Lépés indulj! - Menetelj pingvinekkel!

2013. november 15. 12:02 - Észak-Alföld 2.

Egy-kettő, egy-kettő... holnap elrajtol a nagy csapat, a pingvincsapat!

2769550.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Borzongj, gazdagítsd tudásod és szórakozz! - Újonnan nyíló kiállítások az Észak-Alföldön

2013. november 14. 15:48 - Észak-Alföld 2.

logo_jubileumi-1.jpg100 éve Magyarországon a Jókedv rendje

„Légy vidám és tégy jót!”- ez volt Bosco atya, a szalézi rend megalapítójának jelmondata. A Szalézi rend a világ második legnagyobb szerzetesrendje, mely napjainkban 132 országban van jelen.
Magyarországon 100 éve telepedtek meg a szaléziak, akik most a centenáriumi évben eseménysorozattal szeretnék szélesebb körben ismertté tenni rendjüket. A kiállítás ebben a hónapban Nyíracsádra, a Malom Galériába érkezik. A megnyitó időpontja november 15. 14 óra. A tárlat december 13-áig tekinthető meg.

"Ahol virág van, ott méz is van"

Szolnokon mára már hagyománnyá vált a múzeumi őszbúcsúztató. Az idei rendezvényen a méz kerül főszerepbe.

A mézet nemcsak Micimackó szereti, hanem szinte mindenki, aki él és mozog. Nem is csoda, hisz megédesíti a mindennapjainkat, valamint egészségünkre is rendkívül jó hatással van. Szombaton számos különleges ízű és illatú mézzel találkozhatunk a Damjanich múzeumban.mez.jpg Többek között a fenséges akácmézzel, az édes illatú  virágmézzel vagy a nyugtató hatású hársmézzel, melyeket meg is vásárolhatnak a mézkedvelő látogatók. A szemlélődők mézes teát kóstolhatnak, és kézműves foglalkozásokon vehetnek rész.
Délután a júniusi múzeumok éjszakájának és az őszi fesztivál történelmi totójának nyerteseinek kisorsolására is sor kerül. A nap pedig mivel mással zárulhatna, mint táncházzal.
Kép innen

Filmmaraton és Kiállítás a borzongás jegyében

A horror és a pszichothriller hatásaival átitatott Halálos természet című kiállításon 14 képzőművész alkotásai lesznek láthatók a debreceni MODEM épületében. A kiállítás kivételes és egyedi alkotásokat tár elénk. Lehetőségünk lesz megfigyelni, hogy a XXI. század elején milyen köztes, hibrid lények népesítik be a képzőművészet magyarországi univerzumát. A kiállítótérben az élethű UFO gyermekektől kezdve a kísértetfilmek hátborzongató áthallásaival egyaránt találkozhatunk.

A remekművek rámutatnak félelmeinkre, elnyomott szorongásainkra, valamint korunk társadalmi problémáira. Mindezt olykor könnyed játékos módon, mely mögött döbbenetes igazságok húzódnak meg. Ezeket mindenkinek magának kell felismerni.
A tárlat, melynek egyes területeit csak 16 éven felüliek látogathatják egészen 2014. február 16-ig lesz látogatható.

CzeneMarta_MiVanVeled3.jpgCzene Márta: Mi van veled? (Roman Polanski: Iszonyat) (részlet), 2010, akril, olaj, farost,110 x 147 cm, Fotó: Berényi Zsuzsa
forrás

A kiállítás beharangozására november 15-én éjszaka a MODEM előterében levetítik A Birodalom című mini-sorozatot. Az utánozhatatlan látványvilággal rendelkező filmben beteg, megsebzett lelkek, démonok, túlvilági rejtélyek és hátborzongató események varázsolják el a nézőket.
Vetítés közben 2 óránként 20 perces szüneteket fognak tartani, amikor érdemes egy frissítőre, harapnivalóra betérni a Zöld Szamár kávézóba.

A programok ingyenesen látogathatók.

Szólj hozzá!

XVII. ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPTÁNCFESZTIVÁL

2013. november 13. 15:06 - Észak-Alföld 2.

2013. november 16-án, szombaton Hajdúnánáson, a  Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében 17. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Ifjúsági Néptáncfesztivál.

1086-orszagos-ifjusagi-neptancfesztival.jpgKép innen

A rangos eseményen olyan tehetséges csoportok lépnek fel, akik a gyermektánc-találkozókból már kinőttek, de a felnőttek fesztiváljain még korai lenne színpadra lépniük! Az egész napos fesztivál kiváló lehetőséget teremt az országban működő ifjúsági együtteseknek a művészi színvonalú bemutatkozáshoz és egymás megismeréséhez .

A rendezvény egyben szakmai megmérettetése is a csapatoknak. A 14-18 éves fiatalokból álló néptáncegyüttesek színvonalas produkcióit szakértő zsűri értékeli. Az értékes díjak mellett javaslatot kaphatnak a következő évi Ifjúsági Néptáncantológián történő szereplésre is! Az esti gálaműsoron, és táncházban pedig önfeledten szórakozhatnak.
Az Észak-alföldi régióból debreceni, nyíregyházi, szolnoki, jászberényi, kisújszállási csoportok képviseltetik magukat.

PB250624-600x400.jpgKép innen

Részletek: http://www.martinszovetseg.hu
Forrás

Szólj hozzá!

"Cumi-fa" nőtt a Sóstó Zoo-ban

2013. november 12. 14:33 - Észak-Alföld 2.

A cumiról való leszokás minden kisgyermekes család életében fontos momentum. Nekünk felnőtteknek is nehéz felhagynunk berögzült szokásainkkal, legyen az a kávézás, cigarettázás. Gyermekeink is hasonló a ragaszkodást élnek meg a cumijukkal, nehezen válnak meg tőle.

Mindegyik csöppség más, ezért változó, hogy mikor, és milyen módszer segítségével "teszi le a cumit". Most viszont a Nyíregyházi Állatpark segítő kezet nyújt a leszoktatásban. Az Állatpark Madárházánál felállítottak egy különleges fát, a Cumi-fát, ahová az ide látogató gyermekek felakaszthatják majd cumijukat. Ezzel jelezve azt, hogy készek lemondani arról.

A jeles alkalomból Nyíregyháza városa minden bátor és elszánt apróságnak emléklapot ajándékoz. Aranyos kis figyelmesség, igaz? :)

masolat----dsc9453-4905.JPG

Forrás

Szólj hozzá!

"Nyelvében él a nemzet!" - A Magyar Nyelv Napja Debrecenben

2013. november 11. 13:50 - Észak-Alföld 2.

Magyar Nyelv Napja logó terv mod01-3.jpgA magyar nyelvről és nemzetiségekről szóló törvénycikk 1844. november 13-i szentesítésének napját 2011 szeptemberében nyilvánította az országgyűlés a Magyar Nyelv Napjává. Ezen a napon a közfigyelem hivatalosan is a nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre irányul.

Debrecenben 11 helyszínen, egész napos programsorozattal emlékeznek meg a még fiatalnak számító ünnepünkről. A nap kiemelt eseménye a Nagytemplomban kerül megrendezésre. 11 órakor ünnepi műsor veszi kezdetét, majd több száz diák részvételével felolvassák „Csokonai Vitéz Mihály: Magyar! Hajnal hasad!” című költeményét.

A Józsai Közösségi Házban a gyerekek és a felnőttek együtt ismerkedhetnek meg nyelvünk sokszínűségével. Játékos nyelvi feladatokkal, nyelvtörőkkel, szólásokkal, közmondásokkal, képrejtvényekkel, találós kérdésekkel, híres írók-költők képeiből készült kirakókkal, írók-költők műveinek párosításával, valamint egy óriás keresztrejtvény megoldásával kerülhetnek közelebb a magyar nyelv szépségeihez.
A Belvárosi Közösségi Házban könyvjelzőt készíthetnek, könyveket vásárolhatnak az ide látogatók. Kipróbálhatják a nyomtatást az Alföldi Nyomda Gutenberg-présének segítségével. Azok pedig, akik előzetesen bejelentkeztek, megtekinthetik a több mint 450 éves Alföldi Nyomda Házi Múzeumát, megismerhetik a ma már nem használt nyomdász technológiákat, eszközöket.
A nap színvonalát számos beszélgetés, előadás, teadélután és egyéb más program is emeli majd.

magyarnyelvnapja_debrecen.jpgKép innen

A rendezvényhez Debrecen több testvérvárosa szintén csatlakozik. Így Balatonfüreden, Kecskeméten és Nagyszalontán ugyancsak Csokonai versét fogják szavalni.

Ha kedvet kaptál volna a versenyekhez, ezen az oldalon trenírozhatod magad! ;)

Bővebb információ a programokról itt

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása