Észak-Alföld is ott lesz Tusványoson, gyertek!

2013. július 23. 14:11 - Észak-Alföld

A mi időnk! mottóval kezdődik egy év híján negyedszázada az idén július 23-28. között a XXIV. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor.

2013. július 26-27-énTusnádfürdőn, a Tusványos 2013 rendezvényen az ALFÖLD TURISZTIKAI RÉGIÓK napján mi leszünk az egyik házigazdák, Dél-alföld mellett. Gondoskodunk a jó alföldi hangulatról  és ízekről is, sőt, még nyereményeket is viszünk, amiket az esti nagykoncertek előtt fognak kisorsolni.

Az alábbi programokkal várjuk a látogatókat:
- hajdúszoboszlói Pávai Vajna ásványvíz kóstoltatás
- Pálinkakóstoltatás a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend jóvoltából
- igazi házi szatmári szilvalekvár kóstoltatás
- Gyulai Kolbász kóstoltatása
- Segway PT

Szatmári szilvalekvár.jpg

Ne dőlj hátra! – Élménytúrák Segway PT-n! bemutatkozása Tusványoson 

Szegeden és egyben a Dél-alföldi régióban egy új, innovatív és izgalmas turisztikai szolgáltatás jelent meg az Élménytúrák Segway PT-n! szolgáltatás által. A testsúly megfelelő irányba történő döntésével irányítható kétkerekű, elektromos Segway Personal Transporter (PT) használatával a városnézés és közlekedés új élményével gazdagodnak a turisták. Az élménytúrák július 1-től indultak: jelenleg 3 szegedi és 1 mórahalmi túrára lehet jelentkezni, de a meghirdetett túrák mellett számos rendezvényen lehetőség lesz a „Segway élmény” megtapasztalására. 

Szegeden:

-         Ökotúra Újszegeden - Ligetek, kertek
-         Legény a gáton – Kis adrenalin túra

-         Belvárosi túra

Segway PT.jpg

Szegeden augusztus 1-től:

-         Legény a gáton PRO – Nagy adrenalin túra
-         Exkluzív belvárosi túra

Mórahalmon:

-         Nagyszéksós-tavi túra - A bivalyok világa

A különleges élményeket egy, a Segway PT használatára tervezett mobil kaland- és akadálypálya felépítésével még fokozni is tudják, mely alkalmas csapatépítő tréningek, baráti társaságok aktív kikapcsolódásának megszervezésére és nagyrendezvényeken, fesztiválokon új attrakcióként való megjelenésre is. Ezzel az akadálypályával mutatkozik be a Segway PT Tusványoson, ahol július 26-án és 27-én a délelőtti és a délutáni/esti órákban 2-3 órán keresztül kipróbálhatják az érdeklődők a járműveket.

http://www.nedoljhatra.hu

Pávai Vajna ásványvíz

Pávai Vajna ásványvíz.jpg

A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. ásványvíz palackozójának terméke a Pávai Vajna ásványvíz, mely a gyógyvíz feltárójáról és "atyjáról" kapta nevét. A IX. számú kút vize ásványi anyagokban gazdag és fogyasztása bizonyítottan javasolt. Dr. Rigó János professzor az országos Dietetikai Intézet Igazgatója tanúsítványa szerint: 


"Az alacsony sótartalmú, hidrogén karbonátos, széndioxiddal dúsított ásványvíz ivókúrára elsősorban emésztőszervi megbetegedések: savtúltengés, hurut és fekélybetegség esetén a savtermelést csökkentő, illetve közömbösítő hatása miatt előnyös."

Az ásványvízben együttesen található bór és fluorid, mely kedvezően hat a csontritkulás ellenJódtartalma a jódhiány leküzdésében és prevenciójában kedvező hatású lehet.
Az 1994 óta palackozott ásványvíz először Hajdúvíz néven került forgalomba, melyet 1996 óta Pávai Vajna névre változtattak.

2004 áprilisától új, modern gépsoron történik az ásványvíz palackozása, mely által a kapacitás is többszörösére bővül. Megújult a palack formája és a címke is.

Az új palackozó üzemben közel három millió, különböző űrtartalmú palackot töltenek meg.

http://www.hungarospa.hu/hungarospa/pavai-vajna-asvanyviz

 

Gyulai Kolbász – újratöltve!

A gyulai húsipar elindulását 1868-ra datálják, ekkor adták át az első gyulai közvágóhidat. Első komoly sikerét az 1910-es brüsszeli világkiállításon érte el, amely után az elnyert aranyérem révén elindult a hírnév útján. Az 1935-ös brüsszeli világkiállításról ismét aranyéremmel tértek haza és nagyüzemi méretekben kezdték a páros kolbászt gyártani.

A Gyulai kolbász (vagy Gyulai pároskolbász) hungarikum, amely meghatározott, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző alapanyagokból készült, eredetvédett, azaz csak Gyula és Békéscsaba városok közigazgatási határain belül előállított, fűszeres kolbászféleség.

Gyulai kolbász.jpg

2013-tól a Gyulahús Zrt. folytatja az évszázados múltra visszatekintő gyulai húsipar tevékenységét. A cég Magyarország egyik legrégebbi gyökerekkel bíró húsipari vállalatának szellemében gyártja továbbra is termékeit. Termékválasztékában a szárazáruk - kolbász- és szalámifélék, valamint májas és töltelékáruké a főszerep. Gyártják a jól ismert Gyulai Kolbászt, Csabai Vastag Kolbászt, kínálják a csípős Pokol szalámit és Pokol kolbászt, a paprikamentes Gyulai Szalámit. Egy kutatás szerint minden 3. eladott májas készítmény Gyulai.

http://www.gyulahus.hu

Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

A hagyományőrző szervezet 2005 novemberében alakult Tarpán. Az egyesület alapítói számos területről verbuválódtak, többen közülük fő vagy mellékállásban gyakorlott pálinkakészítők, akad közöttük újságíró, polgármester, múzeumigazgató és kereskedő is. Egyvalami azonban összekötötte őket, az elkötelezettség a Szatmár-Bereg iránt, a hagyományok tisztelete, ez eredetvédett szatmári szilva és szabolcsi almapálinka minőségének a régi fényében való helyreállítása és minőségének folyamatos javítása.

Szatmári Pálinka Lovagrend.jpg

http://www.szatmaripalinka.hu

Házi szatmári szilvalekvár

A hagyományos technológia szerint készülő szilvalekvárhoz előkészületként a gazdák augusztus végén, szeptember elején lekaszálták a fák alatti füvet, hogy a hulló szilvát fel tudják szedni. A válogatott gyümölcsöt ún. szilvásládákban megmosták, majd még egyszer, utoljára átvizsgálták.

A szilvalekvár a kimagvalt gyümölcsből készült lassú tűzön. A házilag készített kavaróvitorlával állandóan, szünet nélkül kavarták a szilvát. Ez volt az ún. keverő "lepkék", melyekkel ide-oda mozgatva a lekvárt a főzőüstben, megakadályozták a leégést.

A szétfőtt szilvát penyőnek nevezték, a szűrőn áttört, átdörzsölt levet hívták ciberének. A ciberét visszamérték az üres, szépen kimosott üstbe, és kezdődhetett az öregítés, azaz a befőzés. Ez a munkafolyamat akár 12 órát is igénybe vett.

Az elkészült, levét vesztett, sűrű lekvárt cserépedényekbe, az ún. lekváros szilkébe fa merőkanalakkal merték ki már a XVIII-XIX. században, majd kihűlés után fehér vászondarabbal lefedték, és zsineggel átkötötték az edény száját.

A héjastól megfőzött, nem passzírozott szilvának kiváló élettani hatása volt, ezért a népi gyógyászatban is használták. 

A szatmári szilvalekvár sötét, csaknem fekete színű, keményre főzött, de még kenhető, cukor hozzáadása nélkül készült termék. Illata kellemes, íze zamatos, a gyümölcsfajtára jellemző, intenzív. Szárazanyag-tartalma 60-61%, amely jó eltart­hatóságot biztosít.

www.itthon.hu,  http://itthonadelalfoldon.blog.hu

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr515418836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása