XXVI. Kállai Kettős Fesztivál - a néptánc és népzene szerelmeseinek figyelmébe ajánlva

2013. október 02. 15:44 - Észak-Alföld 2.

Kállai Kettős Néptáncfesztivál.JPG

               "Felülről fúj az őszi szél,
               Zörög a fán a falevél.
               Ugyan babám, hová lettél?
               Már két este el nem jöttél.

               Már két este el nem jöttél,
              Talán a verembe estél?
              Nem estem én a verembe.
              Véled estem szerelembe."

A híressé vált kállai kettős dalának első sorai ezek.
Mintegy háromszáz éve tart a kállai kettős páros tánc hagyománya Nagykállóban, ami egy történetet jár végig. Az eltáncolt mese arról szól, hogy két szerelmes civakodik. A lány szemére veti a legénynek, hogy nem ment el hozzá. Ezzel elindul a történet szála.  Perlekednek, majd végül mégiscsak kibékülnek. Az első dal végén már teljes a szerelem és a harmónia. Majd a mulatozás, a vidám együttlét hangjai szólalnak meg.
A kállai kettős esetében tánc és az ének elválaszthatatlan, mint két szerelmes. Dalait nem szokták énekelni tánc nélkül, és a táncot nem szokták táncolni más dalokkal.

Kállai Kettős Néptáncfesztivál2.JPG
Nem lesz ez másképp ezen a hétvégén sem. Nagykállón újra a néptánc kerül a középpontba.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban ugyanis huszonhatodik alkalommal rendezik meg a Kállai Kettős Néptáncfesztivált, amelyen 13 hazai és 5 külföldi tánccsoport kápráztat el mindenkit tánctudásával.
A kétévente megrendezésre kerülő háromnapos fesztiválon hazánk és a környező országok legtehetségesebb néptáncosai a szakmai bemutató és verseny keretében mérettetnek meg.

Kállai Kettős Néptáncfesztivál3.JPG
Október 4-én délután ünnepélyes megnyitóval kezdetét veszi a fesztivál, melyet a szakmai verseny és bemutató követ.  Szombaton a szakmai program mellett fellép a helyi Kállai Kettős Néptáncegyüttes és a Hagyományőrző Kállai Kettős Néptáncegyesület. E neves eseményt a „Pendelytől a keszkenőig” című népviseleti bemutató is színesebbé teszi. Mindkét napot koncertek és táncház zárja.
A zárónapot kirakodóvásárral és "vásári szokások és bolondságok" bemutatásával teszik emlékezetessé. Délután a versenyprogram eredményhirdetése és egy gálaműsor szórakoztatja a nagyérdeműt.

Ha felkeltettük az érdeklődésed a kállai kettős iránt, itt egy videó a tavalyi fesztiválról, mely az egyik fellépő csapat lenyűgöző előadását mutatja be:


Forrás: Nagykálló Televízió

Részletek itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr85544877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása