Tiszavirágzásról június 12-én.

2015. június 12. 12:03 - Észak-Alföld

Dilemmák és történések!

Minden tiszavirágzásra készülődés egy nagy dilemma elé állít mindenkit, aki valami féle ígéreteket szeretne közvetíteni azok felé, akiknek nincsen módjában az elejétől megfigyelni a virágzás folyamatát. Minden évben vannak előre felállított hipotézisek, amik rendszerint még abban az évben megdőlni látszanak. Ha visszagondolok, úgy nagyjából sorban:  a teli holddal való összefüggés ( tán két évig tartotta magát), aztán volt, hogy azt gondoltuk, hogy csak szép napos időben repülnek a kérészek ( ez is megdőlt tavalyelőtt, amikor viharos szélben is elindult a rajzás), és most ebben az évben összegezve az eddig látottakat, azt gondolom, hogy mindig letisztult vízben következett be a rajzás. Többször előfordult, hogy a virágzást megelőzően kisebb árhullám vonult le a Tiszán, ami ahogy jött oly gyorsan el is ment egy gyors apadással, az agyag sárgás barnás zavaros színére festve a vizet. Nem tudom több évre ez a teória tartható lesz-e, de most igaz lehet.

Hétfő óta (2015. 06.08.) lesem a vizet, tegnapig semmi nem történt. Természetőr kollégám hétfőn motorcsónakból ellenőrzött kb. 20 folyam km-t, 7 db-ot talált, de tegnap előtt és tegnap egyetlen egyet nem láttunk. ez nem ritka eset, bár mi úgy szeretnénk, ha minden úgy történne, ahogy a nagy könyvben szerintünk meg van írva. Vagyis az első megjelenéstől számítva az előrajzás során napról napra egyre több repülő egyedet lássunk. Hát, nem mindig így van, és nem marad más hátra, mint a mindennapi szigorú bejárás és az egyedszámlálás.

Azért ma június 11-én történt valami, ami arra enged következtetni, hogy az idén sem marad el a tiszavirágzás. (A Természet velünk való tréfálkozása tavaly volt a csúcson, amikor minden előrajzás nélkül robbant be a főrajzás, és kapkodva kellett az értesítéseket

kiküldeni.) Az előrajzás jelei ma megmutatkoztak, este háromnegyed hét táján láttuk meg kenunkból az első hímet, aztán várni kellett még negyedórát a következőre, de a napi csúcson 30 egyedet számoltunk össze 5-6 nő és 25 hím lehetett.

Holnap újra vízen töltjük az estét, elegendő egyedszám esetén talán dönthetünk az Önök számára is fontos időpontról. Eddig majdnem minden évben sikeresen „ eltaláltuk” a főrajzás napjait. Most is azon vagyunk, hogy a legideálisabb legyen Önök számára a megfigyelés időpontja. Ennek ellenére kaphatunk fricskát a természettől.

Üdvözlettel,

Tálas László, Tiszakürt

 

 

Szólj hozzá!

TISZAVIRÁGZÁS 2015 - Két héten belül...

2015. június 11. 09:52 - Észak-Alföld

tiszavirag_6.jpgKedves Tiszavirágzásra Vágyó Barátunk!

Az idő lassan közelít a tiszavirágzás megszokott időpontjához, bár még semmi jelét nem észleltük a jelenség lindulásának. Ettől függetlenül lassan szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy az elkövetkező 10-15 napban valami biztosan fog történni. Most kicsit magas a vízállás a Tisza középső szakaszán, de kellemes hőmérsékletű a víz, és bár záporok, zivatarok előfordulnak, kellemes nyári meleg idő van. Szinte minden feltétel adott, már csak a kérészek kellenek a természet egyedülálló és csodálatos jelenségéhez. Itt megtudhatjuk miről is van szó?!

Mi minden igyekezetükkel azon vagyunk, hogy a legoptimálisabb időpontot válasszuk Önöknek, hogy minél többet tudjanak látni ebből a jelenségből, azonban felhívnánk a figyelmet, hogy mi is és Önök is csak békés és alázatos szemlélők lehetünk ebben az előadásban. Az események lefolyására semmilyen befolyással nem tudunk lenni. Úgy gondoljuk eddigi tapasztalatunk alapján, hogy 3 nap fog a rendelkezésünkre állni és erre a három napra hirdetjük meg felfedező rendezvényünket.

Várható program:

16:00     Gyülekező a Tiszakürti Arborétum fogadóépületénél. Pontosabban?

16: 20    Egy kis ismertető magáról a tiszavirágról. Képek a tavalyi rajzásról.

16:40    2 km-es séta a Tisza gátján a Tiszainokai hajókikötőbe, ahol az előre kitisztított utakon lehet közelebb jutni a fotózásra és megfigyelésre is alkalmas partszakaszra.

20:00   Sötétedés előtt indulás vissza az arborétumba. Nyílt tűznél szalonnasütés, beszélgetés, Tiszazugi borkortyolgatás.

Részvétel díja: 1500 Ft felnőtteknek, 1000 Ft gyerekeknek (10 éves kortól) amely tartalmazza a programon való részvételt, és az arborétumi belépőt.

Az előzetes felkészüléshez szeretnék néhány tanácsot adni: Először is, felhívom a figyelmüket, hogy a rendezvény a természet körülményei között zajlik. Ajánlatos megfelelő öltözéket viselni, lehetőleg könnyű ruházatot, terepen is használható cipőt, mert az is előfordulhat, hogy sárral is találkozunk. Érdemes készülni egy kicsire összehajtható esőkabáttal, ami akár egy zsebben is elfér. Általában elég meleg szokott lenni, ezért egy kis vizet mindenki hozzon magával.

És aki még esetleg nem regisztrált,  itt gyorsan megteheti.

Az online regisztráció teljesen ingyenes, és semmire sem kötelez, „csak” annyi az értelme, hogy aki regisztrál, biztosan kap egy értesítést, hogy mikor csatlakozhat a 2015. évi TISZAVIRÁGZÁSHOZ!

Tiszakürt, 2015. június 9.

Üdvözlettel,

A szervezők.

 

Szólj hozzá!

Nyíregyházi Múzeumok Éjszakája - hamarosan

2015. június 11. 09:38 - Észak-Alföld

Nyíregyházi Múzeumok Éjszakája - 2015. június 20.

muzeumok_ejszakaja.jpg

Jósa András Múzeum

Benczúr tér 21.

Nyitva: 15.00 – 2.00

15:00 Kapunyitás:

           A rendezvényt megnyitja dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza megyei Jogú Város polgármestere

           Köszöntőt mond dr. Bene János múzeumigazgató

15:30 Tekergő Bábszínház

16:30 Sugalló Népzenei Együttes 

17:30 Új időszaki kiállítások megnyitója:

 -„Az orvos kezel, a természet gyógyít” orvoslás- és gyógyászattörténeti kiállítás

 - A „különc” festő: Szikora Tamás nyíregyházi születésű Munkácsy-díjas festőművész munkái

 - Balczó Edit kerámiái

- „Aere Perennius – Ércnél maradandóbb” Magyar orvosok, akiknek nevét alkotásaik őrzik című kiállítás, mely a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (Budapest) vendégkiállítása

Rendhagyó tárlatvezetések

17:45 A Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója

18:15 Dr. Zacher Gábor: A varázsgombáktól a kémiai terrorizmusig – A toxikológia tízezer éves  kultúrtörténete

19:45 Stand Up Comedy Mogács Dániellel

20:45 Pila Acoustic Group

21:45 Táncház az Igrice Néptánc Együttessel

22:15 Karmapirin koncert

23:30 Tűzszelidítők

23:50 Mystical Plants koncert

 

Gosztola Adél és Pregitzer Fruzsina meséi, Kulisszatitkok a restaurátorműhelyben, Logikai és készségfejlesztő játékok gyermekeknek és felnőtteknek, Népi játszótér, Kézműves udvar és vásár,  Fegyverbemutató a Ten-X Lövészegyesülettel, Hagyományőrző íjászat a Naplövőkkel, Szablyavívás, Csillagászati barangolások a Nyírségi Amatőr Csillagászegyesülettel, Hideg-meleg finomságok, édes nyalánkságok, zamatos kézműves sörök

A rendezvény házigazdája: Tarczy Gyula

Kállay Gyűjtemény

Széchenyi u. 1.

Nyitva: 15.30 – 00:00

15:30- 17:00 Bűvész Színház „Abrakadabra” című előadása gyerekeknek

17:00-17:20 a „Rejtett kincsek a Kállay Gyűjteményben” című kiállítás megnyitója

18:00-19:00 Vaga Banda Óriáscirkusz

20:50 – 21:35 Debrecen Dixieland Band együttes koncertje

22:00-22:30 Tűzzsonglőr show

22:45-23:30 Debrecen Dixieland Band együttes koncertje

Gólyalábas, óriásbábos közönségcsalogató mókázás élőzenével, lufihajtogató bohóc a Kállay Gyűjtemény belső udvarán

Belépőjegyek:

Felnőtt belépő: 1.000.-, Ft

Gyermek belépő: 500.-, Ft

Családi Belépő (2 felnőtt és 2 gyermek): 2.300.,- Ft

A Belépők a Jósa András Múzeumba és a Kállay Gyűjteménybe is érvényesek!

Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár (VOKE)

Toldi utca 23.

Új kiállítások:

Vasútmodell kiállítás: 2015.06.20 – 21.

Vasutas fotókiállítás: 2015. 06. 20. – 07. 03.

Vasúttörténeti kiállítás: 2015. 06. 20. – 07 03.  

Mozdonyvezetés digitális terepasztalon

A nagyteremben 30 méteres vasútmodell pálya várja a „mini mozdonyok” rajongóit

Kezdés 12:00 órától, a belépés ingyenes!

 

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Vízügyi Történeti Gyűjteménye

Nyíregyháza, Móricz Zsigmond u. 48.­

Nyitva: 16.00-24.00

16:00 „Jöjjön velünk a gátra! – Legyen tiszteletbeli gátőr” elnevezésű időszaki kiállítás megnyitója

Az időszaki kiállítással párhuzamosan állandó kiállításunkon tárlatvezetéssel, folyamatos filmvetítéssel, frissítő limonádéval és zsíros kenyérrel illetve a családok számára játékos feladatokkal és gyereksarokkal kedveskedünk az érdeklődőknek 24.00 óráig.

A belépés ingyenes!

Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára

Széchenyi u. 4.

Nyitva: 15.00 – 17.00

15-17 óráig ajánlunk a hozzánk betérőknek levéltári sétát, raktárlátogatást, kézműves foglalkoztatót, számítógépes interaktív történelmi játékokat és két előadást 15.30 és 16.30 között:

Dr. Jakó János: Híres emberek egészséggel, betegségekkel, orvosokkal kapcsolatos mondásai

19:00 Fazekas Rózsa: A homeopátia, mint az arisztokrata családok kedvelt gyógymódja a 19. században

A belépés ingyenes!

A helyszínek között CSI-HU-HU kisvonat közlekedik. Indulás másfél óránként a Jósa András Múzeumtól, első járat 16:00

A Jósa András Múzeum 20% kedvezményt biztosít a belépők árából azon látogatók számára, akik a Csárdáskirálynő című operett – 2015. június 20. 20.30, Nyíregyházi Szabadtéri Színpad – előadásra jegyet váltottak és ezt bemutatják.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása