Szent György-napi Kihajtási Ünnep

2014. április 22. 13:20 - Észak-Alföld 2.

Találkozzunk a Hortobágyon a Kilenclyukú híd lábánál április 26-án!

Április 24-ét Európa nagy részében, így Magyarországon is évszázadok óta a tavaszi évnegyed kezdeteként tartják számon, melyet a közismert gyerekdal egy változata is így köszönt: „Süss fel nap, Szent György nap”. A természet is egyre inkább tavaszi arcát mutatja felénk, megenyhül az idő, a gólyák és a fecskék is újra itthon vannak.
A pásztorok életének egyik kiemelkedő eseménye volt ez a nap, hiszen ekkor kiseperték az istállókat, vízbe mártott babérágakkal hintették meg, s a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat és a jószágaikat. A tűzön a nyájat áthajtották, majd maguk is háromszor átugrottak felette, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. E napon történt az állatok első kihajtása is a téli szálláshelyről a tavaszi, nyári legelőkre, amely leggyakrabban zöld ággal történt, mely a néphagyomány szerint az állatok gyarapodását, termékenységét szolgálja.
A napjainkra egyre inkább eltűnő pásztorvilág e jeles ünnepének állít emléket az idén április 26-án megrendezésre kerülő Szent György napi Kihajtási ünnep a hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál.
Találkozzon a hortobágyi pásztorokkal, ünnepelje velük együtt a tavasz érkezését ezen ősi néphagyomány felelevenítésével, ismerkedjen testközelből régi magyar állatfajainkkal és kóstolja meg zeneszó mellett a Hortobágyi Csárda ételkülönlegességeit!

kihajtasi-unnep2009-06.jpgKép forrása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr796042837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása