ARTICUM Szolnoki Képzőművészeti Biennálé

2012. szeptember 28. 13:03 - Észak-Alföld 2.

A Szolnoki Művészeti Egyesület idén ötödik alkalommal rendezi meg az ARTicum Szolnoki Képzőművészeti
Biennálét, amely négy évvel ezelőtt egyesült a nagy múltú Szolnoki Képzőművészeti Triennáléval, életben tartva,
és megújítva egyúttal ezt a kivételes jelentőségű rendezvényt az ország képzőművészeti életében. Amint az elmúlt száztíz esztendőben, a telep ma is a magas színvonalú alkotóművészet színtere, amely nyitott kapukkal áll rendelkezésre értékes szakmai és baráti kapcsolatok létrejöttéhez. A Szolnoki Művészeti Egyesület égisze alatt idén másod ízben az ARTicum Szolnoki Képzőművészeti Biennálé keretében a Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle társrendezvényeként a Magyar Festészet Napja alkalmából kerül megrendezésre a Társaság éves kiállítása, amelynek országunk egyik legszebb kiállítótere, a Szolnoki Galéria ad otthont. A kiállítás jelképes célzattal az „ITT” címet viseli…

Időpont: 2012. október 12. - december 15.

www.tiszamozi.hu

KÉP BIENNÁLÉ.jpg

Szólj hozzá!

Évadnyitó koncert a Zene Világnapján

2012. szeptember 27. 14:33 - Észak-Alföld 2.

Helyszín: Debrecen, Bartók terem

Időpont:2012. október 01. 19:30

Műsoron:

P. I. Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny 
P. I. Csajkovszkij: VI. szimfónia 

Közreműködik:

Zsoldos Bálint - zongora
Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Medveczky Ádám

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét A Zene Világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak. Idén is fontos jelentőségű e nap Debrecenben, hiszen ekkor kezdődik az évad a Kodály Filharmóniánál. Ezúttal a zenekar, a Kodály Filharmonikusok lépnek fel, a debreceni zenei élet jóhírét a Kodály Kórus és az igazgató-művészeti-vezető, Somogyi-Tóth Dániel más magyar városokba viszi el ezen a napon.

Az este folyamán két remek Csajkovszkij-kompozíció hangzik fel. Először a b-moll zongoraverseny, mely az egyik legismertebb az orosz mester művei közül. Szólót ezúttal a kiváló magyar zongorista, Zsoldos Bálint játszik. S felcsendül a zeneszerző utolsó szerzeménye is, a VI., Patetikus szimfónia,  aminek bemutatóját Csajkovszkij halála előtt néhány nappal maga vezényelte, hatalmas sikerrel, a többi között olyan utódok előtt, mint a fiatal Rahmanyinov vagy a gyermek Sztravinszkij.

www.kodalyfilharmonia.hu

Szólj hozzá!

Kiürítik a „mesés” ládikát

2012. szeptember 26. 14:35 - Észak-Alföld

Bejegyzés alcíme...

A magyar népmese napja a Sóstói Múzeumfaluban

Hetedhét országon túl, az Óperenciás tengeren is túl, ahol deszkapalánk tartja a Földet, hogy bele ne hulljon a semmibe, áll a Sóstói Múzeumfalu. Területén nyüzsgés, forgás. Láthatja bárki emberfia, hogy bizony ismét program készülődik: szeptember 28-án (pénteken) mesenapot ülhet itt, ki nem rest ellátogatni intézményünkbe!

A magyar népmese napja alkalmából tíz és tizenöt óra között izgalmas kalandozásra csábítják a kicsiket és nagyokat, a varázsteremtmények csodálatos világába. A látogatók egyidejűleg két helyszínen, óránkénti váltásokban léphetik át meseország kapuját, hogy vicces, szórakoztató és tanulságos történetekkel legyenek gazdagabbak. Az interaktív előadások lebonyolításában Hajdú Ágota (citera és furulya) vezetésével Mózer Csaba (cimbalom és brácsa) és Olajos Gábor (gitár) segédkezik, míg a másik csapatban Martin Tímea-Ildikó (furulya), valamint Tubák Anna-Mária (hegedű) tereli gondolatainkat a képzelet országútján.

Az érdeklődőknek „mesés” környezettel és a bemutatókhoz illő regékkel szolgálnak ezen a vidám napon. A Portáikon belekóstolhatnak a kenyérkészítés munkafolyamatába, próbára tehetik erejüket és kitartásukat a nagymosás alkalmával. A népi sporteszközök nyüstölését pedig gyógyír gyanánt ajánljuk a mesehallgatás közben elgémberedett végtagok átmozgatásához!

Képzeletfölde rejtett kincseinek feltárásában segítséget várnakk előzetes bejelentkezés után – csoportoktól, és bejelentkezés nélkül egyéni látogatóinktól is. A megjelenés lurkóknak érdemes, a szülőknek pedig kötelező, hiszen néha jó egy kicsit újra gyermeknek lenni…

Itt a vége, fuss el véle!

www.muzeumfalu.hu

 mese.JPG

1 komment

Kivilágos Kivirradatig

2012. szeptember 26. 12:10 - Észak-Alföld

Bejegyzés alcíme...

Finom ételek, jó pálinkák, mesés előadások, néptánc és népzene. Ez és még számos érdekesség várja az érdeklődőket, akik szeptember 29-én kilátogatnak a Kivilágos Kivirradatig Fesztiválra.

Kivilágos Kivirradtig_kisujszallas_szoro.jpg

 Hallottunk már több méretű és ízű töltött káposztáról, tyúkos és toros káposztáról és még a végtelenségig lehetne sorolni a káposzta különböző elkészítési módját és megnevezését. Kisújszálláson mindenki lehetőséget kap, hogy elkészítse a kedvenc káposztás ételét a Kivilágos Kivirradatig Gasztronómiai és Néptáncfesztivál keretében.

A Rákóczi utca átalakul vásártérré, helyi őstermelők és kézművesek kínálják portékáikat. A Nagykun klub udvarán egész nap szól a népi muzsika, a kicsik kézműves játszóházban bütykölhetnek, mesejátékot nézhetnek. A nagyszínpadon néptánc csoportok műsorait és sztárfellépőket köszönthet a közönség. Sötétedés után látványos fényjáték vásznául a Városháza szolgál, majd szabadtéri koncerttel zárul a nap.

A főzésen való részvétel és az egész napos program ingyenes!

www.kisujszallas.hu

Szólj hozzá!

Új pálinka ünnepe Tarpán

2012. szeptember 26. 11:53 - Észak-Alföld

Kinek a gombóc, kinek a lekvár, kinek meg a pálinka jut elsőként eszébe a szilváról.

Egy azonban biztos: tartozz akármelyik csoportba, ha szereted a szilvát, a finom ételeket és a jó pálinkákat (így, vagy úgy, vagy akár mindenhogy), szeptember utolsó szombatján (szeptember 29.) Tarpán a helyed!
A szilvás kavalkád délelőtt 10 órakor veszi kezdetét.

3tarpa_újpálinka.jpg

Szólj hozzá!

Turizmus Világnap Észak-Alföldön is! - szeptember 27.

2012. szeptember 24. 12:44 - Észak-Alföld

Ezen a napon minden a vendégekről szól, méghozzá ország- és régiószerte.

A Magyar TuTVNlogo.JPGrizmus Zrt. a Turisztikai Világszervezet által meghirdetett témához kapcsolódva, hagyományteremtő szándékkal, nagyszabású vendégbarát akciót hirdet a Turizmus Világnapjára, szeptember 27-ére.


Az Észak-alföldi régióban is számos szolgáltató talált ki valami apróságot, amivel vendégeik kedvében járhatnak ezen a napon, több helyen várják kedvességgel az utazókat. Debrecenben, Hajdúböszörményben, Hajdúszoboszlón, Hortobágyon, Nyíregyházán, Szolnok, Tarpán is számíthatunk egy kis kedvességre ezen a napon.

Az Észak-alföldi RMI munkatársai Cserkeszőlőn, a fürdőben köszöntik apró ajándékokkal a látogatókat.

Turizmus világnapja az Észak-alföldi régióban, Észak-alföldi vendégváró akciók:

www.eszakalfoldi.hu , http://itthon.hu/turizmusvilagnap2012;

 illetve a mellékletben:


Időpont: 2012. szeptember 27., csütörtök

Szólj hozzá!

Bemutatkozunk

2012. szeptember 24. 12:32 - Észak-Alföld

Észak-alföldi régió

Gyógyító erejű vizek, szórakozásra csábító élményparkok, Hortobágy, mint Világörökség, romantikus Tisza vidék, érintetlen természet, egyedi kultúra, máig élő hagyományok, finom vidéki ízek, felejthetetlen vendégszeretet! Ízelítő az Észak-alföldi régió turisztikai kínálatából.

A régió kiemelkedő kincse, sajátos vonzereje a gazdag gyógy- és termálvízkészlet, amire híres gyógyfürdői települtek. Hajdúszoboszlón található Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. A mediterrán hangulatú fürdőváros nyolc évtizede vonzza a gyógyulni, pihenni, szórakozni vágyó vendégeket, legújabb attrakciója az Aqua-Palace fedett élménycentrum.

A fürdővárostól csupán 20 km távolságra van az ország második legnagyobb települése, Debrecen. A várost északról határoló Nagyerdőben található az ország legrégebbi természetvédelmi területe, amely egyben kedvelt kirándulóhely és szórakoztatóközpont. Itt kap méltó helyet tágas fürdőkomplexum formájában a város gyógyító hévize, melynek hatását fokozza a Nagyerdő kristálytiszta levegője. A gyógy- és strandfürdő mellett csaknem 5 ezer négyzetméteren kialakított Aquaticum élményközpont várja a vendégeket.

Debrecen_foter.JPG

Debrecentől félórányi autóútra található Nyíregyháza-Sóstófürdő, amelynek fő vonzereje a tó. Kiváló gyógyhatású, 998 méter mélyről feltörő, kloridokban és karbonátokban rendkívül gazdag, 50 fokos gyógyvizére épült az Aquarius fürdőkomplexum, amelyben élmény-, gyermek-, és termálvilág biztosítja valamennyi korosztály felhőtlen kikapcsolódását. A fürdőhely határában található Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma, a Sóstói Múzeumfalu. A sóstói tölgyes erdő mélyén egy 35 hektáros állatpark lakóival ismerkedhetünk meg, ami napjainkban már több mint négy és fél ezer állat lakóhelye a hangyától az elefántig.

Magyarország legmelegebb gyógyforrása a Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Cserkeszőlőn található. Szolnok a Tisza és a Zagyva folyók találkozásánál fekszik. A „Legélhetőbb Város” címet is elnyerő vízparti város kellemes, megújult stranddal, a Holt-Tisza parton nemzetközi kajak és kenu pályákkal, valamint a körgáttal védett Tiszaligettel várja vendégeit, amelyet Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja köt össze a belvárossal.

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország első és legnagyobb területű nemzeti parkja, amely páratlan érdekességeket és értékeket őriz. Hortobágy, az ember és a természet tartós együttélésének kiemelkedő példájaként kapta meg az UNESCO „Világörökség része” címet, és büszkélkedhet a Kiváló Európai Desztináció címmel is.Általános szöveghez_tom.JPG

A Beregi-Tiszahát és a Szatmár-Beregi Síkság alkotta Felső-Tisza vidék az Alföld valódi kincsesládikája. Százesztendős parasztházak, késő román kori falusi templomok, fa harangtornyok, hétszáz esztendős falfestmények, a Túristvándiban működő vízimalom és az ország egyetlen szárazmalma bizonyosan ámulatba ejtik még a sokat tapasztalt, világlátott utazót is.

A Tisza és mellékfolyói valamint a holtágak a vizek szerelmeseit várják horgászati, sportolási és fürdőzési lehetőségekkel. Festői szépségű partszakaszokkal, kerékpárutakkal, kicsinosított szabad strandokkal, s különösen a Tisza mentén aprócska falvakkal találkozhat a régiót felkereső turista.

Az Észak-alföldi régió kulturális és gasztronómiai rendezvényei a nyár valamennyi hétvégéjére ígérnek valami különleges élményt. Az ide érkező vendég egyaránt megtalálhatja a magas színvonalú szállodát, a hangulatos kastélyszállót, és a takaros falusi portát.

www.itthon.hu/eszakalfold

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása