Húsvéti ajánló Észak-Alföldről

2014. április 16. 13:55 - Észak-Alföld 2.

Országszerte, így az Észak-alföldi régióban is izgalmas programok lesznek az ünnep alkalmából, mint a tojáskeresés, kézművesek, állatsimogató, gasztronómiai és népszokások elevenednek meg. Útra kelhetünk így akár már nagypénteken, hogy több rendezvényen is részt vehessünk.
Ízelítőül…

Hortobágyi Húsvét
Húsvét hétvégéjén minden nap tárt kapukkal, változatos programokkal vár kicsiket és nagyokat a Hortobágy.
A Vadasparkban a gyerekeket tojáskereső játék és arcfestés is várja. Motorcsónakázásra is lehetőség nyílik a Hortobágy folyón, április 19-21.: 9.00-18.00 óra között óránként indul a program a Kilenclyukú híd lábától. A Pásztormúzeum, körszínnél a néprajzi kiállításokban tavasz totó várja a vendégeket.
A Kézművesudvar – Húsvétoló program keretében tojáskereső játék, húsvéti kvíz, tojásfestés és húsvéti kézműves foglalkozások, arcfestés, kézművesvásár, népi és asztali játékok kipróbálására nyílik lehetőség.
A Hortobágy-Halastavi Kisvasúton húsvéti vonatozáson vehetünk részt. A mozdonyuk, a Sziktipró is ünnepi díszbe öltözve várja majd a látogatókat.  Húsvétvasárnap a 10:00-kor és a húsvéthétfőn 14:00-kor induló járatokon ingyen utazhatnak azok a gyerekek, akik elszavalnak egy szép locsolóverset a kisvasút indítóállomásán. Napközben a gyerekek egy útmutató segítségével megkereshetik a nyuszi által elrejtett tojásokat, valamint új játszóterünk is rendelkezésükre áll! A Pusztai Állatparkban állatsimogató, piros-tojás keresés, kézműves foglalkozások várnak. A hortobágyi madárparkban Húsvét alkalmából a gyerekeket egész napos foglakozás, mint például kifestő, gipszfigura festés várja, valamint madarakkal is fotózkodhatnak.10.00 és 13.00 órától solymászbemutató, 11.00 órától húsvéti tojáskeresés várja az érdeklődőket.
A Mátai Ménes szekértúrákat is indít az ünnep alkalmából, melynek keretében visszautazhatunk az időben és megcsodálhatjuk az ősi tájat, a pásztoréletet, a hagyományos pusztai állattartást, a régi háziállatokat. Pecsétgyűjtő játékot is hirdetnek ezen a hétvégén a Hortobágyon. A belépőhöz pecsétfüzet jár, amelyben figurás pecséteket lehet gyűjteni az egyes helyszíneken. Ha kigyűlt az 5 pecsét, értékes nyeremények találnak gazdára.

Falusi Húsvét
A húsvét második napján (április 21.) megrendezett népszokás-bemutató hagyományosan a Nyíregyháza-Sóstófürdői Múzeumfalu évadnyitó rendezvénye. A népi hiedelmek, hagyományok köré felépített jeles napi program népművészeti kirakodóvásárral, utcaszínházzal, folklórprogrammal és eltérő felekezetek húsvéti asztalait bemutató kamara-kiállításokkal egészül ki. A nap folyamán a hagyományos húsvéti locsolkodásra is sort kerítenek.

Sostoi Muzeumfalu_Falusi Husvet6_1.JPG

 

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Húsvét

„Szolnokra hozzuk a világot!” - Utazás kiállítás és Vásár

2014. április 14. 13:58 - Észak-Alföld 2.

Ezen a hétvégén rendezik meg Szolnokon a 16. Utazás Kiállítás és Vásárt  az Aba-Novák Kulturális Központban. A rendezvényen a széles turisztikai kínálaton túl, többek között gyermekprogramok, kézműves vásár is várja az érdeklődőket.

Április 18-19-én az Aba-Novák Kulturális Központ újra megtelik szállás- és programadókkal, akik az ország különböző tájaira invitálnak minket. Az  Utazás kiállítás és váráson jelen lesz a Balatoni,  az Észak-Alföldi, a Dél-Alföldi régió, kiemelt aktív belföldi úti célként jelenik meg az Észak-Magyarország és a Tisza-tó régió, emellett külföldi vendég a finnországi Hame megye, az észtországi Laane-Viru megye és a vajdasági autonóm tartomány lesz. Tehát nem kevés lehetőséggel várnak minket a szervezők, és a programoknak itt még nincs vége!
Szakmai program keretében pénteken 15:30-tól a Frei kávézóban vajdasági előadást hallgathatnak meg az érdeklődők.
Míg döntésünket meghozzuk a tökéletes nyaralási helyünkről, szórakoztató perceket tölthetünk el a családdal: lesz  mászófal, kézműves programok, játszóház, sportprogramok, KRESZ-pálya a gyerekeknek, na és persze színpadi programok.
Mint minden évben, a nyereményjáték sem marad el, szombat délután értékes ajándékok kerülnek kisorsolásra a látogatók által kitöltött szelvények között.
Tehát április 18-19-én 16. Utazás kiállítás és vásár az Aba-Novák Kulturális Központban és a Hild János téren!
tiszavirag-hid.jpg

Tudtad-e, hogy...
- itt található Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja? A Tiszavirág híd egy kerékpárúttal ellátott gyaloghíd  ami a belvárosi Tiszai hajósok terét köti össze a Tiszaligettel. A híd tömege 550 tonna, hossza 444 méter
- az Angol park a város legújabb ékessége. A Verseghy park részeként létrehozott angolkert kellemes sétát ígér.

 

Szólj hozzá!
Címkék: Utazás Szolnok
süti beállítások módosítása