Debreceni Maskarádé - kergessük el együtt a telet!

2014. február 14. 12:20 - Észak-Alföld 2.

Gyereknek ajánljuk: Konc Király és Cibere Vajda ütközete
A középkori farsangok hangulatát felidéző programsorozat idén több újdonságot tartalmaz. A játék központi története ezúttal Konc Király és Cibere Vajda ütközete lesz és újjáéled a Piac utcai farsangi felvonulás is.

Kicsi hölgyek, kicsi urak, erre, csak erre!
Nagyra nyissák szemeiket, szélesre tárják füleiket, mert ilyet még nem pipált az öregapjuk se! A 2014-es esztendőben, február hónapjának l8-19-20-21. napján kiseprűzzük a telet Debrecen városából. Február 18-19-20-án 10.00 és 14.00 órától tanúi lehetünk Konc Király és Cibere Vajda viadalának, s a városhírű komédiások – az ORT-IKI, a Szeredás és a Vojtina Társulat bűvös-bábos csepűrágói csapnak olyan csinnadrattát, hogy a jelenlévő sokaságnak kétfelé áll majd a füle. A gólyalábas csepűrágók és a tavaszt váró aprónép elől a Tél fejvesztve menekül!
Február 21-én délután 16.00 órakor városi sokadalom a Kossuth téren, ahol talán az utolsó ütközetét vívja a két hadúr Konc Király és Cibere Vajda, s a tél maradéka is elégetik mindazzal együtt, amitől a jelenlévő gyülekezet szabadulni kíván.
Négy napig gördül a kacaj, gurul a nevetés a Vojtina falai és a Kossuth téren gyülekező sokaság között, elvárnak hát mindenkit, aki jöveteli szándékát jelzi a Vojtina figurásainál a 418-160-as telefonszámon vagy a szervezes@vojtinababszinhaz.hu e-mail címen! www.vojtinababszinhaz.hu

Cívisek Vidám Télűző Mulatsága, Disznótoros-Pálinkás Sokadalommal, február 21–23. között Debrecenben, a Kossuth téren
mikor a hidegséget már kezdjük unni, s akarjuk elkergetni, akkor a Vojtina Bábszínház és az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház komédiásai, csepűrágói, alakoskodói ebben hathatós segítséget nyújtanak nekünk. A Maskarádé három napját megnyitják 21-én pénteken 16 órától, vonulva a Városházától nagy télkergető hangossággal egészen a Kossuth térig. Ez a tér lesz helyszíne ama nagy viadalnak, melyet Konc király és Cibere vajda – bőség és böjt urai – egymással vívnak.

Nagy ütközet készül mostan a Farsangban, / Mikor Cibere bán hirdet véget vigadásban,
Konc király haragszik, dúl-fúl haragjában, / Mert nem leli örömét az nagy koplalásban.

Télkergetésük sikerét nem bízzák a véletlenre, a kiszebábot elégetik, az aprónép és kevésbé apró nép gondjaival együtt. Téltemetés–tavaszköszöntés13-szor sikerült már nekik, reméljük, ebben az évben is eredményes lesz munkálkodásuk. Mindehhez ráadás: disznótoros ételek, hurka-kolbász, toros káposzta, tüzes borok, lélekmelegítők! Részletes program itt.

maskarade.jpgKépforrás

 

 

 

Szólj hozzá!

Macifesztivál - plusz kirándulási tippek Rákóczifalváról

2014. február 13. 13:11 - Észak-Alföld 2.

Minden felnövő generáció kedvenc játéka a plüss Maci. Ezek a kedves, barátságos és puha érintésű mackók végigkísérik szinte minden kisgyerek életének egy szakaszát és így volt ez a múltban is.

Szolnokon a Szolnok Plaza együttműködve a Rákóczifalvi Maci Múzeummal egy hónapig vendégül látja hazánk talán legszebb és leggazdagabb Maci gyűjteményének ritka, régi és érdekes darabjait. A Szolnok Plaza-ban térítésmentesen megtekinthető kiállítás 2014. február 15-én kezdődik és március 14-ével zár. A kiállítás részeként február 22-én szombatok Maci Délután néven zenés gyermekszínház, gyermek táncegyüttes fellépés és Málna együttes koncert lesz. A kicsiket már 13 órától várjuk kézműves foglalkozással, arcfestéssel.

Ha máskor szeretnénk megtekinteni a mackókat, varázslatos mesevilágában érezhetjük magunkat, ha ellátogatunk a Szolnoktól kb.12 km-re lévő Rákóczifalván található, egyedülálló Macimúzeumba. A kis mackócsapat ízelítőt ad abból a hatalmas magángyűjteményből, amelyet a rákóczifalvai születésű Balázs Antal és családja néhány évvel ezelőtt alapozott meg. A macik száma mára már elérte az 1700 darabot, számuk évről-évre gyarapodik. A legidősebb, régi farostos macik kora 111 év.  A gyűjtemény érdekessége, hogy bizony ruhát viselnek, öltözetük a történelmi korok öltözködési stílusát is felelevenítik. Még több információ a kiállításról itt. http://macimuzeum.hu
macimuzeum.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Így látom a Lehel kürtjét....próza, vers, fotó pályázat diákoknak

2014. február 12. 16:12 - Észak-Alföld 2.

A Jászkürt, más néven Lehel kürtje a jászberényi Jász Múzeum és minden jászok féltett kincse, a magyar nemzet becses ereklyéje.
A Jászok Egyesülete és a Jász Múzeum pályázatot hirdet diákoknak  "Így látom a Lehel kürtjét"  címmel.
Pályázni lehet prózával, verssel, fotóval, képzőművészeti alkotással.

Ha elmúltál már 12, de nem vagy még 20 éves, akkor nincs más dolgod, mint feltölteni pályázatod a Jászok Egyesülete Facebook oldalára https://www.facebook.com/jaszokegyesulete.hu, mely az írásbeli műfajoknál maximum 2000 karakter lehet.

Egy pályázótól - bármely műfajban - legfeljebb három pályaművet fogadnak el.
A pályázat feltöltésének határideje: 2014. április 22. (kedd) 24.00 óra.

Fontos! Minden pályázó a pályázatával egy időben küldjön ugyanide egy üzenetet a következő adatokkal: név, cím, életkor, e-mail cím, iskola, tanára neve.
A pályázatokat két kategóriában (12-14 éves, 15-20 éves) bírálják el.

A legsikeresebb pályázatok alkotói hasznos és értékes díjakban részesülnek!
Különdíjban részesülnek a díjazottak tanárai, mentorai.

lehel.jpg

Szólj hozzá!

Valantin napi tippek Észak-Alföldről

2014. február 11. 16:34 - Észak-Alföld 2.

Pár nap, és itt a Valentin nap!

Még nem tudjátok, hol töltsétek a szerelmesek napját, mivel lepjétek meg egymást? Vagy csak egy romantikus hétvégét szeretnél eltölteni a pároddal?
Az Észak-alföldi régió is színes programokkal, kedvezményes csomagajánlatokkal várja vendégeit.

Háborítatlan erdőség közepén romantika,  Valentin napi parti, kényeztető (privát)fürdők, szaunák, éjszakai fürdőzések.....
Lakatot is elhelyezhetünk szerelmünk zálogaként pl. Debrecenben a Kulcsos-kapun, Szolnokon a Tiszavirág gyaloghíd lábánál a Lakatfalon, vagy Nyíregyházán is.

Az itthon.hu honlapon található ajánlatok között válogatva felejthetetlen hétvégében lehet részünk!

valentin-nap.jpgKépforrás

Szólj hozzá!
Címkék: Valentin nap
süti beállítások módosítása