Szobor készül Bagamériről (aki a fagylaltját maga méri)

2013. augusztus 15. 12:25 - Észak-Alföld

Szobrot kap Csukás István író Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényének egyik közismert szereplője, Bagaméri, a fagylaltos Kisújszálláson.

 Az alkotást a város központjában, a volt Vigadó épülete előtti téren, az árus egykori munkahelyén állítják fel.

A körülbelül másfél méter magas köztéri alkotást Pintér Attila szobrászművész, helyi művésztanár önti bronzba. Az alkotó elmondása szerint Bagaméri Mihály valós személy volt, akkor árulta a fagylaltot a múlt század közepén Kisújszálláson, amikor a helyi születésű Csukás István gyermekéveit töltötte a településen. Az idősebb helybeliek még emlékeznek a háborús veteránra, akit az író megörökített művében.

A kompozíciónak Csukás István is részese lesz, de annak mikéntjét az alkotó szeretné titokban tartani a szeptember végi avatásig.

A Csukás-műből született Keménykalap és krumpliorr című film 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon megkapta a fesztivál nagydíját és az év legjobb gyermekfilmje címet.

A fagylaltos harsány mondata - "Itt van, megjött Bagaméri, a fagylaltját maga méri!" - a mai napig ismerősen cseng azok számára is, akik nem látták a filmet.

(forrás: MTI)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://itthoneszakalfoldon.blog.hu/api/trackback/id/tr835461790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása