Márton Napi megmozdulások Észak-Alföldön

2013. október 31. 10:08 - Észak-Alföld 2.

Gasztronómia.jpgNovember második hétvégéjén a hajdúszoboszlói Márton Napi Libalakoma 2013-ben 3. alkalommal kerül megrendezésre, mely az év utolsó gasztronómiai rendezvénye a nagy múltú fürdővárosban. A tavalyi rendezvény vendégeinek a különböző libás finomságok közül a pirosra sült, omlós és roppant finom, sült libacomb ízlett a legjobban. Az idei kínálatban is különleges étel kreációk várják majd a látogatókat. Kóstolj bele a helyi ízekbe és hagyományokba!

Hangos libagágogással, finom ételekkel, játszóházzal, népi vetélkedőkkel és megannyi gyerekprogrammal eleveníti meg az őszutóhoz kapcsolódó hagyományokat a Márton napi libator a Hajdúböszörményi Tájházakban.

Szolnokon pedig a Nefag ZRT-nél tölthetitek el e neves napot, ügyességi és vicces játékokkal, valamint rétes és libalakomát csaphattok a résztvevő fiatalokkal november 11-én.

Szólj hozzá!

Lúdas Matyi „szülővárosában” nagy a készülődés....

2013. október 31. 09:45 - Észak-Alföld 2.

Lúdas MAtyi.jpg2013. november 08-10-én Debrecen Város, Eger Városa és a Fanny-Line Kft. közös szervezésében a V. Márton Napi Népi Hagyományoké a debreceni Kossuth tér.

Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek. Megkóstolhatják a hagymás libamáj csíkokat, a savanyú libalevest, a májas libahurkát, a töltött káposztát libahússal, de az édesszájúak is találnak kedvükre valót a kínálatban: meggyes pite, házi csőröge és varga béles várja a vendégeket. Hogy ne maradjon szomjas a jóllakott vendég: az egri borászat kínálja finom nedűit. A három napos rendezvény kulturális műsoraiban Eger és Debrecen város művészeti életével ismerkedhet meg a közönség. A debreceni kiruccanás alkalmával érdemes ellátogatni a Déri Múzeumba vagy egy kellemes séta keretében bebarangolni a történelmi belvárost.

Szólj hozzá!

Bájgúnárok, butalibák FIGYELEM!

2013. október 31. 09:05 - Észak-Alföld 2.

Észak-Alföld Benneteket is vár!

Libaszépségverseny a Sóstói Múzeumfaluban.

DSC_2970.jpgEgy kerek esztendő múltával újra gyülekezőt tartunk Márton napján! Te is erre az alkalomra készülsz? Rendszeresen mozogsz, tollaidat fésülöd, és szüntelen gágogsz, hogy formában tartsd magad? Most ütött az órád! November 9-én megmutathatod: nincs nálad szebb... liba.

Mindegy, hogy parlagi vagy nemesített fajta vagy, cikornyás viseletben – esetleg anélkül – jelensz meg. Várunk gazdiddal együtt ingyenesen a Sóstói Múzeumfaluba, ahol 13:30-kor, a színpadon állva értékes nyereményekért mérettetsz majd meg haszonállat társaiddal együtt. A győztes mindent visz, de a többiek sem mennek a levesbe! Jelentkezhetsz a helyszínen és e-mailben (teljes alakos fotóval!) az alábbi címen: info@muzeumfalu.hu. „Szállj be” a versenybe, s bizonyítsd: jobb vagy az átlag(libá)nál!

Szólj hozzá!

Ha lúd és utazás, akkor Nils Horgersson

2013. október 30. 15:44 - Észak-Alföld 2.

Nils.JPG1907-ben jelent meg Selma Lagerlöf „Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” (vagyis Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át) című  könyve, amelynek rajzfilmváltozatán sokan felcseperedtünk. Kevesen tudják, de Magyarországon a Nils Holgersson volt az első magyar szinkronos szappanopera hosszúságú rajzfilmsorozat. Talán emiatt fordulhatott elő, hogy egy kapitális szinkron hibát is elkövettek. Akka, az öreg vezérlúd ugyanis valójában tojó lúd, magyar hangját viszont Grúber Hugó adta. Sehol máshol a világban nem kapott férfihangot, csak nálunk. Később korrigálták a tévedést, és az újragyártott szinkronban már Pásztor Erzsi szinkronizálta Akkát.

A történet ott kezdődött, hogy rossz magaviseletéért egy kis manó elátkozta az ifjú Nils Holgerssont, amitől összezsugorodott és csatlakozott a vadludak csapatához, hogy Márton lúd hátán bejárja egész Svédországot, több mint 50 epizódon keresztül borzolva a néző gyereksereg figyelmét.

Felnőtt fejjel különösen tisztelgek a szerző azon képessége előtt, hogy ezen alkotásával gyakorlatilag mese formájában vált tananyaggá Svédország néprajza, földrajza, természeti szépségeinek ismerete.  Jó lenne, ha Magyarországon, Magyarországról is készülnének ehhez hasonló mesék, hogy gyermekeink már óvodás korban ízelítőt kaphassanak kishazánk megannyi szépségéről.  Villám Mcqueen, Thomas and Friends, Hello Kitty és társaik helyett. Vagy legalább mellettük.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása