Tiszavirágzásról június 12-én.

2015. június 12. 12:03 - Észak-Alföld

Dilemmák és történések!

Minden tiszavirágzásra készülődés egy nagy dilemma elé állít mindenkit, aki valami féle ígéreteket szeretne közvetíteni azok felé, akiknek nincsen módjában az elejétől megfigyelni a virágzás folyamatát. Minden évben vannak előre felállított hipotézisek, amik rendszerint még abban az évben megdőlni látszanak. Ha visszagondolok, úgy nagyjából sorban:  a teli holddal való összefüggés ( tán két évig tartotta magát), aztán volt, hogy azt gondoltuk, hogy csak szép napos időben repülnek a kérészek ( ez is megdőlt tavalyelőtt, amikor viharos szélben is elindult a rajzás), és most ebben az évben összegezve az eddig látottakat, azt gondolom, hogy mindig letisztult vízben következett be a rajzás. Többször előfordult, hogy a virágzást megelőzően kisebb árhullám vonult le a Tiszán, ami ahogy jött oly gyorsan el is ment egy gyors apadással, az agyag sárgás barnás zavaros színére festve a vizet. Nem tudom több évre ez a teória tartható lesz-e, de most igaz lehet.

Hétfő óta (2015. 06.08.) lesem a vizet, tegnapig semmi nem történt. Természetőr kollégám hétfőn motorcsónakból ellenőrzött kb. 20 folyam km-t, 7 db-ot talált, de tegnap előtt és tegnap egyetlen egyet nem láttunk. ez nem ritka eset, bár mi úgy szeretnénk, ha minden úgy történne, ahogy a nagy könyvben szerintünk meg van írva. Vagyis az első megjelenéstől számítva az előrajzás során napról napra egyre több repülő egyedet lássunk. Hát, nem mindig így van, és nem marad más hátra, mint a mindennapi szigorú bejárás és az egyedszámlálás.

Azért ma június 11-én történt valami, ami arra enged következtetni, hogy az idén sem marad el a tiszavirágzás. (A Természet velünk való tréfálkozása tavaly volt a csúcson, amikor minden előrajzás nélkül robbant be a főrajzás, és kapkodva kellett az értesítéseket

kiküldeni.) Az előrajzás jelei ma megmutatkoztak, este háromnegyed hét táján láttuk meg kenunkból az első hímet, aztán várni kellett még negyedórát a következőre, de a napi csúcson 30 egyedet számoltunk össze 5-6 nő és 25 hím lehetett.

Holnap újra vízen töltjük az estét, elegendő egyedszám esetén talán dönthetünk az Önök számára is fontos időpontról. Eddig majdnem minden évben sikeresen „ eltaláltuk” a főrajzás napjait. Most is azon vagyunk, hogy a legideálisabb legyen Önök számára a megfigyelés időpontja. Ennek ellenére kaphatunk fricskát a természettől.

Üdvözlettel,

Tálas László, Tiszakürt

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr737536660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása