiskacsához hozzájuk illő, különböző témájú kérdéseket fognak a játékosok megválaszolni.
Kicsi Kacsa a gyerekbarát fürdők között kalauzol el.
Csini Kacsa segítségével a wellness világát fedezhetjük fel.
Medi Kacsa a gyógyfürdőket és az azokban megtalálható gyógyszolgáltatásokat mutatja be.

A játékban összesen 11 állomás szerepel, melyek között dobókockával dobva juthatunk előre. Nem csak a helyes válaszok, a szerencse is szerepet játszik abban, hogy mennyi idő alatt teljesítjük a Fürdőtúrát.

Bővebben a játékról itt.jatek.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: Fürdőtúra

Magyar Kultúra Napja

2014. január 21. 13:51 - Észak-Alföld 2.

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989. óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.
Tudtátok, hogy Szatmárcsekén is élt? A híres csónakos fejfás temetőben áll a síremléke, a Művelődési Házban pedig berendeztek egy Kölcsey Emlékszobát is.

Könyvbemutatókat, filmvetítéseket, képzőművészeti tárlatokat szerveznek a magyar kultúra napja alkalmából.
Néhány program a régióból, a teljesség igény nélkül.
Nyíregyházán ünnepséget rendeznek a Kodály Zoltán Általános Iskolában január 22-én.
Szolnokon a Tisza moziban Harcsa Béla Hiánylét című verseskötetét és Kőhegyen című filmjét valamint Toót-Holló Tamás író Garabonciás könyve – Három a kő című kötetét mutatják be, január 23-án a Damjanich múzeumban Tiszai Lajos, a tavaly elhunyt helyi újságíró napi- és hetilapokban megjelent írásaiból készült A Krónikás című kötetet tárják a közönség elé.
Debrecenben a DMK Belvárosi Közösségi Házban kiállítást rendeznek január 22-én, Mezőtúron Petőfi est lesz a Közösségi Ház nagytermében.
További programok és részletek az egyes települések honlapjain.

kultura2_vagott.jpgKép forrása: www.szatmarcseke.hu

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása