Októberi kalandok a Hortobágyon

2014. október 02. 12:37 - Észak-Alföld

Októberben is változatos programokkal várnak bennünket a Hortobágyon. Az első hétvégén lehet például lovastúrázni, részt vehetünk a  Magyar Szürke Bika Vásáron is, vagy a darvak nyomába is eredhetünk. Ezen kívül lesz itt még Daruünnep, Lehalászási Ünnep és azt is megnézhetjük, mikor az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. Jöjjenek a részletek!

október 3-5. Lovastúra a Hortobágyi Nemzeti Parkban
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság október első hétvégéjén olyan lovas túrát szervez, ami kuriózumnak tekinthető, hiszen nem gyakran adatik meg, hogy lovasok védett, háborítatlan területeken lovagolhassanak. Most, a túra keretében a nemzeti park természetvédelmi őrének vezetésével erre is mód nyílik.
Előzetes bejelentkezés szükséges, minimum létszám 10 fő, maximum létszám 25 fő.

október 4. Magyar Szürke Bika Vásár és Tenyészszemle
A magyar szürke szarvasmarha fajta népszerűsítése és a tenyészállat utánpótlást biztosító értékesítés a cél október első szombatján a Magyar Szürke Bika Vásáron és Tenyészszemlén. Az árverésre kerülő tenyészállatok többsége a hortobágyi pásztorok keze alatt a Hortobágyi Nonprofit Kft. legelőin nevelkedtek.

október 4-5. Állatok világnapja a Hortobágyi Vadasparkban
Október 4-én Assisi Szent Ferencre, az állatok védőszentjére emlékezünk. Ezen a napon, az állatok világnapját ünnepeljük, amikor is a vadon élő állatok védelmére hívjuk fel az emberek figyelmét. Október 4-én és 5-én a világnap alkalmából a nemzeti park munkatársai ingyenes szakvezetést, vetítést biztosítanak a Hortobágyi Vadaspark látogatói számára. A szakvezetések időpontjai 10.00, 12.00, 14.00 óra

október 4-5. 11-12., 18-19., 23-26. Vezetett túra a darvak nyomában
A daruvonulás az ősz legvonzóbb és leglátványosabb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezünk programot október minden hétvégéjén. Programkezdés: 15.00 óra
A programhoz saját autó szükséges! Előzetes bejelentkezés szükséges, minimum létszám 10 fő.

darvak1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Múzeumok Őszi Fesztiválja az Észak-Alföldön

2014. szeptember 30. 12:42 - Észak-Alföld

Szeptember 29. és november 9. között ismét sok érdekes programmal, kiállítással, kreatív programmal árasztanak el bennünket a múzeumok, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében. A tavalyi, jól bevált tematikák mellé újak is társulnak: az Utazó Múzeumok, a Múzeumi Őszbúcsúztató és a Tanárok Éjszakája.möf logó.jpg

A fesztivál mottója: Töltődj fel múzeummal!
Idén is lesz a pedagógusoknak szóló A lámpás én vagyok című rendezvény, valamint a színes és könnyed Nagy Rajzolás.

A tárgyak belsejét és lelkét is megismerhetjük a Tárgydoktor rendel! témában összegyűjtött programokon. Betekinthetünk a restaurátorok műhelytitkaiba, a tárgymentés módszereibe, a valódi tárgydoktorok mindennapi munkájába.
A 16 év felettieknek is lesznek külön programok, mint például fegyverbemutató, Kémiai előadások és kísérletek, Kultúrparty.
Idei újdonság, az Utazó Múzeumok, aminek a lényege, hogy a kiállítások házhoz mennek, de legalábbis a közeli utcákra, terekre, vagy éppen az óvodába, vagy az iskolába. Útra kel a Balaton Múzeum, a pesti oldal kortárs kiállítótere, a Ludwig Múzeum, lesz rendhagyó természetismereti óra, sőt a Déri Múzeum "hátizsákkal" költözik a tantermekbe.
A Pincétől a Padlásig programok különlegessége, hogy beléphetünk a közönség elől elzárt, titkos múzeumi részlegekbe.
Kulturális tereinket alkalmunk lesz felfedezni kerékpárral vagy gyalogosan is. Az utcáról olyan épületekbe térhetünk be, amelyekről nem is sejtjük, milyen kincseket rejtenek.
Valódi kultúra-kavalkádnak ígérkezik a Múzeumi Őszbúcsúztató, igazi Márton-napi ínyencségekbe és szokásokba is belekóstolhatunk, vagy TÖK napon is részt vehetünk.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja tehát minden korosztály számára kitalált valamit, amitől izgalmas lesz. Érdemes lesz nekivágni, és feltöltődni múzeummal! További információ, részletes program a http://www.oszifesztival.hu/ honlapon.

A rendezvénysorozathoz idén is számos gyűjtemény csatlakozott az
Észak-Alföldön is.

A múzeumok részletes programja az intézmény nevére kattintva érhető el:
Hajdúsági Múzeum, Hajdúböszörmény
Semsey Andor Múzeum, Balmazújváros
Déri Múzeum, Debrecen

Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény, Püspökladány
Bocskai István Múzeum, Hajdúszoboszló
Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény, Hajdúnánás
Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár, Berettyóújfalu
Kurucz Albert Falumúzeum, Konyár
Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézmény, Hajdúsámson

Damjanich János Múzeum, Szolnok
Tabáni Tájház, Szolnok

Tiszazugi Földrajzi Múzeum, Tiszaföldvár
Finta Múzeum, Túrkeve

Szolnoki Galéria, Szolnok
Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, Jászberény
Helytörténeti Múzeum, Kunszentmárton

Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza-Sóstófürdő
Jósa András Múzeum, Nyíregyháza
Rétközi Múzeum, Kisvárda
Vasvári Pál Múzeum, Tiszavasvári

Kellemes időtöltést!

Szólj hozzá!

Séfakadémia, azaz egyedi gasztro élmények Debrecenben

2014. szeptember 29. 13:12 - Észak-Alföld 2.

Ha szeretnénk bővíteni gasztro tudásunkat, vagy új fortélyokat tanulni profi séfektől, akkor itt a helyünk, Debrecen egyetlen professzionális főzőiskolájában, a SÉFAKADÉMIÁN.

Ez nemcsak főzőiskola, hanem élményműhely is, ahol betekinthetünk a gasztronómia izgalmas világába.

8K8B7670.jpgA régi ízek reneszánszát éljük, egyre többen választják a házi szörpöt szénsavas üdítők helyett, a ropogós sült krumplit chips helyett, friss zöldfűszereket az ételízesítők helyett. A debreceni SÉF AKADÉMIA nemcsak főzőiskola, hanem ...élményműhely is, ahol a bátortalan háziasszonyok vérbeli szakáccsá válhatnak, ahol a profik új technológiákat tanulhatnak.  Nagyszerű debreceni séfek vezetnek bennünket kézen fogva a gasztronómia izgalmas világába, csak az a dolgunk, hogy átlépjük a SÉF AKADÉMIA küszöbét, és engedjünk a főzés szent őrületének. 

Különböző témájú kurzusokon vehetünk részt, vagy tarthatunk itt csapatépítést, de még leánybúcsút is.

Kurzusonként 12 (céges csapatépítésnél maximum 20) résztvevő fogadása megoldható, amely garantálja, hogy mindenki kényelmesen elfér a tűzhely mellett, elegendő munkafelülete van, a séffel párhuzamosan dolgozhat, és személyre szabott segítséget kap.

Az egy vagy több alkalomból álló, (3-4 órás) főző- és sütőtanfolyamokon képzett és az oktatásban is gyakorlott szakácsok, cukrászok és dietetikusok segítik a résztvevőket.

Ízelítő az októberi kurzusokból:
október 03. „Sushi alapok
október 11. „Amerikából jöttem…”,  Gyermek kurzus
október 13.  „IKON percek – Itt az ősz”
október 15.  „Főzz de France”
október 17. „Csoki Kurzus”
október 31.  „Hallowan Party”

Még több információ az akadémiáról, jelentkezés az aktuális kurzusokra a
www.sefakademia.hu
honlapon.

sef_0178_tom.jpgKépek forrása: www.sefakademia.hu

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása