"Darvazzunk" idén is!

2013. október 09. 15:06 - Észak-Alföld 2.

A daruvonulás a világ legvonzóbb és leglátványosabb természeti jelensége. Hortobágy pusztáin minden ősszel naponta több tízezer daru vonul át. Útjuk az északi országok mocsaraitól Afrika partvidékéig tart, miközben egy-másfél hónapra megörvendeztetik kicsiny országunkat.

ATT00072.jpg

A daru nemcsak a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben egyik legféltettebb természeti értékünk, hanem számos kultúra meghatározott jelképe. Ez a legendás madár a magyar irodalomnak és néprajznak is jellegzetes figurája. Szép Ernő például így ír a Tüneményben:
A darvak, óh, azok a nemes darvak, akiket lesek keresek mindétig a Hortobágyon, akik jobban elbújnak az ember elől mint a grófnék.”

NIK_1986.JPG
Szervezett programok során azt a különleges és egyedi látványt figyelhetik meg szakképzett vezetők segítségével, ahogyan ezek a páratlan madarak csapatokban éjszakázó helyeikre, azaz a lecsapolt halastavakra húznak be megpihenni. Idén először a hajnali kihúzás csodájába szintén betekintést nyerhetnek az idelátogatók. A táplálkozó helyen alkalom nyílik a megfigyelésre, és ha szerencsénk van, a kecses darutáncnak is szemtanúi lehetünk. Emellett vetítéseket szerveznek, ahol az európai darvak életével, vonulásuk jellemzőivel, érdekes népművészeti, hitvilági vonatkozásaikkal ismerkedhetünk meg.
A túrák egy részéhez saját autóra van szükség, de ezen az őszön szekeres, kisvonatos és kerékpáros programokra is lehetőség nyílik.

Időpontok: 2013. október 12-13., 19-20., 23., 26-27., november 2-3.
Kiemelt darvas program:
Hortobágyi Daruünnep október 19-20-án
Darunézők túrák típusai:

  1. Alap túrák: hétvégeken gyalogosan, vagy saját gépjárművel
  2. Hétvégi túrák, kisvasúttal
  3. Hortobágyi Daruünnep, ami még több darvas programot sorakoztat fel. Például hajnali darules és esti darubehúzás kisvonattal, ingyenes (az ÚJ!!! 3D moziban) természetfilmek megtekintése,  kézműves foglalkozások, darutánc bemutató daru udvarban...
  4. Hét közbeni túrák szekérrel, kisvonattal, gyalogosan, kerékpárral, saját autóval
  5. Egy nap a természetvédelmi őrrel: Exkluzív terepbejárós program, melyben bárki elkísérheti a természetvédelmi őrt.

Daruunnep.jpg

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai egy páratlan élményt ígéretével várnak minden előzetesen bejelentkezett családot, csoportot.
További információ: http://www.hnp.hu/78-1427.php

Még több szebbnél szebb képet mutat be a következő videó:

Szólj hozzá!
Címkék: Daruünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr405535987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása