Nemzetközi Filmfesztivál Szolnokon

2013. október 10. 13:49 - Észak-Alföld

Idén olyan különböző műfajú filmalkotásoknak biztosít fórumot a Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválja 2013. október 17-20. között, amelyek valamilyen formában a tudományhoz, illetve a kultúrtörténethez kapcsolódnak: tudományos munkáról, tudományos eredményekről, valamint kultúrtörténeti vonatkozásokról szólnak, vagy cselekményükben, nyelvükben, előadásmódjában fontos szerephez jut a fentiek. A fesztiválra nevezett filmek remek kikapcsolódást ígérnek...

Cimlap_2013.jpg

Részletek: http://festival.tiszamozi.hu/000_Fesztivalok/2013/

Szólj hozzá!

Lehalászási ünnep a Hortobágyon

2013. október 10. 11:57 - Észak-Alföld

Az Elep tóegységnél 2013. október 12-13. között megrendezett program keretében a halászati bemutató során bepillantást nyerhetünk egy olyan világba, mely eddig rejtve maradt a kíváncsi szemek előtt. A Halászati kiállításon testközelből ismerhetjük meg a halászat közben használt eszközöket és Hortobágy vizes élőhelyét. A két nap alatt folyamatos színpadi programok, horgászverseny, országos halétel főzőverseny, gyermekjátékok és kézműves vásár biztosít igazi kikapcsolódást az egész család számára.

lehalaszas.JPG

Részletek itt.

Szólj hozzá!

Káposztás vigasság Hajdúhadházon

2013. október 09. 14:53 - Észak-Alföld 2.

A Hadházi Káposztás Napok egy hagyományőrző fesztivál, melynek közösségformáló, értékteremtő szerepe van. A háromnapos rendezvény a feleleveníti a település a káposztatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos népi hagyományait. A szervezők a programok segítségével szeretnék átörökíteni ezeket a szokásokat, értékeket a fiatalabb generáció mindennapjaiba.

Hajduhadhaz_tovabbi_kepek5.JPG

Az október 11-13. között zajló fesztivál középpontjában a gasztronómiai és kulturális események állnak. Igazi kulináris élményt jelentenek a különleges káposztás étkek, melyeket bárki megízlelhet. Családok, baráti körök, munkahelyi közösségek mérik össze tudásukat a kóstolással egybekötött főzőversenyen.

A régi korokat idéző vásári hangulatot kézműves kirakodóvásárokkal csempészik be világunkba. A programok között mindenki megtalálja a neki tetszőt. Lesznek gyermek és családi programok, néptáncos műsorok, fogathajtó verseny, játszóház, "Régi idők vidámparkja", bőrműves és íjászbemutató. De a motoros találkozó és felvonulás sem hiányozhat a programok közül. Az egész napos jó hangulatról zenekarok gondoskodnak majd, amit vasárnap este Hooligans koncert zár.
Részletek: itt

Szólj hozzá!

Magyar Fürdőkultúra Napja 2013

2013. október 09. 13:17 - Észak-Alföld 2.

Magyarország jelentős termálvízkészlettel és kedvező geotermikus adottságokkal rendelkezik. A varázslatos magyar fürdőkultúra több ezer éves múltra tekint vissza.
Ki ne hallott volna a híres római fürdőkről? Ki ne ismerne legalább egyet a számos törökfürdőből? Ki ne olvasott volna már a XIX. századi balatoni fürdők gyógykúráiról vagy a XX. századi fúrások során felszínre törő gyógyvizeinkről?
Október 12-én a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére felelevenednek a hagyományok.

kep4_a.jpgKép innen

Tovább
Szólj hozzá!

Kerülj közelebb a könyvekhez és embertársaidhoz Nyíregyházán!

2013. október 08. 12:10 - Észak-Alföld 2.

„A könyvekkel való érintkezés előkészület az emberekkel való érintkezéshez.”
/Karamzin/

okm2013.png

Minden ősszel van egy hét, mely más, mint a többi. Jól tudják ezt a könyvek szerelmesei, illetve a rendszeresen könyvtárba járók. Ekkor a közművelődési könyvtárak egy kiválasztott témára összpontosítva mutatják be könyvtári szolgáltatásaikat. Ez a hét pedig nem más, mint az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata, mely idén október 7-13. között kerül megrendezésre. Az idei téma pedig az emberi kapcsolatok.

Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban 2013. október 8-13. között a család, a baráti kapcsolatok, az egymásra figyelés, az elfogadás és a határon túli kultúrák kerülnek a középpontba. Naponta más-más témakörhöz kapcsolódva mutatják be az emberi kapcsolatok sokszínűségét beszélgetések, kiállítások, játékok, kvízek keretein belül.
A rendezvény ma veszi kezdetét. Délután a jól ismert és népszerű író, Müller Péter tart előadást és dedikálással egybekötött könyvbemutatót.

Muller_Peter.jpgKép innen

Az Országos Könyvtári Napok alatt most is helyet kapnak a kedveltté vált baba- és tiniprogramok. Holnap Baba - olvashow várja a mamákat és a babákat, ahol bepillantást nyerhetnek a könyvtár bababarát szolgáltatásaiba, Zene-Bölcsi foglalkozásba. Majd irodalmi séta veszi kezdetét a belvárosban. A csütörtöki nap a nőkről, illetve az internetezésről, annak káros hatásairól fog szólni. Megnyitja kapuit az érdeklődők előtt Móricz Csaba Emberi kapcsolatok című fotókiállítása.

A hétvégét a Csiriptanya teszi még emlékezetesebbé, ami kreatív szüreti és őszi foglalkozásokkal várja az apróságokat. Különböző kultúrák (például az ukrán, finn) szokásaival, gasztronómiai különlegességeivel közelebbről is megismerkedhetünk a változatos előadásoknak köszönhetően.
A zárónap a Könyves Vasárnap. Ezen a napon is sok-sok izgalmas programmal szórakoztatják a résztvevőket. Vetélkedők, mint a Cimbora - Ki mit tud?, közös zenélés és tánc, jótékonysági vásár és még sok minden más...

Látogass el a hét bármely napján a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárba és gazdagodj sok új élménnyel, tapasztalattal!

konyvtar_003.jpg

Részletek: itt

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása