És láss csodát - INDUL A TISZAVIRÁGZÁS!!!

2015. június 17. 09:10 - Észak-Alföld

2015. június 17. Minden eddigi dilemmának vége.

tisavirag_5.jpg

Tegnap szokásos este hat órai érkezés a kikötőbe és kisvártatva megjelenik az első bátor hím a tiszakécskei oldalon.   Az idő borult, bár nem esik az eső. Fényképezésre a fényviszonyok elég gyatrák. Három pár is csatlakozott hozzánk, újak is, de vannak már ismerősök is az előző napokból. Aztán negyedhétkor a jobb csuklómra szállt vedleni egy hím, amit nagy Örömmel fotóztak a jelenlévők. Miután sikeresen levetette a lárvabőrét és szárnyra kapott, a tekintetünk a szokásosan virágban gazdag területekre koncentrált. Távcsővel  jól láthatóan egyre több hím tiszavirág repült ki a vízből a környező fákra, úgyhogy kenut a vízre és közelről is meg tudtuk nézni a helyszíneket. Csodás virágzás indult! Nagyságrendjét becsülve 100.000-es egyedszámú repülés lehetett. A tiszavirág alakzatok időnként jól láthatóan összeálltak, és kis idő múlva a nő ivarú tiszavirágok is repülésbe kezdtek a folyó közepén.

Már nincsenek dilemmák az előadás elkezdődött, ma este ki kell Önöknek küldeni a  meghívó levelünket. Eldőlt a hetek óta tartó kérdés: Mikor kezdődik a tiszavirágzás? Tegnap (2015.06.16.) este elkezdődött, és reményeink szerint több napig tart.

Néhány jó tanács! Kérek mindenkit, hogy a túránkra kényelmes, terepen is használható ruházatban, cipőben jöjjön. Az időjárás változó, lehet egy kis eső is. Ernyőt, zsebben is elférő esőkabátot is érdemes hozni. De előfordulhat, hogy kisüt a nap és melegebb lesz, a palackos ásványvíz jó társa lehet a túrázónak. Többen jelezték, hogy gyerekekkel fognak érkezni. Kérek minden megjelentet, hogy épségükre mindannyian vigyázzunk, hiszen a Tisza folyó mellett figyelmetlenül tartózkodni elég veszélyes lehet. Jelenleg alig van szúnyog a Tisza parton, a csípős rovarra érzékenyebbeknél nem árt, ha van szúnyogriasztó.

Szóval 2015. június 17-18-19.  napokra hívjuk meg tiszavirágzást megfigyelő programunkra.

Program:

Minden meghirdetett nap:

16 órakor:       Gyülekező a Tiszakürti Arborétum fogadóépületénél.            

16.20 –kor:      Egy kis ismertető magáról a tiszavirágról. Képek a tavalyi rajzásról

16.40-kor:      2 km-es séta a Tisza gátján a Tiszainokai hajókikötőbe, ahol az előre kitisztított utakon lehet közelebb jutni a fotózásra      és megfigyelésre is alkalmas partszakaszra.

20.00 után:     Sötétedés előtt indulás vissza az arborétumba.  Nyílt tűznél szalonna sütés, beszélgetés, Tiszazugi borkortyolgatás.

Regisztráció díja:  1500 Ft felnőtteknek,  gyerekeknek   1000  Ft10 éves kortól, mely tartalmazza a programon való részt vételt, és az arborétumi belépőt, ezért a korábban érkezők a program kezdetéig egy sétát tehet az arborétumban.    

Ez az jelentés nem terjed ki a Tisza egész szakaszára, jelenleg csak a Közép-Tisza alsó szakaszán látjuk a virágzás menetét. A program szervezése évek óta csak próbálkozás, arra, hogy Önöket a legjobb időpontra időzítve hívjuk, de e természeti jelenségre sem mennyiségi sem időtartami hatással nem lehetünk.

Szálláslehetőségek kereshetők a környező településeken, Cserkeszőlőn, Tiszakécskén, Martfűn, Tiszaugon, Nagyréven.

Szeretettel várunk minden természetbarátot!

A szervezők

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr647550692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása